Ode Cook-i
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ode Cook-i

21.04.2026 | 17:25
Today Apple announced that it has named a replacement for Tim Cook as CEO.
Cook is stepping down to assume the role of executive chairman – a position he will take on when the transition occurs. John Ternus, the head of hardware engineering, will officially succeed him on September 1, 2026.
In a press release, Cook stated that he loves Apple with all of his being. He also noted that it has been the greatest privilege of his life to be trusted to lead such an extraordinary company.

Link
21.04.2026 | 17:52
Cook je to dosta štreberski vodio, bez nekih velikih ideja, ali i doveo Apple do nikada bogatijeg stanja na računima. Sve skupa, odličan posao je odradio i ponašao se vrlo profesionalno.

Na svaku prijavu problema ili nepravilnosti bi reagirao i učinio sve da se stvar sredi. Sjećam se kada sam mu prije par godina prijavio HomeKit problem i nisu prošla dva dana da mi se javio manager za taj dio i napisao: "Javljam se mailom jer niste Timu ostavili broj telefona, pa molim da me nazovete na ovaj broj ili mi javite svoj, da se čujemo..."

Malo je kompanija koje imaju tu razinu odgovornosti, a to sigurno ne bi bilo tako da je vodi netko manje posvećen.
21.04.2026 | 18:30
pontmax1 kaže:

Screenshot2026-04-21192543.png

Netko tko nema pojma kako izgleda John Appleseed a kako Tim Apple, bi sigurno zaključio, po tekstu ispod slike, da je lijevo Tim a desno John.

P.s. mislim da ćemo se načekati barem 2-3 godine da nešto od Johnovih ideja i planova dođe u ruke potrošača. Apple sigurno ima već gotovu iPhone 18 liniju, to je već done deal, a možda je i 19 u pripremi tako da tek 20 ili 21 bude od "nule" pod Johnovim vodstvom. Nadam se da će možda pogurati bolji software jer čitam da se ameri žale na tipkovnicu na iPhoneima

Evo malo brojeva:

cblgiah5uhwg1.png

Why the big 2020 spike?
Three things converged at once: (1) the iPhone 12 was Apple's first 5G phone, triggering a massive upgrade cycle — delayed from earlier in 2020 due to COVID. (2) The debut of Apple Silicon (M1) signalled a new hardware era, exciting investors. (3) The pandemic massively accelerated services revenue (App Store, iCloud, Apple TV+, Apple Arcade) as people spent more time on devices at home. Together, these pushed Apple's market cap past $2 trillion in 2020.

2022 revenue dip is visible too — post-pandemic normalization, China supply chain disruptions (Foxconn COVID lockdowns), and a broader tech selloff.
21.04.2026 | 20:02
Drago mi je da Tim odlazi. Hvala mu i cao

Evidentno je da je lik opsjednut grafikonima i parama. Odradio je taj dio i taman kada pomislis imaju sada para koliko hoces, mogu nesto uraditi za svoju dusu.

Ali ne, oni uvedu pretplate na Pages i Numbers. Da zarade jos malo. Mrs.

Ja se samo nadam da ovaj novi nece toliko forsirati servise i pretplate. A lako moguce da hoce...
21.04.2026 | 21:09
Ove godine planiram uzeti novi comp za 5000€(još nadodam stop ću prodati M4 Studio MAX), amo reć 6500€.
Znam da je ovo forum za MAC i Apple, ja imam MAC STUDIO M4 MAX, sada čekam da izaže M5 i onda ću vidjeti kakve će biti cijene.
Na žalost na net-u za cijene M% Studio/Ultra su informacije 0 bodova, neki kažu da će biti jako skup(pogotovo jer se vraćaju u USA) neki kažu da će razlika biti mala ...
Iskreno se nadam da ću za 6500€ moći kupiti novi M5 studio a ako cijene budu veće, meni se ne isplati dati 7k€ za MAC Studio za ono što ja radim.

Što vi mislite, kakve će biti cijene novih MAC Studio M5?
21.04.2026 | 21:09
drlovric kaže:

Samo ispravak - oni su i dalje besplatni, ali se uz pretplatu se dobiju neke dodatne AI mogućnosti.

No, složit ću se s tobom da im je to loša strategija, da imaju viziju po tom pitanju, a uz ovoliko love na računu, poklonili bi sve te aplikacije u najboljoj mogućoj verziji besplatno uz svaki Mac - i time stekli veliku tržišnu prednost.
21.04.2026 | 22:25
A realno i nisu nesto pa kao poklon mogu proci.
22.04.2026 | 02:29
drlovric kaže:
Drago mi je da Tim odlazi. Hvala mu i cao

Evidentno je da je lik opsjednut grafikonima i parama. Odradio je taj dio i taman kada pomislis imaju sada para koliko hoces, mogu nesto uraditi za svoju dusu.
Ja se samo nadam da ovaj novi nece toliko forsirati servise i pretplate. A lako moguce da hoce...

