Digitalna kamera - offtopic
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Digitalna kamera - offtopic


18.07.2004 | 10:32
S obzirom da ovdje sigurno ima i pokoji pro koji se u to malo više razumije, trebam savjet, koji digitalac kupiti. Dvoumim se između Canon G5 i Kodaka DX 6490. Canoon ima 5 mil pixela a kodak 4 ali 10x optički zoom. Želio bih imati fotić koji bi spadao u skupinu naprednijih amatera. S obzirom da je ovo off topic sva iskustva su dobrodošla, pa radilo se i o nekim drugim modelima koje sam možda previdio. Isto tako ako netko zna dobar site gdje su objašnjene tehničke specifikacije, neka me prosvijetli.

Ima li neka newsgrupa za to?
18.07.2004 | 16:27
Na www.dpreview.com i www.dcresource.com ces naci sve sto te zanima.
Ja sam osobno bacio oko na Panasonic DMC FZ-10, a vidim da se uklapa u klasu na koju pucas, pa baci oko. 12x opticki zoom, 4 mp rezolucija, pozitivne recenzije.
20.07.2004 | 03:51
Da pitas mene i MAKa, dobio bi jednoglasan odgovor - Minolta A1 ili Minolta A2.
S obzirom na cijenu, opcija je Minolta A1 jer je ona malo stariji model i sada dosta jeftiniji.
Zasto bas takav izbor? To je, prema mnogim nagradama i pisanjima, definitivno najbolji prosumer digitalac na trzistu. Izvrsna optika (28-200 mm), kvalitetna izrada (metal), gomila opcija, i ono najvaznije, AntiShake ili stabilizacija slike.

Rijec je o mehanizmu koji ponistava slucajne pomake/drhtanje ruke tako sto pomice opicki cip, pa s tim kamerama mozes okidati slike i koristiti ekspozicije o kojima prije nisi mogao sanjati. Recimo, moje iskustvo kaze da vecina korisnika moze opaliti kristalno ostru sliku s 1/13 sec ako koristi AntiShake. S drugim kamerama nemas sanse to ponoviti. Drugi rijecima, bez ikakvih problema mozes koristiti 8x dulje ekspozicije negoli kod "normalnih" digitalaca.

Glede kakvoce slike, A1 daje 5MP. Ima 16-bitno semplanje slike. Preporuca se pucanje u RAW format za maksimalnu kakvocu. Kamera je konfigurabilna, od sijaseta opcija lako se naviknes i korstis one koje tebi odgovaraju da bi dobio ono sto zelis.

Panasonici takodjer imaju rjesenje stabilizacije slike, ali je ugradjeno u optiku, pa je stoga u prednjem dijelu Fuzzy glomazniji. Takodjer po kolicini opcija i po mogucnostima uporabe, A1 je 2 koplja ispred.

Madjutim, to to nije kamera za "skljocni i zaboravi". Zahtjevna je, trebas joj posvetiti malo vremena. S nekim drugim modelom i proizvodjacem bit ces u stanju brze zapoceti mozda, i ispucati dobre snimke i ne mislec. Ali na dulje staze, to je sve sto ces od tih modela i dobiti, dok ce te A1 svaki dan iznenaditi necim novim i natjerati da ucis i uzivas u fotografiji.

Kao i Mac, ona ti na koncu dodje neizmjerno zahvalna jer ti daje priliku pucati snimke u gotovo nemogucim uvjetima i pod raznim opcijama. Naprednija je po tome i od mnogih DSLR kamera. No savjetujem ti da budes oprezan u svakom slucaju -- uzmi u obzir A1, prouci je malko u ducanu i pokusaj vidjeti odgovara li ti. Minolta nije razvikana uokolo kao Canonove kamere ili Nikonove, ali to ne znaci da nemoze pruziti puno bolje zadovoljstvo za iste pare.

Tomislav Car je prodavao nedavno svoju ganjci novu A1, jer mu se nije svidjao EVF (koji jos uvijek nije dobar kao opticko trazilo kod SLR kamere, ali to je "nedostatak" kojeg ima svaki digitalac). Pitaj ga je li je uspio prodati i je li jos dostupna, jer ju je prodavao jako povoljno.

