Apple native apps - Besplatno smece ili pak ne?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple native apps - Besplatno smece ili pak ne?


09.02.2024 | 14:21
Koristite li nativne Apple apps na svojim uredjajima ili alternativne aplikacije?

Naime, nije neka atomska fizika za skontati da Apple namjerno osakati svoje besplatne aplikacije, da bi se prodavale kvalitetnije apps u Appstore, od cega oni kasiraju 30%. Stvorili su trziste, sebi i drugima.

Kada ponestane ideja za unaprijediti svoje OS, onda malo usminkaju te nativne aplikacije Al' opet ne previse, jer 30%

Tako su godinama zanemarivani Notes i Reminders recimo dobili respektabilne nadogradnje.

Da skratim, shvatio sam da se sve vise okrecem (vracam) Apple programima. Valjda sam u zivotnoj fazi da cijenim kada je nesto jednostavno

Koristim Apple Calendar umjesto Fantastical.

Apple Reminders jos ne mogu da probavim. Tu za mene vlada prekrasni Things 3, iako je Apple rjesenje tehnoloski mocnije. Jedva cekam Things 4, ali nema ga pa nema.

Za email klijent koristim Spark vec godinama. Namjeravam ovih dana dati sansu Apple Mailu, pa mozda se i tu nesto promijeni.

Apple Keychain je jos uvijek nezrela i neozbiljna prica. Bitwarden ostaje.

Apple mape su u BiH katastrofa, tako da mi nisu ni opcija. Koristimm ih ponekad u EU, jer su mi boje osjetno ljepse od Google Mapa (koje doduse vizualno sve vise lice na Apple rjesenje).

Notes je danas moja primarna aplikacija za zabiljeske, umjesto Evernote + hrpe drugih alata. I nista mi ne fali, radi ko grom.


1tIDnaCfEWFbMpTEH3UIaqg.jpg
09.02.2024 | 14:54
Men' to sve ok što dobijem sa sistemom. Nisam baš zahtjevan, a i lijen sam da bih tražio nešto drugo. Ionak svakodnevno koristim samo Safari i Mail koji su mi dovoljni za moje zahtjeve. I TextEdit. To mi je killer aplikacija
09.02.2024 | 16:34
Ja ne koristim nista od Applea, nekako sam se prisilio upogoniti Bitwarden i to je super, a za sve ostaleo se pouzdajem u druge ljude koji sve to koriste da me podsjete. Ono sto je bitno meni, sjetit cu se i sam.
09.02.2024 | 20:51
Mail app je drek od programa. Bolji je cak i Outlook.
09.02.2024 | 21:11
Ja koristim mnogo toga gotovo svakodnevno i sve mi je super:

- Mail
- Safari
- Preview
- TextEdit
- Stickies
- Calendar
- Notes
- Image Capture
- Address Book (Contacts)
- iTunes (Music)
- Photos
- Pages
- Keynote
- Numbers
- Home
- Books
- Calculator
- FaceTime
- Messages
- QuickTime Player

Sve ovo mi je stalno izvučeno na Docku jer aktivno koristim. Evo jedino Numbers koristim tek povremeno, kada su mi potrebni neki grafovi (svi na Jabučnjaku su izrađeni s Numbers).

Još imam izvučen i Freeform, njega sam samo probao, ali nisam aktivno koristio.
09.02.2024 | 23:50
Mail.app koristim vrlo intenzivno i heavy duty. Jedno vrijeme (na 10.8) je bio granično loš i tražio sam druge opcije (Postbox i još nekoliko njih), ali navikavanje mi je bilo prenaporno pa sam potrpio Mail.app dok ga nisu sredili. Danas, odgovorno tvrdim, od svega što sam probao, za moju količinu mailova (4 IMAP accounta, sveukupno 40 GB mailova od 15 godina unatrag, što online, što offline "on my Mac") apsolutno nijedan drugi mail client nije ni približno tako dobar i tako brz u pretraživanju mailova. Na primjer, tražim mail kojeg se maglovito sjećam da mi je prije 6-7 godina poslao netko iz firme ABB, a na temu kontrolera za daljinski nadzor i upravljanje rasklopnim postrojenjem. Pišem dio moguće adrese pošiljatelja - "from: abb" - i otprilike nalupam dvije tri riječi koje očekujem da će ih biti u tom mailu. I on mi u navedenoj masi mailova pinpoint ubode točno to što tražim u roku od manje od 10 sekundi.

