Pozdrav svima, koristim Macbook Air (2020 i3) i jučer sam instalirao zadnje sigurnosno ažuriranje za Catalinu 10.15.7 (19H1715). Prije toga je bio na 10.15.7 (19H15)- znači nisam ga ažurirao od studenog 2020. Nakon toga se Mac ugasi svaki put kad ga samo poklopim i još sam primijetio da mi ne radi HBO GO na Safariju- ne želi učitavati filmove... prije toga nažalost nisam napravio Time Machine kopiju. Probao sam resetirati SMC, ali nije pomoglo. Koje su mi opcije? Glupo pitanje, ali mogu li nekako poništiti samo to zadnje sigurnosno ažuriranje? Prije toga mi je sve radilo savršeno. Monterey još ne bih instalirao.
Neće. Ne funkcionira to unatrag. Prije nego kreneš s takvim zahvatima, isključi škrtost, nabavi vanjski disk i napravi TM backup. Onda probaj trikove poput ovog
(ima još, googlaj macbook air shuts down instead of stand by after update)
a za Safari probaj uobičajeno - obrisati cache, reset postavki...
I, da, naravno... Nadalje imaj TM backup. Puno je lakše. Sad to znaš i sam.
A bilo mi je logično da ne ide, ali eto... haha, da, evo naručil sam vanjski, ima sat vremena. Jasno mi je da ništ bez toga i TM. Ali ako stavim tu prethodnu verziju na bootable drive, mogu to probati? Pa kad preselim podatke napravim clean install? Na ovaj video sam već naletel , ali svakak hvala na pomoći!
Možeš probati napraviti clean install pa onda migration assistantom vratiti aplikacije, dokumente i postavke s TM backupa, ali možda ti ne uspije, jer migration assistant u načelu ne radi s novije verzije OSa na stariju.
Sad mi je još palo na pamet, ako ga vratim na verziju s kojom je isporučen (znači opcija: Shift-Option-Command-R) i onda skinem ažuriranje koje sam gore prethodno stavil, to bi trebalo funkcionirati... ili?
Kako misliš? Napraviš emergency recovery natrag na 10.14 ili koju već verziju, a da pri tom to nije clean install, nego da ostaviš sve gore? Mislim da neće to raditi, ali ako pokušavaš, svejedno najprije napravi TM backup.
Na ovo mislim: On an Intel-based Mac, you can use Shift-Option-Command-R during startup to be offered the macOS that came with your Mac, or the closest version still available.
A prije toga mislim dokumente (ono kaj mi je i najvažnije) staviti na vanjski disk. Sve ostalo bitno (bilješke, kontakti...) mi je ionak na iCloudu.
A licence softvera? Imaš sve pospremljeno negdje? A podešenja svih aplikacija? Sve ćeš aplikacije koje koristiš downloadati i instalirati, pa onda i podešenja proklikavati iznova? Zvuči kao da si vrlo nedavno prešao s windowsa pa ti je takvo što normalno...
Pa prije godinu i pol, to je valjda relativno nedavno . Koristil sam nekaj malo macos godinama prije pa mi se dopalo . Ne koristim bogzna kak puno aplikacija- Spotify, Teams, Zoom, Safari… ali zato puno tipkam u Keynote-u i Pages-ima… light user. Zasad
drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas
ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela?
Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja.
Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno)
drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only
Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena!
dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti.