Fiskalizacija naša svagdašnja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Fiskalizacija naša svagdašnja


06.10.2013 | 21:54
Ovdje želim podijeliti osobno iskustvo u nalaženju prikladnog programa za vođenje maloprodaje roba i usluga. Ovdje iznosim vlastita iskustva iz perspektive malog poduzetnika.
Već više godina tražim prikladno rješenje, najprije za OSX, zatim ako već nema za OSX, onda linux. Sve je izglednije bilo da ću morati instalirati windows. Ruku na srce, tko bi i razvijao programe za tako mali broj korisnika u zemlji gdje se tako često mijenjaju zakoni i donose novi pravilnici.
Mislim da sam probao sve što se moglo i zaista nije lako naći odgovarajuće rješenje. Pri tom podrazumijevam:
Da program nije vezan samo za windows, ako je moguće.
Da nije preskup. Kvaliteta ima i svoju cijenu ali za male poduzetnike postoji realna granica za ovu stavku.
Sigurna podrška, brza nadogradnja u slučaju izmjena propisa (kod nas ih ne fali).
Da pruža sve potrebne opcije, ali da nije prekompliciran. Za većinu nas knjigovodstvo vodi knjigovodstveni servis pa nam nekakve mogućnosti nisu potrebne.
Uglavnom, ništa odgovarajuće za OSX. Znam Igore, ali tvoj program nisam mogao instalirati jer nije podržavao novi OSX. Bilo ih je par za linux. Ali treba njima donijeti računalo da oni instaliraju i podese sve to ali prije instalacije nam kažu koliko mraju dodati rama i koliki veći HDD (ne dali treba nego koliko treba!). Ali par mjeseci poslije ih nema nigdje...
Trenutno ima jedna firma iz Dubrovnika ( turistička agencija!), ali su užasno skupi i slabo organizirani tako da za linux nema baš nešto prikladno.
Ostaju programi za windows. Najpoznatiji su dosta komplicirani, treba jako puno vremena za učenje i nakrcani su brdom funkcija koje nam nisu potrebne a stvaraju samo zabunu i šarenilo.
I među njima ima onih koji instaliraju program tako da im donesemo računalo, što mi je potpuno neshvatljivo. Zamislite u slučaju kvara tvrdog diska. Kupiti drugi disk, odnijeti računalo na instalaciju i doći po računalo kad bude gotovo.
Obzirom na sve navedeno, prije 1 godinu počeo sam koristiti online program i tu vidim najizgledniju budućnost.
Uvođenjem fiskalizacije, online aplikacije za tu svrhu postaju sve zanimljivije. Jer, kada uzmemo rok za fiskalizaciju računa od 48 h, onda dosta činjenica ide u prilog online aplikacijama.
Sa obaveznom fiskalizacijom računa ionako moramo biti spojeni na internet.
Nadogradnje su na jednom mjestu i mnogo brže. Mi o tome ne trebamo voditi računa.
Nisu vezane samo za windows ( ovo me najviše motiviralo da probam)
I tu sam sam naišao na sve i svašta. Najednom se ih pojavilo jako mnogo, većinom na brzinu sklepanih i nepotpunih.

Uglavnom, po mom iskustvu izdvajaju se 3 rješenja:

1. hr.e-racuni.com Ovo je program koji upotrebljavam godinu dana. Najkompletniji je i izgleda kao punokrvni knjigovodstveni program. Ima sve i svašta od mogućnosti ali je prilično kompliciran za savladati. Podrška im je osrednja, imam utisak da razgovaram sa slovenkom koja odlično govori hrvatski ali ga znatno slabije razumije. Upute kasne sa prevođenjem sa slovenskog, jedan dio je nedostajao ali do sada su većinom toga sredili.
Iritiraju neke stvari koje su nepotrebno iskomplicirali. Naprimjer za izdati račun treba jako puno klikova, što traje prilično. Fiskalizacija ide skoro zadovoljavajuće. Meni je u prosjeku svaki 10. račun stajao na fiskalizaciji. Takav račun doduše mogu izdati jer ima ZKI broj. Tokom dana program automatski fiskalizira takav račun.
Aplikacija radi na svim vodećim internet preglednicima.
Imaju i dodatnu aplikaciju Pos, koja radi samo na Windowsu tako da to nisam testirao. Pitao sam nekoliko puta dali je cijena za pos aplikaciju mjesečna ili jednokratna i odgovor je svaki put bio "naravno".
Moja ocjena programa je 3 ( 1 - 5 ).

2. www.motiv.hr Ovi imaju program kao web aplikaciju na njihovim serverima ili instaliranu na računalo klijenta ( također web aplikacija ). Testirao sam aplikaciju smještenu na njihovim serverima. Izgleda dosta privlačno i lagana je za korištenje. U radu je zadovoljavajuće brza.
Radi na windowsu, osxu i linuxu ali samo u firefoxu, što je stvarno šteta.
Na žalost, cijena je prevelika po mom mišljenju.
Moja ocjena programa je 2+ ( 1 - 5 ).

3. eservices.ipt.hr/ Fiscus je definitivno moj favorit. Online aplikacija radi vrlo fluidno, pregledna je i jednostavno za savladati. Ima sve što mi je potrebno a nije nakrcata svime što bi mi samo odvlačilo pažnju. Fiskalizacija radi bez ikakvog problema.
U radu promjene se automatski pohranjuju. Recimo, radimo primku robe i kod 280. artikla nestane struje. Sve što smo unijeli je spremljeno na serveru i nakon ponovne prijave samo nastavimo dalje.
Podrška je izvanredna.
Cijena programa je vrlo povoljna.
Jedina mala zamjerka je kod pripreme za ispis nekih većih dokumenata. Recimo na primku od 250 artikala se čeka otprilike 5 sekundi, što nije neki veliki problem.
Jako korisna stvar je što imaju demo verziju, gdje se možemo prijaviti i isprobati nešto u što nismo sigurni.
Moja ocjena programa je 4 ( 1 - 5 ).
06.10.2013 | 22:14
Hvala na trudu. Šteta je što se nisi javio s ovim tekstom u uredništvo. Mogli smo objaviti kao članak. Ali i ovako će biti korisno.
06.10.2013 | 22:18
Eee kasno sam se sjetio... Znam i da je bilo rasprava ali nismo našli puno konkretnog.
06.10.2013 | 22:32
Evo svejedno karma gore.
07.10.2013 | 11:21
> Znam Igore, ali tvoj program nisam mogao instalirati jer nije podržavao novi OSX.

Verzija na mom kompu radi na svemu. Ovo na webu već dugo nisam mijenjao. Tekuća ima i fiskalizaciju i sve ostalo vezano uz EU, nove knjige računa, ove nove tzv. posebne evidencije, novi pdv obrazac, pdv-s, izvoz ta tri pdv obrasca u xml za e-poreznu, etc.
07.10.2013 | 19:00
Vjerujem. Ja sam mogao probati samo onu dostupnu na webu ( demo ).
08.10.2013 | 00:30
Ako se ne varam i Finder.hr ima neku web aplikaciju... Isprobaš?
08.10.2013 | 06:47
Nisam testiro jer nema dovoljno mogućnosti. Web fiskal je samo za fiskalizaciju računa koje smo izradili negdje drugdje, a imaju i web račun aplikaciju u kojoj možemo pohraniti cjenik i klijente. Dakle nema vođenja stanja skladišta, kalkulacije, primke, knjigu popisa...
29.10.2013 | 10:36
Kad govorimo o Macu definitivno je za vođenje kompletnog poslovanja najbolji FileMaker, jer je fleksibilan i ako imaš volje i nešto znanja, moguće je postići vrlo dobra rješenja. Smatram vođenje firme (bilo kojeg dijela poslovanja, osim promocije i prodaje putem weba) online pogrešno i nepouzdano. Mislim da se većina Mac korisnika odlučila za Mac upravo da bi bili što samostalniji i neovisniji u svom radu.
29.10.2013 | 20:13
Zec, nisam razumio što si htio reći. Zašto bi FileMaker davao više slobode od drugog komercijalnog ili slobodnog programa. I kako to zamišljaš da, recimo mali poduzetnici pomoću FileMakera vode prodaju, zalihe skladišta, fiskalizaciju računa i sve drugo? Nemoguća misija.
29.10.2013 | 22:54
Luka Snow, čini mi se da ti je FileMaker nepoznat, pa nema smisla objašnjavati ti rad u FileMakeru, jer tvoja konstatacija (predrasuda) da je nemoguća misija voditi poslovanje, a naročito kompletno poslovanje jedne tvrtke, upravo pokazuje da ne znaš ništa o FileMakeru.

