Kupnja iMaca u Americi i transport u HR!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupnja iMaca u Americi i transport u HR!

02.05.2008 | 15:23
Zanima je jel netko ima iskustva sa kupnjom iMaca u Americi, tj. jel netko zna kako ga prebaciti preko carine jer to ipak nije laptop da se može reći da ga koristiš. Vidio sam na netu da su puno jeftiniji, ukazala mi se prilika da ga kupim, pa me sada zanima jel netko imao iskustva sa tom procedurom. Glupo mi je da ga kupim, pa da mi ga uzmu ili kako već to ide.

Isto me zanima jel netko zna dal su drugačiji priključci, napajanje, itd..

Hvala na odgovorima, pozdrav!
02.05.2008 | 16:17
Nije mi jasno cemu to pitanje kad vec i sam znas odgovor. Evantualno da nabavis jednog starog CRT iMaca, prijavis ga kod iznosenja van drzave ovisno o tome sto ti napise na tom dokumentu (najcesce ne idu previse u detalje) pri povratku prijavis novog iMaca kao tog kojeg si onda, je li, iznio.
Na americkom modelu drugacija ti je uticnica koju mozes zamijeniti koristiti adapter ili jednostavno zamijeniti kabel evropskim.
02.05.2008 | 17:34
Ja sam se zanimnao i saznao sam da nemas garanciju ovdje u Hrvatskoj, i mislim da ti na tu cijenu ide još 7% poreza u Americi.
Ne postoji carina na računala u Hrvatskoj (bar sam tako čuo) al plkačaš pdv pri uvozu, nemoj ni pokušavat "prešvercat"!!

Sretno, ja još skupljam novce za svog ovdje, mislim da se više isplati radi garancije!
02.05.2008 | 18:39
Hvala na odgovorima, ali moram nesto reci. Mislim da se vise isplati kupiti u SAD-u pa donijeti tu, jer i ako se mac pokvari, a nece, jeftinije ga je jos uvijek popravljat.

iMac u SAD-u kosta 1200$ sto je 5520 kn, a isti taj kod nas kosta 10400 kn. Mogli bi reci da je kod nas duplje skuplji i da je stvarno isplativije kupovati tamo.

Muci me taj prijevoz do ovdje, jer kao sto sam vec rekao, nije to mala kutija koja se moze sakrit, mora se vidjet. Takodjer bi trebao ici u rucnu prtljagu jer ne zelim da se razbije medu torbama, a ne znam jel to fizički moguće.

Je li netko vec imao iskustva sa time, pa nek napise!

Hvala, pozdrav..
02.05.2008 | 18:56
O tome da ga je jeftinije popravljati može se raspravljati. Onoliko koliko je Mac poznat po tome da je vrlo pouzdan hardver (vjerojatno i najbolji u industriji) i zaista jako rijetko da ima problema, toliko je poznat i po nevjerojatno (doslovno!) skupim rezervnim dijelovima. Npr. pokvareni optički slot-in drive za iMac te s ugradnjom dođe 2-3 tisuće kuna, napajanje košta koliko i cijeli novi PC itd, itd... Dakle, ako ideš tim putem, uzdaj se u to da će ti novi računalni "Mercedes" biti pouzdan - inače jao-jao...
02.05.2008 | 22:24
Da, mozda imas pravo. Nisam vise siguran u sve to, jer sve mi se vise cini da ce me doci na isto. Mozda je bolje u Americi kupovat neke manje stvari, a kompove blize nama, u susjedstvu.

Razmisljao sam si da je Austrija dobar odabir, jer dobiješ povrat poreza pa te sve ukupno skoro dodje na isto.
Samo ne znam dali ce onda mac biti na njemačkom, a i ako hoce, jel se moze promijeniti na engleski? Jel postoji neka fora ako je kupljen u drugoj zemlji?
Nikad nisam imao maca pa ne znam.

A sto se tice garancije; ako se pokvari, u Austriju na popravak!
02.05.2008 | 23:16
"Evantualno da nabavis jednog starog CRT iMaca, prijavis ga kod iznosenja van drzave ovisno o tome sto ti napise na tom dokumentu (najcesce ne idu previse u detalje) pri povratku prijavis novog iMaca kao tog kojeg si onda, je li, iznio."
Malo morgen,kompa....bilo nekad,sad se samo spominjalo....
Nekad sam tako profurao mnoge stvari,ali vise nece ici...provjereno!

LP
03.05.2008 | 03:00
Ovako ti to ide u praksi:

1. pri uvozu robe u vrijednosti preko 5000kn si obavezan angažirati špeditera, računaj cca 300-400kn troškova
2. dodaj neku siću carinskih troškova
3. troškovi transporta ili ako nosiš sam moguća je lagana upala mišića
4. PDV koji se računa na tvojih 1200$ + transport preračunato u kn po sr. teč. HNB na dan carinjenja
ili PDV samo na 1200$ jer upala m. još uvijek ne podliježe plaćanju PDV-a
5. ako kupiš komp u USA da bi ga poslije šverao (to zaboravi) moraš platit TAX (nije isti u svakoj njihovoj deželi)
6. garancija ti vrijedi samo tamo, pa ako rikne, iMaca pod ruku pa na avion... (inače ti samo matična košta preko 5000kn kod nas)
19.06.2008 | 19:07
dpasaric je napisao:
pokvareni optički slot-in drive za iMac te s ugradnjom dođe 2-3 tisuće kuna[/quote]

moram naglasiti, S UGRADNJOM. Ja sam sam mjenjao dosad u macbook pro-u hard i pržilicu. Za pržilicu su mi htjeli uzet 2200kn u servisu, nova me koštala oko 600

www.ifixit.com

Naravno, ima i nekih kojima još vrijedi garancija ili onih koji se ne razumiju ili boje odgrist jabučicu i pogledat što je unutra
Al da se može jeftinije proč, može se.
16.07.2008 | 17:18
Ko ono reče da se iMac ne kvari???

Evo na mom je, srećom u garantnom roku, otišla matična ploča, usb portovi a krepao je i najskuplji modem na svijetu nakon nekih tridesetak sati uporabe.

Servis je u predgrađu Ljubljane, dijelovi se čekaju min 3 tjedna a ne daju zamjenski stroj za to vrijeme.
16.07.2008 | 20:48
Barbie je napisao:
Ko ono reče da se iMac ne kvari???

Neki idiot pretpostavljam jer samo takav to moze i reci
16.07.2008 | 23:39
Sve na svijetu se kvari. Samo je pitanje učestalosti i vjerojatnosti.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 17 sati
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.91 Seconds

Provided by iJoomla SEO