Adobe Indesign - rad na mreži
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Adobe Indesign - rad na mreži

13.12.2022 | 19:21
Bok ekipa, pitanje za stručnjake, Adobe Indesign, file se otvara preko mreže, svako malo odlazi u Read-only ili puca database (indd file)...što napraviti?

U pitanju je 10-15 korisnika, Mac mini M1 16Gb na BigSur-u ili Monterey-u, koji vuku sa servera indd fileove i linkove, server je 10.13 sa zadnjom dostupnom server.app, svi su forsani da koriste AFP protokol... kada rade lokalno ponekad im se to dogodi, a preko mreže je show, svakim update-om je sve gore...svaki savjet je dobrodošao, samo napomena da je nužno potreban da radi Spotlight zbog pretraživanja
13.12.2022 | 19:43
Mi koristimo AFP protokol jer Finder na taj način najglatkije radi, ali nikad ne otvaramo aplikacijama dokumente na serveru niti ih uređujemo na taj način jer to uvijek stvara probleme. Kopiramo datoteke lokalno sebi, radimo na njima i onda ih vraćamo natrag.

U teoriji bi to trebalo raditi i preko mreže, ali u životu ima 100 nekih problema. Kad bismo to morali tako napraviti (radi mrežne kolaboracije, da nas ima više, itd.), vjerojatno bih platio profesionalca da nam postavi Linux server po principu "fire and forget" i koristili bismo protokol kojeg bi nam on postavio, podesio i zajamčio minimum glavobolja. I, po potrebi, platio bih i odgovarajuće klijentske licence za Macove, za taj odabrani mrežni protokol.

Spotlight preko AFP? Hm. Meni to zvuči kao "asking for trouble" Ali priznajem da nisam nikad ni pokušao.

Uglavnom, AFP je protokol kojeg je i Apple zapravo napustio (ili počeo napuštati) tako da nije čudo da ti radi sve lošije sa svakim updateom.

Jedno osnovno pravilo s AFPom - pravila pristupa prema većem broju korisnika se ne daju podesiti. Niti na Unix razini (chmod), niti na osX razini. To jednostavno ne radi. Podesiš sve za jedan folder, čini se OK, kreiraš u njemu subfolder i - pušiona. Korisnik koji ima sve dozvole kreira novi file, i taj novi file nema ispravno postavljene grupne dozvole, nego pristup ima samo kreator. I tako. Sranja.

Mi smo na kraju to riješili da je cijela šerana struktura u vlasništvu nekog pseudokorisnika, a mi svi za pristup tom folderu imamo fiksno zadano autentifikaciju ne kao mi koji jesmo, nego kao taj pseudokorisnik.

Znači ovako nekako izgleda taj URL:
afp:// Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript /Shared/Projekti

Kod prvog pristupa s nekog Maca, utipkaš password za pseudokorisnika i uklikaš kvačicu da ga zapamti u keychainu i dalje imaš seamless pristup.

Improvizacija i workaround, posljedično ne znamo tko je na kojem fileu zadnji pristupao, ali malo nas je u firmi i to nam je OK, a Finder puno bolje radi preko (napuštenog) AFP, nego preko SMB, osobito kad nisu iste verzije macos na svim strojevima.
13.12.2022 | 22:44
Hm, dugo koristimo Mac mini kao server i na njemu ima hrpa fileova koji se zajednički koriste i nikada nismo sreli taj problem.

Kod nas ne radi spotlight na tim mrežnim diskovima, ali nisam siguran niti da se to moglo podesiti jer koristimo vrlo staru verziju Mac OS X Servera (mislim da je još El Capitan).
13.12.2022 | 23:23
mac mini sa osx serverom radi ok za uobičajni file sharing, sve je dobro radilo na starim verzijama Adobe cs5, cs6, čak i na početku Adobe CC-a...preko smb share-a Photoshop je uvijek imao problema sa sejvanjem (permission error) tako da smo ostali na AFP-u.
Spotlight na serveru je u smislu da on indeksira fileove tako da je pretraživanje trenutno, kad bi prešli na win ili linux server toga ne bi bilo, tj. indeksiranje bi radilo lokalno kada se podigne share, a to zna biti vrlo sporo.
14.12.2022 | 08:58
Davore, vi isto imate korisnički pristup na serveru podešen kao i mi. Sjećaš se da smo o tome pričali?

Lokalni spotlight bi se uvijek mogao podesiti jer ti možeš napraviti na lokalnom disku mount vanjskog diska (pa tako i mrežnog) kao da je lokalni folder. Spotlight ne bi ni znao da indeksira vanjski resurs, ali drugo je pitanje što bi to učinilo mrežnom prometu i zauzeću CPU lokalnog stroja.
14.12.2022 | 12:36
smayoo kaže:
možeš napraviti na lokalnom disku mount vanjskog diska (pa tako i mrežnog) kao da je lokalni folder.

Moze malo detaljnije kako to izvesti?
  • Anonimac
  • Posjetitelj
14.12.2022 | 14:44
mackangoo kaže:
mac mini sa osx serverom radi ok za uobičajni file sharing, sve je dobro radilo na starim verzijama Adobe cs5, cs6, čak i na početku Adobe CC-a...preko smb share-a Photoshop je uvijek imao problema sa sejvanjem (permission error) tako da smo ostali na AFP-u.
Spotlight na serveru je u smislu da on indeksira fileove tako da je pretraživanje trenutno, kad bi prešli na win ili linux server toga ne bi bilo, tj. indeksiranje bi radilo lokalno kada se podigne share, a to zna biti vrlo sporo.

Potraži pojmove:

Synology NAS
Universal search
SMB
Spotlight

Bacit će ti kao rezultat ovo: www.synoforum.com/resources/native-macos...niversal-search.136/

i to bi ti trebalo rješenje problema koji imaš. Traži investiciju u NAS ali to ćeš vrlo brzo otplatit i isplatit.

Ideja je da ti NAS indeksira sve foldere koje mu zadaš i taj indeks servira Finderu.
14.12.2022 | 22:05
^SuperUnknown^ kaže:
smayoo kaže:
možeš napraviti na lokalnom disku mount vanjskog diska (pa tako i mrežnog) kao da je lokalni folder.

Moze malo detaljnije kako to izvesti?

