Koji program je naj za čišćenje Mac Mini
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji program je naj za čišćenje Mac Mini

13.11.2024 | 21:03
Pozdrav,

Meni je ovo jako važno jer mrzim nakupljeno smeće sa neta, koji program preporučujete za čišćenje Mac Mini-a, npr. CCleaner?

I kako čistite Mac Mini od prašine svako toliko, ja PC čistim često jer kupi puno prašine, dali samo ispušete sa donje strane Mac Mini-a ili?

Hvala na svakom savjetu!
13.11.2024 | 21:06
Ja volim jednostavan i brz Disk Diet.
14.11.2024 | 17:22
dpasaric kaže:

Na koji način određuje što će očistiti/obrisati?
Odnosno, kako znaš da ne obriše nešto što ne treba?
Hvala.
14.11.2024 | 17:39
jura22 kaže:
dpasaric kaže:

Hvala.

Pa napisao sam ali možda nedovoljno precizno šzo je sasvim ok.

1. Koja je dobra aplikacija za čišćenje Mac Mini-a operativnog sustava od smeća skupljenog surfanjem po internetu ... kao što je CCleaner na Windows-ima. Kako zna: www.ccleaner.com/ccleaner-mac

2. Budući da prašina ulazi u svako računalo(laptop, PC ...) kako čistite mac mini od prašine koja se nakupi tokom vremena. Primjer, PC trebaš čistit jer prašina se nakupi na skoro sve komponente od ventilatora, hladnjaka od procesora, grafičke ... a i samo kućište bude prašnjavo te se svako toliko mora očisti.

Nadam se da je sada malo bolje objašnjeno!

Hvala
14.11.2024 | 18:29
Pitao sam Davora jer vjerujem da je proučio programe.
Pošto onaj koji je spomenuo, nešto košta, nema mi smisla plaćati i vidjeti da ne valja.
Bude se Davor javio.

Ja čistim s "magičnom krpom", a za mrlje imam neki sprej ali uvijek sprejam po krpi, a ne po kompu.
14.11.2024 | 18:31
jura22 kaže:
Pitao sam Davora jer vjerujem da je proučio programe.
Pošto onaj koji je spomenuo, nešto košta, nema mi smisla plaćati i vidjeti da ne valja.
Bude se Davor javio.

Ja čistim s "magičnom krpom", a za mrlje imam neki sprej ali uvijek sprejam po krpi, a ne po kompu.

Hvala na brzom odgovoru, dali se unutar Mac mini-a nakuplja prašina, treba li to čistiti(ispuhivati kao kod PC-a)?
14.11.2024 | 19:12
pontmax1 kaže:
2. Budući da prašina ulazi u svako računalo(laptop, PC ...) kako čistite mac mini od prašine koja se nakupi tokom vremena. Primjer, PC trebaš čistit jer prašina se nakupi na skoro sve komponente od ventilatora, hladnjaka od procesora, grafičke ... a i samo kućište bude prašnjavo te se svako toliko mora očisti.

Dok sam zivio u pustinji prasina i pijesak su mi iz guzice i usiju izlazile a da jadnog Mac Proa ne spominjem, pa sam nabavio heavy duty alat. Ako ne pazim lete papiri po sobi, ali nakon prvog neugodnog iskustva ispuhivanje radim vani. Apsolutna preporuka, jedino treba s necim fiksirati ventilator od hladnjaka jer ga ovo moze tako zavrtiti da ce mu prosvirati lezajevi.

IT-Dusters-CompuCleaner-Original-Electric-Air-Duster-Blower-for-PC-Laptop-Console-electronics-and-Home-Cleaning-PC36-816.jpg

itdusters.com
14.11.2024 | 20:32
jura22 kaže:
dpasaric kaže:

Hvala.

Pregledao sam gomilu tih softvera i generalno sam alergičan na one koji instaliraju neka rezidentna čudesa "da paze" i slično. Ovo je malen spartanski program koji sigurno neće pobrisati nešto što ne treba jer uglavnom čisti logove i cache koji se nakupi. Više od toga meni i ne treba, ne zadire u instalacije samih aplikacija, jer to i ne može znati, a uostalom to je na Macu uglavnom jednostavno - baciš app i pogledaš ima li možda još nešto u Application Support, ako nema, to je to. Disk Diet koristim valjda deset godina i nisam nikada imao neki problem.
14.11.2024 | 23:51
Riba kaže:
pontmax1 kaže:

Dok sam zivio u pustinji prasina i pijesak su mi iz guzice i usiju izlazile a da jadnog Mac Proa ne spominjem, pa sam nabavio heavy duty alat. Ako ne pazim lete papiri po sobi, ali nakon prvog neugodnog iskustva ispuhivanje radim vani. Apsolutna preporuka, jedino treba s necim fiksirati ventilator od hladnjaka jer ga ovo moze tako zavrtiti da ce mu prosvirati lezajevi.

IT-Dusters-CompuCleaner-Original-Electric-Air-Duster-Blower-for-PC-Laptop-Console-electronics-and-Home-Cleaning-PC36-816.jpg

itdusters.com

OK, to sam I mislio, ja imam sličan uređaj koji sa jedne strane usisava a sa druge puše. Dobra stvar je ta da mu je snaga puhanja točno za računalo, ni jako, ni slabo.
Svakako hvala na odgovoru!
14.11.2024 | 23:54
dpasaric kaže:

To ću I uzeti. Takvi programi su za mene "pod muß"
15.11.2024 | 11:23
dpasaric kaže:
jura22 kaže:
dpasaric kaže:

Hvala.

Pregledao sam gomilu tih softvera i generalno sam alergičan na one koji instaliraju neka rezidentna čudesa "da paze" i slično. Ovo je malen spartanski program koji sigurno neće pobrisati nešto što ne treba jer uglavnom čisti logove i cache koji se nakupi. Više od toga meni i ne treba, ne zadire u instalacije samih aplikacija, jer to i ne može znati, a uostalom to je na Macu uglavnom jednostavno - baciš app i pogledaš ima li možda još nešto u Application Support, ako nema, to je to. Disk Diet koristim valjda deset godina i nisam nikada imao neki problem.

Davore, ajd samo da provjerim.

Prvo, koliko to košta? U App store piše 3,99€. Na njihovom webu piše 4,25€, a kad se downloada i pokrene besplatni trial (15 pokretanja, max 1GB čišćenja po pokretanju), onda tamo piše 10,nešto €, 50% popust, 5, nešto €. WTF? Koliko si ga ti platio? Ne znam kako ti, ja sam automatski nepovjerljiv kad vidim tako nešto.

Drugo, nije točno da da nema rezidentna čudesa "da paze". Evo se instaliralo upravo takvo što:

Slikazaslona2024-11-15u11.20.02.png

Je li to uopće isti softver ili samo ima isto ime?
15.11.2024 | 12:01
Je to je taj softver, ja sam ga kupio toliko davno da nemam pojma koliko sam ga platio, ima taj neki dio koji starta kod logina, ali to se koristi samo kada se pokrene app, nije nigdje u menu baru niti u procesima zauzima resurse, vjerujem da je to samo onoliko koliko je potrebno da se omogući pristup (naravno traži admin password pri tome) na dijelove diska koji su pod admin zaštitom - jer neke druge intervencije on niti ne radi.
15.11.2024 | 12:14
Pogledaj je li DaisyDisk zadovoljava tvoje potrebe, ja ga koristim kad mi nekad zatreba očistiti nešto prostora, ne radi automatski nego mi po strukturi pokaže zauzeće prostora i ručno mogu maknuti ako što treba. Ima lifetime licencu za 9,99€
15.11.2024 | 13:46
4.24$ sam patio disk diet.
15.11.2024 | 15:14
pontmax1 kaže:
4.24$ sam patio disk diet.

Ja obično patim džabe. I uzalud.
(sorry, morao sam!)

Bagatela cijena!
15.11.2024 | 15:45
imenso kaže:
Pogledaj je li DaisyDisk zadovoljava tvoje potrebe, ja ga koristim kad mi nekad zatreba očistiti nešto prostora, ne radi automatski nego mi po strukturi pokaže zauzeće prostora i ručno mogu maknuti ako što treba. Ima lifetime licencu za 9,99€

Daisy Disk je sjajan softver, mada je on više za ciljane akcije čišćenja ili kada se ima neki ozbiljan problem, nije za rutinsko metlanje po disku!
15.11.2024 | 15:57
dpasaric kaže:
Daisy Disk je sjajan softver, mada je on više za ciljane akcije čišćenja ili kada se ima neki ozbiljan problem, nije za rutinsko metlanje po disku!

Slažem se, mada se do onog što on pokaže može i 'pješke' nekako je jednostavnije da on po strukturi izbaci zauzeća i jednostavno je doći do lokacije i obrisati što treba, a za 10 eura je no-brainer
16.11.2024 | 13:25
imenso kaže:
dpasaric kaže:

Slažem se, mada se do onog što on pokaže može i 'pješke' nekako je jednostavnije da on po strukturi izbaci zauzeća i jednostavno je doći do lokacije i obrisati što treba, a za 10 eura je no-brainer

Ja koristim OmniDiskSweeper koji radi to isto ali besplatno.
16.11.2024 | 17:11
I ja.
16.11.2024 | 17:24
OmniDiskSweeper je isto odličan!

Zaboravio sam na njega jer mi je u jednom trenu prestao raditi na jednoj kombinciji nečeg, pa sam tada potražio alternativu. Sada sam skinuo zadnji i radi ok, pa ću baš malo probati.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 15 sati, 53 minuta
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.80 Seconds

Provided by iJoomla SEO