A.I. pretplate su danas standard. Pozitivan trend je taj što aplikacije bez A.I.-ja postaju besplatne.
Kad sam procjenio da Affinity aplikacije dovoljno zadovoljavaju moje potrebe, otpilio sam Adobe priču koja je tada već bila u debeloj pretplati. Platio sam i v.2 Affinity paket (po smiješnoj cijeni) koji se tada mogao smatrati ozbiljnim paketom za DTP. Danas taj cijeli paket imam besplatno bez AI điđa-miđa.
Paraleno s time plaćao sam minimalnu pretplatu na Leonardo AI jer sam mislio da treba držati korak s AI tehnologijom.
Danas su i Affinity i LeoAI u vlasništvu (omražene) Canve. Prebacio sam svoju pretplatu s Leo AI na Canvu. Plaćam par dolara više, ali sad imam integraciju AI-ja u programima koje sam plaćao, a sada su besplatni. Iskreno, ta integracija je još uvijek relativno nikakva. S obzirom na razvoj tehnologije, već "sutra" se nadam da ću vidjeti korist od cijele priče.

TL;DR: Ostaje nam funkcionalnost besplatnih aplikacija, plaća se AI tehnologija koja zbilja skraćuje neke procese u proizvodnji. IMHO, treba koristiti AI kroz poslovanje koje pokriva tih 15ak dolara mjesčne pretplate.
22.04.2026 | 07:31
jura22 kaže:
A realno i nisu nesto pa kao poklon mogu proci.

Final Cut Pro i Logic su ozbiljni softveri, a oni su sada isto u tom paketu.
22.04.2026 | 14:41
Gjuroo kaže:

Ostaje nam funkcionalnost besplatnih aplikacija, plaća se AI tehnologija koja zbilja skraćuje neke procese u proizvodnji. IMHO, treba koristiti AI kroz poslovanje koje pokriva tih 15ak dolara mjesčne pretplate.

Slazem se samo ce to u praksi raditi drugacije. Vjestacki ce najbanalnije stvari gurati pod inteligenciju, samo da te sve to dovoljno nervira da placas pretplatu

Sa Numbers sam vec imao takve scenarije. Tipa, ne mogu ti nastaviti niz jer mi zato treba Apple AI koju nemas
22.04.2026 | 14:43
dpasaric kaže:
drlovric kaže:

Samo ispravak - oni su i dalje besplatni, ali se uz pretplatu se dobiju neke dodatne AI mogućnosti.

No, složit ću se s tobom da im je to loša strategija, da imaju viziju po tom pitanju, a uz ovoliko love na računu, poklonili bi sve te aplikacije u najboljoj mogućoj verziji besplatno uz svaki Mac - i time stekli veliku tržišnu prednost.

Isto razmisljam. Mac je cijenom vec sada jako konkurenta masina, a takav besplatan softverski paket bi bio odlican dodatak cijeloj prici.

