Fiskalizacija naša svagdašnja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Fiskalizacija naša svagdašnja


06.10.2013 | 21:54
Ovdje želim podijeliti osobno iskustvo u nalaženju prikladnog programa za vođenje maloprodaje roba i usluga. Ovdje iznosim vlastita iskustva iz perspektive malog poduzetnika.
Već više godina tražim prikladno rješenje, najprije za OSX, zatim ako već nema za OSX, onda linux. Sve je izglednije bilo da ću morati instalirati windows. Ruku na srce, tko bi i razvijao programe za tako mali broj korisnika u zemlji gdje se tako često mijenjaju zakoni i donose novi pravilnici.
Mislim da sam probao sve što se moglo i zaista nije lako naći odgovarajuće rješenje. Pri tom podrazumijevam:
Da program nije vezan samo za windows, ako je moguće.
Da nije preskup. Kvaliteta ima i svoju cijenu ali za male poduzetnike postoji realna granica za ovu stavku.
Sigurna podrška, brza nadogradnja u slučaju izmjena propisa (kod nas ih ne fali).
Da pruža sve potrebne opcije, ali da nije prekompliciran. Za većinu nas knjigovodstvo vodi knjigovodstveni servis pa nam nekakve mogućnosti nisu potrebne.
Uglavnom, ništa odgovarajuće za OSX. Znam Igore, ali tvoj program nisam mogao instalirati jer nije podržavao novi OSX. Bilo ih je par za linux. Ali treba njima donijeti računalo da oni instaliraju i podese sve to ali prije instalacije nam kažu koliko mraju dodati rama i koliki veći HDD (ne dali treba nego koliko treba!). Ali par mjeseci poslije ih nema nigdje...
Trenutno ima jedna firma iz Dubrovnika ( turistička agencija!), ali su užasno skupi i slabo organizirani tako da za linux nema baš nešto prikladno.
Ostaju programi za windows. Najpoznatiji su dosta komplicirani, treba jako puno vremena za učenje i nakrcani su brdom funkcija koje nam nisu potrebne a stvaraju samo zabunu i šarenilo.
I među njima ima onih koji instaliraju program tako da im donesemo računalo, što mi je potpuno neshvatljivo. Zamislite u slučaju kvara tvrdog diska. Kupiti drugi disk, odnijeti računalo na instalaciju i doći po računalo kad bude gotovo.
Obzirom na sve navedeno, prije 1 godinu počeo sam koristiti online program i tu vidim najizgledniju budućnost.
Uvođenjem fiskalizacije, online aplikacije za tu svrhu postaju sve zanimljivije. Jer, kada uzmemo rok za fiskalizaciju računa od 48 h, onda dosta činjenica ide u prilog online aplikacijama.
Sa obaveznom fiskalizacijom računa ionako moramo biti spojeni na internet.
Nadogradnje su na jednom mjestu i mnogo brže. Mi o tome ne trebamo voditi računa.
Nisu vezane samo za windows ( ovo me najviše motiviralo da probam)
I tu sam sam naišao na sve i svašta. Najednom se ih pojavilo jako mnogo, većinom na brzinu sklepanih i nepotpunih.

Uglavnom, po mom iskustvu izdvajaju se 3 rješenja:

1. hr.e-racuni.com Ovo je program koji upotrebljavam godinu dana. Najkompletniji je i izgleda kao punokrvni knjigovodstveni program. Ima sve i svašta od mogućnosti ali je prilično kompliciran za savladati. Podrška im je osrednja, imam utisak da razgovaram sa slovenkom koja odlično govori hrvatski ali ga znatno slabije razumije. Upute kasne sa prevođenjem sa slovenskog, jedan dio je nedostajao ali do sada su većinom toga sredili.
Iritiraju neke stvari koje su nepotrebno iskomplicirali. Naprimjer za izdati račun treba jako puno klikova, što traje prilično. Fiskalizacija ide skoro zadovoljavajuće. Meni je u prosjeku svaki 10. račun stajao na fiskalizaciji. Takav račun doduše mogu izdati jer ima ZKI broj. Tokom dana program automatski fiskalizira takav račun.
Aplikacija radi na svim vodećim internet preglednicima.
Imaju i dodatnu aplikaciju Pos, koja radi samo na Windowsu tako da to nisam testirao. Pitao sam nekoliko puta dali je cijena za pos aplikaciju mjesečna ili jednokratna i odgovor je svaki put bio "naravno".
Moja ocjena programa je 3 ( 1 - 5 ).

2. www.motiv.hr Ovi imaju program kao web aplikaciju na njihovim serverima ili instaliranu na računalo klijenta ( također web aplikacija ). Testirao sam aplikaciju smještenu na njihovim serverima. Izgleda dosta privlačno i lagana je za korištenje. U radu je zadovoljavajuće brza.
Radi na windowsu, osxu i linuxu ali samo u firefoxu, što je stvarno šteta.
Na žalost, cijena je prevelika po mom mišljenju.
Moja ocjena programa je 2+ ( 1 - 5 ).

3. eservices.ipt.hr/ Fiscus je definitivno moj favorit. Online aplikacija radi vrlo fluidno, pregledna je i jednostavno za savladati. Ima sve što mi je potrebno a nije nakrcata svime što bi mi samo odvlačilo pažnju. Fiskalizacija radi bez ikakvog problema.
U radu promjene se automatski pohranjuju. Recimo, radimo primku robe i kod 280. artikla nestane struje. Sve što smo unijeli je spremljeno na serveru i nakon ponovne prijave samo nastavimo dalje.
Podrška je izvanredna.
Cijena programa je vrlo povoljna.
Jedina mala zamjerka je kod pripreme za ispis nekih većih dokumenata. Recimo na primku od 250 artikala se čeka otprilike 5 sekundi, što nije neki veliki problem.
Jako korisna stvar je što imaju demo verziju, gdje se možemo prijaviti i isprobati nešto u što nismo sigurni.
Moja ocjena programa je 4 ( 1 - 5 ).
06.10.2013 | 22:14
Hvala na trudu. Šteta je što se nisi javio s ovim tekstom u uredništvo. Mogli smo objaviti kao članak. Ali i ovako će biti korisno.
06.10.2013 | 22:18
Eee kasno sam se sjetio... Znam i da je bilo rasprava ali nismo našli puno konkretnog.
06.10.2013 | 22:32
Evo svejedno karma gore.
07.10.2013 | 11:21
> Znam Igore, ali tvoj program nisam mogao instalirati jer nije podržavao novi OSX.

Verzija na mom kompu radi na svemu. Ovo na webu već dugo nisam mijenjao. Tekuća ima i fiskalizaciju i sve ostalo vezano uz EU, nove knjige računa, ove nove tzv. posebne evidencije, novi pdv obrazac, pdv-s, izvoz ta tri pdv obrasca u xml za e-poreznu, etc.
07.10.2013 | 19:00
Vjerujem. Ja sam mogao probati samo onu dostupnu na webu ( demo ).
08.10.2013 | 00:30
Ako se ne varam i Finder.hr ima neku web aplikaciju... Isprobaš?
08.10.2013 | 06:47
Nisam testiro jer nema dovoljno mogućnosti. Web fiskal je samo za fiskalizaciju računa koje smo izradili negdje drugdje, a imaju i web račun aplikaciju u kojoj možemo pohraniti cjenik i klijente. Dakle nema vođenja stanja skladišta, kalkulacije, primke, knjigu popisa...
29.10.2013 | 10:36
Kad govorimo o Macu definitivno je za vođenje kompletnog poslovanja najbolji FileMaker, jer je fleksibilan i ako imaš volje i nešto znanja, moguće je postići vrlo dobra rješenja. Smatram vođenje firme (bilo kojeg dijela poslovanja, osim promocije i prodaje putem weba) online pogrešno i nepouzdano. Mislim da se većina Mac korisnika odlučila za Mac upravo da bi bili što samostalniji i neovisniji u svom radu.
29.10.2013 | 20:13
Zec, nisam razumio što si htio reći. Zašto bi FileMaker davao više slobode od drugog komercijalnog ili slobodnog programa. I kako to zamišljaš da, recimo mali poduzetnici pomoću FileMakera vode prodaju, zalihe skladišta, fiskalizaciju računa i sve drugo? Nemoguća misija.
29.10.2013 | 22:54
Luka Snow, čini mi se da ti je FileMaker nepoznat, pa nema smisla objašnjavati ti rad u FileMakeru, jer tvoja konstatacija (predrasuda) da je nemoguća misija voditi poslovanje, a naročito kompletno poslovanje jedne tvrtke, upravo pokazuje da ne znaš ništa o FileMakeru.

Dakle, već 20 godina vodim cijelu firmu (uvoz, izvoz, maloprodaja, veleprodaja, kalkulacije, obračun plaća itd) u FileMakeru. Počeo sam još dok FM nije bio relacijska baza podataka, a već niz godina radim preko FM Servera i dislociranim prodajnim mjestima.
Raditi s FM je "peace of cake", netko će reći: da za tebe koji si toliko dugo s FM-om, međutim i sad tvrdim da je potrebno najosnovnije znanje o radu s Mac-om i može se početi raditi u FM. Svima početnicima preporučam da počnu s FM6 (vrlo stara verzija, ali radi u Snow Leopardu), pa tek onda na više verzije, pa sve do FM12 (meni se osobno više verzije ne sviđaju).

No da ne dužim, evo linka http://macabacus.hr/ gdje imaš dobru ponudu gotovih programa za vođenje firme. Nadam se da će to promjeniti tvoj stav o FileMakeru.
31.12.2013 | 05:55
jel netko pokušao mobilnu blagajnu od VIPa?
Trebala bi raditi preko browsera isto, imam je u firmi na terenu na glupom androidu. Kažu jeftin tablet, nije šteta ak padne...imaju pravo i radi.
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 6 sati
 • big_mac: Prebacim sve sa starog ajfona direktno na novi.Opcija set as new mi je užasna jer onda moram sve zivo ponovno podešavati a ima toga jako puno.
 • jura22: Ne znam što radiš kada kupiš novi telefon. Ja svaki postavim "od nule" i ne vućem nikakav backup. Meni su najvažniji kontakti kji su u oblaku, a za ostalo mi i nije važno (pozicije u igricama i takve stvari).
 • big_mac: Hvala na prijedlozima. @jura22 Joj to mi je bas tlaka i htio sam izbjeći pod svaku cijenu.Sad uskoro izlazi ios 16.4 pa cur ajde pričekati u nadi možda apdejt riješi problem.
 • drlovric: Pa ako je telefon nov, logicno i normalno je da prvih nekoliko dana vise koristi bateriju jer indeksira masu stvari. Ne bi to mene puno brinulo :)
 • jura22: Tu imaš malo o tome. [link]
 • jura22: Kada telefon guta bateriju, meni je pomoglo da ga postavim kao novi telefon (ono, kao da ga misliš prodati). Trebao bi sve pogasiti i pustiti ga preko noći, pa ako ne guta, onda paliti dio po dio. Ovo je naporno, ali učinkovito.
 • smayoo: Piši u forum
 • big_mac: Ima li netko slican problem?
 • big_mac: Pozdrav kupio sam novi iphone 14 pro max,ios 16.3.1 Sve je bilo super 2 ddana a onda odjednom nakon skidanja s punjaca krecu problemi sa baterijom.Znaci na ocigled postotak pada,cak i u sleepu svakih 20ak minuta padne 1%.Pokusao sam hard reset,reset postavki ali i dalje isto.
 • jura22: Danas je nekadasnji kviz spao na niske grane, trebo se zvati: “Tko zeli biti stopedesettisucas?” Poostre pitanja i daju milju za sve odgovore.
 • m@xym: @Gjuroo, Eeee.... da... fascinantno je to kako su dvije konjekso guzice iz doba Rimskog carstva zapravo odredile širinu SRB raketa na Space Shuttle-u 2000. godina kasnije.
 • Gjuroo: Sve je to mal sim, mal tam. K'o što je konjska guzica odredila širinu tračnica :) Svejedno mislim da je pitanje u Milijunašu krivo postavljeno.
 • m@xym: Hvala smayoo, pronašao sam to kada sam pročitao Gjuroo-v odogovor. Nisam znao da postoji metrička i imperijalna konjska snaga.
 • smayoo: [link]
 • m@xym: Hvala na odgovoru Gjuro. Nisam znao da postoje dvije različite definicije konjske snage.
 • smayoo: Kakve veze uopće ima? "Konjske snage" je jedna prilično odokativna mjerna jedinica. Još prije 70 godina, svaka je veća zemlja Europe imala svoju i razlike su bile čak i značajno veće od ovog. Poanta pitanja bila je otprilike znati odnos.
 • Gjuroo: 100 *metričkih* KS je 73.5 kW. Mehaničkih je 74.5. No, mislim da u pitanju to nije bilo specificirano.
 • m@xym: Lik je svejedno krivo odgovorio jer nije znao pa je pitao publiku.