Dakle, već 20 godina vodim cijelu firmu (uvoz, izvoz, maloprodaja, veleprodaja, kalkulacije, obračun plaća itd) u FileMakeru. Počeo sam još dok FM nije bio relacijska baza podataka, a već niz godina radim preko FM Servera i dislociranim prodajnim mjestima.
Raditi s FM je "peace of cake", netko će reći: da za tebe koji si toliko dugo s FM-om, međutim i sad tvrdim da je potrebno najosnovnije znanje o radu s Mac-om i može se početi raditi u FM. Svima početnicima preporučam da počnu s FM6 (vrlo stara verzija, ali radi u Snow Leopardu), pa tek onda na više verzije, pa sve do FM12 (meni se osobno više verzije ne sviđaju).

No da ne dužim, evo linka http://macabacus.hr/ gdje imaš dobru ponudu gotovih programa za vođenje firme. Nadam se da će to promjeniti tvoj stav o FileMakeru.
31.12.2013 | 05:55
jel netko pokušao mobilnu blagajnu od VIPa?
Trebala bi raditi preko browsera isto, imam je u firmi na terenu na glupom androidu. Kažu jeftin tablet, nije šteta ak padne...imaju pravo i radi.
Moderatori: Bertone
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 29 minuta
 • 1v@n: btw... jel ima kakvih kritika na Sonomu zasad? Ne mislim na to da ugrađene aplikacije i par najčešćih radi super...nego jel ima kakvih problema s kompatibilnosti s programima za foto/video obradu
 • 1v@n: Hvala na info za BlackMagic. Kupio sam Filmic dok je bio one time payment. Kad su prešli na subscription based, za mene su mrtvi
 • halqicya: Apple AirPods Pro 2nd Generation - prodajem, u oglasniku je!
 • halqicya: Apple iPhone 14 128GB Midnight - prodajem, u oglasniku je!
 • drlovric: Ako ste nekim slicajem placali FilmicPro, vise nemojte. Blackmagic je izdao brutalnu video kameru za iOS. Jos je besplatna.
 • Borisone: Da. Postavke>Zaštita zaslona i provjeriš da je isključeno Prikaži kao pozadinu. Postavke>Pozadina i odabereš sliku.
 • ivan599: pozdrav se da složiti kako da mi je na zakljucanom ekranu ovaj novi kao video, a na radnoj površini slika?
 • drpongrac23: Realno, skidam ga samo zato da ne gledam ono crveno upozorenje na ikoni za postavke. Pripadam taboru "ako radi, ne diraj".
 • Zdravac: stay positive! :)
 • smayoo: Prije će biti da si samo imao sreće da se bugovi ne ispoljavaju na tvom hardveru. :)
 • Zdravac: Al eto, drago mi je da barem, ovako na prvu, ne vidim neke početničke bugove kak ih je prije znalo biti. Čini se da su dosta ispeglali prije nego su pustili van
 • Zdravac: Zapravo, ne vidim nikakvu razliku za sad, sve mi radi kak je i do sada, ove nove funkcije ću se malo zezati s njima za vikend ak stignem
 • Zdravac: ma s time se još nisam zahebavao. Trenutno sam samo promijenio "Wallpaper" u Sonoma dynamic. :)
 • mbp2009: Kako ti funkcioniraju Widgeti?
 • Zdravac: za sada ne vidim probleme, radi sve što sam i prije koristio, ...
 • Zdravac: :)
 • Zdravac: I tak, sinoć stavio Sonomu na MB Air M1
 • Kloba: riško instalirao OS, ima pet i više godina ziher. Ma obradili smo to u temi. Hvala ti svejedno!
