Antivirusni program
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Antivirusni program

• mmariom
  • Posjetitelj
14.01.2006 | 21:58
Kako stoji Mac s antivirusnim programima?! Sta da stavim i kako funkcionira s obzirom na Windowse?!
15.01.2006 | 00:39
Odlično stoji. Nemoj slučajno instalirati nešto takvo. Baš sam jučer kolegi micao Nortona s PowerBooka jer su mu to uvalili u trgovini u Londonu. Svaka im čast, to je kao da prodaju hladnjaču eskimima.
  • mmariom
  • Posjetitelj
15.01.2006 | 00:57
A znaci imam nesto vec tvornicki instalirano? Što?
15.01.2006 | 01:36
Tvornički imaš instaliran OS X, što znači, read my lips:
Ne treba ti nikakav antivirus jer virusa nema.
  • mmariom
  • Posjetitelj
15.01.2006 | 02:28
a pa to je zakon, ne mogu vjerovat, hvala riba:)
15.01.2006 | 12:12
Je, trebat će ubaciti ovo u FAQ jer je puno ljudi zbunjeno činjenicom da se mogu kupiti antivirusni alati, iako nikome nije jasno zašto.
15.01.2006 | 23:35
heh, ja sam ih zapravo i koristio -- cisto jer sam uz dva mac-a imao i jedan win pc u kuci.
otkako sam ga se rjesio vise nema nikakvih antivirusnih programa na mojim macovima.
16.01.2006 | 10:25
Ja imam tek tolko VirusBarrier - da skinem pc viruse kad radim s win datotekama
16.01.2006 | 19:01
koristim notron anti 10.ali ne zbog maca,vec kada dijelim cde sa pisijasima da im nesto ne popizdi.i radi ok
  • antigona
  • Posjetitelj
01.02.2009 | 12:03
da oživim malo ovu temu...
evo ja nisam nikakav antivirusni program stavljala na svoj mac jer kao što sam tu pročitala,ne treba ti antivirsuni za mac računala. no meni se jučer pokazalo na računalu da imam "trojan" i to punooooo puno njih! računalo mi je samo ponudilo da skinem neki program koji bi obrisao to,i ja sm kliknula na download ali se ništa nije događalo.
sad neznam kaj da radim,ugasila sam ga takvog sinoć i otada ga nisam palila.
pomoć?
01.02.2009 | 12:27
Ima li to veze s ovom temom?

www.jabucnjak.hr/forum/mac-os-x/33143-tr...-konj-za-mac-os.html
01.02.2009 | 13:09
Trojanski konj nije virus, glavna razlika je što traži suradnju vlasnika da se instalira - i admin password. Samim time protiv njega nikada nigdje neće biti djelotvorne zaštite.

Tko se rizično ponaša i skida piratski softver i crackove, naravno da je izložen trojancima. Niti je ovo sada prvi takav na Macu, a sigurno niti zadnji. Dakle, ako se netko želi igrati huligana - nema problema, ali mora biti inteligentan i znati što radi. No, korisnici koji nisu previše doma s tim stvarima, bolje da se suzdrže jer ih nikakva "pametna zaštita" neće spastiti.

Ukratko - "antivirusni" program tu i ne može pomoći jer je teško predvidjeti i prepoznati kako je zlonamjerni hacker ugurao spyware u neki vama poželjan ilegalni program. Sve što bi napravio je to da bi stalno visio na stroju i provjeravao svaki download s onim što je njemu poznato u bazi. Usporava sistem, a isto tako često uznemirava lažnim upozorenjima.

Kako virusa za Mac nema, a trojanci se broje na prste jedne ruke, situacija je daleko od toga da bi se trebao koristiti ikakav softver za zaštitu.

Ako ste ipak bili nestašni i dopustili trojancu da vam useli potrebno je pogledati koji ilegalni procesi se pokreću kod starta i jednostavne se uklone. Kome je to "špansko selo" neka skine skriptu (i neka pazi da i to nije trojanac) koja uklanja određeni od prije poznat trojanski konj. Protiv nepoznatih trojanaca nema zaštite osim da se ne koristi ilegalan softver uopće.
  • antigona
  • Posjetitelj
01.02.2009 | 14:31
www.macupdate.com/info.php/id/30265/iser...-trojan-removal-tool
znači mogu to riješiti pomoću ovog gore???
btw hvala na odgovorima!
01.02.2009 | 15:27
antigona je napisao:
da oživim malo ovu temu...
evo ja nisam nikakav antivirusni program stavljala na svoj mac jer kao što sam tu pročitala,ne treba ti antivirsuni za mac računala. no meni se jučer pokazalo na računalu da imam "trojan" i to punooooo puno njih! računalo mi je samo ponudilo da skinem neki program koji bi obrisao to,i ja sm kliknula na download ali se ništa nije događalo.
sad neznam kaj da radim,ugasila sam ga takvog sinoć i otada ga nisam palila.
pomoć?