Nije da to ne mogu odraditi (ili recimo dati 10-15GB iCloud) nego jednostavno zele novce od servisa. To je Timova aktualna strategija.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 14 sati
  • mbp2009: meni je odmah nakon updatea na 27 rc baterija dosta bolje
  • Yonkis: CoffeePod - drži ga prikopčanog na punjaču, bez LowPowerModea. I što manje ga koristiti, prčkati po iPhoneu.
  • Yonkis: navodno prijašnja 2 updatea, 26.5.1 je već započeo pripremu indexiranja, 26.5.2 popravio bug da se update može skinuti preko non-WiFi mreže, a indexiranje može potrajati 2-3 dana, ovisi o količini aplikacija i podataka
  • CoffeePod: iOS27 fenomenalan. Baterija loša dok se ne indexira
  • ping: Kad klikneš na tipku odaberi kod iPhone DUO. Na kratko se pojavi cijena. 999.999,99 €
  • Yonkis: Nisu se još usaglasili koliko bubrega će koštati. 6 ili 9, a možda čak i 11.
  • stefanjos: jel tako tesko istyleu cijenu izbaciti za duo. haha mislim nije mi zivotne vaznosti
  • Borisone: Iako je puni broj, update nije tako značajan kao prošlih godina. Da nema Siri AI (za neka tržišta, ne i naše) ne bi imali o čemu pisati.
  • Yonkis: Jel’ se netko ažurirao na iOS 27?
  • stefanjos: to im je goalgetter pa su trebali
  • Borisone: Čudno da je samo Apple TV stigao. Obično regionalno postane dostupan s još nekim od Apple media servisa (One, Books, ...)
  • CoffeePod: Zna neko kako dobit novu siri na Golden Gate?
  • CoffeePod: Uf odmah sam se pretplatio!
  • Pongy75: Bez HR titlova
  • matijazx: Apple TV je stiglaaaa
  • mbp2009: Reduce transparency zapravo ukloni veliku vecinu tog. Jos ima taj stakleni dio na npr semaforu, ali ukloni se transparentnost opcenito
  • mbp2009: lijepo to sve izgleda, ali generalno mi se cini da trosi bateriju ipak vise
  • mbp2009: instalirao sam ja, iskreno, malo je dosadno pa sam skratio i stavio ono reduce transparency
  • Yonkis: Mislim da stakleni efekt ostaje do sljedećeg desetljeća. Onda možda pređu na kromi ili polirani čelik look. :)
  • smayoo: Što se mene tiče, za taj "fićr" imam zero tolerance. "Podnošljivo" nije dovoljno dobro. :/
  • dpasaric: Ublažili su ga dosta, pa je navodno podnošljivo.
  • smayoo: Ako jesu, možda bih se za odvažio instalirati ga pa testirati
  • smayoo: Jesu li odustali od onog horror liquid shit UI-ja?
  • dpasaric: Za Golden Gate je potreban Appleov M hardver, a ja sam još na Intelu, tako da nemam načina to osobno testirati.
  • dpasaric: Nismo imali recenziju nekog MacOS-a jako jako dugo, valjda je zadnji koji je to zaista zaslužio bio 10.6 Snow Leopard! :)
  • IkoIko: Hoćemo li dobiti osvrt na macos golden gate?
  • dpasaric: Eto osvrt na naslovnici, pa komentirajte, baš me zanima tko će ga prvi kupiti na Jabučnjaku! :)
  • dpasaric: Ma ok, to nije ništa novo, i prije su imali to tako, ali da, slažem se da je to pretjerano i jako "američki"... :)
  • m@xym: Ovaj keynote, k'ooo da ga je pisao Trump... svaka druga riječ im je: "amazing".
  • drlovric: I ja isto. Bas se radujem :)
  • IkoIko: Gledat ću, a i popratiti obvezni članak ovdje ;)
  • dpasaric: Ali ovaj bi konačno mogao biti zanimljiv! :) Mene zanima HomePad kao novi hardver za domomatiku!
  • smayoo: Jedva čekam da ga propustim, kao i sve prethodne. :)
  • dpasaric: Večeras u 19h Apple Keynote! :)
  • smayoo: Heto. Mikrofon ocvikan. Precizno. Elektroničarskim cvikama... :)
  • smayoo: Hvala ti, istražit ću.
  • Yonkis: Hocu reći zvuk dopire do mikrofona i preko vibracija drugih površina, plastika, ne samo preko rupice od mikrofona. Vidi na 52 minuti [link]
  • Yonkis: Mislim da ti to neće biti dovoljno. To kao kad začepiš uho prstom, ti svejedno možeš prepoznati riječi a taj mikrofon je jaaaako osjetljiv, prepozna govor iz druge sobe.
  • smayoo: Imam ja, hvala ti na infomaciji. Korištenje mikrofona sam isključio u postavkama odmah out of the box, a za svaki slučaj mikrofon pokrio UHU patafixom. :)
  • Yonkis: Ima li netko doma LG-ev smart TV? [link]
  • IkoIko: Za powermacove, idem ih danas pogledati pa vam javim!
  • Borisone: Na hrvatskom jeziku: [link]
  • Borisone: About Spotlight indexing and search results on Apple devices [link]
  • Miki9890: Poz! ima li smisla skinuti 26.6.1 na iPhoneu 13 mini radi spotlight indexinga? Da li je to samo za siri Ai kojeg ionako neću imati i hoće li indexirati opet kad prijeđem na 27? trenutno sam na 18-ici
  • Piko: ja bi drugi .... da li rade ?
  • Riba: Pogotovo ako je zracno hladjen.
  • Riba: Mene zanima jedan!
  • IkoIko: Pozdrav zanima li ikog dva powermaca g5?
  • Yonkis: Nisam ovo znao, Apple koristi Google za svoj iCloud [link]
  • marioart: ko zeli iz njemacke uzimati, preporucujem alternate.de - pocetni model je 976€

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.67 Seconds

Provided by iJoomla SEO