Ako te zanima kakvoca snimaka u raznim uvjetima iz ruku obicnog amatera, pogledaj moju malu (kucnu) galeriju:

Klikni ovdje ...

Takodjer, ako pogledas galeriju radnih mjesta clanova Jabucnjaka, vidjet ces na kraju galerije sliku dvaju Powerbookova -- tu sam sliku okinuo s ruke, u polumracnoj sobi, bez blica, uz ekspoziciju od 1s! Mislim da taj snimak govori dovoljno o ucinkovitosti AntiShake mehanizma.
20.07.2004 | 16:39
Opa, fina stvarcica, posebno cijenim sto nije od plastike, stabilizator slike i RAW format kao opciju. Doduse malo mi je van budzeta, ali imati cu je na oku.
25.07.2004 | 21:43
Uđite u DSLR svijet. Imate i 300D i D70 ( Canon, Nikon ) ispod 1000 USD ( Canon čak i sa objektivom ). Istina, sve je fco. USA. Mislim da je visoka hibridna klasa po cijeni vrlo blizu DSLRima.
26.07.2004 | 03:20
Razlog kupovine malo kvalitetnijeg fotića je u činjenici da trebam detalje, kao npr. kad se sagnem u jedan stroj i želim poslikat ploču u njemu htio bih imati sliku na kojoj mogu vidjeti detalje, a pogotovo kada tu ploču izvadim na stol i želim snimitu rascijep od otprilike 2 x 0.5 mm, koji je mali ali ipak vidljiv golim okom.
Drugi je razlog to što mi klinci rastu i stalno nešto fotkam a sa ovim FUJI-em kojeg sad imam slike su blagi užas. (Sa flash-om svaka ima po sebi milijun lens flarova i zrnate su te samo 72 dpi)
26.07.2004 | 11:50
Uđite u DSLR svijet. Imate i 300D i D70 ( Canon, Nikon ) ispod 1000 USD ...

DSLR svijet ne pocinje s 1000 dolara. Nazalost.
Ono sto dade kvalitetna digitalka (recimo spomenuta Minolta) DSLR ne moze a da ne ulozis jos bar 1000 dolara u opremu. No hajmo sve staviti na vagu:

*******
DSLR
*******

CINJENICE

* Imalo dobar dodje 1500 dolara. (Ne, Canon 300D od $950 NIJE ozbiljan niti dobar DSLR - jeftina plastika je bolji naziv za to).
* Optika koja pokrije 28-200 mm, moras je kupiti u dva komada, barem. 28-75, i 75-200, barem.
* Zelis li stabilizaciju slike? Onda moras kupiti superskupu i tesku IS optiku. Koliko kosta? Da glava zaboli!
* Makro? Opet dodatna optika.
* Koliko je sve to skupa tesko u torbi? Par kila i par tisuca $$. Uracunaj u sve to i jednu dodatnu mazgu za nosenje uokolo. Jesu li ambiciozni amateri spemni toliko dati?
* Kojom brzinom mozes raditi s DSLRom? Puno manjem nego s digitakom. Koliko snimaka propustis samo sto moras mijenjati optiku svako malo? Zato profesionalci imaju uvijek 2 identicne kamere sa sobom -- jednu sa sirokokutnom optikom, a drugom sa telefoto optikom, odnosno da budu spremni na sve ...
* A prasina koja se hvata za senzor upravo zbog ucestalog mijenjanja optike? Ne bas mali problem.
* Bucan je -- DSLR i dalje koristi ogledalo a ne tihi elektronicki zatvarac.

PREDNOSTI

* Veci senzor i time kvalitetnija slika, narocito u visim ISO vrijednostima (ISO 400 i vise). No u normalnim uvjetima i pod ISO 64-200, nikakve bitne razlike nema izmedju kakvoce slike koju daje DSLR i dobra digitalka.
* Plici DoF, dobar za portretnu fotografiju.
* Dobro rjesenje za kvalitetan i pretenciozan PROFESIONALAN rad, gdje je kakvoca snimke pod povecalom, ali ne i brzina i jednostavnost uporabe.

