Mac mini M4 - za poklon
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac mini M4 - za poklon

23.02.2025 | 23:35
Otvaram ovu temu jer mi treba objašnjenje i jer ovo nije laka tema.
Imam. Mac mini M4 koji sam na kraju odlučio pokloniti osobi koja nije u mogućnosti imati takav uređaj.
Ok prebacio sam sve sa Mac Mini M4 na Mac Mini M4 PRO i sad trebam vratiti basic ili "obučni" Mac Mini M4 da bude kao da je kupljen.
I našao sam tutorial:
Link - pri dnu ima: Brisanje i ponovno instaliranje macOS-a
I piše:

Brisanje i ponovno instaliranje macOS-a
"Važno: Nemojte pratiti ove korake ako želite pripremiti svoj Mac za zamjenu, prodaju ili darivanje. Umjesto toga, koristite Asistent za brisanje u sustavu macOS za resetiranje Maca na tvorničke postavke. Asistent za brisanje uklanja sve vaše osobne podatke, Zaključavanje aktivacije i pouzdani status iClouda s vašeg Maca. Za korištenje Asistenta za brisanje pokrenite računalo u macOS-u, odaberite Apple izbornik > Postavke sustava, kliknite Općenito u rubnom stupcu “Prijenos ili resetiranje”, kliknite Obriši cijeli sadržaj i tipku Postavke, zatim pratite upute na zaslonu."

Ali ovo me je prepalo:
"Ako obrišete i ponovno instalirate macOS, brišu se vaši korisnički računi, mrežne postavke i sve datoteke i mape na Macu. Prije brisanja macOS-a, pokušajte se ponovno prijaviti u sustav, zatim izradite sigurnosnu kopiju bilo kojih datoteka koje želite sačuvati tako da ih kopirate na drugi uređaj za pohranu. Također zapišite postavke vaše mreže iz postavki Mreže radi lakšeg ponovnog spajanja nakon ponovne instalacije sustava macOS."

Molio bih ako mi nekton može ovo malo bolje objasniti.
Koliko sam ja razumio, idem na Postavke/Općenito/Prijenos ili resetiranje/Obriši sav sadržaj i postavke ---> ovaj proces bi trebao vratiti Mac na početak kao kad je kupljen bez moga admin/user, mojih lozinki i aplikacija ...
Uistinu nebih volio da nešto zakenja*i!

P.S. dodo sam silku
Prilozi:
23.02.2025 | 23:51
Ono što te prepalo jest da će ti se obrisati korisnički račun koji već posjeduješ? Misliš na onaj koji sada imaš na PRO? Koliko ja shvaćam, ne brišeš Apple Account već samo account koji je prijavljen na tom MMiniju. Što bi značilo, analogno, da ako ja resetiram svoj iPhone na neki način, na tvorničke postavke, da si brišem Apple Account koji koristim i na drugim uređajima.
Jel to u pitanju?
24.02.2025 | 01:25
Ako si već ranije sve prebacio na M4 PRO, i sve ti tamo radi, onda je to - to. Nemaš se čega bojati, slobodno pregazi stari M4 na tvorničke postavke.
24.02.2025 | 09:08
Yonkis kaže:
Ono što te prepalo jest da će ti se obrisati korisnički račun koji već posjeduješ? Misliš na onaj koji sada imaš na PRO? Koliko ja shvaćam, ne brišeš Apple Account već samo account koji je prijavljen na tom MMiniju. Što bi značilo, analogno, da ako ja resetiram svoj iPhone na neki način, na tvorničke postavke, da si brišem Apple Account koji koristim i na drugim uređajima.
Jel to u pitanju?

Da upravo se toga bojim.
Kad sam pročitao ovo:
"Ako obrišete i ponovno instalirate macOS, brišu se vaši korisnički računi, mrežne postavke i sve datoteke i mape na Macu."
Kaže brišu se vaši korisnički računi, množina. Sad, možda ja to krivo razumijem, ali upravo me toga strah.
Idem resetirat Mac Mini "basic" a on mi obriše sve, LOL.
Još nešto, kada uđeš u Apple account, nema nikakve razlike između ta dva uređaja, imaju isto ime i to je to. Nigdje ne piše PRO ili ... jedina je verzija: 15.3.1 a na drugom je 15.3 i serijski brojevi.
Isto mi je to malo blesavo, mogli su staviti bar PRO da se vidi razlika u uređajima a ne da ja sad moram uzimat povećalo i ona mikro slova uspoređivat.

Sve sam prebacio na Mac Mini M4 PRO, sve radi. Samo sam stavio TimeMachine koji se nalazi na USB stiku ... za to nemam riječi, sve odrađeno kako se i očekuje od firme "Jabuka".
24.02.2025 | 09:10
smayoo kaže:
Ako si već ranije sve prebacio na M4 PRO, i sve ti tamo radi, onda je to - to. Nemaš se čega bojati, slobodno pregazi stari M4 na tvorničke postavke.

Je to sam napravio i sve radi ko Švic. sat Ali me strah, odgovor sam napisao u postu iznad.
24.02.2025 | 09:46
Navodi se brišu se svi računi - u množini, zbog činjenice da uz taj Mac može biti povezano više različitih računa. Primjerice uz Apple acc tu još može biti Google, Microsoft, Adobe, Facebook account te razni drugi. Brišu se samo njihove poveznice na taj Mac koji brišeš. Nema straha.
24.02.2025 | 09:55
Upozorenje kaže da će ti izbrisati sve LOKALNE korisničke račune na tom Macu, ne AppleID account na cloudu i slično.
24.02.2025 | 10:55
Možda je ovo teški "noob" ali ja ću rađe 10 puta pitat i jednom odraditi sve kako treba nego se dovesti u situaciju da poludim i napravim sebi problem.
Računalo je alat ali sa svakim alatom treba znati rukovati.
Sa Win nemam problema, sve što treba, od BIOS-a do samih Windowsa, ali sada prelazim na novi "teritorij" a stari polako ostavljam iza sebe i želim znati što i kako radi, i da naučim za "buduće naraštaje" uređaja koji će ući u moju kuću .
24.02.2025 | 11:13
Dakle prihvaćanje prijedloga će ovisiti o broju jednaki odgovora na ovo pitanje? Ako da, mogu također kao i ostali potvrditi da će se samo obrisati lokalni parametri i accounti na tom računalu i ništa više.
24.02.2025 | 12:46
rusty kaže:
Dakle prihvaćanje prijedloga će ovisiti o broju jednaki odgovora na ovo pitanje? Ako da, mogu također kao i ostali potvrditi da će se samo obrisati lokalni parametri i accounti na tom računalu i ništa više.

Hvala, ne znam možda me se krivo razumjelo.
Vjerujem ja što je napisano, sa svoga stajališta sam htio reći da sam imao puno neugodnih situacija zbog sitnica. Naročito kad su Windowsi u pitanju.
Nikad neću zaboraviti kad mi je prijatelj kupio free OS laptop.
I nemogu instalirat Windowse. Instalirao Linux-e(više njih) sve radi, i nikako instalirat Windows-e. Kontaktirao servis, postavio pitanje na official forumu ... na kraju sam odgovor našao na "nikad čuo" forumu. U BIOS-u, više se ne sjećam točno, imao je neku glupost za "uključit", "isključit" a nigdje veze s vezom.
Treble je to isključit, neka kao koliko sam ja razumio zaštita ... u pitanju je bio Lenovo laptop(malo jači, skuplji sa grafom ... nije baš sad da je neki šrot bio u pitanju).

Zato uvijek sve pitam. Evo na primjer web dizajn, naučiš čovjeka instalirat WordPress, kako napraviti stranicu(page), kako da instalira temu, page buiulder po volji ... i zaboraviš mu reći jednu malu stvar koja može puno značiti - permalinks!

Zahvalan sam svima na pomoći. Ponekad ljudi možda su dosadni sa pitanjima, naročito ako si novi u okruženju ali ja sam osoba koja rađe sto puta pita i jednom radi, nego pita jednom i onda milion problem zbog sitnice.

A forum je jako dobar, to sam napisao puno puta. Konkretno pitaš, konkretni odgovori. Za mene sve što mi treba.
24.02.2025 | 14:29
Tko pita - ne skita. Puno mi je draže kad pitaju unaprijed, kao ti, nego kad use*u do balčaka pa onda dođu s pitanjima.
24.02.2025 | 15:55
Ma neka i use*u ali da bar znaju sve korake koje su napravili prije, što ih je dovelo do s*anja pa da znaš "backtraceati" Ne mogu vjerovati da neki samo klikću yes, yes, I accept, I agree, yes, install, do it, overwrite i sl. i onda se pitaju "što je sad ovo"
24.02.2025 | 16:46
smayoo kaže:
Tko pita - ne skita. Puno mi je draže kad pitaju unaprijed, kao ti, nego kad use*u do balčaka pa onda dođu s pitanjima.