Kome je Outlook bolji od toga, ne koristi mailove.

Na Macu koristim Calendar.app, ali na iPhone koristim Calalarm (plaćeni) zbog toga što mi Calendar nije dovoljno fleksibilan u konfiguriranju i snoozanju podsjetnika.

Notes.app koristim i syncam preko iCloud između Maca i iPhonea, od prije par godina. Prije toga su bili baš loši i kilavi pa sam bio koristio Notesy.

Contacts.app, naravno.

Preview.app koristim jako intenzivno, čak i za markup PDF dokumenata pa i za jednostavne operacije ubaci stranice, izvuci stranice, obriši stranice, spoji dokumente i sl. iako imam instaliran i Adobe Reader (radi digitalnog potpisivanja i FileOpen plugina koji mi je potreban za otvaranje hrvatskih normi preuzetih iz repozitorija HZN-a). Također imam i Wondershare PDF element (plaćena verzija 9) za zahtjevnije manipulacije velikim (ogromnim) PDF dokumentima i reverse konverzije PDF u docx i PDF u xlsx.

Terminal.app. Ne dirajte mi Terminal. On mi je najbolji prijatelj. Kad god žalim za starim dobrim Unixaškim vremenima na faksu, otvorim terminal i listam man pages, ili si samo otvorim neku skriptu u vi editoru i skrolam besciljno.

Automator koristim relativno često i neizmjerno mi je koristan.

Photos.app koristim jako. Kao i Mail, ništa ne pretražuje fotografije tako uspješno, brzo i efikasno, bilo na foru "photos from Germany with Pero on them" ili "all photos from 2020 with Đurđa and I", ili jednostavno zoom-in-out-pan po karti svijeta pa - da vidimo slike iz Barcelone, zoom, da vidimo one iz Sagrada Familie.

Find My koristim katkad. Samim tim i Apple Maps, ali sam Apple Maps u smislu navigacije je baš teški proljev. Čak i zapadnoj Europi gdje same karte još i kako-tako valjaju, ali je aplikacija bzvz.

Keynote nije više što je bio, ali i dalje mi je najbolji (u odnosu na LibreOffice Impress, MS PowerPoint i whatever). Ali više ga i ne trebam kao nekad. Pages i Numbers su mi ušminkana govanca za korisnike niskih očekivanja. LibreOffice, osobito Calc FTW.

Umjesto TextEdit koristim BBedit, besplatnu verziju (nekadašnji TextWrangler). Bikoz jebo tekst editor koji nema grep pretraživanje.

Umjesto Reminders (koji mi je kuruza) koristim Due (plaćen)

Umjesto Safarija (koji ždere resurse) koristim Firefox

Umjesto Compress koristim Keka i BetterZip (Keka je defaultni za raspakiravanje, a BetterZip koristim zbog quicklook plugina i zato što ima GUI sučelje za RAR kompresiju s passwordom)

Umjesto Calculator koristim Free42.app (i plaćam godišnje dobrovoljnu donaciju). Ali to sam samo ja.

Umjesto Books.app koristim Calibre

Umjesto Quicktime koristim VLC

Umjesto Activity Monitora koristim iStatMenus i XRG

Od aplikacija koje nemaju (pravu) stock app zamjenu (ili je ja nisam svjestan) koristim ove neke svoje profesionalne (AutoCAD i to), Inkscape, yEd, Gimp, Coconut Battery, FileZilla, FStream, Omm Writer, Omni Disk Sweeper, OmniPlan. I još par alatića koji mi pomažu s Micro$oft go*nima (XPS to PDF converter, TNEFs Enough, CHM reader).
10.02.2024 | 00:00
Password manager ne koristim nijedan. Imam pet svojih standardnih passworda, od "za nebitne web stranice koje inzistiraju na kreiranju accounta", do onog kojeg ne zna nitko osim mene i neće ga nikad znati, i odnijet ću ga sa sobom u grob. I pomaknem ih svakih par godina za jedno mjesto na niže.
10.02.2024 | 00:09
Slicno sam imao i ja i dugo sam se opirao ali onda svaki mjesec netko pokupi bazu passworda sa nebitne stranice pa onda imaju tvoj password za jos 50 nebitnih stranica pa mi se vise nije dalo to pratiti. Za zaista bitne stvari imam hardverski dongle i 2 factor authentication.
10.02.2024 | 00:11
Pda... Preview. To ni ne doživljavam kao aplikaciju. To jednostavno radi
10.02.2024 | 12:11
Meni je i Preview pao jer ne moze otvoriti PDF Portfolio dokumente.
10.02.2024 | 23:26
Riba kaže:
Meni je i Preview pao jer ne moze otvoriti PDF Portfolio dokumente.


