Potpisivanje dokumenata i sl.
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Potpisivanje dokumenata i sl.

02.01.2024 | 20:19
Pozdrav svima, nedavno sam si uzeo novi macbook air, perfektno radi no naišao sam na problem. Otvaram doo preko servisa egrađani, točnije servisa Start. Prvo sam otišao u Vukovarsku izraditi eosobnu i certillia mobile app (rekli su mi da mi je to dovoljno za potpisat dokumente) međutim truba. Već 4-5 dana pokušavam, neide na safari, skinem chrome, pa zovem korisnicku službu oni kažu certilia mobile ne može kupite si citac za kartice, kupim čitač neznam ni aktivirat. Zovem 10ti put a oni meni ne radi vam to na macu, i pošalju po stoti put nekakve upute za windows. Bio bih jako zahvalan ako itko tko se razumije u ovo može izdvojit par minuta i samo mi napisati nekakav redosljed uputa za namjestit to ako je uopce moguce. Ugl, idem potpisat dokumente, otvorim preko certillia app na mobu i tamo pise potpisano a na egrađani neuspjelo potpisivanje. Hvala svima unaprijed

P.S. vidim da su neki imali problema prije s ovim, pokušao sam riješiti preko starih postova i linkova međutim linkovi su expired i sl.
02.01.2024 | 20:43
Potpisivanje preko Certilia mobilne aplikacije uglavnom radi, ali na nekim servisima ponekad ne radi i onda ti podrška izmisli bilo što da te odje*e. Zadnji put je kolega imao problem s potpisivanjem građevinskog dnevnika pa su se trgnuli tek kad sam im poslao pismenu opomenu da ću ih prijaviti za diskriminaciju.

Nažalost, tebi to nije neka pomoć jer to što tebi treba, treba ti sad pa tko zna kad opet, pa ti se ne isplati ulaziti u takve prijepiske s njima, prijetiti odvjetnikom itd.

Međutim, ako ti certilia funkcionira kao takva, ono što svakako pokušaj je - koristiti FireFox. Meni je jedino FireFox uvijek radio. Safari ne radi nikad. Chrome radi ponekad (probavao sam kod drugih kolega u dosta navrata jer ovi iz podrške često savjetuju Chrome iako je nepouzdan, a ja osobno Chrome ne koristim nikad, ni za što). Dakle, FireFox.

To što si na Macu, nema nikakve veze ako koristiš Certilia mobilnu aplikaciju za udaljeni potpis.
02.01.2024 | 21:17
Probao sam i preko chroma I preko firefoxa, opet isti problem. Vjerovatno cu morati instalirati ovaj middleware al nez kako
02.01.2024 | 21:22
Da, to je slično sranje kao s e-građevinskim dnevnikom.
Kojeg Maca imaš (intel ili apple silicon)? Ako nije Intel Mac, ne možeš pomoću čitača i kartice baš ništa. Ako jest intel Mac, možeš jedino preko windows virtualnog PC-a, i to samo windows 10 ili 11 odnedavno. Postupak je zaista mučan i, najgore od svega, nekad radi, nekad ne.
Ako ne želiš (ili ne možeš) fizički obići sve te instance i odraditi otvaranje firme klasičnim putem (radio sam to 2016. godine, nije baš takva grozna patnja), najlakše će ti biti posuditi od nekog noviji PC laptop (windows 10 ili 11) ili otići kod nekog tko ima PC pa to odraditi s PC-a.
03.01.2024 | 18:32
Definitivno ako je Apple SOC Mac onda će to biti ne izvedivo. Ja sam na kraju morao to preko x64 windows stroja napraviti i to preko Firefoxa. Chrome/Edge i ostalo nije radilo. Točnije trebalo je certifikat od Certilie produžiti i na kraju je zaključak bio upravo taj. Samo x86 based stroj sa Windowsima i odgovarajućim browserom. Mac, a pogotovo M arhitektura, nula bodova.
04.01.2024 | 11:31
Certifikat od Certilije ima rok trajanja?
04.01.2024 | 11:40
Ima. Dvije godine
04.01.2024 | 14:19
Da, evo nakraju kod prijateljice na windowsu u 3 minute sve, spojilo se, potpisali i gotovo. Nadam se da se necu susretati s tim više xD
02.02.2024 | 08:35
Odgovor od AKD Podrske

"Poštovani,

S obzirom na to da koristite MacOS Catalinu ili novije prijava je moguća jedino putem Firefox web preglednika. Kako bi se mogli uredno prijaviti potrebno je nakon instalacije podesiti PKCS 11 modul u postavkama preglednika.
Upute kako učitati PKCS modul nalaze se na poveznici pod stavkom Korisničke upute-Upute za Firefox preglednik.

Ako koristite računalo koje ima M1 procesor potrebno je postaviti Firefox da se otvara pomoću Rosette.
Upute možete pronaći na poveznici support.apple.com/hr-hr/HT211861"

Napravio upravo tako i sve radi iz prve.

Stroj je studio M1 Max, Monterey 12.7.2, citac je manhattan, P/N 102025 (manhattanproducts.eu/products/manhattan-...m-card-reader-102025)
03.02.2024 | 11:44
Ali to je samo za prijavu (logon). Zar radi i potpisivanje kroz Firefox na taj način?
03.02.2024 | 12:12
Nije mi trebalo pa ne znam.
03.02.2024 | 15:00
Ne radi za potpisivanje, ali nisi čitao pažljivo o čemu je tema pa tvoj post zvuči kao da je najednom proradilo nešto što nikad nije radilo na macu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 5 sati
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Borisone, miomika, Riba, rkoren5, Anonimci (444)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.08 Seconds

Provided by iJoomla SEO