*********************
Jako dobra digitalka
*********************

CINJENICE

* Izvrsna optika koja pokriva 90% potreba ambicioznijih fotografa.
* Makro mod je tu, bez ikakve dodatne opreme.
* Lagasnost (kudikamo laksa za nosenje uokolo zbog fiksne optike).
* Velika brzina rada.
* Nikakvih problema s prasinom i senzorom.
* Necujni rad -- stoga pogodna za snimanje u delikatnim situacijama: npr. na filmskom setu, u dvoranama, pri vaznim sastancima, predstavama, glazbenim koncertima i sl.
* Ugradjena stabilizacija slike (neki modeli).
* Stedljivija na bateriji.
* Sve to za 600-900 dolara.

NEDOSTACI

* Dublji DoF nije najbolji za glamuroznu potretnu fotografiju, ali to je vise osobina digitake nego mana.
* Puno vise suma na visim ISO vrijendostima (ISO 400 i vise).
* Manji senzor.
* Nemogucnost uporabe sarolikog niza objektiva za kojekakve profesionalne svrhe.

To je otprilike to.

Stoga, reci da je DSLR zakon i najbolje je isto kao i reci da je Mercedes jedino dobro auto. Dakako da nije. Digitalke ce nesumnjivo jos i dalje se razvijati, i padat ce im cijena, a kakvocom ce se opasno priblizavati cak i vrlo skupim DSLR rjesenjima. Stoga mislim da je to trziste naprednih i nekompromisnih digitalki upravo "najvruce" u digitalnoj fotografiji, i da ce ono pokrivati vise od 40% trzista za 2-3 godine. Nije ni cudo da su mnogi poludjeli za Minoltom A2, recimo. Ne samo da daje izvrsnih 8MP i da ima AntiShake, vec je pokupila brojne nagrade i izvrsne recenzije (John C. Dvorak ju je takodjer ishvalio).

I DSLR ce nesumnjivo biti jos napredniji negoli danas, a razlog zbog cega je to trziste trenutno "vruce" jest zbog golemih tisuca tona optike koja je tu jos iz "analognog", filmskog doba. Profesionalci nesumnjivo tu nalaze sebe, ali golemoj vecini obicnih korisnika to je rjesenje neprakticno, tesko i zbilja .. nepotrebno.
26.07.2004 | 12:01
Inace, upravo dok smo mi raspravljali ovdje, Panasonic je izbacio nove modele: DMC FZ-20 i FZ-15!
Oba donose poboljsanja u odnosu na FZ-10...FZ-20 ima hot shoe i 5 mpixela. Definitivno moji novi favoriti.
27.07.2004 | 12:34
Napisao sam poduži odgovor na zvonin tekst, ali je zbog nespretnosti sve otislo u p.m.

Ide skraćena varijanta.
Prvi postulat. Kada se govori o činjenicama, tu nema mjesta opisima 'Doimao se poput snažnog orla i sl.' U tvojem slučaju Zvone, ne možeš napisati da je nešto jeftina plastika samo zato jer je Canon namjerno stavio slabiji body da ne bi slučajno aparat konkurirao njegovoj jačoj braći. Ne znam zašto iznosiš usamljeno stajalište da nije dobar niti ozbiljan kada tome u prilog ne govori niti jedan relevantni izvor. Btw, nisam Canonov odvjetnik, ali sam kraće vrijeme koristio taj 300D, pa sam imao priliku usporediti ga sa svijetom hibridnih digitalaca.

Ako idemo dalje sa golim činjenicama, onda ću ti šapnuti da postoje objektivi sa rasponom od 28-200mm, pa tako pada u vodu tvoja druga 'činjenica' da je potrebno kupiti dva za postizanje toga raspona. Štoviše u djiru su čak objektivi sa fokusnim rasponom 28-300mm, pa bi po tvojoj logici ( ne reče li 'barem' 2 objektiva? ) taj nesretnik koji se odluči za DSLR morao imati 3 objektiva za kraći odlazak u prirodu. Cccc. Stvar rješava Tamron AF Aspherical XR 28-300mm 3,5-6,3 Macro objektiv kojega možeš približiti na samo 49cm od objekta, pa da imaš sve ono što si nabrojio kao nedostatak. Cijena? Trenutno 300 eur, a ako počekaš do novembra srediti ću ga i za manje.

Samo par riječi o punoj cijeni igranja u svijetu digitalne fotografije. Svi ste vi nešto kupili, pa zbog rapidnog razvoja tehnologije i prodali komad opreme. Tu se u pravilu puši. Napravite li dva puta takav preskok u svijetu hibridnih shvatiti ćete da ste upravo potrošili vrlo dobar objektiv za DSLR.

Nisam načelno protiv hibridnih, ali ako im vrijednost ide do 900 USD, radije promijenite pristup. Uzmite DSLR.
28.07.2004 | 04:37
Drago mi je da se oko nekih stvarca stvori malo polemike -- iako je ljeto, nisu svi pozaspali
Da se osvrnem samo na Andrejevu primjedbu. Jednom recenicom, ona ima smisla donekle, ali je otisla u jednom zasebnom pravcu.

Prvo, Andrej je zaboravio nesto sto se zove "crop factor", a to je cinjenica da prosjecan DSLR danas ima u sebi opticki cip koji je MANJI od povrsine filma. U slucaju Canona 10D, recimo, iznimno popularnog DSLRa srednje kategorije, taj "crop factor" je 1.5. To znaci da se fokusna duljina objektiva zakacenog na taj DSLR mnozi sa 1.5 da bi se dobila njena tocna velicina u digitalnom svijetu. U tom slucaju, ako koriste spomenutu 28-200 mm optiku, svi DSLR uredjaji s APS velicinom senzora imaju u stvarnosti 28 x 1.5 - 200 x 1.5 fokusnu duljinu. Odnosno 42-300 mm.

42 mm nije sirokokutna optika. Da bi se ispravio taj nedostatak, moras na to nataknuti jos i konverter, koji ce tu fokusnu duljinu dodatno mnoziti s barem 28/42 = 0.66. Dakle, treba ti wide-converter s faktorom "povecanja" od 0.66 da bi dobio bijednih 28mm iz filmskog svijeta.

Takodjer, spomenuta 28-200 mm optika -- koliko je "brza"? f4-5.6? Ili jos sporija? Dakako da mozes naci jeftiniju optiku s takvim karakteristikama, ali ako zelis barem f2.8, a to znaci i 2-3 puta krace ekspozicije i snimke u tezim uvjetima i izvrsne portretne fotografije, onda sve postaje jako, jako skupo. I jako tesko u torbi jer je prednja leca takvih filmskih objektiva barem 70 mm siroka ili sl.

Minolta A1/A2 vec ima u sebi APO derivaciju od 28-200 mm (i to stvarnih 28mm iz filmskog svijeta!) i f2.8. To je jako dobro i jako brzo i cijelu kameru dobijes samo za cijenu jedne kvalitetne optike iz filmskog svijeta. Mala velicina senzora dala je mogucnost da se smanji i promjer optike, ali da zadrzi istu kakvocu i brzinu! Toga u DSLR svijetu jos nema.

AntiShake cemo sad zaboraviti, iako i on dolazi u paketu sa spomenutim hibridnim kamerama. Da bi valjano usporedili i taj aspekt, trebamo uzeti u obzir IS optiku kod DSLR rjesenja, koja je kudikamo skuplja od obicne. Dakle, i tu DSLR ispada iz svake pametne usporedbe jer cijene takve optike skacu u nebo.

//
No jedna digresija: Da bi se optika iz filmskog svijeta mogla koristiti bez "crop factora" trebamo imati full-frame senzor DSLR kameru, iliti kameru kojoj je senzor velicine filma. Recimo, Canon 1D. Ili Kodakov Pro FullFrame. Koliko to kosta? Ajme!
//

Dakle jos i dalje nam treba bar 2 objektiva da bi imali pravi sirokokutni snimak na DSLRu. Telefoto vec nije problem zbog "crop faktora" koji povecaje fokusnu duljinu.

