Koji program je naj za čišćenje Mac Mini
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji program je naj za čišćenje Mac Mini

13.11.2024 | 21:03
Pozdrav,

Meni je ovo jako važno jer mrzim nakupljeno smeće sa neta, koji program preporučujete za čišćenje Mac Mini-a, npr. CCleaner?

I kako čistite Mac Mini od prašine svako toliko, ja PC čistim često jer kupi puno prašine, dali samo ispušete sa donje strane Mac Mini-a ili?

Hvala na svakom savjetu!
13.11.2024 | 21:06
Ja volim jednostavan i brz Disk Diet.
14.11.2024 | 17:22
dpasaric kaže:

Na koji način određuje što će očistiti/obrisati?
Odnosno, kako znaš da ne obriše nešto što ne treba?
Hvala.
14.11.2024 | 17:39
jura22 kaže:
dpasaric kaže:

Hvala.

Pa napisao sam ali možda nedovoljno precizno šzo je sasvim ok.

1. Koja je dobra aplikacija za čišćenje Mac Mini-a operativnog sustava od smeća skupljenog surfanjem po internetu ... kao što je CCleaner na Windows-ima. Kako zna: www.ccleaner.com/ccleaner-mac

2. Budući da prašina ulazi u svako računalo(laptop, PC ...) kako čistite mac mini od prašine koja se nakupi tokom vremena. Primjer, PC trebaš čistit jer prašina se nakupi na skoro sve komponente od ventilatora, hladnjaka od procesora, grafičke ... a i samo kućište bude prašnjavo te se svako toliko mora očisti.

Nadam se da je sada malo bolje objašnjeno!

Hvala
14.11.2024 | 18:29
Pitao sam Davora jer vjerujem da je proučio programe.
Pošto onaj koji je spomenuo, nešto košta, nema mi smisla plaćati i vidjeti da ne valja.
Bude se Davor javio.

Ja čistim s "magičnom krpom", a za mrlje imam neki sprej ali uvijek sprejam po krpi, a ne po kompu.
14.11.2024 | 18:31
jura22 kaže:
Pitao sam Davora jer vjerujem da je proučio programe.
Pošto onaj koji je spomenuo, nešto košta, nema mi smisla plaćati i vidjeti da ne valja.
Bude se Davor javio.

Ja čistim s "magičnom krpom", a za mrlje imam neki sprej ali uvijek sprejam po krpi, a ne po kompu.

Hvala na brzom odgovoru, dali se unutar Mac mini-a nakuplja prašina, treba li to čistiti(ispuhivati kao kod PC-a)?
14.11.2024 | 19:12
pontmax1 kaže:
2. Budući da prašina ulazi u svako računalo(laptop, PC ...) kako čistite mac mini od prašine koja se nakupi tokom vremena. Primjer, PC trebaš čistit jer prašina se nakupi na skoro sve komponente od ventilatora, hladnjaka od procesora, grafičke ... a i samo kućište bude prašnjavo te se svako toliko mora očisti.

Dok sam zivio u pustinji prasina i pijesak su mi iz guzice i usiju izlazile a da jadnog Mac Proa ne spominjem, pa sam nabavio heavy duty alat. Ako ne pazim lete papiri po sobi, ali nakon prvog neugodnog iskustva ispuhivanje radim vani. Apsolutna preporuka, jedino treba s necim fiksirati ventilator od hladnjaka jer ga ovo moze tako zavrtiti da ce mu prosvirati lezajevi.

IT-Dusters-CompuCleaner-Original-Electric-Air-Duster-Blower-for-PC-Laptop-Console-electronics-and-Home-Cleaning-PC36-816.jpg

itdusters.com
14.11.2024 | 20:32
jura22 kaže:
dpasaric kaže:

Hvala.

Pregledao sam gomilu tih softvera i generalno sam alergičan na one koji instaliraju neka rezidentna čudesa "da paze" i slično. Ovo je malen spartanski program koji sigurno neće pobrisati nešto što ne treba jer uglavnom čisti logove i cache koji se nakupi. Više od toga meni i ne treba, ne zadire u instalacije samih aplikacija, jer to i ne može znati, a uostalom to je na Macu uglavnom jednostavno - baciš app i pogledaš ima li možda još nešto u Application Support, ako nema, to je to. Disk Diet koristim valjda deset godina i nisam nikada imao neki problem.
14.11.2024 | 23:51
Riba kaže:
pontmax1 kaže:

Dok sam zivio u pustinji prasina i pijesak su mi iz guzice i usiju izlazile a da jadnog Mac Proa ne spominjem, pa sam nabavio heavy duty alat. Ako ne pazim lete papiri po sobi, ali nakon prvog neugodnog iskustva ispuhivanje radim vani. Apsolutna preporuka, jedino treba s necim fiksirati ventilator od hladnjaka jer ga ovo moze tako zavrtiti da ce mu prosvirati lezajevi.

IT-Dusters-CompuCleaner-Original-Electric-Air-Duster-Blower-for-PC-Laptop-Console-electronics-and-Home-Cleaning-PC36-816.jpg

itdusters.com

OK, to sam I mislio, ja imam sličan uređaj koji sa jedne strane usisava a sa druge puše. Dobra stvar je ta da mu je snaga puhanja točno za računalo, ni jako, ni slabo.
Svakako hvala na odgovoru!
14.11.2024 | 23:54
dpasaric kaže:

To ću I uzeti. Takvi programi su za mene "pod muß"
15.11.2024 | 11:23
dpasaric kaže:
jura22 kaže:
dpasaric kaže:

Hvala.

Pregledao sam gomilu tih softvera i generalno sam alergičan na one koji instaliraju neka rezidentna čudesa "da paze" i slično. Ovo je malen spartanski program koji sigurno neće pobrisati nešto što ne treba jer uglavnom čisti logove i cache koji se nakupi. Više od toga meni i ne treba, ne zadire u instalacije samih aplikacija, jer to i ne može znati, a uostalom to je na Macu uglavnom jednostavno - baciš app i pogledaš ima li možda još nešto u Application Support, ako nema, to je to. Disk Diet koristim valjda deset godina i nisam nikada imao neki problem.

Davore, ajd samo da provjerim.

Prvo, koliko to košta? U App store piše 3,99€. Na njihovom webu piše 4,25€, a kad se downloada i pokrene besplatni trial (15 pokretanja, max 1GB čišćenja po pokretanju), onda tamo piše 10,nešto €, 50% popust, 5, nešto €. WTF? Koliko si ga ti platio? Ne znam kako ti, ja sam automatski nepovjerljiv kad vidim tako nešto.

Drugo, nije točno da da nema rezidentna čudesa "da paze". Evo se instaliralo upravo takvo što:

Slikazaslona2024-11-15u11.20.02.png

Je li to uopće isti softver ili samo ima isto ime?
15.11.2024 | 12:01
Je to je taj softver, ja sam ga kupio toliko davno da nemam pojma koliko sam ga platio, ima taj neki dio koji starta kod logina, ali to se koristi samo kada se pokrene app, nije nigdje u menu baru niti u procesima zauzima resurse, vjerujem da je to samo onoliko koliko je potrebno da se omogući pristup (naravno traži admin password pri tome) na dijelove diska koji su pod admin zaštitom - jer neke druge intervencije on niti ne radi.
15.11.2024 | 12:14
Pogledaj je li DaisyDisk zadovoljava tvoje potrebe, ja ga koristim kad mi nekad zatreba očistiti nešto prostora, ne radi automatski nego mi po strukturi pokaže zauzeće prostora i ručno mogu maknuti ako što treba. Ima lifetime licencu za 9,99€
15.11.2024 | 13:46
4.24$ sam patio disk diet.
15.11.2024 | 15:14
pontmax1 kaže:
4.24$ sam patio disk diet.

Ja obično patim džabe. I uzalud.
(sorry, morao sam!)

Bagatela cijena!
15.11.2024 | 15:45
imenso kaže:
Pogledaj je li DaisyDisk zadovoljava tvoje potrebe, ja ga koristim kad mi nekad zatreba očistiti nešto prostora, ne radi automatski nego mi po strukturi pokaže zauzeće prostora i ručno mogu maknuti ako što treba. Ima lifetime licencu za 9,99€

Daisy Disk je sjajan softver, mada je on više za ciljane akcije čišćenja ili kada se ima neki ozbiljan problem, nije za rutinsko metlanje po disku!
15.11.2024 | 15:57
dpasaric kaže:
Daisy Disk je sjajan softver, mada je on više za ciljane akcije čišćenja ili kada se ima neki ozbiljan problem, nije za rutinsko metlanje po disku!

