Commodore Amiga
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Commodore Amiga

15.05.2025 | 23:24
Uzeo sam novi mini-projekt: osposobiti ovu Amigu 1200 da uđe u redovni interaktivni dio postava u PEEK&POKE-u! Nisam nikada imao Amigu (bio sam tim Atari ST), ali uvijek mi je bila draga, to su, za to rano 16-bitno vrijeme, bili genijalni strojevi!

16.05.2025 | 07:48
Imao sam isto ATARI 1040. Interesantno da je i dan danas još živa Amiga zajednica.
16.05.2025 | 08:03
Star sam jbt.

Moj gaming je poceo na Amiga 500. Igrao sam Settlerse.

Citas u casopisima da postoji Amiga 1200, cak duplo brza (valjda 12 ili 14 Mghz) sa 2-3MB ram i to ti zvuci nestvarno.

Kako nesto na ekranu (tj TV) moze izgledati bolje od ove prekrasne Amige 500

Nejasno mi je sto se s njima dogodilo i zasto su nestali sa tehnoloske scene.

Bravo sa projekt. Ovo je bas kultni stroj.
16.05.2025 | 08:39
Uh... divan stroj

Imao sam A500 sa 1.3 sustavom od '90, apgrejdana na punih 1MB RAM-a '93 (dobio proširenje za krizmu ), prodana u ljeto '94 jer mi je stari obećao A1200 ako prođem prvi gimnazije s odličnim. Došli u Graz u dućan negjde početkom studenog '94 da bi nam lik rekao da je Commodore propao prije pola godina To je bila brzina širenja informacija prije tridesetak godina

Na kraju sam nabavio A1200 negdje par mjeseci kasnije i koristio ju sve do Božića '97.

Kako Davor kaže, baš su to bili posebni strojevi.
16.05.2025 | 17:32
Eto, da se priključim Team Amiga
Kod mene je bila Amiga 500+ (upgrade na 1 MB RAM)

Sjećam se Lemmingsa, kao i Lotus Esprit Turbo Challenge 1 i 2, i još ponekih...
Svaka čast za projekt!
16.05.2025 | 20:29
drpongrac23 kaže:
Imao sam isto ATARI 1040. Interesantno da je i dan danas još živa Amiga zajednica.

Ja sam isto imao Atari 1040 ST, a kasnije i Mega ST, a onda nakon toga 1040 STE - koji mi je bio posebno drag radi soundtrackera koji je podržavao novi zvučni čip - i naravno, cijelu golemu audioteku Amiginih MOD fileova!
17.05.2025 | 16:47
drlovric kaže:
Nejasno mi je sto se s njima dogodilo i zasto su nestali sa tehnoloske scene.

Uništio ih prvo Super Nintendo, pa Playstation, i na kraju PC.
19.05.2025 | 10:25
Najprije Spectrum - 48k a onda Amiga 500!
Bio je to stroj ispred svog vremena, zato je i propao... Znao sam posuditi dodatni floppy od susjeda, jao kako se to onda učitavalo
20.05.2025 | 08:04
Jučer sam je upogonio, ali degradacija arhive flopija je strašna.

U kutiji koju smo dobili kao donaciju jednog našeg člana Jabučnjaka još nisam našao disketu koja radi. Probao sam s jednom "sigurnom" i sama Amiga radi ok, floppy drive čita, ali sve ove iz arhive su nečitljive, tj. prijavi nepoznati format ili samo pukne "Software Error". Tu se vidi koliko je sav taj softver zapravo ranjiv i koliko lako nestane u digitalnoj prašini...
20.05.2025 | 08:33
To se dogodilo i s mojim disketama od Atarija, odnosno svima onima koje sam "naguravao" preko standardnog formata (720 kB). Sve one koje su bile formatirane na standardnih 720 kB, i dalje su čitljive. Isto tako i 5,25" diskete od Commodorea 128D. Sve koje su formatirane na 180 kB po strani (ili 360 kB dvostrano) - i dalje rade. Sve one na kojima sam nešto dizao (bilo je mogućnosti do 220 kB po strani) - fuć...
20.05.2025 | 15:49
IMG_1353.jpeg

Ova informacija je najdulje izdržala.
20.05.2025 | 19:58
Spectrum ZX to je bila mašina. Trebao si biti od auto mehaničara do programera.
Šalu na stranu, bez obzira na sve Spectrum mi je ostao u puno ljepšem sjećanju od C64/128. Ovo dalje(atari, amiga ...) nema smisla uspoređivati.
Kad se sjetim kazić, kazeta, mali križni odvijač i basic programming
Ai lIjepo je izgledao, malen, crn ...
20.05.2025 | 21:42
Za ZX Spectrum imam još dosta toga na Microdrive kazeticama, zadnji put su radile, ali to je bilo možda i prije desetak godina... sada me pomalo strah probati!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 10 sati
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!
  • pontmax1: Ima li šampanjac ili samo Pepsi bez šećera :D
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.74 Seconds

Provided by iJoomla SEO