Makro objektiv je isto dobro imati, iako je makro snimak s DSLRom ista gnjavaza kao i sa filmskom kamerom.

Cijelo vrijeme sam govorio o nekoj opcoj kulturi kupovanja, i o stvarnim nasim potrebama. Treba li vecini ljudi skupi DSLR? Ma ne treba! Ima jako boljih alternativa.

DSLR je zbilja svijet za sebe, i bunar bez dna. Imam i ja nesto optike u ormaru, koja ceka Minoltin Dynax 7 Digital, odnosno prvi DSLR koji ce imati AntiShake u tijelu kamere. Ali nisam lud za njim jer znam da cu ga koristiti samo u posebnim slucajevima.

Medjutim, kad trebam kameru koja ce biti posvud uz mene, koja je lagana i mocna, koju stavis na sic od auta i krenes gdje hoces, koju poneses na rodjendaski party, priredbu u vrticu, skoli, na koncert, i koja ce dati savrsene snimke u vecini situacija, sto ce mi skupi DSLR i par objektiva da teglim uokolo? Jedino da se pravim vazan i pokazujem ljudima koliko sam love spiskao u opremu

M'daj!

DSLR je dobra i pametna kupovina samo ako vec imas stogod optike iz filmskog svijeta, i ne da ti se mijenjati ergelu jer je preskupo i ludo -- tako ako imas Canonovu optiku, prodas Canonovu film kameru i kupis Canonov DSLR. To je pametna kupovina koju toplo podzajem! No odmah uletjeti u DSLR -- uh, preopasno je i skupo.

PS. Michael Reichmann, jedan od prisebnijih gurua moderne digitalne fotografije, napisao je jako dobar esej na temu "Digitalka protiv DSLRa", odnosno pisao je o temi o kojoj se nije moglo zamisliti prije samo godinu dana. Jako dobro stivo!

PPS. Andrej, hvala na konstruktivnim primjedbama!

Digitalka protiv DSLRa
27.08.2004 | 22:24
Zaključak:
Nakon puno vaganja odlučio sam se za Minoltu. Moram napomenuti da sam potpuni amater kojemu ponekad zatreba malo više funkcija. U ovih dva dana koliko ju imam sam jako zadovoljan. Sad još samo moram naći nekog tko će mi objasniti čemu služe svi ti gumbići (hahaha). Kod nas je na žalost nisam uspio naći pa sam je probao naručiti kod prijatelja u Vancouveru ali niti on nije imao puno sreće. Na kraju sam je našao u Media Marktu u Grazu po vrlo povoljnim uvjetima. Puna cijena je 679 Eura i od toga se odbija porez, tako da je ona mene preračunato došla otprilike 4400 kuna. To je bilo u cjenovnom razredu koji sam si mogao priuštiti. Pošto sam mogao isprobati Canon G5 (koji košta 4800 u Hr), moram priznati da mi je Minolta puno, puno draža (ne smijem reći bolja jer se ipak toliko ne razumijem u to). I na kraju vijest koja me je jako razveselila. Na Konica Minolta foto aparate vrijedi međunarodno jamstvo kao na Mac-a.
Na kraje ću se spomenuti rasprave o aktivnosti na site-u; ne očekujem niti puno više niti manje rasprava. Ja sam imao potrebu pitati nešto nevezano za Mac-a i dobio odgovor i upute gdje i kako doći do odgovora. Za mene je site u potpunosti ispunio svoju funkciju.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 14 sati, 29 minuta
  • Mislav2222: ima i 2K 27inca dell monitor, u top stanju na prodaju :D
  • Yonkis: prodao bih iPhone 8 Plus, mijenjao mu bateriju prije cca godinu dana, moram provjeriti, pa ako ima zainteresiranih da ne pišem oglasnik.. Zapravo pišem anyway, valjda tamo netko lurka :)
  • mbp2009: Smayoo riješio sam, nego sad nije za mene, nego nekog drugog
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO