Font menadzment na OS X
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Font menadzment na OS X

10.03.2006 | 15:09
Ekipa uvijek trazi neki dobar program za font menadzment na Macu.

Uglavnom su svi do sad bili truba, puni bugova i sl. Extensis je zbrljao novi progfram, Extensis Fusion, ali kosta 100 dolara. Mnogi kazu da ne vrijedi ni 1 centa. Ja sam odustao od Extensisa kad je izisao Suitace X1, a koji nije radio na Tigru kako spada.

Preporucam graficarima da pokusaju Linotype Font Explorer X, koji me dosad najvise odusevio. Relativno nov program, tezak samo 6 MB, brz, vrlo pregledan, logican i k svemu tomu ... BESPLATAN JE!

I radi -- za nevjerovat! (I da, ima autoakcivaciju za Adobe CS/CS2 programe i QuarkXPress.)

Jedina mala \"mana\" -- ne dira sistemske fontove. To je, zapravo, jako dobra stvar, jer brljanje po sistemskim fontovima uzrokuje vecinu problema na OS X.

Zanimaju me vasi komentari.

http://www.linotype.com/fontexplorerX
10.03.2006 | 16:04
Ja isprobao!
Komentar: Zgodan programčić, za Adobe CS, ne radi s Corelovim kreativnim programima!! Vrlo spor!

A što se tiće Ext. Suitcase Fusion, topla preporuka za grafičare i designere, jednom rječju... SAVRŠEN.
10.03.2006 | 16:39
FOLIO je napisao:
Ja isprobao!
Komentar: Zgodan programčić, za Adobe CS, ne radi s Corelovim kreativnim programima!! Vrlo spor!
A što se tiće Ext. Suitcase Fusion, topla preporuka za grafičare i designere, jednom rječju... SAVRŠEN.

FontExplorer X na mojim racunalima je nevjerojatno brz, 5 puta brzi od iceg drugog. Zato sam ga i preporucio. Cijela Linotype Gold Collection biblioteka (4000 pisama) ucitana u nj i sve naprosto leti. Sto ljudi, sto iskustava
Buduci da radi zasad samo na Macu, to sto su zanemarili Corel ne boli puno.
10.03.2006 | 18:21
A- LFE-X je napisan za OSX, uskoro i verzija za WIN.
B- LIFE-X se brzo diže, međutim, pri traženju fonta, a zadanog mu teksta, vuće se ko
stara svinja. Tu je ESF brz koliko i tvoja akcija - momentalno.
C- Corel GS 11 je također pisan za Maca, pa zato i boli!!
Apple Mac i PC su samo mašine, koje obavljaju naše zahtjeve, neke bolje, a neke lošije.
OSX i WIN su operativni sustavi, koji rade na obje mašine, na jednoj bolje a na drugoj lošije.
Adobe i Corel su programi, koji rade na oba operativna sustava, na jednom bolje, a na drugom lošije.
Ja radim s obje mašine i oba operativna sustava s oba programska paketa.
Mac (Power Mac i Intel iMac / sve 2GB RAM-a9 ) je šarmantniji, vrlo ugodan u radu, stabilan, ali PC (AMD/1,6 GHz/512/256/80 ) je brži u radu s gore navedenim programima i to u segmentu importiranja, otvaranja filea, konvertiranja i zapisivanja.

Ovo sam napisao, kako nebismo živjeli u zabludi i ponavljali, sada već, uvriježene floskule pojedinaca, koji samozaljubljeno ponavljaju neistine o ovoj temi.

Raditi i samo raditi, isprobavati, pa tek onda ocjeniti.

Hvala na pažnji.
  • Zvonimir
  • Posjetitelj
10.03.2006 | 20:32
Vidis, moja iskustva s LFE X su drukcija. Sve radi munjevito. Testirao sam ga 7 dana. Cak i sa ucitanih 4000+ pismovnih obitelji, odlicno radi. Zanimaju me iskustva drugih korisnika takodjer, jer je aplikacija vrijedna -- i besplatna! A vec ovakva (mislim da je jos u nekoj beta fazi razvoja) je odlican takmac ostalim vrlo razvikanim font managerima koji su na platformi vec godinama.

Glede Corela, necu ulaziti u raspru jer su ljudi na Jabucnjaku vec dugo gudili o tome -- Corel Draw nije zazivio na Macu zbog mnogih tehnoloskih razloga, a ne zato jer je sporiji ili losiji. Inace, obozavam Corel Painter!

Ucitavanje, konverzija, destilacija i sl .. ne znam kako tebi ili drugim korisnicima, i kako vi pogonite vase Macove i kako s njima radite, ali meni je Mac 2-3 puta brzi u svemu navedenom od slicnog Win stroja, s bilo kojom navedenom aplikacijom. Cak i onda kada Distiller na PC-u pukne od preglomaznog zalogaja, onaj na Macu radi ko sat, bez ikakvih problema.

To zovem pouzdanoscu u radu, na sto se mogu osloniti Ima necega i u tome koju magicnu rijec valja sapnuti Macu u uho, valjda ...

Iskustva su drukcija. Sve valja cut i probat.
11.03.2006 | 02:57
Meni LFE ne dolazi u obzir jer ima manjkavu podršku za automatsku aktivaciju fontova i ne podražava auto aktivaciju u Classicu. FontAgent je zakon.
11.03.2006 | 07:52
Mene konkretno zanimaju prednosti u odnosu na FontBook, pošto njega koristim, prilično uspešno. Od Suitcasea sam davno odustao, upravo zbog krljanja sa sistemskim fontovima, duplikatima i čestim brisanjem preferenci istog kad mi se zaglavi neki font pa ne mogu da ga izbacim iz spiska

Ovo za nediranje sistemskih fontova je lepa stvar, ostali utisci?
11.03.2006 | 13:26
henrik je napisao:
Mene konkretno zanimaju prednosti u odnosu na FontBook, pošto njega koristim, prilično uspešno. ... Ovo za nediranje sistemskih fontova je lepa stvar, ostali utisci?

Samo klikni na link (u prvoj poruci) i isprobaj. LFE je puno brzi od FontBooka. Recimo, nakon 400-500 pisama FontBook postane uzasno trom, ali LFE klizi bez problema. To je velika prednost.
Autoaktivacija radi izvrsno, u onim programima koje LFE podrzava. Nije iskljuceno da ce LFE prosiriti podrsku i na mnoge druge aplikacije.
Vrlo jednostavno mo's vidjet ama bas sve detalje glede pojedinog pisma, kako je dizajniran i sl. Jako dobra stvar (bar se meni svidja).
Mo's njime brisati font cache, na razini aplikacija i interno. Jako dobra stvar.
Podrzava pametne (smart) foldere, pa pisma mos kombinirat kako hoces, u skupine koje zelis, unutar vec instaliranih.
Besplatan je.
Itd.
12.03.2006 | 04:27
Još nisam naišao na program u kojem autoaktivacija fontova sa FontAgentom ne radi. A sve je brže od FontBooka. Super je što je besplatan, ali zar nisu sve bete programa besplatne?

Ovo ispada kao da se Zvonimir i ja prepucavamo čiji je veći.
25.03.2006 | 08:26
Evo, izašla i prva regularna varijanta, i dalje je za dž Sad ću da ga probam definitivno
26.03.2006 | 04:45
GANDALf je napisao:
Još nisam naišao na program u kojem autoaktivacija fontova sa FontAgentom ne radi. A sve je brže od FontBooka. Super je što je besplatan, ali zar nisu sve bete programa besplatne?

Mda, jedino kaj autoaktivacija radi mušičavo kad se plaginovi stavljaju tam di ne treba.
27.03.2006 | 04:49
Plaginovi? Koji plaginovi?
10.04.2006 | 20:06
da li bi mi netko mogao dati neki savjet presao sam s jaguar sistema na panther...
i imam problema s fontovima u raznim aplikacijama naime fontovi za koje sam siguran da imaju HR znakove sad ih nemaju.. kod jaguara sam ubacio HR tipkovnicu..
koju sad ne znam aktivirati odnosno ne znam gdje..
ako neko ima neku ideju bio bih jako zahvalan
11.04.2006 | 03:05
System preferences/international/input menu
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati, 14 minuta
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

tino1, Anonimci (605)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.85 Seconds