Fiskalizacija naša svagdašnja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Fiskalizacija naša svagdašnja


06.10.2013 | 21:54
Ovdje želim podijeliti osobno iskustvo u nalaženju prikladnog programa za vođenje maloprodaje roba i usluga. Ovdje iznosim vlastita iskustva iz perspektive malog poduzetnika.
Već više godina tražim prikladno rješenje, najprije za OSX, zatim ako već nema za OSX, onda linux. Sve je izglednije bilo da ću morati instalirati windows. Ruku na srce, tko bi i razvijao programe za tako mali broj korisnika u zemlji gdje se tako često mijenjaju zakoni i donose novi pravilnici.
Mislim da sam probao sve što se moglo i zaista nije lako naći odgovarajuće rješenje. Pri tom podrazumijevam:
Da program nije vezan samo za windows, ako je moguće.
Da nije preskup. Kvaliteta ima i svoju cijenu ali za male poduzetnike postoji realna granica za ovu stavku.
Sigurna podrška, brza nadogradnja u slučaju izmjena propisa (kod nas ih ne fali).
Da pruža sve potrebne opcije, ali da nije prekompliciran. Za većinu nas knjigovodstvo vodi knjigovodstveni servis pa nam nekakve mogućnosti nisu potrebne.
Uglavnom, ništa odgovarajuće za OSX. Znam Igore, ali tvoj program nisam mogao instalirati jer nije podržavao novi OSX. Bilo ih je par za linux. Ali treba njima donijeti računalo da oni instaliraju i podese sve to ali prije instalacije nam kažu koliko mraju dodati rama i koliki veći HDD (ne dali treba nego koliko treba!). Ali par mjeseci poslije ih nema nigdje...
Trenutno ima jedna firma iz Dubrovnika ( turistička agencija!), ali su užasno skupi i slabo organizirani tako da za linux nema baš nešto prikladno.
Ostaju programi za windows. Najpoznatiji su dosta komplicirani, treba jako puno vremena za učenje i nakrcani su brdom funkcija koje nam nisu potrebne a stvaraju samo zabunu i šarenilo.
I među njima ima onih koji instaliraju program tako da im donesemo računalo, što mi je potpuno neshvatljivo. Zamislite u slučaju kvara tvrdog diska. Kupiti drugi disk, odnijeti računalo na instalaciju i doći po računalo kad bude gotovo.
Obzirom na sve navedeno, prije 1 godinu počeo sam koristiti online program i tu vidim najizgledniju budućnost.
Uvođenjem fiskalizacije, online aplikacije za tu svrhu postaju sve zanimljivije. Jer, kada uzmemo rok za fiskalizaciju računa od 48 h, onda dosta činjenica ide u prilog online aplikacijama.
Sa obaveznom fiskalizacijom računa ionako moramo biti spojeni na internet.
Nadogradnje su na jednom mjestu i mnogo brže. Mi o tome ne trebamo voditi računa.
Nisu vezane samo za windows ( ovo me najviše motiviralo da probam)
I tu sam sam naišao na sve i svašta. Najednom se ih pojavilo jako mnogo, većinom na brzinu sklepanih i nepotpunih.

Uglavnom, po mom iskustvu izdvajaju se 3 rješenja:

1. hr.e-racuni.com Ovo je program koji upotrebljavam godinu dana. Najkompletniji je i izgleda kao punokrvni knjigovodstveni program. Ima sve i svašta od mogućnosti ali je prilično kompliciran za savladati. Podrška im je osrednja, imam utisak da razgovaram sa slovenkom koja odlično govori hrvatski ali ga znatno slabije razumije. Upute kasne sa prevođenjem sa slovenskog, jedan dio je nedostajao ali do sada su većinom toga sredili.
Iritiraju neke stvari koje su nepotrebno iskomplicirali. Naprimjer za izdati račun treba jako puno klikova, što traje prilično. Fiskalizacija ide skoro zadovoljavajuće. Meni je u prosjeku svaki 10. račun stajao na fiskalizaciji. Takav račun doduše mogu izdati jer ima ZKI broj. Tokom dana program automatski fiskalizira takav račun.
Aplikacija radi na svim vodećim internet preglednicima.
Imaju i dodatnu aplikaciju Pos, koja radi samo na Windowsu tako da to nisam testirao. Pitao sam nekoliko puta dali je cijena za pos aplikaciju mjesečna ili jednokratna i odgovor je svaki put bio "naravno".
Moja ocjena programa je 3 ( 1 - 5 ).

2. www.motiv.hr Ovi imaju program kao web aplikaciju na njihovim serverima ili instaliranu na računalo klijenta ( također web aplikacija ). Testirao sam aplikaciju smještenu na njihovim serverima. Izgleda dosta privlačno i lagana je za korištenje. U radu je zadovoljavajuće brza.
Radi na windowsu, osxu i linuxu ali samo u firefoxu, što je stvarno šteta.
Na žalost, cijena je prevelika po mom mišljenju.
Moja ocjena programa je 2+ ( 1 - 5 ).

3. eservices.ipt.hr/ Fiscus je definitivno moj favorit. Online aplikacija radi vrlo fluidno, pregledna je i jednostavno za savladati. Ima sve što mi je potrebno a nije nakrcata svime što bi mi samo odvlačilo pažnju. Fiskalizacija radi bez ikakvog problema.
U radu promjene se automatski pohranjuju. Recimo, radimo primku robe i kod 280. artikla nestane struje. Sve što smo unijeli je spremljeno na serveru i nakon ponovne prijave samo nastavimo dalje.
Podrška je izvanredna.
Cijena programa je vrlo povoljna.
Jedina mala zamjerka je kod pripreme za ispis nekih većih dokumenata. Recimo na primku od 250 artikala se čeka otprilike 5 sekundi, što nije neki veliki problem.
Jako korisna stvar je što imaju demo verziju, gdje se možemo prijaviti i isprobati nešto u što nismo sigurni.
Moja ocjena programa je 4 ( 1 - 5 ).
06.10.2013 | 22:14
Hvala na trudu. Šteta je što se nisi javio s ovim tekstom u uredništvo. Mogli smo objaviti kao članak. Ali i ovako će biti korisno.
06.10.2013 | 22:18
Eee kasno sam se sjetio... Znam i da je bilo rasprava ali nismo našli puno konkretnog.
06.10.2013 | 22:32
Evo svejedno karma gore.
07.10.2013 | 11:21
> Znam Igore, ali tvoj program nisam mogao instalirati jer nije podržavao novi OSX.

Verzija na mom kompu radi na svemu. Ovo na webu već dugo nisam mijenjao. Tekuća ima i fiskalizaciju i sve ostalo vezano uz EU, nove knjige računa, ove nove tzv. posebne evidencije, novi pdv obrazac, pdv-s, izvoz ta tri pdv obrasca u xml za e-poreznu, etc.
07.10.2013 | 19:00
Vjerujem. Ja sam mogao probati samo onu dostupnu na webu ( demo ).
08.10.2013 | 00:30
Ako se ne varam i Finder.hr ima neku web aplikaciju... Isprobaš?
08.10.2013 | 06:47
Nisam testiro jer nema dovoljno mogućnosti. Web fiskal je samo za fiskalizaciju računa koje smo izradili negdje drugdje, a imaju i web račun aplikaciju u kojoj možemo pohraniti cjenik i klijente. Dakle nema vođenja stanja skladišta, kalkulacije, primke, knjigu popisa...
29.10.2013 | 10:36
Kad govorimo o Macu definitivno je za vođenje kompletnog poslovanja najbolji FileMaker, jer je fleksibilan i ako imaš volje i nešto znanja, moguće je postići vrlo dobra rješenja. Smatram vođenje firme (bilo kojeg dijela poslovanja, osim promocije i prodaje putem weba) online pogrešno i nepouzdano. Mislim da se većina Mac korisnika odlučila za Mac upravo da bi bili što samostalniji i neovisniji u svom radu.
29.10.2013 | 20:13
Zec, nisam razumio što si htio reći. Zašto bi FileMaker davao više slobode od drugog komercijalnog ili slobodnog programa. I kako to zamišljaš da, recimo mali poduzetnici pomoću FileMakera vode prodaju, zalihe skladišta, fiskalizaciju računa i sve drugo? Nemoguća misija.
29.10.2013 | 22:54
Luka Snow, čini mi se da ti je FileMaker nepoznat, pa nema smisla objašnjavati ti rad u FileMakeru, jer tvoja konstatacija (predrasuda) da je nemoguća misija voditi poslovanje, a naročito kompletno poslovanje jedne tvrtke, upravo pokazuje da ne znaš ništa o FileMakeru.

Dakle, već 20 godina vodim cijelu firmu (uvoz, izvoz, maloprodaja, veleprodaja, kalkulacije, obračun plaća itd) u FileMakeru. Počeo sam još dok FM nije bio relacijska baza podataka, a već niz godina radim preko FM Servera i dislociranim prodajnim mjestima.
Raditi s FM je "peace of cake", netko će reći: da za tebe koji si toliko dugo s FM-om, međutim i sad tvrdim da je potrebno najosnovnije znanje o radu s Mac-om i može se početi raditi u FM. Svima početnicima preporučam da počnu s FM6 (vrlo stara verzija, ali radi u Snow Leopardu), pa tek onda na više verzije, pa sve do FM12 (meni se osobno više verzije ne sviđaju).

No da ne dužim, evo linka http://macabacus.hr/ gdje imaš dobru ponudu gotovih programa za vođenje firme. Nadam se da će to promjeniti tvoj stav o FileMakeru.
31.12.2013 | 05:55
jel netko pokušao mobilnu blagajnu od VIPa?
Trebala bi raditi preko browsera isto, imam je u firmi na terenu na glupom androidu. Kažu jeftin tablet, nije šteta ak padne...imaju pravo i radi.
Moderatori: Bertone
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 4 minuta
 • Zdravac: VŽ
 • Zdravac: ako trebaš samo onaj nastavak koji se ušteka, mislim da imam ja od starog punjača, možda odgovara
 • Beli: Ovo: [link]
 • smayoo: Odnosno, ako imaš US, a trebaš EU, onda, jel... :)
 • smayoo: googlaj Apple duckhead US power plug
 • drpongrac23: Ima i od Apple-a "Apple World Travel Adapter Kit"
 • drpongrac23: [link]
 • drpongrac23: Aj vidi kod ovih, drže svašta za Mac
 • drlovric: Gdje mogu kupiti kut za Macbook punjac. Da skinem americki i stavim EU uticnicu. Kako se to uopce zove? Prodaje li to neki ducan? :)
 • rusty: Onda? Tko je u ovo CrowdStrike problemu? ERSTE banka nije!
 • Zdravac: Ne znam, za kolegu je... provjeriti ću...
 • drpongrac23: Mogli bi imati u FINI :)
 • smayoo: Ako je to 5,25" zapis od 180 ili 360 kB po strani (single ili double density), ja imam 5,25" na Commodoreu 128. HD flopica od 5,25 (1,2 MB) sigurno više nije čitljiva, zaboravi te podatke.
 • Borisone: Peek'n'Poke?
 • m@xym: Teško ćeš naći nekoga da ima i 3.5" floppy, a kamoli 5.25.
 • Zdravac: 5.25 floppy ima tko da moze prebaciti podatke?
 • rusty: Šteta je što i dalje ne radi kako spada na macOSu. Prošle godine, je radio dio ali ne i adekvatno upucavanje certifikata na Certelia portalu. Taj dio samo je radio na Win 64bit i to preko Firefoxa. Moje osobno iskustvo uz support AKDa.
 • Djuro genijalac: Vidi eOI...
 • Djuro genijalac: Murja otkrila Linux i MacOS!
 • cariblanco: Yonkis, komentar je bio vrh, nemam šata dodati :)
 • drlovric: Affinity Suite nudi 6 mjeseci trial verziju za sve svoje apps (Mac, Win, iPad). Zanimljiv poslovni model...
 • Yonkis: Molimo da vi i vaši kolonizatori osvojite sve u alpskim sportovima, to će onda biti senzacija.
 • cariblanco: Jučer smo mi i naši kolonizatori, osvojili sve u nogometu i tenisu ;)
 • rusty: Safari je najbolji preglednik i Smayoo ga obožava iako tako ne piše ;)
 • Yonkis: Vrlo logično pošto smo na Jabučnjaku :)
 • smayoo: To je ugrađen mehanizam kažnjavanja za one koji koriste Safari ;)
 • Yonkis: Zašto je Jabučnjak tako bugovit na Safariju (iOS) kada pišem odgovore na forumu? Svako malo se zalocka, ne reagira pa moram reloadati stranicu i naravno sve pisati isponova. :/
 • m@xym: gladhr2, forum i postoji za to da sa na njemu otvaraju nove teme.
 • Piko: A ima i ovo, ali to nisam isprobavao pa nemam pojma kako radi: [link]
 • Piko: [link] imaš i ovo, ali nije free .... a kad Apple izda monitor sa barem 120Hz 4K ili 5K ... onda kupim Apple monitor
 • Yonkis: Pa kad je sve Windows fokusirano a od Applea se očekuje da nađe workaround. Da imaš Appleov monitor onda ne bi imao ovih poteškoća, zar ne?
 • gladhr2: Monitor Control mi ne funkcionira, samo brightness
 • gladhr2: haha, i dalje ne vjerujem u to da mac nema to rjeseno a na win je to odrađeno
 • Yonkis: A ti bi sad kompletno rješenje.. take it or leave it. My way or highway. Ispruži ruku pa stišaj :) eto rješenja :)
 • gladhr2: @drpongrac, taj dio sam ja napravio to je ok, ali kada zelim smanjiti ili pojacati ne mogu iz postavki minija, niti s tipkovnice nego moram cackati po tipkama monitora
 • drpongrac23: @gladhr2 - u postavkama zvuka odaberi monitor kao primarni audio uređaj. Ali onda neće biti zvuka iz Minija, već samo iz monitora.
 • Piko: Može se sa [link]
 • gladhr2: jedno pitanje da ne otvaram novu temu, mac mini, i na njega spojen monitor s hdmi a monitor ima ugrađen zvučnik. MOže li se nekako s mac minija updavljati zvucnikom odnosno da ne moram pojacavati i smanjivati direktno na monitoru, na windowsu mi je to radilo naj normalnije
 • drpongrac23: I fala Sanjinu Đukuiću!!! Riječka rock scena live forver!!!!
 • drpongrac23: Rijeka -Paris - texas - reizdanje, malo za reći, slava Foxu!!!!
 • Kloba: Pod "on" za Shindlerovu listu trebao sam napisati Steven Spielberg. Isprika na tomu.
 • Kloba: Denzel Washington odgovara zašto je bolje da umjesto Scorsesea Schindlerovu lisu bolje režira on, dok će Scorsese uvijek biti prvi izbor za Dobre momke. Kao i da je crni redatelj uvijek bolji od bijelog ako je film smješten u crnu sredinu. I odgovori a da ne uvrijedi nikoga, umijeće ovih dana: [link]
 • m@xym: Što se tiče stope PDV-a, primjenjuje se stopa PDV u zemlji kupca robe, a samo ako trgovac ne ostvaruje veći promet od 10.000 EUR izvan svoje zemlje, naplaćuje se PDV po stopi zemlje u koje se nalazi trgovac.
 • tcanji: Zdravac, zahvaljujem na odgovoru i odvojenom vremenu. Lp i svako dobro!
 • Zdravac: Dakle, ne plaćaš duplo PDV nego onaj gdje ide roba
 • Zdravac: Ako je iz EU, plačaš samo poštarinu. S time većina web trgovina (mislim da bi po zakonu trebali imati svi), prilagodi stopu PDV-a zemlji iz koje naručuješ, dakle, ako si registriran u HR, a naručuješ iz DE, platiti ćeš proizvod sa 25 posto PDV-a
 • tcanji: Hvala Zdravac, trebao sam tu potvrdu. A što ako je roba iz EU, a ne US?
 • Zdravac: odgovor je DA - carina (ovisno o artiklu / tarifnom broju) i PDV svakako, a platiti ćeš i nekome da odradi uvoz za tebe
 • tcanji: Pozdrav jabučari! Molio bih, ako netko zna, da li se prigodom kupovine elektroničke opreme (npr. iPad, privatna kupovina) iz vana (USA) kod nas još uvijek na istu plaća porez odn. prijavljuje prigodom ulaska? Hvala.
 • gladhr2: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, m@xym, rusty, tino1, Anonimci (309)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.09 Seconds

Provided by iJoomla SEO