Ode Cook-i
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ode Cook-i

21.04.2026 | 17:25
Today Apple announced that it has named a replacement for Tim Cook as CEO.
Cook is stepping down to assume the role of executive chairman – a position he will take on when the transition occurs. John Ternus, the head of hardware engineering, will officially succeed him on September 1, 2026.
In a press release, Cook stated that he loves Apple with all of his being. He also noted that it has been the greatest privilege of his life to be trusted to lead such an extraordinary company.

Link
21.04.2026 | 17:52
Cook je to dosta štreberski vodio, bez nekih velikih ideja, ali i doveo Apple do nikada bogatijeg stanja na računima. Sve skupa, odličan posao je odradio i ponašao se vrlo profesionalno.

Na svaku prijavu problema ili nepravilnosti bi reagirao i učinio sve da se stvar sredi. Sjećam se kada sam mu prije par godina prijavio HomeKit problem i nisu prošla dva dana da mi se javio manager za taj dio i napisao: "Javljam se mailom jer niste Timu ostavili broj telefona, pa molim da me nazovete na ovaj broj ili mi javite svoj, da se čujemo..."

Malo je kompanija koje imaju tu razinu odgovornosti, a to sigurno ne bi bilo tako da je vodi netko manje posvećen.
21.04.2026 | 18:30
pontmax1 kaže:

Screenshot2026-04-21192543.png

Netko tko nema pojma kako izgleda John Appleseed a kako Tim Apple, bi sigurno zaključio, po tekstu ispod slike, da je lijevo Tim a desno John.

P.s. mislim da ćemo se načekati barem 2-3 godine da nešto od Johnovih ideja i planova dođe u ruke potrošača. Apple sigurno ima već gotovu iPhone 18 liniju, to je već done deal, a možda je i 19 u pripremi tako da tek 20 ili 21 bude od "nule" pod Johnovim vodstvom. Nadam se da će možda pogurati bolji software jer čitam da se ameri žale na tipkovnicu na iPhoneima

Evo malo brojeva:

cblgiah5uhwg1.png

Why the big 2020 spike?
Three things converged at once: (1) the iPhone 12 was Apple's first 5G phone, triggering a massive upgrade cycle — delayed from earlier in 2020 due to COVID. (2) The debut of Apple Silicon (M1) signalled a new hardware era, exciting investors. (3) The pandemic massively accelerated services revenue (App Store, iCloud, Apple TV+, Apple Arcade) as people spent more time on devices at home. Together, these pushed Apple's market cap past $2 trillion in 2020.

2022 revenue dip is visible too — post-pandemic normalization, China supply chain disruptions (Foxconn COVID lockdowns), and a broader tech selloff.
21.04.2026 | 20:02
Drago mi je da Tim odlazi. Hvala mu i cao

Evidentno je da je lik opsjednut grafikonima i parama. Odradio je taj dio i taman kada pomislis imaju sada para koliko hoces, mogu nesto uraditi za svoju dusu.

Ali ne, oni uvedu pretplate na Pages i Numbers. Da zarade jos malo. Mrs.

Ja se samo nadam da ovaj novi nece toliko forsirati servise i pretplate. A lako moguce da hoce...
21.04.2026 | 21:09
Ove godine planiram uzeti novi comp za 5000€(još nadodam stop ću prodati M4 Studio MAX), amo reć 6500€.
Znam da je ovo forum za MAC i Apple, ja imam MAC STUDIO M4 MAX, sada čekam da izaže M5 i onda ću vidjeti kakve će biti cijene.
Na žalost na net-u za cijene M% Studio/Ultra su informacije 0 bodova, neki kažu da će biti jako skup(pogotovo jer se vraćaju u USA) neki kažu da će razlika biti mala ...
Iskreno se nadam da ću za 6500€ moći kupiti novi M5 studio a ako cijene budu veće, meni se ne isplati dati 7k€ za MAC Studio za ono što ja radim.

Što vi mislite, kakve će biti cijene novih MAC Studio M5?
21.04.2026 | 21:09
drlovric kaže:

Samo ispravak - oni su i dalje besplatni, ali se uz pretplatu se dobiju neke dodatne AI mogućnosti.

No, složit ću se s tobom da im je to loša strategija, da imaju viziju po tom pitanju, a uz ovoliko love na računu, poklonili bi sve te aplikacije u najboljoj mogućoj verziji besplatno uz svaki Mac - i time stekli veliku tržišnu prednost.
21.04.2026 | 22:25
A realno i nisu nesto pa kao poklon mogu proci.
22.04.2026 | 02:29
drlovric kaže:
Drago mi je da Tim odlazi. Hvala mu i cao

Evidentno je da je lik opsjednut grafikonima i parama. Odradio je taj dio i taman kada pomislis imaju sada para koliko hoces, mogu nesto uraditi za svoju dusu.
Ja se samo nadam da ovaj novi nece toliko forsirati servise i pretplate. A lako moguce da hoce...

A.I. pretplate su danas standard. Pozitivan trend je taj što aplikacije bez A.I.-ja postaju besplatne.
Kad sam procjenio da Affinity aplikacije dovoljno zadovoljavaju moje potrebe, otpilio sam Adobe priču koja je tada već bila u debeloj pretplati. Platio sam i v.2 Affinity paket (po smiješnoj cijeni) koji se tada mogao smatrati ozbiljnim paketom za DTP. Danas taj cijeli paket imam besplatno bez AI điđa-miđa.
Paraleno s time plaćao sam minimalnu pretplatu na Leonardo AI jer sam mislio da treba držati korak s AI tehnologijom.
Danas su i Affinity i LeoAI u vlasništvu (omražene) Canve. Prebacio sam svoju pretplatu s Leo AI na Canvu. Plaćam par dolara više, ali sad imam integraciju AI-ja u programima koje sam plaćao, a sada su besplatni. Iskreno, ta integracija je još uvijek relativno nikakva. S obzirom na razvoj tehnologije, već "sutra" se nadam da ću vidjeti korist od cijele priče.

TL;DR: Ostaje nam funkcionalnost besplatnih aplikacija, plaća se AI tehnologija koja zbilja skraćuje neke procese u proizvodnji. IMHO, treba koristiti AI kroz poslovanje koje pokriva tih 15ak dolara mjesčne pretplate.
22.04.2026 | 07:31
jura22 kaže:
A realno i nisu nesto pa kao poklon mogu proci.

Final Cut Pro i Logic su ozbiljni softveri, a oni su sada isto u tom paketu.
22.04.2026 | 14:41
Gjuroo kaže:

Ostaje nam funkcionalnost besplatnih aplikacija, plaća se AI tehnologija koja zbilja skraćuje neke procese u proizvodnji. IMHO, treba koristiti AI kroz poslovanje koje pokriva tih 15ak dolara mjesčne pretplate.

Slazem se samo ce to u praksi raditi drugacije. Vjestacki ce najbanalnije stvari gurati pod inteligenciju, samo da te sve to dovoljno nervira da placas pretplatu

Sa Numbers sam vec imao takve scenarije. Tipa, ne mogu ti nastaviti niz jer mi zato treba Apple AI koju nemas
22.04.2026 | 14:43
dpasaric kaže:
drlovric kaže:

Samo ispravak - oni su i dalje besplatni, ali se uz pretplatu se dobiju neke dodatne AI mogućnosti.

No, složit ću se s tobom da im je to loša strategija, da imaju viziju po tom pitanju, a uz ovoliko love na računu, poklonili bi sve te aplikacije u najboljoj mogućoj verziji besplatno uz svaki Mac - i time stekli veliku tržišnu prednost.

Isto razmisljam. Mac je cijenom vec sada jako konkurenta masina, a takav besplatan softverski paket bi bio odlican dodatak cijeloj prici.

Nije da to ne mogu odraditi (ili recimo dati 10-15GB iCloud) nego jednostavno zele novce od servisa. To je Timova aktualna strategija.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 7 minuta
  • dpasaric: Sve što je sada obrisano u "kafanskim laprdanjima" je bilo u dogovoru s Djurom, počistili samo za sobom i tko hoće može tamo dalje s "lakim temama".
  • drlovric: @Rusty: Slazem se 100%. Svako bira za sebe. Jedna tema u sekciji Razno, nije smetala nikome ko je dosao da konzumira nesto drugo. Ako sam dosao u ducan da kupim povrce, zasto bi mi smetalo sto prodaju i hranu za bebe? :)
  • rusty: Evo kao dugogodišnji član foruma, moram priznati da niti jednom nisam otvorio političke teme niti sudjelovao u njima na forumu. Dolazim vidjeti non političke, non automobili teme. I jedna i druga su mi kao nogomet, besmislene i ne interesantne. Da li će mi faliti, ne. Da li ću manje dolaziti na forum, ne.
  • dpasaric: To je tvoje viđenje.
  • dpasaric: Obećajem da ćemo je izreklamirati na forumu, pa tko voli…
  • Air: Znam tvoje ovlasti. Nije u tome problem. Problem je što se Jabučnjak predstavlja kao pozitivan, a ovo što ti radiš je negativno!
  • dpasaric: Evo, pokreni i ti moderiraj Signal grupu za vaše političke rasprave.
  • dpasaric: I probaj biti koristan. Pokreni nešto pametno i svima korisno.
  • dpasaric: Pročitaj kućni red još jednom.
  • Air: @dpasaric Otvorio si javni komunikacijski kanal. Tko si ti da brišeš postove iste tematike o kojoj sam pišeš, ako ti postovi nisu uvredljivi i ne krše nikakav zakon?
  • dpasaric: Poanta je da je besmisleno dalje širiti raspravu.
  • Air: Fakat imaš teških osobnih problema
  • Air: Protiv "cara" se ne smije ništa pisati?
  • Air: Smetati osobno?
  • Air: i zašto si obrisao ovaj moj tekst is te teme?
  • Air: u temi kafanska laprdanja
  • Air: @dpasaric Samostalno, ničim izazvan optužio si Djuru za nešto. Djuro ti je odgovorio. Budi čovjek, pa kada si "zagrizao" odgovori čovjeku na njegovu cijelu obranu. - stavku po stavku.
  • Air: Skrećeš TEMUsa svojih LOŠIH djela na svoja DOBRA djela (koja nitko ne spori).;)
  • dpasaric: Propast su lijenost i jalovo lamentiranje. Tko je vrijedan i radi neće propasti.
  • dpasaric: Jabučnjak je do svoje punoljetnosti davao odličnu pomoć svakome tko je došao i bez vaših političkih prepucavanja.
  • dpasaric: Vaša hipoteze su potpuno promašene! :) Ono kao "super je imati stalno aktivnu crnu kroniku jer će onda puno ljudi to čitati, pa će ti koji to čitaju pomagati drugima." Bez brige, tko treba pomoć dobit će je i bez crne kronike.
  • Air: Represija i samovolja su isključivo put u propast
  • drlovric: Represija i samovolja nikada nije rjesenje.
  • drlovric: Plenkovic je porucivao Hrvatima kome nije dobro neka ide u DE. Bis bald. A danas drzava daje pare povratnicima jer kapital su ljudi. Ako nas KGB sve rastjera odavdje, ovaj forum ce sam sebi biti svrha :)
  • Air: Mislim da je uvreda za članove jabučnjaka koji su aktivni u političkim temama na jabučnjaku uspoređivati ih sa ekipom koja “troši” takve teme na drugim portalima. Iako smo svakodnevno na forumu neke od tih politički tema nemaju upisa po nekoliko dana. To znači da ekipa nije “ovisna” o tome da non-stop nešto serucka nego se upisuje kad netko nešto ima.
  • Air: Na osnovu ovoga dolazimo da je vrijednost ovog foruma u ljudima koji su svakodnevno aktivni na forumu, a to je uz pomoći ovih političkih tema.
  • Air: Druga vrijednost je već navedena, a to je što je forum sa takvim temama bio aktivan, i ljudi su tada bili prisutni pa su češće otvarali tehničke teme i više pomagali. Danas, a pogotovo u skoroj budućnosti više neće biti potreba za ovakvim tehničkim forumima jer će ljudi pomoću AI-a brže i učinkovitije naći rješenja svog problema.
  • Air: Nije poanta tih tema da netko “ispadne” upravu, niti da se netko uvjeri u neku od teorija koje smo ovdje secirali. Poanta je da su mnogi članovi na osnovu smayoo-ovog angažmana korigirali svoje izražavanje i prepucavanje. Ja sam prvi među njima.
  • Air: Prva vrijednost naših politički tema je: kažu “željezo se kuje dok je vruće” po tom principu ja vidim velike promjene na mnogim članovima koji su aktivni u tim temama. Neće se netko naučiti komunicirati i promišljati o svojoj dosadašnjoj negativnoj komunikaciji kada nema “vatre” i aktivnog korektiva (u našem slučaju smayoo-ta).
  • Air: dok sam došao doma teme je već zaključana pa ću ovdje dodati… tino1 je većinu toga lijepo napisao. Dodati ću da mislim da ove “političke” teme nisu bile uzalud.
  • Bertone: Smanji veličinu slika i trebalo bi proći ili sačekaj da se javi Riba ili Davor, oni znaju kak je podešen forum i što prolazi, a što ne.
  • Yonkis: Htio sam odgovoriti na temu izgubljenih slušalica sa screenshotovima iz mobitela pa je bilo nekih 5-6 slika i nije prolazilo.
  • Bertone: Na poslu koristimo phpBB i u admin postavkama je postavljeno da je max veličina slike 2560 × 1440 pix ili 3 Mb i ako korisnik pokuša napraviti upload veće slike dobije takvu obavjest o grešci,... isto je tak orecimo i sa slikom avatara, propisali smo maksimum od 512x512 pix i ako je veća nema uploada. Gdje ti dobivaš grašku?
  • Riba: Yonkis, kada i gdje ti se to pojavi?
  • Bertone: *Ne znam...
  • Bertone: Ne znak kako je posloženo tamo kamo si htio napraviti upload slike, ali mi smo si na poslu (na internom forumu) postavili limit na veličinu slike od 2k.
  • Bertone: Ne previše nego je nešto preveliko.
  • Yonkis: Jabučari, što ovo znači? Da imam puno slika u odgovoru na neki komentar? [link]
  • dpasaric: :D
  • Bertone: Čovjek Vam je na realnom primjeru objasnio Starcraft pravila i sad opet ne valja :D
  • dpasaric: Tako je! :)
  • Gjuroo: Ni Putin to ne bi bolje riješio.
  • dpasaric: Nema više politike u ovoj butigi! :)
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.75 Seconds

Provided by iJoomla SEO