Mene bi zanimalo sto ti je tocno reklo da je naslo trojan i sto ti je ponudjeno da skines? Da ne bi upravo ovo bio trojanac koji ti je htio uvaliti nesto nepozeljno?
OS X sam po sebi ti nece napraviti gore opisano...
01.02.2009 | 15:50
@Riba ... da točno ... ja sam uvjeren da je to jedini trojanac koji se naselio!
Osim ako se ima iWork09
02.02.2009 | 00:00
ja čak mislim da ni nije trojanac, već one dummy web stranice koje ti tvrde da imaš xy virusa i trojanaca i "kao" jedino oni ti mogu pomoći ako skineš baš njihov program.

antigona nije mogla skinuti i pokrenuti ništa jer pretpostavljam da se radi o .exe datoteci.

najsmješnije mi je na tim stranicama su nacrtane win ikone i pokušavaju me uvjeriti da se radi o mom kompu i hard driveu
  • antigona
  • Posjetitelj
02.02.2009 | 11:07
e pa baš se o tome radi o čemu piše hal9000,pokaže mi moj hd i na njemu stotine trojanaca!!!
uhh... jel znači da je sve u redu?

imam još jedno pitanje (malo odmiče od antivirusne teme). Kad mi mac sam ponudi da update-am programe da li da prihvatim i da li će mi onda izbrisati neke datoteke koje sam sama spremila?
ja sam vam inače malo dummy za ovakve stvari,kao što ste mogli i primjetiti! ; )
02.02.2009 | 13:11
hal9000 je napisao:
ja čak mislim da ni nije trojanac, već one dummy web stranice koje ti tvrde da imaš xy virusa i trojanaca i "kao" jedino oni ti mogu pomoći ako skineš baš njihov program.

antigona nije mogla skinuti i pokrenuti ništa jer pretpostavljam da se radi o .exe datoteci.

najsmješnije mi je na tim stranicama su nacrtane win ikone i pokušavaju me uvjeriti da se radi o mom kompu i hard driveu

+1
02.02.2009 | 13:11
U pravilu nece, no kao i obicno uvijek je pametno imati backup, neovisno o updateu.
17.02.2009 | 20:04
a kako da ja znam imam li trojanca ili nemam?iskreno, jesam neke programe ilegalno skinuo sa net-a ali jos nisam nista primjetio da se mac cudno ponasa.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 9 sati
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.
  • drlovric: Moj kolega koristi Cowork sa M5 Pro sa 64GB, i nema tih problema... Ocigledno ti je taj Air preslab za tu specificnu namjenu :/
  • ivan.ocd: Da, prema Claudeu trebao bi M5 Max… neki dan je bilo preko 90GB Rama koje je koristilo… pogledat ću ovo sto si napisao pa javim
  • accom: Activity monitor će ti pokazat CPU / GPU / memory usage. Pretpostavljam, da je naročito GPU pod plafonom, a možda i Memory...
  • accom: A što kaže Claude po tom pitanju?
  • ivan.ocd: Ekipa, molim vas za brzinski savjet: imam MBA s 16GB RAM-a i koristim Claude puno, osobito Cowork. Izgleda da mi tih 16GB nije dovoljno jer svako malo dobijem upozorenje o memoriji, a i grije se ko lud (M5). Trebam li prodati ovaj Mac i gledati neki Pro ili Max s vise memorije ili hlađenja ili ne? Hvala
  • hal9000: OVO: -> [link]
  • hal9000: @yonkis: ma neki kompjuterski virusi... nemam pojma što je to! @smayoo: pa ja bih baš na krstarenje... :D
  • VanjusOS: [link]
  • smayoo: Sad su ti ta krstarenja vrlo povoljna pa nemaš više izgovora. ;)
  • Yonkis: hal9000 misliš o norovirusima? Srećom besparica me opet spasila pa nisam na kruzerima :j
  • hal9000: Danas čujem ekipu kako priča o nekim virus killer-ima. Može mi netko objasniti što je to? :D
  • imjasminh: Prodano kolegi s foruma.
  • imjasminh: 750 eur - [link]
  • Yonkis: Moram priznati da je ovo dobro odrađena aplikacija: [link]
  • imjasminh: Pozdrav svima! Prodajem Apple Watch Ultra 3, 49mm Black Titanium, račun garancija. Nije ni 2 mjeseca star, bacite pogled na oglase: [link]
  • dpasaric: I previše su ih prodali s obzirom na sve... oko 600.000
  • user: pa se nije dobro prodavao
  • user: Apple Vision je očito preskup bio
  • Riba: Bas glupost od hardvera.
  • Yonkis: Ok, i nije to neuspjeh, nešto su naučili iz toga, nadam se.
  • Riba: RIP Apple Vision. - [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.68 Seconds

Provided by iJoomla SEO