Slažem se, mada se do onog što on pokaže može i 'pješke' nekako je jednostavnije da on po strukturi izbaci zauzeća i jednostavno je doći do lokacije i obrisati što treba, a za 10 eura je no-brainer
16.11.2024 | 13:25
imenso kaže:
dpasaric kaže:

Slažem se, mada se do onog što on pokaže može i 'pješke' nekako je jednostavnije da on po strukturi izbaci zauzeća i jednostavno je doći do lokacije i obrisati što treba, a za 10 eura je no-brainer

Ja koristim OmniDiskSweeper koji radi to isto ali besplatno.
16.11.2024 | 17:11
I ja.
16.11.2024 | 17:24
OmniDiskSweeper je isto odličan!

Zaboravio sam na njega jer mi je u jednom trenu prestao raditi na jednoj kombinciji nečeg, pa sam tada potražio alternativu. Sada sam skinuo zadnji i radi ok, pa ću baš malo probati.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 13 sati
  • dpasaric: Kao jako su zabirnuti za tvoju privatnost, a istovremeno s druge strane čini sve da je potkopaju...
  • Yonkis: Ova opcija neće nikada biti dostupna u EU ili...? [link]
  • Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
  • drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac :) To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
  • Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
  • ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
  • jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
  • jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO
  • imenso: John Ternus novi CEO
  • CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
  • Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
  • dpasaric: Možeš uz search naći svaki
  • dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
  • Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?
  • Performita: Omogućuje lako postavljanje novih uređaja, sigurnost podataka i poslovni email bez velikog IT odjela. Cilj je da tvrtke rade jednostavnije i sigurnije na Apple uređajima.
  • drlovric: U cemu je fora sa ti Business? Imamo li mi mali smrtnici neku korist od toga ili je to samo za velike tvrtke?
  • Performita: Kalimera, Dobro jutro... ovo za Apple Business rolls zvuči kao izvrsna vijest!!!
  • Borisone: Apple Business rolls out to 200 countries today - brace for impact - even Croatia!
  • Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!
  • dpasaric: Booo?
  • Yonkis: “ Lažu li nas :) ...nastavak sa vikalice.” - tema zaključana a zadnji post završava sa pitanjem?
  • smayoo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs braćo! I sestre!
  • zoranowsky: Sretan Uskrs!
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Miro Spiro: sretan Uskrs
  • user: da bar je propao kao što su Microsoft i ostali predviđali, hvala što si pokrenuo najgori trend u techu Steve.
  • Yonkis: [link] Who’s in Apple’s top 10? Here’s the full list of the most influential people of all time
  • Yonkis: [link] netko fino složio povijest svih modela iPhonea, jako lijepo.
  • Yonkis: Apple employee #8 Chris Espinosa on working his whole life at one company: [link]
  • Ender: vrlo moguce, ja video to na nasem sajtu 02. apr. sorry.
  • Yonkis: @ender članak je prekopiran odavdje [link] i po tome ispada da je 1.april šala.
  • Ender: AMD kupuje Intel: istorijski preokret koji menja čitavu x86 industriju [link]
  • dpasaric: Super je prošlo! :) Sretno im!
  • miomika: Možda glupo pitanje, dal će se vidjeti putovanje te rakete iz .hr prema mjesecu? zasada nije oblačno
  • Ender: USA lansiranje rakete sa ljudskom posadom ka mesecu
  • Ender: [link]
  • Ender: [link]
  • CoffeePod: @yonkis iStyle takvo ruglo od firme. Pogotovo dućan u Splitu. Osoblje nema pojma, morao sam ih sve školovat :P
  • dpasaric: Večeras tko je u Rijeci u Piki na proslavu 50 godina! :)
  • Borisone: Onaj dan u godini?
  • Yonkis: zato iStyle daje popust od 2.27% ne od 3% ne od 2.5% nego 2.27% Presmiješno.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.68 Seconds

Provided by iJoomla SEO