Kakvi su to dokumenti? Ne mogu se sjetiti da mi je Preview ikada pao u skoro četvert stoljeća OS X-a!
10.02.2024 | 23:32
Preview ne može sažvakati na primjer kad u jedan projekt od cca 100 stranica (više teksta, manje nacrta) pokušam ubaciti još 400 stranica detaljnih shema (koje imaju masu vektora, iako konačna veličina dokumenta nije neka dramatično velika (40-ak MB recimo). Uglavnom ne crasha, ali ostane zablesiran (jednom sam ga pustio preko noći, zanimalo me) i moraš ga force quitati. I onda za takve operacije koristim Wondershare PDF Element.
11.02.2024 | 13:35
Notes, Maps, Reminders, Keychain, Automator (ne znam ako se broji jer ne znam alternativu), Scripts (također).

Pages, Numbers i Keynote imam, odnosno imao sam ali ih nisam koristio jer mi je Office navika odavno.

Što se tiče Previewa, da moram samo 1 native program koristiti, to bi bio Preview. Nisam nikad vidio niti jednu alternativu za sve što Preview može. Znam da ima neka space to preview stvarčica na GitHubu za Windowse, ali svaki koji sam probao ne funkcionira onda kad mi treba (attachanje stvari u mail, povlačenje fileova u program itd).
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 11 sati
  • Borisone: [link]
  • Kloba: Jel itko provalio da su OIV pustili HTV 2 u UHD rezoluciji za vrijeme Olimpijade? Znači 4K preko kućne antene? Ajde, kada si već dižu plaće 65 posto da spriječe korupciju (koji proser) sada imamo i mjesec dana 4K reze :)
  • gladhr2: [link] remote desktop ako neko moze malo pomoci :)
  • drlovric: Javio se jedan kolega Jabucar i poslao mi paket sa adapterom. Prob rijesen. Hvala mu puno!
  • drpongrac23: Ustvari m5 je oznaka u seriji, isprika. Evo u dnu tablice preporučena cijena [link]
  • Ender: jeste m5, poslednje verzije MacBook-ova pre nego sto su ih ukinuli su bile 12" i sa coreM, M3, M5 procesorima.
  • drpongrac23: Valjda i5, Intel. M5 ne postoji.
  • Matija klc: kupljen 2018, nema ostecenja, racun posjeduje. Samo vase misljenje o prodajnoj cijeni. Hvala na trudu i vremenu
  • Matija klc: Pozdrav decki, pitanje kratko ako netko ima vremena za mišljenje samo. Prijateljica bi prodala: NOTEBOOK APPLE MacBook (12” Retina, Intel Core M5 1.2GHz, 8GB, 512GB, HD515, OSX, 1y, HR layout, Rose Gold)
  • cariblanco: Kaj VŽ, valjda HŽV, onda bi to Lovrić ziher kupio i ne bi pitao za cijenu ;)
  • Zdravac: VŽ
  • Zdravac: ako trebaš samo onaj nastavak koji se ušteka, mislim da imam ja od starog punjača, možda odgovara
  • Beli: Ovo: [link]
  • smayoo: Odnosno, ako imaš US, a trebaš EU, onda, jel... :)
  • smayoo: googlaj Apple duckhead US power plug
  • drpongrac23: Ima i od Apple-a "Apple World Travel Adapter Kit"
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Aj vidi kod ovih, drže svašta za Mac
  • drlovric: Gdje mogu kupiti kut za Macbook punjac. Da skinem americki i stavim EU uticnicu. Kako se to uopce zove? Prodaje li to neki ducan? :)
  • rusty: Onda? Tko je u ovo CrowdStrike problemu? ERSTE banka nije!
  • Zdravac: Ne znam, za kolegu je... provjeriti ću...
  • drpongrac23: Mogli bi imati u FINI :)
  • smayoo: Ako je to 5,25" zapis od 180 ili 360 kB po strani (single ili double density), ja imam 5,25" na Commodoreu 128. HD flopica od 5,25 (1,2 MB) sigurno više nije čitljiva, zaboravi te podatke.
  • Borisone: Peek'n'Poke?
  • m@xym: Teško ćeš naći nekoga da ima i 3.5" floppy, a kamoli 5.25.
  • Zdravac: 5.25 floppy ima tko da moze prebaciti podatke?
  • rusty: Šteta je što i dalje ne radi kako spada na macOSu. Prošle godine, je radio dio ali ne i adekvatno upucavanje certifikata na Certelia portalu. Taj dio samo je radio na Win 64bit i to preko Firefoxa. Moje osobno iskustvo uz support AKDa.
  • Djuro genijalac: Vidi eOI...
  • Djuro genijalac: Murja otkrila Linux i MacOS!
  • cariblanco: Yonkis, komentar je bio vrh, nemam šata dodati :)
  • drlovric: Affinity Suite nudi 6 mjeseci trial verziju za sve svoje apps (Mac, Win, iPad). Zanimljiv poslovni model...
  • Yonkis: Molimo da vi i vaši kolonizatori osvojite sve u alpskim sportovima, to će onda biti senzacija.
  • cariblanco: Jučer smo mi i naši kolonizatori, osvojili sve u nogometu i tenisu ;)
  • rusty: Safari je najbolji preglednik i Smayoo ga obožava iako tako ne piše ;)
  • Yonkis: Vrlo logično pošto smo na Jabučnjaku :)
  • smayoo: To je ugrađen mehanizam kažnjavanja za one koji koriste Safari ;)
  • Yonkis: Zašto je Jabučnjak tako bugovit na Safariju (iOS) kada pišem odgovore na forumu? Svako malo se zalocka, ne reagira pa moram reloadati stranicu i naravno sve pisati isponova. :/
  • m@xym: gladhr2, forum i postoji za to da sa na njemu otvaraju nove teme.
  • Piko: A ima i ovo, ali to nisam isprobavao pa nemam pojma kako radi: [link]
  • Piko: [link] imaš i ovo, ali nije free .... a kad Apple izda monitor sa barem 120Hz 4K ili 5K ... onda kupim Apple monitor
  • Yonkis: Pa kad je sve Windows fokusirano a od Applea se očekuje da nađe workaround. Da imaš Appleov monitor onda ne bi imao ovih poteškoća, zar ne?
  • gladhr2: Monitor Control mi ne funkcionira, samo brightness
  • gladhr2: haha, i dalje ne vjerujem u to da mac nema to rjeseno a na win je to odrađeno
  • Yonkis: A ti bi sad kompletno rješenje.. take it or leave it. My way or highway. Ispruži ruku pa stišaj :) eto rješenja :)
  • gladhr2: @drpongrac, taj dio sam ja napravio to je ok, ali kada zelim smanjiti ili pojacati ne mogu iz postavki minija, niti s tipkovnice nego moram cackati po tipkama monitora
  • drpongrac23: @gladhr2 - u postavkama zvuka odaberi monitor kao primarni audio uređaj. Ali onda neće biti zvuka iz Minija, već samo iz monitora.
  • Piko: Može se sa [link]
  • gladhr2: jedno pitanje da ne otvaram novu temu, mac mini, i na njega spojen monitor s hdmi a monitor ima ugrađen zvučnik. MOže li se nekako s mac minija updavljati zvucnikom odnosno da ne moram pojacavati i smanjivati direktno na monitoru, na windowsu mi je to radilo naj normalnije
  • drpongrac23: I fala Sanjinu Đukuiću!!! Riječka rock scena live forver!!!!
  • drpongrac23: Rijeka -Paris - texas - reizdanje, malo za reći, slava Foxu!!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

miomika, temeljnik, tino1, zoranowsky, Anonimci (655)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO