AutoCAD
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

AutoCAD

06.10.2018 | 16:46
Pozz ekipa!

Eto, krenio je lagano i faks ( upisah računarstvo na FERIT-u ), i prvo pitanje je vezano uz kolegij inženjerska grafika, tj. crtanje u AutoCAD-u. Zanima je jel faksovi u Hrvatskoj imaju besplatno za studente taj AutoCAD, budući kada sam bio radio na njemu na faksu vidio sam da je 2019. verzija STUDENT version, pa bih taj onda volio i skinuti na moj mac.

Hvala svima unaprijed!!
06.10.2018 | 17:03
Autodesk nudi besplatnu licencu za studente tehničkih fakulteta i škola. Googlaj Autocad free student license i slijedi upute
06.10.2018 | 19:47
Hvala smayoo, evo već se crta malo
09.10.2018 | 17:25
Nema na čemu. Javi se s pitanjima, ako ih bude...
18.12.2019 | 19:51
Da izvučem temu iz formalina. Danas pričam s kolegom i spomene mi da mu nude polovni iMac 21, ne znam točno koja verzija, ali star oko 7 god. Konkretno zanima ga kako se ponaša autocad na takvom stroju. Nisam u toj branši i ne koristim dotični softver ali sugerirao sam mu da je polovni Mac Pro 5,1 bolji izbor, jer pretpostavljam da je iMac-u usko grlo grafička i nadogradivost, odnosno da je PC bolji izbor jer ga već ima (radi se o pc useru kojem bi ovo bio prvi mac).

Koliko sam shvatio ne radi se o nekim mega projektima u autocadu, većinom struja / mreža po objektima, a ima i sina koji pomalo crtkara i istražuje u istom.

Koliko sam pratio po forumu, autocad nije neki biser od softvera na macu... ili se varam?
18.12.2019 | 20:24
Koliko poznajem autocad, 2d tehnički nacrti, bitan je procesor i RAM.
19.12.2019 | 00:13
Za jako velike i komplicirane nacrte. Ako je arhitekt, mozda bi trebao preskociti.
19.12.2019 | 08:39
Ja radim svakodnevno i profesionalno elektro projektiranje na MBP starom 4 godine, a dobedavno sam uspješno to isto radio na MBP starom 7 godina, uz dodatni monitor kad sam u uredu.

Grafulja je itekako bitna, ner arhitekti uglavnom šalju podloge eksportirane iz ArchiCADa koje su teške i zahtjevne. RAMa preporučam minimalno 8GB, poželjno je 16. CPU je nebitan. SSD je jako dobrodošao, ali nije toliko bitan kao prethodno.
19.12.2019 | 10:38
Hvala momci! Ne radi se o arhitektu, kolega se bavi mrežama, a osim Autocada, zanima ga i mjuza pa bi se vrtio garage band i neki sličan softver.
19.12.2019 | 12:44
Smayoo, ja mislim da grafička nije toliko bitna ako su u pitanju uobičajeni nacrti. Petnaest godina radim na autocadu i napredak sam samo učio kad sam ubacio dodatno RAM i SSD. Na zamjenu grafičke nije ni trepnuo jer fajlovi nisu opterećeni nekakvim 3D nacrtima, modelima i sl. Uglavnom je to gomila situacija, presjeka, tlocrta s dodatno raznim hečevima i xrefovima. U pitanju slje 5 računala(PC) za primjer usporedbe. Tako da neznam što to točno treba biti na fajlu da bi trebalo isticat grafičku, a da ima veze sa time što traži zoranowsky
19.12.2019 | 15:18
Grafička ubrzava iscrtavanje, kad se nacrt pomiče ili zumira.
Kod manjih nacrta nije problem, ali kod velikih se osjeti, ne ide glatko.
19.12.2019 | 15:46
Onda je mac smeće za autocad ili obratno. Ja sad u uredu na stolnom računalu imam ATI Radeon HD 3450 sa 512Mb i sve radi fluidno. Znači ta je grafička stara brat bratu 10 godina. Sada na nacrtu imam geodetsku situaciju površine 150km2, gdje je ucrtana ogromna plinska stanica, platforme, plinovodi i sve radi fluidno. Gomila linija, hečeva, xrefova......ne kužim. Al znam da imam 12Gb RAM, SSD i dual Core procesor na 2.8GHz. Osim RAM i SSD, ništa spektakularno
19.12.2019 | 16:06
Gle, čovjek pita za Autocad na Macu jer bi ucrtavao na podloge od arhitekata, ti u svom radu koristiš podloge od geodeta u Autocadu na pc-u, ali svejedno mudruješ. Je li mac smeće za autocad ili obratno, ili je windows smeće za bilo što, o tome bi mogli u vrlo detaljno, ali to čovjeku neće dati odgovor na pitanje.

Kad se radi o većem objektu, eksportiranom iz Archicada, grafulja je itekako bitna. Može biti 10 godina stara, ali ako valja, to je bolje od Intel integriranog govanceta od ove godine.
Za konkretni iMac ne znam što ima. Ako ima neku pristojnu diskretnu grafulju, može mu uz dosta RAMa biti skroz Ok bez obzira na starost. Ali bitno je koja je grafulja.
19.12.2019 | 20:47
Ni malo ne mudrujem, nego iznosim svoje iskustvo. Ne kažem da grafička nije bitna, ali mislim da nije na vrhu liste. No, kako je ipak riječ o Macu, možda ipak nisam u pravu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 19 sati
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Borisone, dpasaric, dperec, Ender, Riba, robee, Yonkis, Anonimci (794)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO