Antivirusni program
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Antivirusni program

• mmariom
  • Posjetitelj
14.01.2006 | 21:58
Kako stoji Mac s antivirusnim programima?! Sta da stavim i kako funkcionira s obzirom na Windowse?!
15.01.2006 | 00:39
Odlično stoji. Nemoj slučajno instalirati nešto takvo. Baš sam jučer kolegi micao Nortona s PowerBooka jer su mu to uvalili u trgovini u Londonu. Svaka im čast, to je kao da prodaju hladnjaču eskimima.
  • mmariom
  • Posjetitelj
15.01.2006 | 00:57
A znaci imam nesto vec tvornicki instalirano? Što?
15.01.2006 | 01:36
Tvornički imaš instaliran OS X, što znači, read my lips:
Ne treba ti nikakav antivirus jer virusa nema.
  • mmariom
  • Posjetitelj
15.01.2006 | 02:28
a pa to je zakon, ne mogu vjerovat, hvala riba:)
15.01.2006 | 12:12
Je, trebat će ubaciti ovo u FAQ jer je puno ljudi zbunjeno činjenicom da se mogu kupiti antivirusni alati, iako nikome nije jasno zašto.
15.01.2006 | 23:35
heh, ja sam ih zapravo i koristio -- cisto jer sam uz dva mac-a imao i jedan win pc u kuci.
otkako sam ga se rjesio vise nema nikakvih antivirusnih programa na mojim macovima.
16.01.2006 | 10:25
Ja imam tek tolko VirusBarrier - da skinem pc viruse kad radim s win datotekama
16.01.2006 | 19:01
koristim notron anti 10.ali ne zbog maca,vec kada dijelim cde sa pisijasima da im nesto ne popizdi.i radi ok
  • antigona
  • Posjetitelj
01.02.2009 | 12:03
da oživim malo ovu temu...
evo ja nisam nikakav antivirusni program stavljala na svoj mac jer kao što sam tu pročitala,ne treba ti antivirsuni za mac računala. no meni se jučer pokazalo na računalu da imam "trojan" i to punooooo puno njih! računalo mi je samo ponudilo da skinem neki program koji bi obrisao to,i ja sm kliknula na download ali se ništa nije događalo.
sad neznam kaj da radim,ugasila sam ga takvog sinoć i otada ga nisam palila.
pomoć?
01.02.2009 | 12:27
Ima li to veze s ovom temom?

www.jabucnjak.hr/forum/mac-os-x/33143-tr...-konj-za-mac-os.html
01.02.2009 | 13:09
Trojanski konj nije virus, glavna razlika je što traži suradnju vlasnika da se instalira - i admin password. Samim time protiv njega nikada nigdje neće biti djelotvorne zaštite.

Tko se rizično ponaša i skida piratski softver i crackove, naravno da je izložen trojancima. Niti je ovo sada prvi takav na Macu, a sigurno niti zadnji. Dakle, ako se netko želi igrati huligana - nema problema, ali mora biti inteligentan i znati što radi. No, korisnici koji nisu previše doma s tim stvarima, bolje da se suzdrže jer ih nikakva "pametna zaštita" neće spastiti.

Ukratko - "antivirusni" program tu i ne može pomoći jer je teško predvidjeti i prepoznati kako je zlonamjerni hacker ugurao spyware u neki vama poželjan ilegalni program. Sve što bi napravio je to da bi stalno visio na stroju i provjeravao svaki download s onim što je njemu poznato u bazi. Usporava sistem, a isto tako često uznemirava lažnim upozorenjima.

Kako virusa za Mac nema, a trojanci se broje na prste jedne ruke, situacija je daleko od toga da bi se trebao koristiti ikakav softver za zaštitu.

Ako ste ipak bili nestašni i dopustili trojancu da vam useli potrebno je pogledati koji ilegalni procesi se pokreću kod starta i jednostavne se uklone. Kome je to "špansko selo" neka skine skriptu (i neka pazi da i to nije trojanac) koja uklanja određeni od prije poznat trojanski konj. Protiv nepoznatih trojanaca nema zaštite osim da se ne koristi ilegalan softver uopće.
  • antigona
  • Posjetitelj
01.02.2009 | 14:31
www.macupdate.com/info.php/id/30265/iser...-trojan-removal-tool
znači mogu to riješiti pomoću ovog gore???
btw hvala na odgovorima!
01.02.2009 | 15:27
antigona je napisao:
da oživim malo ovu temu...
evo ja nisam nikakav antivirusni program stavljala na svoj mac jer kao što sam tu pročitala,ne treba ti antivirsuni za mac računala. no meni se jučer pokazalo na računalu da imam "trojan" i to punooooo puno njih! računalo mi je samo ponudilo da skinem neki program koji bi obrisao to,i ja sm kliknula na download ali se ništa nije događalo.
sad neznam kaj da radim,ugasila sam ga takvog sinoć i otada ga nisam palila.
pomoć?

