iMac 2019. ili iMac ARM?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac 2019. ili iMac ARM?

01.11.2020 | 11:33
U idućih par mjeseci želim kupiti novi iMac ARM veličine cca 21' ili bolji iMac 21' 2019.
Pretprošle godine sam kupio licence za Final Cut Pro X i MS Office tako da me zanima da li će mi raditi i na novoj ARM verziji MacOSa ili ću morati ostati na iMacu 21' 2019.?
01.11.2020 | 12:49
nema arm macova jos. arm imac se ocekuje pocetkom iduce godine, tako da bi bilo bolje da pricekas jos malo pa vidis.
01.11.2020 | 13:02
Ja bih kompletno preskocio prvu ARM generaciju.
01.11.2020 | 13:32
Ne znam da li će mi na novom ARM iMacu koji izlazi iduće godine raditi Final Cut Pro X i MS Office koji sada radi na intel iMacu?
01.11.2020 | 13:49
To ne zna nitko trenutno. Možda planiraju opremiti OS nekakvom novom Rosettom (emulacijom stare HW platforme), ali kako će to raditi, to tek moramo vidjeti. Kad su prelazili s PPC na Intel, načelno su novi Intel strojevi imali više sirove CPU moći od starih PPC strojeva pa je Rosetta radila vrlo dobro, barem koliko sam je ja imao prilike koristiti (nisam previše). Sada budući strojevi s novim Apple procesorima, barem nominalno, nisu jači od starih Intela (vjerojatno je će biti obratno) pa nije baš izvjesno da će emulacija stare platforme na novoj raditi OK.
01.11.2020 | 14:09
Smayoo, ti misliš da bi trebao ostati na intel iMacovima ako želim koristiti uskoro 'stari' Final Cut Pro X i MS Office?
To ću definitivno znati kada bude prvi ARM Mac vani, u ovom mjesecu ili vrlo brzo...
01.11.2020 | 14:45
Ne mislim ništa konkretno. Da sam na tvom mjestu, ne bih znao što učiniti i odgodio bih odluku.
01.11.2020 | 14:53
Odgoditi ću svoju odluku par mjeseci, nema mi druge...
01.11.2020 | 17:08
Kupi nešto osrednje dobro polovno i na tome radi 2-3 godine dok se situacija ne izbistri.
01.11.2020 | 20:17
Ne vidim zasto bi bilo problema sa FCP-om. Pa zar nisu i sami na WWDC-u najavili da ce to raditi nativno na Apple Siliconu od 1. dana?

Sto se Microsofta tice, to je druga prica. Ali mislim da ce se i oni brzo prebaciti, pa vec imaju nekoliko 'premium' uredjaja na ARM-u (Surface Pro X i slicna sranja), sramotno je sto jos uvijek na vlastitom ARM hardwareu vrte 32-bitni Office u emulaciji.
A s druge strane, mozda i bolje ako se ne prilagode. Prodas tu licencu sto imas i stavis neku open source alternativu tipa LibreOffice (mislim da je na linuxu dostupan za ARM vec odavno).
01.11.2020 | 20:40
Ne mogu prodati licencu od Office jer mi žena radi s Excel i Word fileovima za svoju školu. U suprotnom bih rado otišao na LibreOffice i sl.
Za FCP X ćemo vidjeti za par tjedana
01.11.2020 | 21:04
diplodocusIII kaže:
Ne mogu prodati licencu od Office jer mi žena radi s Excel i Word fileovima za svoju školu.

Pa sto ne bi onda tribala dobiti besplatno edu licencu od skole?
01.11.2020 | 21:20
Ako je za ista ocekivati da ce raditi na ARM Mac-ovima onda su to upravo Final Cut i Office Final Cut ce raditi definitivno, a Office bi trebao takodjer s obzirom da je Apple usao u partnerstvo s Microsoftom vezano za ARM tranziciju.
  • Dijete
  • Posjetitelj
01.11.2020 | 22:17
Riba kaže:
Ja bih kompletno preskocio prvu ARM generaciju.

Ja pak vec 3 mjeseca odgadjam kupovinu 16”mbp i sad cekam da vidim kaj ce najavit..

Prvo sam mislio da bih preskocio 1. generaciju, ali ako ostave ovo zadnje kuciste, onda nece bit prva generacija jer procove ionako stancaju vec godinama...

Jedino ce macos trebat vremena da se izpegla (al posto Catalinu peglaju od kad je izasla, nis cudno)... mozda je i to razlog zasto Catalina pati jer im je prioritet postavit Big Sur na klimave noge za arm)...

Uglavnom, 16” mbp sa armom bi ja pa da pomognem beta testirat sve sto koristim za rad... living on the edge

Ak ne najave mbp onda cu morat na i9... al bum drzao dah jer sam se opekao za zadnjom generacijom powerbooka... bio je to super komp, ali je skok na intel bio toliko jak da je za 3 godine postao poprilicno bezvrijedan...
02.11.2020 | 09:28
Za par mjeseci će dobiti na korištenje notebook i Windows Office od škole. Do tada radi na iMacu
03.11.2020 | 23:33
Evo, Apple je za 10.11 najavio event pod nazivom "One more thing", znači možemo očekivati Macove na ARM platformi - a nadam se i malo manjim cijenama uređaja.
03.11.2020 | 23:50
drpongra kaže:
nadam se i malo manjim cijenama uređaja.

Čekaj... ovaj dio bih trebao premjestiti pod humor, zar ne?
03.11.2020 | 23:54
Trebali bi svakako malo smanjiti cijene, s obzirom da sad imaju vlastiti SOC te nisu ovisni o drugim dobavljačima.
  • Air
  • Korisnik
  • 72
04.11.2020 | 00:21
nemoj se ljutiti, ali....
  • Air
  • Korisnik
  • 72
04.11.2020 | 00:21
04.11.2020 | 00:30
Ma nema ljutnje, samo razmišljam naglas
  • Dijete
  • Posjetitelj
04.11.2020 | 01:48
drpongra kaže:

Ja nekak ocekujem vise cijene...
nisam pivu pio dva tjedna da izkompenziram - da ne zafali...
  • Daddo
  • Posjetitelj
04.11.2020 | 06:00
Dijete kaže:
drpongra kaže:

Ja nekak ocekujem vise cijene...
nisam pivu pio dva tjedna da izkompenziram - da ne zafali...

Ne znam pošto je piva tamo daleko, ali eto ni ja nisam tu pio pivu već 2 mjeseca. Samo žestoko i samo domaće. Dezinfekcije radi.

Ozbiljno, očekujem Mini i MB Air. Cijenu se ne usudim prognozirati ali se nadam kao i drpongra da bi s obzirom na neizvjesnost oko aplikacija 3rd party developera (odnosno performansama istih na novoj arhitekturi) ta cijena mogla biti nešto niža da se izgradi baza "novih" korisnika. Realno, danas kućni korisnik treba surfalicu, mail, dopise i tablice, ostalo se može konzumirati i iz oblaka i na pretplatu kao "software as a service". To nekakav ulazni model Minija čak i na ARM-u može ponudit za nevelike novce (ako to Apple želi).

Ne očekujem da će Apple tako skoro procesore svojih Pro računala zamijeniti ARM-om. Ne jer ne može ili jer im je preskupo, nego jer nema nagle tranzicije bez puno peglanja.

Performanse ARM-a? Morat će biti ekvivalentne aktualnim modelima + nešto ekstra, da doguraju do druge generacije i imaju na čemu popravit stvari.

Brojkama, 999 i 1499 za ulazne modele Minija i Aira? Može, mislim da je izvedivo. Mogu li ja? Teško, ali riskirao bih dogodine jer mi pouzdani prijenosnik treba, a dotad ću znati više što i kako.
  • Dijete
  • Posjetitelj
04.11.2020 | 07:09
Daddo kaže:

Ne znam pošto je piva tamo daleko, ali eto ni ja nisam tu pio pivu već 2 mjeseca. Samo žestoko i samo domaće. Dezinfekcije radi.

Nije do cijene, vec do kolicine - bas sam ispicutura, a craft scena je toliko dobra da je gust probavat

Fali mi rakijica ujutro...

Eto, ja se nadam da ce izbacit u prvoj grupi i mbp... krenule me reklame i zelim se pocastit...

Jooooj kako mi je drago da nisam narucio PS5!!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 12 minuta
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

MacSlavko, Riba, tino1, Anonimci (405)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.16 Seconds

Provided by iJoomla SEO