Final Cut PRO - novi ADOBE?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Final Cut PRO - novi ADOBE?

14.01.2026 | 15:14
Otvorio sam danas Final Cut PRO web stranicu i iznenadio se novitetima koji dolaze.
Prvo FCP i dalje je "kupiš i koristiš" ali sada nude i preplatu.
Cijena je "$12.99 per month" ili "$129 per year".

Dole sitnim slovima piše da radi samo na Silicon-u(M1,M2, M3, M4 i M5) i zadnji update ti mora biti "macOS 15.6 or later".

Ako ovo rade sada, tko kaže da za dvije godine FCP posatane samo jedan obični program koji bez preplate neće moći raditi puno toga?
Što ako dođu na super ideju pa recimo moraš imati u budućnosti M6 i M7 da bi ti ovo uopće radilo?
Apple je dobar ali nisu baš transparentni, nije ovdje bit cijene već smjer koji uzimaju.

Ima li netko tko je malo više upućen ili ima nekih saznanja o ovome?
Što je sa ljudima koji već imaju FCP, Motion, Compressor, a što bi moglo biti za godinu dana?
FCP bi mogao postati program sa nekim bijednim update-om godišnje ali ako si na preplati dobiješ isti program sa puno toga više.
Lako oni opravdaju preplatu ... imaš Ai, ovo i ono ... żele li lagano "pokopati" FCP sa "kupi jednom, koristi zauvijek" kako bi prešao ma preplatu?
14.01.2026 | 15:52
FCP je najbolji deal u industriji kome takav program treba. Za $300 ga koristis 10 godina

Ne bih se ja toliko oko toga stresirao. Uvijek ces moci instalirati stariju verziju, ukoliko aktualna iz bilo kojeg razloga ne radi na tvom racunalu.
14.01.2026 | 17:08
Za one koji nisu upućeni - Apple Creator Studio - www.apple.com/apple-creator-studio/

FCP, Motion, Logic, Compressor i Pixelmator za 129$ godišnje. Bagatela.
14.01.2026 | 18:07
Ili besplatno skines DaVinci Resolve.
14.01.2026 | 19:21
Vanjuška kaže:
Za one koji nisu upućeni - Apple Creator Studio - www.apple.com/apple-creator-studio/

FCP, Motion, Logic, Compressor i Pixelmator za 129$ godišnje. Bagatela.

Pa ne vidim baš da je tako ...
Što ako si kupio FCP u HR, platio si ga 350€, Motion 50€, Compressor 50€, Pixelmator PRO 60€. Sve skupa više od 500€.
Nekako mi se čini da će FCP polako gubiti update-e naspram preplate, tako da lako moguće tko je god platio te pare odu u vjetar.
Primjer FCT 13v ima 3 "noviteta" dok prelata ima 10. I onda dođe 14v i nema update-a za FCP tko ga je platio 350€.
Ako je cijena 130$ koliko će koštati u EU? Jer USA cijene i EU cijene vezane uz Apple su razlika nebo i zemlja.
I nekako mislim da će cijena za godinu, dvije biti puno veća.
Možda neće, možda ja krivo gledam ali ...
Laganini mi to sliči kao i ADOBE.
14.01.2026 | 19:22
jura22 kaže:
Ili besplatno skines DaVinci Resolve.

Sve 5 za DaVinci, što je žalosno, DaVinci radi vrhunski na MAC-u a FCP bi trebao biti puno bolji i brži jer je eksluzivno MAC aplikacija. Na "papiru" FCP bolje radi ali u praksi, ne vidim neku razliku tj. da je FCP bolje rješenje ako pričamo o kompatibilnosti i brzini. I te priče kako se DaVinci ruši ... ja do sada nisam imao takav scenarij.
Možda se ruši ovima što rade projekte za Hollywood, ja ipak nisam ta kategorija
14.01.2026 | 20:37
Vidio sam sve to i nekako mi nije baš leglo. Navodno će Pages, Keynote i Numbers ostati free, ali ako nemaš pretplatu, onda ne dobiješ "premium" mogućnosti - štogod to sve bilo.

Što se tiče FCP, očigledno su krenuli putem Adobea, ali je pitanje mogu li ga sustići u mogućnostima - jer su FCP dosta zapustili zadnjih 5 godina. Naši videomontažeri su nakon godina rada u FCP-u prešli na Premiere Pro i jedan je prešao na DaVinci.