Mene bi zanimalo sto ti je tocno reklo da je naslo trojan i sto ti je ponudjeno da skines? Da ne bi upravo ovo bio trojanac koji ti je htio uvaliti nesto nepozeljno?
OS X sam po sebi ti nece napraviti gore opisano...
01.02.2009 | 15:50
@Riba ... da točno ... ja sam uvjeren da je to jedini trojanac koji se naselio!
Osim ako se ima iWork09
02.02.2009 | 00:00
ja čak mislim da ni nije trojanac, već one dummy web stranice koje ti tvrde da imaš xy virusa i trojanaca i "kao" jedino oni ti mogu pomoći ako skineš baš njihov program.

antigona nije mogla skinuti i pokrenuti ništa jer pretpostavljam da se radi o .exe datoteci.

najsmješnije mi je na tim stranicama su nacrtane win ikone i pokušavaju me uvjeriti da se radi o mom kompu i hard driveu
  • antigona
  • Posjetitelj
02.02.2009 | 11:07
e pa baš se o tome radi o čemu piše hal9000,pokaže mi moj hd i na njemu stotine trojanaca!!!
uhh... jel znači da je sve u redu?

imam još jedno pitanje (malo odmiče od antivirusne teme). Kad mi mac sam ponudi da update-am programe da li da prihvatim i da li će mi onda izbrisati neke datoteke koje sam sama spremila?
ja sam vam inače malo dummy za ovakve stvari,kao što ste mogli i primjetiti! ; )
02.02.2009 | 13:11
hal9000 je napisao:
ja čak mislim da ni nije trojanac, već one dummy web stranice koje ti tvrde da imaš xy virusa i trojanaca i "kao" jedino oni ti mogu pomoći ako skineš baš njihov program.

antigona nije mogla skinuti i pokrenuti ništa jer pretpostavljam da se radi o .exe datoteci.

najsmješnije mi je na tim stranicama su nacrtane win ikone i pokušavaju me uvjeriti da se radi o mom kompu i hard driveu

+1
02.02.2009 | 13:11
U pravilu nece, no kao i obicno uvijek je pametno imati backup, neovisno o updateu.
17.02.2009 | 20:04
a kako da ja znam imam li trojanca ili nemam?iskreno, jesam neke programe ilegalno skinuo sa net-a ali jos nisam nista primjetio da se mac cudno ponasa.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 56 minuta
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO
  • imenso: John Ternus novi CEO
  • CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
  • Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
  • dpasaric: Možeš uz search naći svaki
  • dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
  • Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?
  • Performita: Omogućuje lako postavljanje novih uređaja, sigurnost podataka i poslovni email bez velikog IT odjela. Cilj je da tvrtke rade jednostavnije i sigurnije na Apple uređajima.
  • drlovric: U cemu je fora sa ti Business? Imamo li mi mali smrtnici neku korist od toga ili je to samo za velike tvrtke?
  • Performita: Kalimera, Dobro jutro... ovo za Apple Business rolls zvuči kao izvrsna vijest!!!
  • Borisone: Apple Business rolls out to 200 countries today - brace for impact - even Croatia!
  • Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!
  • dpasaric: Booo?
  • Yonkis: “ Lažu li nas :) ...nastavak sa vikalice.” - tema zaključana a zadnji post završava sa pitanjem?
  • smayoo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs braćo! I sestre!
  • zoranowsky: Sretan Uskrs!
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Miro Spiro: sretan Uskrs
  • user: da bar je propao kao što su Microsoft i ostali predviđali, hvala što si pokrenuo najgori trend u techu Steve.
  • Yonkis: [link] Who’s in Apple’s top 10? Here’s the full list of the most influential people of all time
  • Yonkis: [link] netko fino složio povijest svih modela iPhonea, jako lijepo.
  • Yonkis: Apple employee #8 Chris Espinosa on working his whole life at one company: [link]
  • Ender: vrlo moguce, ja video to na nasem sajtu 02. apr. sorry.
  • Yonkis: @ender članak je prekopiran odavdje [link] i po tome ispada da je 1.april šala.
  • Ender: AMD kupuje Intel: istorijski preokret koji menja čitavu x86 industriju [link]
  • dpasaric: Super je prošlo! :) Sretno im!
  • miomika: Možda glupo pitanje, dal će se vidjeti putovanje te rakete iz .hr prema mjesecu? zasada nije oblačno
  • Ender: USA lansiranje rakete sa ljudskom posadom ka mesecu
  • Ender: [link]
  • Ender: [link]
  • CoffeePod: @yonkis iStyle takvo ruglo od firme. Pogotovo dućan u Splitu. Osoblje nema pojma, morao sam ih sve školovat :P
  • dpasaric: Večeras tko je u Rijeci u Piki na proslavu 50 godina! :)
  • Borisone: Onaj dan u godini?
  • Yonkis: zato iStyle daje popust od 2.27% ne od 3% ne od 2.5% nego 2.27% Presmiješno.
  • Tito: Kupio sam 3 MBA i 2 iphonea
  • ZoPaj: 50% off all Apple products in all Apple stores for Apple's 50th anniversary... today only! apple.com
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: 50 godina Applea u srijedu u 19.30 u Pikiju!
  • jura22: Nema mjesta za ekspanziju jer je tako Apple odlucio. Sigurno bi se mogla graficka ustekati ili vise njih. Mozda memorija i nema smisla.
  • vjeko1: Realno me ne čudi ovo za Mac Pro jer desktop lineup nije imao previše smisla sa Studio i Pro. S druge strane, arhitektura sa Apple Silicon je takva da nema previše mjesta za expanziju tako da.. RIP
  • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.82 Seconds

Provided by iJoomla SEO