 • m@xym: U Milijunašu stavili krivu vrijednost za 100 KS u KW (73.5 umjesto 74.5). Nije ni HTV što je nekad bio.
 • drpongrac23: Krehacro - što konkretno znači "preskupo", u slučaju da je nešto pouzdano, kvalitetno i da ti na kraju krajeva treba?
 • m@xym: Pa kad već imaš LaCie, čemu razbijat glavu, Napravi još jedan backup na bilo koji drugi medij pogodan za arhiviranje khmm.... podataka... i mirna Bosna. Mala je vjerojatnost da će ti oba dva backupa riknuti u isto vrijeme. Samo se moraš prisiliti da ih periodično provjeravaš da li su su "podaci" čitljivi.
 • Krehacro: Imam laice...al mi treba jos jedan ...backup...lacie mi je preksup haahha
 • smayoo: SanDisk?
 • andy: @krehacro samsung i transcend me jedino još nisu razočarali
 • m@xym: Možeš mislit koliko Wolt Hrvatska razvija aplikaciju. A agregatori sami sebe angažiraju i onda diktiraju sirotinji šta im je raditi.
 • Riba: Pa nije li?
 • m@xym: Kaže direktor Wolt-a Hrvatska, da je njihov core-bussines razvoj aplikacije!!!?
 • Bertone: A to se sad tak zove :D
 • Krehacro: Muzika ...nekih 4 TB hahaha
 • m@xym: Nije bitna toliko marka, nego broj različitih medija na kojima te podatke misliš čuvati( koji bi trebao ovisiti o tome koliko su ti važni ti podaci)
 • Krehacro: Koju marku externe memorije koristite za podatke
 • drlovric: [link]
 • JOHN: i meni se tako čini.....
 • m@xym: vjerojatno će jedino update ios-a riješiti problem
 • JOHN: Otvori uvodni prozor sa logom paypala i odmah se sruši. Napravio offload, pa brisao, pa ponovno instalirao, pa resetirao uređaj. Znači ne reagira na ništa....
 • m@xym: @JOHN, Kako ti točno "ne radi"? Ne otvara aplikaciju? Otvori aplikaciju pa je odmah zatvori? Otvori aplikaciju ali u njoj ništa ne možeš raditi? Jesi li probao ono standardno, obrsati app pa ga ponovo povući sa store-a?
 • marioart: paypal app sluzi tome da se koriste usluge paypala bez ucitavanja web appa u browseru :)
 • JOHN: Neki prodavatelji nude plaćanje putem kartica(ostavljwnje podataka o kartici mi nikada nije bila opcija), putem paypala ili nekih dtugih žnjbd posrednika. Ebay racimo neko vrijeme nudi plaćanje preko apple pay i to sam baš pred mjesc dana koristio i usput shvatio da mi paypal app ne radi
 • JOHN: U stvari dugo nisam koristio paypal, pa sam primjetio da mi app ne radi
 • smayoo: Čemu točno služi PayPal aplikacija? Ja je uopće nemam. Imam samo Authenticator app za 2FA kad plaćam preko weba prodavatelja
 • JOHN: Hvala na info
 • m@xym: meni radi, ali ja sam na 16.3.1
 • JOHN: i to već par tjedana ako ne i mjeseci
 • JOHN: Jesam li ja jedini kome ne radi paypal aplikacija na iphone ios 16.2.?
 • Krehacro: kolika je normalna radna temperatura maco
 • Dijete: @yonkis, preporucio bih ti da kopiras mp3ce iz Windowsa i importas u Music te onda odradis sync… pusti da odradi upload i bit ce ti sve dostupno na iphoneu, ipadu itd…
 • Yonkis: Hvala drpongrac23, čekam nekoga sa sličnim setupom. Cijenim pomoć.
 • drpongrac23: Yonkis - Ne, barem ne na MacOS Ventura, e sad za Windows ne bih znao. Ne bi se smjelo brisati ništa samomod sebe, bez privole korisnika.
 • Yonkis: Pušem na hladno tj pitam i ovdje iako je očito da se će se to desiti. mp3-ice imam backupirane pa ako se to i desi mogu odsyncati i vratiti kolekciju u iTunes.
 • Yonkis: Pitanje: Ako na iPhoneu aktiviram Library Sync (u Apple Music) hoće li mi nestati sve ručno dodane/skinute mp3 iz iTunesa koji je na Windowsima? Barem tako pišu očevici da im se to dešava.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.10 Seconds

Provided by iJoomla SEO