mount komandom iz terminala

otvori terminal i tipkaj

man mount

pa pogledaj detalje. Ako ti nešto konkretno zapne, pitaj.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 16 sati, 5 minuta
  • Yonkis: CoffeePod - drži ga prikopčanog na punjaču, bez LowPowerModea. I što manje ga koristiti, prčkati po iPhoneu.
  • Yonkis: navodno prijašnja 2 updatea, 26.5.1 je već započeo pripremu indexiranja, 26.5.2 popravio bug da se update može skinuti preko non-WiFi mreže, a indexiranje može potrajati 2-3 dana, ovisi o količini aplikacija i podataka
  • CoffeePod: iOS27 fenomenalan. Baterija loša dok se ne indexira
  • ping: Kad klikneš na tipku odaberi kod iPhone DUO. Na kratko se pojavi cijena. 999.999,99 €
  • Yonkis: Nisu se još usaglasili koliko bubrega će koštati. 6 ili 9, a možda čak i 11.
  • stefanjos: jel tako tesko istyleu cijenu izbaciti za duo. haha mislim nije mi zivotne vaznosti
  • Borisone: Iako je puni broj, update nije tako značajan kao prošlih godina. Da nema Siri AI (za neka tržišta, ne i naše) ne bi imali o čemu pisati.
  • Yonkis: Jel’ se netko ažurirao na iOS 27?
  • stefanjos: to im je goalgetter pa su trebali
  • Borisone: Čudno da je samo Apple TV stigao. Obično regionalno postane dostupan s još nekim od Apple media servisa (One, Books, ...)
  • CoffeePod: Zna neko kako dobit novu siri na Golden Gate?
  • CoffeePod: Uf odmah sam se pretplatio!
  • Pongy75: Bez HR titlova
  • matijazx: Apple TV je stiglaaaa
  • mbp2009: Reduce transparency zapravo ukloni veliku vecinu tog. Jos ima taj stakleni dio na npr semaforu, ali ukloni se transparentnost opcenito
  • mbp2009: lijepo to sve izgleda, ali generalno mi se cini da trosi bateriju ipak vise
  • mbp2009: instalirao sam ja, iskreno, malo je dosadno pa sam skratio i stavio ono reduce transparency
  • Yonkis: Mislim da stakleni efekt ostaje do sljedećeg desetljeća. Onda možda pređu na kromi ili polirani čelik look. :)
  • smayoo: Što se mene tiče, za taj "fićr" imam zero tolerance. "Podnošljivo" nije dovoljno dobro. :/
  • dpasaric: Ublažili su ga dosta, pa je navodno podnošljivo.
  • smayoo: Ako jesu, možda bih se za odvažio instalirati ga pa testirati
  • smayoo: Jesu li odustali od onog horror liquid shit UI-ja?
  • dpasaric: Za Golden Gate je potreban Appleov M hardver, a ja sam još na Intelu, tako da nemam načina to osobno testirati.
  • dpasaric: Nismo imali recenziju nekog MacOS-a jako jako dugo, valjda je zadnji koji je to zaista zaslužio bio 10.6 Snow Leopard! :)
  • IkoIko: Hoćemo li dobiti osvrt na macos golden gate?
  • dpasaric: Eto osvrt na naslovnici, pa komentirajte, baš me zanima tko će ga prvi kupiti na Jabučnjaku! :)
  • dpasaric: Ma ok, to nije ništa novo, i prije su imali to tako, ali da, slažem se da je to pretjerano i jako "američki"... :)
  • m@xym: Ovaj keynote, k'ooo da ga je pisao Trump... svaka druga riječ im je: "amazing".
  • drlovric: I ja isto. Bas se radujem :)
  • IkoIko: Gledat ću, a i popratiti obvezni članak ovdje ;)
  • dpasaric: Ali ovaj bi konačno mogao biti zanimljiv! :) Mene zanima HomePad kao novi hardver za domomatiku!
  • smayoo: Jedva čekam da ga propustim, kao i sve prethodne. :)
  • dpasaric: Večeras u 19h Apple Keynote! :)
  • smayoo: Heto. Mikrofon ocvikan. Precizno. Elektroničarskim cvikama... :)
  • smayoo: Hvala ti, istražit ću.
  • Yonkis: Hocu reći zvuk dopire do mikrofona i preko vibracija drugih površina, plastika, ne samo preko rupice od mikrofona. Vidi na 52 minuti [link]
  • Yonkis: Mislim da ti to neće biti dovoljno. To kao kad začepiš uho prstom, ti svejedno možeš prepoznati riječi a taj mikrofon je jaaaako osjetljiv, prepozna govor iz druge sobe.
  • smayoo: Imam ja, hvala ti na infomaciji. Korištenje mikrofona sam isključio u postavkama odmah out of the box, a za svaki slučaj mikrofon pokrio UHU patafixom. :)
  • Yonkis: Ima li netko doma LG-ev smart TV? [link]
  • IkoIko: Za powermacove, idem ih danas pogledati pa vam javim!
  • Borisone: Na hrvatskom jeziku: [link]
  • Borisone: About Spotlight indexing and search results on Apple devices [link]
  • Miki9890: Poz! ima li smisla skinuti 26.6.1 na iPhoneu 13 mini radi spotlight indexinga? Da li je to samo za siri Ai kojeg ionako neću imati i hoće li indexirati opet kad prijeđem na 27? trenutno sam na 18-ici
  • Piko: ja bi drugi .... da li rade ?
  • Riba: Pogotovo ako je zracno hladjen.
  • Riba: Mene zanima jedan!
  • IkoIko: Pozdrav zanima li ikog dva powermaca g5?
  • Yonkis: Nisam ovo znao, Apple koristi Google za svoj iCloud [link]
  • marioart: ko zeli iz njemacke uzimati, preporucujem alternate.de - pocetni model je 976€
  • ZoPaj: iducan.hr ima sve konfiguracije, mini i studio, nije preogromna razlika u odnosu na nedavno poskupljeno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.57 Seconds

Provided by iJoomla SEO