povrat poreza
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

povrat poreza

15.10.2008 | 01:20
ako mi netko moze razjasniti neke stvari.
ne posjedujem firmu, tako da ne znam kako to ide sa povratom poreza:

ja platim 15k kuna robu, 3k kuna je porez.
(kupujem preko necije firme naravno)
dobiva li firma povrat tog novca u gotovini, kao isplatu na racun, ili se taj porez uopce ne placa ni u ducanu kad kupujem robu na taj nacin, ili ako nista od toga sto onda?

i u kojem roku se dobiva taj povrat?
(jer ja sam dobio informaciju da se taj novac uopce ne dobiva kao "novac" nego to drzava kompenzira kao neke olaksice firmi... a stvarno nikad nisam imao dodir sa time pa ne znam jeli to istina)

hvala puno!

stvarno ocajno zelim na Mac vec 4-5 godina, a dolazak viste je samo pojacao tu zelju. ova informacija bi mi puno pomogla u tome
15.10.2008 | 02:56
Država u pravilu nikada nikome ne vraća novac. Ako baš mora vratiti, onda obično to napravi tako da ti prvo pošalje inspekciju tako da te rasturi i da ti takva ideja više nikada ne padne na pamet.

Ovo o čemu ti pričaš je prelamanje poreza kroz investicije u osnovna sredstva tvrtke. Dakle, ako tvrtka izda xyz kn racuna, klijenti to plate, a u toj cijeni je normalno sadržan i porez, onda idući mjesec tvrtka mora 22% od toga predati državi. Naravno, ako tvrtka investira xyz kn u npr. osnovna sredstva, onaj porez koji je plaćen u cijeni se prelama s onim što se mora platiti državi - što znači da je cijena osnovnog sredstva za tvrtku zapravo ona bez poreza.

Naravno, osnovno sredstvo kupljeno na takav način mora biti u inventaru tvrtke i ne može biti kod privatne osobe samo tako. Ako se izdaje vanjskom suradniku uz vremenski ograničen revers, potrebna je sva dokumentacija i valjano opravdanje zašto se to čini.
15.10.2008 | 14:59
Ufff... ubio te...
u stvarnosti je malo jednostavnije...
daš čovjeku čija je firma lovu za punu cijenu laptopa, on plati račun preko računa svoje firme, ti poneseš doma laptop ili kompjuter, šta več...
on ga prijavi kao inventar tvrtke i ostvari pravo na odbitak poreza... nakon kraja obračunskog razdoblja, on tebi vrati lovu koju je odbio od poreza ti mu platiš pivu...
u slučaju da mu dođe inspekcija i pobrojava inventar, što se rjetko dogodi (čovječe ljudi kupuju klime, špakere, i ormare na taj način-pa to pravdaju), on kaže da mu je komp doma, ili na servisu, ili ga je posudio susjedovom malom da mu napravi stranicu, pokvaren, pojeo pas ili bilo šta, bitno je da ima račun od kompa kod knjigovođe...
15.10.2008 | 20:14
Je, u pravilu je tako kako boki kaže ako je taj komad osnovnih sredstava jedini ili jedan od rijetkih koji nije na broju. Ako međutim firma prečesto prakticira takve aktivnosti, nakupi se u osnovnim sredstvima povelika količina inventara koji nije prisutan u firmi.

Poreznoj upravi to, naravno, smeta. Zašto? Pa, ne toliko zbog utaje PDV-a koliko zbog utaje poreza na dobit. Kako to?

Pa evo ovako:

1. ja imam firmu, a Pero hoće MacBookPro

2. moja firma kupi MacBookPro i upiše ga u svoja osnovna sredstva, a Pero meni tušne u džep keša za punu cijenu bez PDV i malo ibera. Država mi od duga PDV-a otpiše PDV na MBP

3. svake godine se na sva osnovna sredstva firme (pa tako i na Perin MBP) obračunava amortizacija. Amortizacija je knjigovodstvena stavka koja kaže npr. "Perin MBP je u prvoj godini izgubio 50% svoje vrijednosti". Ovaj gubitak vrijednosti se knjigovodstveno (u bilanci) prikazuje kao rashod.

4. kao i ostali rashodi, tako se i amortizacija oduzima od prihoda kako bi se došlo do dobiti na koju se plaća porez.

5. dakle, firma koja knjiži puno amortizacije a realno ima malo stvarno vlastitih osnovnih sredstava je zapravo leglo porezne utaje jer prikazuje malenu dobit na koju plaća malo poreza dok istovremeno gazda ima pune džepove keša.

I zato Porezna voli oplest po takvim firmama, a bogami i po fizičkim osobama koje su odgovorne u firmi (direktora) i za inventuru osnovnih sredstava (a to je osoba koju je imenovao direktor).

Umjesto zaključka:

- ako se za ovu "uslugu" dogovoriš s firmom koja ima hrpu kompjutera, pa još bolje i Macova, a takvih "porezno zamračenih" malo ili ništa, sigurno neće biti problema, jer nikog ne zanima porezna utaja od 0,1% naplaćenog poreza. Napiše se papir "Ugovor o volontiranju" između tebe i te firme po kojoj ti radiš određene intelektualne usluge za njih volonterski, bez novčane naknade, u svrhu učenja i stručnog napredovanja, a oni su ti dužni osigurati sredstva za rad koja se sastoje od Apple Mac tajitaj komada 1, serijski broj...

- ako se međutim dogovoriš s fikus firmom koja radi u unajmljenom prostoru od 8 kvadrata u kojem su telefon, fax, HP laptop, printer, mobitel, fikus i 2 stolice, a na osnovnim sredstvima ima upisano parsto tisuća eura u vidu par vagona PC i uredske opreme, možda i kojeg auta, itd... možeš očekivati probleme jer će direktor firme u kritičnom trenutku morati uzeti "svoj(e)" MacBook(e) i prikazati ga (ih) kao postojeća osnovna sredstva kako bi izbjegao plaćanje kazne, retrogradnih poreza i zateznih kamata, ili čak zatvorsku kaznu.
15.10.2008 | 22:23
jeei.
hvala!
mislim da znam tko nacin na koji bih to napravio.

nadam se da cu napokon buljiti u jabuku i da vise necu morati slusati verglanje ventilatora na kanti..
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 19 sati
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.86 Seconds

Provided by iJoomla SEO