Nova instalacija OS-a na iMac
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Nova instalacija OS-a na iMac

02.06.2024 | 18:58
Ono šta si mi poslao...iskreno, nisam bsš shvatio. Napravip sam, ali mi se po nazivima činilo da je to za Win, a ne za Mac. Vjerojatno nisam napravio kako treba.

Napravio sam sa BalenaEtcher, ali nisam uspio pokrenuti instalaciju, uvijek mi izbaci istu grešku, pa i onda kada sam mijenjao datume.
02.06.2024 | 19:58
UNetBootin ima za windowse, mac i linux. Bolji mi je od Balena Etcher jer sam particionira i formatira stick pa ne ovisiš o tome jesi li ga pravilno pripremio.

Jesi li probao s drugim stickom?
02.06.2024 | 20:23
Nisam, probat ću. Kada sam napravio. na sticku sam vidio ekstenziju exe pa sam mislio da je to za win. To je normalno ili sam nešto krivo napravio?
02.06.2024 | 21:13
Ne postoji .exe za MacOS Ima .app, ali na Macu baš i da izbrišeš naziv extenzije, stvari će opet najnormalnije raditi.

Ako je .exe, to je onda nešto pripremljeno za Windows.
02.06.2024 | 21:17
Znam da ne postoji, zato sam bio siguran da nešto nije dobro

Onda očito nisam dobro napravio
03.06.2024 | 08:38
Konačno sam uspio instalirati verziju 10.6.4 (hvala na linku)

Kako da sada dođem do High Sierre? Radim update sw-a, za aplikacije koje su mi ponuđene, ali nigdje ne vidim App store. Nakon nekog vremena mi je izbacilo grešku i nisam uspio napraviti update do kraja.

Šta i kako dalje?

Update: mogu li na netu skinuti verziju 10.6.8 i sam je instalirati?
03.06.2024 | 10:04
Damirst kaže:
mogu li na netu skinuti verziju 10.6.8 i sam je instalirati?

Možeš. Combo update. KAd staviš 10.6.8 onda imaš i App Store.

support.apple.com/en-us/106449
03.06.2024 | 10:19
Usput, kad instaliraš 10.13 trebat će ti i Firefox koji će raditi na High Sierra, jer sa Safarijem se nećeš baš usrećiti. Ako se odlučiš evo link da ne lutaš...

support.mozilla.org/en-US/kb/firefox-use...-to-extended-support
03.06.2024 | 10:23
Preskočio sam 10.6.8

Napravio sam bootabilni usb sa HSiera. Opet je izbacilo grešku, ali sam u Terminalu promijenio datum i instalacija je pokrenuta. Sad samo treba vidjeti hoće li se uspjeti instalirati. Ako uspije, nakon instalacije moram vratiti datum na sadašnji ili se to automatski?

Ovaj SL 10.6.4 na usb-u moram čuvati za ubuduće, kao i HS?
03.06.2024 | 11:48
Već sam prije napisao, ja sam bootabilni USB napravio sa macOS High Sierra za moj stari iMac iz 2010 na drugom iMacu iz 2014 i macOS Monterey koristeći Terminal bez ikakvih problema. Upute sam našao ovdje: Apple support

Nakon toga sve ostalo je išlo ko po loju
03.06.2024 | 17:53
Damirst kaže:
Preskočio sam 10.6.8

Napravio sam bootabilni usb sa HSiera. Opet je izbacilo grešku, ali sam u Terminalu promijenio datum i instalacija je pokrenuta. Sad samo treba vidjeti hoće li se uspjeti instalirati. Ako uspije, nakon instalacije moram vratiti datum na sadašnji ili se to automatski?

Ovaj SL 10.6.4 na usb-u moram čuvati za ubuduće, kao i HS?

Bolje pričuvaj, ako poželiš opet nešto od nule.
Datum će se vratiti na sadašnji ako ti je uključeno automatsko podešavanje točnog vremena. Ako nije, neće.
03.06.2024 | 18:07
Ekipa, hvala na pomoći i svaka čast!!
Uspio sam, sve radi kao prije.

