Macbook M1 kratice za zagrade na tipkovnici
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook M1 kratice za zagrade na tipkovnici

27.08.2022 | 16:18
Molim koje su kratice za sve vrste zagrada?

znači sljedeće:
{}
[]

Probao sam neka rješenja, ali ne radi: discussions.apple.com/thread/7418604
27.08.2022 | 18:29
probaj www.ergonis.com/products/typinator/

Ja sam sve kratice napravio s tim.
27.08.2022 | 18:41
dean32z kaže:
Molim koje su kratice za sve vrste zagrada?

znači sljedeće:
{}
[]

Probao sam neka rješenja, ali ne radi: discussions.apple.com/thread/7418604

Ovisi o tome koji keyboard layout koristis?
27.08.2022 | 19:12
U System Preferencesima otvori Keyboard preferences - Uključi "Show keyboard and emoji viewer in menu bar".
U meniju, gore desno zatim odaberi Keyboard Viewer i daj si oduška. Stisni alt i vidi jel to što tražiš ponuđeno, dodatno pritisni shift, igraj se.

Inače je na HR tipkovnici alt + Š odnosno Đ za [], a alt + shift + Š, odnosno Đ za {}
27.08.2022 | 19:56
Ne. To je na "Croatian" tipkovnici. Na "Croatian PC" tipkovnici je layout kao na PC-u (ne znam ga napamet, nešto kao alt+N i alt+M za jedne zagrade, alt+F i alt+G za druge, tako nekako).
27.08.2022 | 21:25
Ja nemam M1 mini ali na Intel Miniju sa mac OS Mojave (10.14.6) i Hrvatski-PC mi radi ovako kako kaže Vanjuška.
28.08.2022 | 05:11
Evo, da prebrojimo konju zube...
Ovo je Croatian-PC layout s pritisnutom ALT tipkom, macOS Mojave 12.5.1

IMG_6912Large.jpeg

Ovo je Croatian layout s pritisnutom ALT tipkom:

IMG_6913Large.jpeg

a ovo je Croatian layout s pritisnutim ALT i SHIFT tipkama:

IMG_6914Large.jpeg
28.08.2022 | 05:14
Ekran slikan mobitelom jer ne možeš aktivirati screenshot dok držiš ALT i SHIFT da prikažeš layout

Elem, Croatian-PC layout potpuno odgovara windows ili linux hrvatskom layoutu. Mislim da je to od 10.15 naovamo, ali nisam siguran.

Croatian layout je klasični Apple hrvatski layout, dakle QWERTY, ne QWERTZ, uglate zagrade su ALT Š i ALT Đ, a vitičaste su ALT+SHIFT Š i ALT+SHIFT Đ
28.08.2022 | 10:25
smayoo kaže:
Ekran slikan mobitelom jer ne možeš aktivirati screenshot dok držiš ALT i SHIFT da prikažeš layout

Kako ne mozes, sto ne radi delay? Samo aktiviraj screenshot iz terminala i dodaj -T sa koliko sekundi delaya zelis.

EDIT: Pardon, primjetio sam typo, mora biti caps T za delay, malo -t ce ti dati nesto drugo, mislim za definirati filetype.
28.08.2022 | 10:32
Eto, sad sam i to naučio.
28.08.2022 | 12:54
System preferences > Keyboard > Input Sources

Tamo sve vidiš. M1 ne bi trebao činiti razliku.
28.08.2022 | 14:30
smayoo kaže:

Elem, Croatian-PC layout potpuno odgovara windows ili linux hrvatskom layoutu. Mislim da je to od 10.15 naovamo, ali nisam siguran.

Croatian layout je klasični Apple hrvatski layout, dakle QWERTY, ne QWERTZ, uglate zagrade su ALT Š i ALT Đ, a vitičaste su ALT+SHIFT Š i ALT+SHIFT Đ

Ja sam uspio napraviti sliku ekrana jer mi je u Docku pa dok držim Alt ili Shift+Alt mogu mišem aktivirati slikanje ekrana iz Docka. I sada sam probao na istom mjestu su te zagrade neovisno koju tipkovnicu odaberem:

Sistem je Mojave 10.14.6:

Slikazaslona2022-08-28u15.23.30.png

Hrvatski-PC:

Slikazaslona2022-08-28u15.20.13.png

Slikazaslona2022-08-28u15.19.37.png

Hrvatski:

Slikazaslona2022-08-28u15.22.10.png

Slikazaslona2022-08-28u15.22.27.png

Kako je na novijim sistemima ne znam, nadam se da nisu i to išli mijenjati.
28.08.2022 | 15:30
Ali jesu. Kako sam napisao, mislim da je promjena nastala na 10.15. I meni je logično da jest, jer Croatian-PC layout je, otkad su ga uveli na 10.6 (ako se ne varam, ili možda na 10.8) bio pol miš - pol 'tić, kako bi se reklo kod nas. Definitivno to nije odgovaralo hrvatskom layoutu na PCu. Sada je to - točno to.
28.08.2022 | 16:51
Zato sam i napisao - na HR tipkovnici. Ne koristim Croatian PC, već Croatian, s obzirom da je i fizički layout takav.
30.08.2022 | 10:42
Vanjuška kaže:
U System Preferencesima otvori Keyboard preferences - Uključi "Show keyboard and emoji viewer in menu bar".
U meniju, gore desno zatim odaberi Keyboard Viewer i daj si oduška. Stisni alt i vidi jel to što tražiš ponuđeno, dodatno pritisni shift, igraj se.

Inače je na HR tipkovnici alt + Š odnosno Đ za [], a alt + shift + Š, odnosno Đ za {}

Hvala, to sam trazio!

Kad smo kod shortcut-a, koji je shortcut za pipe? |
30.08.2022 | 11:15
Alt+shift+Ž
Napisao ti je Vanjuška kako se otvori keyboard viewer. Možeš sad i sam vidjeti kako se dobivaju svi ostali znakovi.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 7 sati
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.91 Seconds