I onda još nimalo ne pomaže što je DaVinci Reslove u osnovnoj verziji potpuno besplatan, a nudi sve više i više.

Kužim Adobe s pretplatom kada nudi zaista heavy-weight profi aplikacije koje nemaju pravu konkurenciju - jer ako je netko profesionalac koji od toga živi, a onda još u paketu dobiješ 20 velikih i još 20 malih aplikacija, onda ti do drži vodu i tipični dizajnerski studio može lijepo raditi u trokutu Photoshop-Illustrator-InDesign.

Ovo što će Apple ponuditi je dosta čudna kombinacija jer je većina toga do sada bila besplatna, osim FCP i Logica - i dosta marginalnog Motiona. Da barem onda vrate Aperture...
14.01.2026 | 21:42
dpasaric kaže:
Vidio sam sve to i nekako mi nije baš leglo. Navodno će Pages, Keynote i Numbers ostati free, ali ako nemaš pretplatu, onda ne dobiješ "premium" mogućnosti - štogod to sve bilo.

Što se tiče FCP, očigledno su krenuli putem Adobea, ali je pitanje mogu li ga sustići u mogućnostima - jer su FCP dosta zapustili zadnjih 5 godina. Naši videomontažeri su nakon godina rada u FCP-u prešli na Premiere Pro i jedan je prešao na DaVinci.

I onda još nimalo ne pomaže što je DaVinci Reslove u osnovnoj verziji potpuno besplatan, a nudi sve više i više.

Kužim Adobe s pretplatom kada nudi zaista heavy-weight profi aplikacije koje nemaju pravu konkurenciju - jer ako je netko profesionalac koji od toga živi, a onda još u paketu dobiješ 20 velikih i još 20 malih aplikacija, onda ti do drži vodu i tipični dizajnerski studio može lijepo raditi u trokutu Photoshop-Illustrator-InDesign.

Ovo što će Apple ponuditi je dosta čudna kombinacija jer je većina toga do sada bila besplatna, osim FCP i Logica - i dosta marginalnog Motiona. Da barem onda vrate Aperture...

I još uz to ako u USA košta 130$/godina, koda nas bi mogao biti nekih laganih 200€/godina, čak i više.
A ništa, vidjeti ćemo 28. što i kako, bar za početak a za godinu dana vidjet ćemo hoće li cijena rasti kako bude više "naprednih" update-a.
Da su radili poboljšanja kao i DaVinci, FCP bi bio vrh.
15.01.2026 | 10:46
u Njemackoj je dostupan krajem mjeseca. Pretplata se moze dijeliti kroz apple obitelj ako je podesena. Zasad ce se moci i dalje kupovati pojedinacne aplikacije, ali se suska da nece imati sve featurea...to jos nije sluzbeno

cijena je niska da se privuku korisnici, vjerojatno ce ici gore kasnije kao sto je bilo i sa AppleTV i Apple Music

Preise und Verfügbarkeit
Apple Creator Studio ist ab Mittwoch, 28. Januar, für 12.99 Euro pro Monat oder 129 Euro pro Jahr erhältlich.

Alle neuen Abonnent:innen erhalten ein einmonatiges kostenloses Probeabo von Apple Creator Studio. Beim Kauf eines neuen Mac oder eines qualifizierten iPads13 erhalten Kund:innen drei Monate lang kostenlosen Zugang zu Apple Creator Studio.14
Bildungspreise sind verfügbar für Studierende an einer Hochschule und Lehrkräfte15 für 2,99 Euro pro Monat oder 29 Euro pro Jahr.

Apple Creator Studio ist zum Download im App Store als Universalkauf erhältlich.

Mit der Familienfreigabe können bis zu sechs Familienmitglieder alle Apps und Inhalte von Apple Creator Studio gemeinsam nutzen.

Versionen zum Einmalkauf von Final Cut Pro (349.99 Euro), Logic Pro (229,99 Euro), Pixelmator Pro (59.99 Euro), Motion (59.99 Euro), Compressor (59.99 Euro) und MainStage (34,99 Euro) sind weiterhin im Mac App Store erhältlich.

Kostenlose Versionen von Keynote, Pages, Numbers und Freeform sind weiterhin verfügbar und beim Kauf jedes neuen iPhone, Mac und iPad inbegriffen.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 38 minuta
  • smayoo: Ja već godinama pišem u Apple i pitam kad će napraviti MBP u boji ajvara. :o)
  • cariblanco: Ja kupujem novi MacBook, samo ako ima ponuda u naranđastoj boji
  • cavarovobrdo: Hoće li novi MacBook biti od plastike u bojama sladoleda? Jedva čekam kupit jedan da mi se slaže s majicom ;)
  • drlovric: Idem na 14" sada. Vjerojatno cu zadrzati oba neko vrijeme. M1 Pro radi ko grom.
  • drlovric: Ma dobio neke pare pa moram ih namjenski utrositi na MBP.
  • invictus: Lovriću, čemu to? Jel te ne služi dobro M1 Pro?
  • drlovric: Davore uzimam 14" MBP Pro CTO. Proslijedi molim te cjenike kada dobijes. Tnx
  • invictus: Jebote led, pokidali su sa tih 512GB. :D :D :D
  • VanjusOS: sad baš gledam. Macbook air M5 kreće sa 512gb SSD, vau!
  • invictus: Ma nema eventa, samo su to sve novo ubacili na svoje stranice..
  • VanjusOS: ima li nekakvo predstavljanje, event? može link
  • invictus: A sutra ima je glavno, predstavljanje jeftinog Macbooka Neo..
  • invictus: @dpasaric - oba monitora su 27"
  • invictus: Bili su 999$, sada je 1099$.
  • invictus: Ali su i digli cijenu za 100$, sada je početni model 1099%
  • invictus: Nisu me sa ničim oduševili, jedino pohvalno koliko vidim da Air počinje sada sa 512GB SSD, ostalo samo blagi refreš..
  • dpasaric: Banana totalna, opet nude samo mali 27" model?!?!
  • ZoPaj: novi monitori, mislio sam;)
  • ZoPaj: evo ih… apple.com
  • smayoo: :D
  • drlovric: Imate valjda neki backup :)
  • Gjuroo: Jel netko zapisao kontakte prije nego je tema izbrisana?
  • smayoo: Hvala. Počišćeno. Account je hackiran, admin će ga blokirati
  • jura22: Imate reklamu za prostitutke u firumu!
  • CoffeePod: 90Hz je premalo
  • rusty: 30" na 120Hz
  • Borisone: Bit će 27-inch 5k XDR za cifru veću od 32-inch 6k. Zašto? 90Hz!
  • dpasaric: Veliki Studio Display, a ne da nude samo hiperskupi XDR
  • rusty: I ja, ali sam rezerviran s očekivanjima. bilo bi lijepo da konačno ATV izdaju novi, ali i novi Studio Display će biti najs :D
  • dpasaric: Danas Apple ima objave novih proizvoda, jedva čekam! :)
  • cariblanco: Čekamo da "Kerum" kaže, da predivne rakete lete iznad Irana ;)
  • Yonkis: [link] - pjesma iz 1980 na tu temu
  • Air: Ove godine je čvrsto odlučio uzeti nobelovu nagradu za mir. Samo je pitanje koliko ratova će biti dovoljno da započne i završi?
  • Air: Trump je započeo rat sa Iranom kako bi ga završio i kako bi u svoju biografiju dodao još jedan završen rat.
  • drlovric: Poceo rat i u Iranu. Operacija se zove Epic Fury. Sve je live na YT. Nestvarno.
  • smayoo: Je li ikom jasno - zašto, pobogu? :huh:
  • drlovric: Talibani malo zaratili sa Pakistanom. Treci put ratuju sa nuklearom silom. Briga njih za Starcraft :)
  • korisnik: A jučer je 71. proslavio Alain Prost ;)
  • korisnik: Sretan 71. Steveu, i mojoj mami :D
  • dpasaric: Jobs bi danas slavio 71. rođendan!
  • dpasaric: VanjuOS, pisao sam o tome u Mac Pro 5,1 ili 7,1 temi, potraži tamo
  • smayoo: Čestitam! ;)
  • VanjusOS: nedavno sam negdje vidio opis kako instalirati window na mac bez bootcampa, ali sada to ne mogu naći.
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: company recently confirmed a special announcement for March 4. Among the expected products are a low-cost MacBook and a new generation of Studio Display.
  • Gjuroo: Pokoj mu duši
  • smayoo: RIP :(
  • Air: RIP, otišla još jedna legenda -Robert Duvall
  • jura22: Navlakusa za novi macOS.
  • imenso: Nije free, ima pretplatu, neke aplikacije i posebnu za iPad

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?