Zna li netko kako mogu gledati Netflix, jer stare verzije Safarija i Chroma ne podržavaju Netflix?! Trebao bi napraviti update, ali ne mogu jer nema više podrške.
03.06.2024 | 18:25
Damirst kaže:
Ekipa, hvala na pomoći i svaka čast!!
Uspio sam, sve radi kao prije.

Zna li netko kako mogu gledati Netflix, jer stare verzije Safarija i Chroma ne podržavaju Netflix?! Trebao bi napraviti update, ali ne mogu jer nema više podrške.

Koliko ti je jak taj iMac?

Da pokusas zavrtiti neku virtualnu masinu i unutar nje instalirati noviji browser na kojem bi ti Netflix radio?

Mozda neki Ubuntu...
03.06.2024 | 18:42
To pak nema nikakvog smisla. Pitanje je je li dovoljno jak da streama u realnom vremenu video sadržaj visoke rezolucije, a kamoli još da to radi u virtualci.

Napisao ti je gore @dpongrac23. Skini FireFox verziju koja će raditi na 10.13
support.mozilla.org/en-US/kb/firefox-use...-to-extended-support

dpongrac23 kaže:
Usput, kad instaliraš 10.13 trebat će ti i Firefox koji će raditi na High Sierra, jer sa Safarijem se nećeš baš usrećiti. Ako se odlučiš evo link da ne lutaš...
03.06.2024 | 19:52
Offline filmove u 1080p rezi takav iMac vrti bez greške (imam 2 komada u ormaru koje više ne koristim). Preporuka VLC player.
03.06.2024 | 20:00
Stvar je formata. Streaming format je uvijek najnapredniji, maksimalne kompresije (da bi se smanjilo opterećenje na bandwidth) i to je onda progresivno zahtjevnije za CPU. Tipično H.265 postiže nekoliko postotaka (do najviše 10%) manji bandwidth po cijeni gotovo dvostruko većeg opterećenja na CPU prilikom dekompresije.
03.06.2024 | 20:43
Konfiguracija je: 27, mid 2010, 2.93 GHz Intel Core i7, 12 GB1333MHz DDR3, AMD RADEON HD 6970M 2 GB

Instalirao sam Mozzilu i vrti Netflix brz greške.
03.06.2024 | 21:40
smayoo kaže:
Stvar je formata. Streaming format je uvijek najnapredniji, maksimalne kompresije (da bi se smanjilo opterećenje na bandwidth) i to je onda progresivno zahtjevnije za CPU. Tipično H.265 postiže nekoliko postotaka (do najviše 10%) manji bandwidth po cijeni gotovo dvostruko većeg opterećenja na CPU prilikom dekompresije.

Ne znam za streaming, ne streamam gotovo ništa i pravila su malo drugačija kada se mora dobiti "steady flow", ali gotovi, zakomprimirani, H.265 fileovi na disku imaju značajnu razliku u odnosu na H.264 - daleko više od 10%, ponekad čak dvostruko i više. Da, traže brute force za dekompresiju, ali lijepo su optimizirani.
12.06.2024 | 18:41
Možda kasno ulijećem, ali evo par alata koje lično koristim, jer me ove stare verzije baš znaju izluditi, pa nađem si tu i tamo malo lakši način

1. Mist, fin grafički alat, ali čini se da se ne ažurira više - github.com/ninxsoft/Mist/releases
2. gibMacOS, konzolni alat, po meni najbolji od svih, ali ko nije sklon naredbenom retku može biti malo konfuzan, ima i High Sierra u katalogu - github.com/corpnewt/gibMacOS
3. OpenCore Legacy Patcher, ne samo da može skinuti bilo koji macOS, već i ima alat za napraviti USB, a također dozvoljava i instaliranje nepodržane verzije macOS na vaš Mac - github.com/dortania/OpenCore-Legacy-Patcher/releases/

Napomena: Za OpenCore Legacy Patcher dovoljno je samo ići na opciju Create macOS Installer, ukoliko samo planirate napraviti USB sa podržanom verzijom za vaš Mac. Ako ne vidite željenu verziju ima opcija Change Max-OS version, možete i postaviti na neku bližu verziju npr. na macOS Catalina 10.15 i time će i High Sierra biti vidljiva.
Također, kada već imate macOS installer skinut, može se jednostavno napraviti putem naredbenog retka, evo i zvanična uputstva: support.apple.com/en-us/101578

Možda kome pomogne u budućnosti
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 18 minuta
  • dpasaric: "Your request has been processed"
  • Ender: takodje i ja molim admina da obrise i moj korisnicki nalog. ostavljam mogucnost da se kasnije opet prijavim kad i ako se neke stvari promene. pozzz i svako dobro.
  • dpasaric: @Air U redu, razumio sam. Hvala ti na svemu onom pozitivnom, ono drugo će srediti vrijeme.
  • jura22: Vrijeđaj partizane i Tita pa da vidiš.
  • Air: Ako si razumio onda napravi to, a ne da moram pisali litanije za jednostavan zahtjev.
  • dpasaric: Air, naravno da je dovoljno, ako to želiš mogu i ja odmah, ali hej, jutro je pametnije od večeri, prespavaj, pa javi, najmanji je problem kliknuti na delete.
  • Air: Zanimljiv vam je latinski. Uživajte. Između vaših upisa napišite što je potrebno da zatvorim račun na Jabučnjaku ako nije očigledno dovoljno razumljivo ovo što sam napisao na vikalici.
  • smayoo: Canis mater studiorum. Stara studentska. :D
  • dpasaric: @Gjuroo: Per aspera ad astra!
  • Gjuroo: @Air: Illegitimi non carborundum.
  • dpasaric: Chill out i vidjet ćeš kako će ovo sada biti ugodnije, korisnije i pozitivnije mjesto za sve korisnike.
  • dpasaric: Joj ne drami.
  • Air: Molim odgovornu osobu da obriše Air račun.
  • Air: U ovim novim okolnostima transparentnog licemjerstva pojedinca podvlačim crtu. Ja nemam želudac za trpiti to da mi jedan licemjer briše čiste postove samo zato što on ima problem u svojoj glavi. Kako je tino1 rekao bilo mi je zadovoljstvo dolaziti na Jabučnjak radi ljudi. Ovim putem pozdravljam sve dobre ljude Jabučnjaka i HVALA vam! Nakon ovog upisa brišem svoj račun.
  • dpasaric: Sve što je sada obrisano u "kafanskim laprdanjima" je bilo u dogovoru s Djurom, počistili samo za sobom i tko hoće može tamo dalje s "lakim temama".
  • drlovric: @Rusty: Slazem se 100%. Svako bira za sebe. Jedna tema u sekciji Razno, nije smetala nikome ko je dosao da konzumira nesto drugo. Ako sam dosao u ducan da kupim povrce, zasto bi mi smetalo sto prodaju i hranu za bebe? :)
  • rusty: Evo kao dugogodišnji član foruma, moram priznati da niti jednom nisam otvorio političke teme niti sudjelovao u njima na forumu. Dolazim vidjeti non političke, non automobili teme. I jedna i druga su mi kao nogomet, besmislene i ne interesantne. Da li će mi faliti, ne. Da li ću manje dolaziti na forum, ne.
  • dpasaric: To je tvoje viđenje.
  • dpasaric: Obećajem da ćemo je izreklamirati na forumu, pa tko voli…
  • Air: Znam tvoje ovlasti. Nije u tome problem. Problem je što se Jabučnjak predstavlja kao pozitivan, a ovo što ti radiš je negativno!
  • dpasaric: Evo, pokreni i ti moderiraj Signal grupu za vaše političke rasprave.
  • dpasaric: I probaj biti koristan. Pokreni nešto pametno i svima korisno.
  • dpasaric: Pročitaj kućni red još jednom.
  • Air: @dpasaric Otvorio si javni komunikacijski kanal. Tko si ti da brišeš postove iste tematike o kojoj sam pišeš, ako ti postovi nisu uvredljivi i ne krše nikakav zakon?
  • dpasaric: Poanta je da je besmisleno dalje širiti raspravu.
  • Air: Fakat imaš teških osobnih problema
  • Air: Protiv "cara" se ne smije ništa pisati?
  • Air: Smetati osobno?
  • Air: i zašto si obrisao ovaj moj tekst is te teme?
  • Air: u temi kafanska laprdanja
  • Air: @dpasaric Samostalno, ničim izazvan optužio si Djuru za nešto. Djuro ti je odgovorio. Budi čovjek, pa kada si "zagrizao" odgovori čovjeku na njegovu cijelu obranu. - stavku po stavku.
  • Air: Skrećeš TEMUsa svojih LOŠIH djela na svoja DOBRA djela (koja nitko ne spori).;)
  • dpasaric: Propast su lijenost i jalovo lamentiranje. Tko je vrijedan i radi neće propasti.
  • dpasaric: Jabučnjak je do svoje punoljetnosti davao odličnu pomoć svakome tko je došao i bez vaših političkih prepucavanja.
  • dpasaric: Vaša hipoteze su potpuno promašene! :) Ono kao "super je imati stalno aktivnu crnu kroniku jer će onda puno ljudi to čitati, pa će ti koji to čitaju pomagati drugima." Bez brige, tko treba pomoć dobit će je i bez crne kronike.
  • Air: Represija i samovolja su isključivo put u propast
  • drlovric: Represija i samovolja nikada nije rjesenje.
  • drlovric: Plenkovic je porucivao Hrvatima kome nije dobro neka ide u DE. Bis bald. A danas drzava daje pare povratnicima jer kapital su ljudi. Ako nas KGB sve rastjera odavdje, ovaj forum ce sam sebi biti svrha :)
  • Air: Mislim da je uvreda za članove jabučnjaka koji su aktivni u političkim temama na jabučnjaku uspoređivati ih sa ekipom koja “troši” takve teme na drugim portalima. Iako smo svakodnevno na forumu neke od tih politički tema nemaju upisa po nekoliko dana. To znači da ekipa nije “ovisna” o tome da non-stop nešto serucka nego se upisuje kad netko nešto ima.
  • Air: Na osnovu ovoga dolazimo da je vrijednost ovog foruma u ljudima koji su svakodnevno aktivni na forumu, a to je uz pomoći ovih političkih tema.
  • Air: Druga vrijednost je već navedena, a to je što je forum sa takvim temama bio aktivan, i ljudi su tada bili prisutni pa su češće otvarali tehničke teme i više pomagali. Danas, a pogotovo u skoroj budućnosti više neće biti potreba za ovakvim tehničkim forumima jer će ljudi pomoću AI-a brže i učinkovitije naći rješenja svog problema.
  • Air: Nije poanta tih tema da netko “ispadne” upravu, niti da se netko uvjeri u neku od teorija koje smo ovdje secirali. Poanta je da su mnogi članovi na osnovu smayoo-ovog angažmana korigirali svoje izražavanje i prepucavanje. Ja sam prvi među njima.
  • Air: Prva vrijednost naših politički tema je: kažu “željezo se kuje dok je vruće” po tom principu ja vidim velike promjene na mnogim članovima koji su aktivni u tim temama. Neće se netko naučiti komunicirati i promišljati o svojoj dosadašnjoj negativnoj komunikaciji kada nema “vatre” i aktivnog korektiva (u našem slučaju smayoo-ta).
  • Air: dok sam došao doma teme je već zaključana pa ću ovdje dodati… tino1 je većinu toga lijepo napisao. Dodati ću da mislim da ove “političke” teme nisu bile uzalud.
  • Bertone: Smanji veličinu slika i trebalo bi proći ili sačekaj da se javi Riba ili Davor, oni znaju kak je podešen forum i što prolazi, a što ne.
  • Yonkis: Htio sam odgovoriti na temu izgubljenih slušalica sa screenshotovima iz mobitela pa je bilo nekih 5-6 slika i nije prolazilo.
  • Bertone: Na poslu koristimo phpBB i u admin postavkama je postavljeno da je max veličina slike 2560 × 1440 pix ili 3 Mb i ako korisnik pokuša napraviti upload veće slike dobije takvu obavjest o grešci,... isto je tak orecimo i sa slikom avatara, propisali smo maksimum od 512x512 pix i ako je veća nema uploada. Gdje ti dobivaš grašku?
  • Riba: Yonkis, kada i gdje ti se to pojavi?
  • Bertone: *Ne znam...
  • Bertone: Ne znak kako je posloženo tamo kamo si htio napraviti upload slike, ali mi smo si na poslu (na internom forumu) postavili limit na veličinu slike od 2k.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.45 Seconds

Provided by iJoomla SEO