Tekst procesori, može li biti išta nova?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Tekst procesori, može li biti išta nova?

06.01.2008 | 23:29
\"Problem je što se pisac u Microsoftovu Wordu osjeća kao da je na maturi i piše strogi slobodni sastavak\" piše spisateljica Virginia Heffernan u New York Timesu.www.nytimes.com/2008/01/06/magazine/06ww...p;amp;pagewanted=all
Čini se da pisci Word kakav je danas doživljavaju kao oblik tiranije ekrana.
\"Želite li biti pisac koji piše svoje rečenice, ili ćete se hrvati s poravnatim rubovima u Palatinu i 603 riječi na ekranu\" pita se autorica koja se želi osjećati slobodnije od uredske tipkačice kojoj, uostalom, sav taj nakit za formatiranje teksta u Wordu i onako ne treba.
Zato ona otkriva neke nove tekst procesroe za kreativce, \"za one koji ni iz čega žele nešto stvoriti riječima\" i, zanimljivo, otkriva novu generaciju tekst procesora samo na Macu.
Pa preporučam da provjerite njene preporuke:
WriteRoom http://hogbaysoftware.com/products/writeroom
Scrivener http://literatureandlatte.com/scrivener.html

Zanimljivo, dijeli mišljenje s novinarom Stevenom Pooleom koji opisuje svoje iskustvo prelaska s Elektronische Schreibmachine na \"najbolji Word ikad\", verziju 5.1a, za koji se svojedobno raspisivala i peticija da ga se prekompajlira s MC 68K i na procesro Power PC, jer je tada izašao Word 6 koji je bio dizaster.
On ga je prenosio sve do PwerMacintosha G5, smijući se Windows svijetu koji nije imao live word count sve do Worda 2007. godine (\"kao da je to ikome bitno u PC svijetu koliko si toga nadrobio\") koji je u blogu http://stevenpoole.net/blog/goodbye-cruel-word/ opisao WriteRoom i Scrivener kao svoja nova iskustva pisanja.

Njemu je za pisanje kreativnih tekstova sasvim dovoljan RTF format (podrijetlom DEC-ov, a sada Microsoftov), ali mu je bitno da ga, osim nekoliko ključnih informacija na ekranu, ništa ne dekoncentrira. Ludo je što je na to opisano iskustvo napuštanja Worda od 2. rujna dobio čak 127 komentara koji živo diskutiraju o toje temi.

Spisateljica slavi što se oslobodila Worda poslije 20 godina - dakle ne spada u Mac+Linux postrojbe koji protiv Microsofta češće vode križarske ratove nego što rade svoj posao - pišu.

Ja bih bio najsretniji da je preživio Wordperfect. Pages je omiljeni izbor mojih cura, ali meni je i taj program \"iMovie\" za nekoga tko se rutinski za stranice koristi \"Final Cutom\". Zapravo, dosta mi je TextEdit sa skriptom koja broji napisano.
A što vi mislite?
07.01.2008 | 00:16
Ja sam frustriran Wordom. Uvijek se pravi pametan. Najugodniji mi je bio WordPerfect 3.5 - iako je on imao bugova.
07.01.2008 | 10:19
Writeroom sam skinuo čim se pojavio i oduševio me minimalistički pristup koji me podsjeća na zlatne dane Tasworda
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 18 sati, 3 minuta
  • Miki9890: Poz! ima li smisla skinuti 26.6.1 na iPhoneu 13 mini radi spotlight indexinga? Da li je to samo za siri Ai kojeg ionako neću imati i hoće li indexirati opet kad prijeđem na 27? trenutno sam na 18-ici
  • Piko: ja bi drugi .... da li rade ?
  • Riba: Pogotovo ako je zracno hladjen.
  • Riba: Mene zanima jedan!
  • IkoIko: Pozdrav zanima li ikog dva powermaca g5?
  • Yonkis: Nisam ovo znao, Apple koristi Google za svoj iCloud [link]
  • marioart: ko zeli iz njemacke uzimati, preporucujem alternate.de - pocetni model je 976€
  • ZoPaj: iducan.hr ima sve konfiguracije, mini i studio, nije preogromna razlika u odnosu na nedavno poskupljeno
  • jura22: Točno, ispravak 1.049eur. Onda i nije neka velika razlika.
  • Yonkis: Nema đabe ni u starog Applea
  • Pongy75: Evo, osnovni model Minija u iStyle je 1.159€ - skoro pa duplo nego nekada osnovni model minija. Tu se gubi svaki smisao povoljnog Mac računala.
  • Pongy75: i u švabiji, koliko je kod nas?!!
  • marioart: @jura to je sa edu popustom, cijena bez popusta je 1049€
  • jura22: Osnovni Mini M6 je 929€. [link]‑core-cpu-12‑core-gpu-16-gb-arbeitsspeicher-256gb-speicher
  • matijazx: - nadživio je svog oca za 10 godina.
  • dpasaric: Jazz legenda!
  • smayoo: RIP Stjepan Jimmy Stanić
  • Pongy75: Ma nek si znaš kaj…
  • matijazx: -- u ovlaštenom Apple storeu, vidio cijene za preoreder.....M6 mini 16GB-cca 1200 eura, 24GB-cca 1700 eura
  • Pongy75: Obično bude koliko dolara toliko u eurima nekih 10%
  • dpasaric: Javim kada dobijemo cijene za Hrvatsku...
  • dpasaric: Sitgli novi M5 Mac mini i M5 Ultra Mac Studio!
  • IkoIko: Sretan rođendan Smayo :)
  • ping: sretan rođendan dragi Smayoo
  • IkoIko: Pozdrav, molio bih malu pomoć od forumaša koji su pristali model postolja s filtrom za Mac studio. Kojih je dimenzija gumena brtva koja ide na okvir? Ili imate baš određen model koji se kupi na brtva.hr? Hvala i isprike na smetnji
  • smayoo: :*
  • drlovric: Sve najbolje. Cestitke!
  • Pongy75: SRETAN ROĐENDAN!!!
  • Gjuroo: Sretan rođoš, Samyoota! :kiss: :heart:
  • smayoo: Hvala od srca! :)
  • Kloba: Nema me puno, ali čitam pa eto - Smayoo sretan ti rođendan - da ti se ostvare sve želje!
  • smayoo: Hvala! :)
  • dpasaric: Smayoo sretan rođendan! :)
  • CoffeePod: Hvala puno!
  • Bertone: Pretplati se na ovu temu [link] i naruči gajbu strpljenja :D
  • CoffeePod: [link]
  • CoffeePod: Ima li tko iskustva sa kuycon monitorima?
  • miomika: nebi niti ja preporučio RAM servis....bez da se ITKO ljuti.
  • cariblanco: Ja sam našao stari filter u boji, dok još nije bilo kolor-tv, ako netko ima crno-bijeli, ja mu taj filter poklanjam :)
  • zvone: Ljudi imam neke screen protectore za 12 pro i par caseova. Zena ima novi mob a ostali stari dodaci. Ako netko zeli pokupiti na podrucju Zagreba.
  • drlovric: Ja koristim FluidVoice diktiram vise od 70% mailove, kao i text poruka.
  • smayoo: :D
  • Bertone: Ma znam kako diktiranje funkcionira ali iskreno se ne sjećam kada sam zadnji put čuo tišinu :(
  • smayoo: To naravno da ne funkcionira ako više ljudi priča u glas ili ako ti radio svira dok pričaš.
  • Bertone: Ma to sa diktiranjem je pušiona, nevezano za poruke nekidan vozim mamu doma i trebam nešto ženu pa je pokušam nazvati no auto ponavlja da ne razumije,... na kraju sam morao reći mami da malo zašuti :D
  • smayoo: Ne smiješ diktirati kako normalno pričaš. Kad se priča usporeno i jasno razdvaoja riječi, točnost je ≥90%
  • smayoo: :-D
  • Bertone: Znam, zato često i dobijem haiku od poruka :D
  • smayoo: Diktiraj poruke u vožnji. Radi sve bolje.
  • Yonkis: Bertone, ne mogu, vozim. :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.35 Seconds

Provided by iJoomla SEO