 • Kloba: Yonkis, hvala na odgovoru. Ma ima ih desetine, samo pojma nemam koja je danas najbolja za ponuđeni novac. Klasika, convertiranje iz jednog u drugi format s mogućnošću ubacivanja titlova, skidanje klipova sa stranica koje to "dopuštaju" tipa YouTube i tako. Ova moja je bila super, i nemam pojma dali da rušim komp ili da se zadovoljim free siteovima sa HD ready rezom. A s druge strane, nisam f
 • mbp2009: 8gb ram model ili 16?
 • drpongrac23: mbp2009 - ako ima za istu lovu MacBook air M1, onda svakako M1. Poklopa ga za doručak!
 • Yonkis: @Kloba Nemam. A ima li neka alternativa tome?
 • Kloba: LJudi ima li netko Aimer Fast Video Converter aplikaciju?
 • mbp2009: vise bi u biti frend uzeo nego ja, ali nema veze
 • mbp2009: ekipa, treba mi savjet, ima li jos smisla 16" 2019 mbp? nudi mi se za ok cifru
 • halqicya: Prodano!
 • halqicya: Sad se vide :)
 • halqicya: Je, već sam stavio.. samo neznam zašto ne prihvaća još jednu sliku gdje se vide remeni.
 • smayoo: Piši u oglasnik
 • halqicya: Prodajem: Apple Watch Ultra GPS, Cellular, 49 Titanium Case 17 remena, javite ukoliko ste zainteresirani. Sat je 10/10.
 • Zdravac: sve radi ok, ne treba ništa ponovo potvrđivati
 • MacSlavko: @Zdravac: ove bankarske aplikacije ne treba nanovo u banci sigurnosno potvrditi? To samo ako se mijenja uređaj, a kod upgrejda na viši iOS sve radi normalno?
 • drpongrac23: Kod mene na Apple watch SE (2022) to radi, ali se ne mogu javiti na double tap prstima, a prwkinuti razgovor mogu. Dosta toga su sprtljali sa ovom nadogradnjom :)
 • mbp2009: mogu se javiti, to nije problem, ali ne mogu uspostaviti poziv preko sata, nego prvo na mobitel pa onda na sat
 • mbp2009: watchos 10 mali bug, udjem u aplikaciju Phone, stalno me prebacuje s liste opcija na poziv i natrag, nemoguce zapoceti poziv na satu
 • Bertone: Hvala svima i nadam se da ono što vrijedi za zakone termodinamike, ne vrijedi ovdje na forumu i da ću biti bez posla ;)
 • Zdravac: Bertoneeee, budi pravedan (i blag)! Čestitam!
 • JOHN: Neka sila bude stobom!
 • Bertone: :)
 • smayoo: Pozdrav starom jabučaru i našem novom moderatoru, Bertoneu! :)
 • drpongrac23: Nakon update na WatchOS 10, više ne radi double tap pa da teta kaže koliko je sati. Apple Watch SE (2022)
 • Piko: na iPhone mi se čini da baterija traje duže (iP 14 Pro max) ... a na satu je isto kao i prije (AppleWatch 8 45mm)
 • mbp2009: instalirao, zasad sve stabilno, cekamo kako ce se baterija ponasati
 • Zdravac: Radi na iPhoneu iOS 17 i ZABA i PBZ, i Revolut...
 • Zdravac: juhuuu
 • Zdravac: Upravo apdejto ATV na tvOS 17 i mogu potvrditi da KODI radi i dalje. :)
 • Yonkis: Meni je jedino :( to što je update uzeo 4,9 GB prostora, po meni puno previše.
 • nodik: jucer stavio iOS 17.. Zabino bankarstvo radi.
 • mbp2009: ajde probaj, da izvadim jos dok je vrijeme :D
 • drlovric: U jbt nisam ni probao banking... Nisi trebao to spominjati :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Borisone, erseticmatej, Riba, tino1, Anonimci (334)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Komentari

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.14 Seconds

Provided by iJoomla SEO