Upravo to. Prebaciti se sa jednog sustava na drugi - je proces.
Zato sam zahvalan za ovaj forum i ljude koji rado podijele znanje(što je nekada bilo normalno).
Hvala!
24.02.2025 | 17:00
Yonkis kaže:
Ma neka i use*u ali da bar znaju sve korake koje su napravili prije, što ih je dovelo do s*anja pa da znaš "backtraceati" Ne mogu vjerovati da neki samo klikću yes, yes, I accept, I agree, yes, install, do it, overwrite i sl. i onda se pitaju "što je sad ovo"

Točno.
Kad me pitalo za FileVault prilikom instalacije, lol, mislim se, ma ne treba mi, onda mislim a šta ako M4 radi "bolje" sa ili lošije jer je dio njega(čim te pita prilikom instalacije)... nemožeš sve znati.
To ti je kad ti kažu "ne radi mi dibro PC", dođeš a on 3 antivirusa na tom jednom PC-u jer je klikao yes prilikom instalacije drugih programa.
A user*mo svi, kad tad, bilo kao početnik pa čak i sa xy godina iskustva čovjek može "fulati", ali kao što si rekao da znaš/znaju zašto su tu gdje jesu te kako ispraviti!
27.02.2025 | 15:18
PC i Mac jednostavno ne ulaze u istu priču, osobno, PC i sve vezano uz njega mi se jednostavno gadi i oduvijek sam imao otklon prema toj platformi. Imam Mac od kad znam za sebe, i gotovo nikad problema. Uživaj pintmax u pravom okruženju
27.02.2025 | 17:46
welcome!
"once you come to mac, you will never go back!".
27.02.2025 | 18:35
Malo pretjerujete. PC može raditi dobro ali treba daleko više pažnje posvetiti.
I naravno, ako ne nasjednete na urotu i umjesto WIN instalrate neku Linux distribuciju.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 13 sati
  • dpasaric: Kao jako su zabirnuti za tvoju privatnost, a istovremeno s druge strane čini sve da je potkopaju...
  • Yonkis: Ova opcija neće nikada biti dostupna u EU ili...? [link]
  • Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
  • drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac :) To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
  • Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
  • ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
  • jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
  • jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO
  • imenso: John Ternus novi CEO
  • CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
  • Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
  • dpasaric: Možeš uz search naći svaki
  • dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
  • Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?
  • Performita: Omogućuje lako postavljanje novih uređaja, sigurnost podataka i poslovni email bez velikog IT odjela. Cilj je da tvrtke rade jednostavnije i sigurnije na Apple uređajima.
  • drlovric: U cemu je fora sa ti Business? Imamo li mi mali smrtnici neku korist od toga ili je to samo za velike tvrtke?
  • Performita: Kalimera, Dobro jutro... ovo za Apple Business rolls zvuči kao izvrsna vijest!!!
  • Borisone: Apple Business rolls out to 200 countries today - brace for impact - even Croatia!
  • Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!
  • dpasaric: Booo?
  • Yonkis: “ Lažu li nas :) ...nastavak sa vikalice.” - tema zaključana a zadnji post završava sa pitanjem?
  • smayoo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs braćo! I sestre!
  • zoranowsky: Sretan Uskrs!
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Miro Spiro: sretan Uskrs
  • user: da bar je propao kao što su Microsoft i ostali predviđali, hvala što si pokrenuo najgori trend u techu Steve.
  • Yonkis: [link] Who’s in Apple’s top 10? Here’s the full list of the most influential people of all time
  • Yonkis: [link] netko fino složio povijest svih modela iPhonea, jako lijepo.
  • Yonkis: Apple employee #8 Chris Espinosa on working his whole life at one company: [link]
  • Ender: vrlo moguce, ja video to na nasem sajtu 02. apr. sorry.
  • Yonkis: @ender članak je prekopiran odavdje [link] i po tome ispada da je 1.april šala.
  • Ender: AMD kupuje Intel: istorijski preokret koji menja čitavu x86 industriju [link]
  • dpasaric: Super je prošlo! :) Sretno im!
  • miomika: Možda glupo pitanje, dal će se vidjeti putovanje te rakete iz .hr prema mjesecu? zasada nije oblačno
  • Ender: USA lansiranje rakete sa ljudskom posadom ka mesecu
  • Ender: [link]
  • Ender: [link]
  • CoffeePod: @yonkis iStyle takvo ruglo od firme. Pogotovo dućan u Splitu. Osoblje nema pojma, morao sam ih sve školovat :P
  • dpasaric: Večeras tko je u Rijeci u Piki na proslavu 50 godina! :)
  • Borisone: Onaj dan u godini?
  • Yonkis: zato iStyle daje popust od 2.27% ne od 3% ne od 2.5% nego 2.27% Presmiješno.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.62 Seconds

Provided by iJoomla SEO