Retro kutak – Apple IIc
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Retro kutak – Apple IIc

24.09.2024 | 11:54
Apple IIc, predstavljen 24. travnja 1984., bio je kompaktna (zbog toga i slovo C u nazivu) odnosno prijenosna verzija računala Apple II, iako nije imao ugrađenu bateriju ili zaslon.

Njegov kompaktni dizajn, koji je osmislio Hartmut Esslinger, slijedio je dizajnerski jezik "Snow White", koji je postao dizajnerski standard za Apple računala i opremu od 1984. do 1990. godine. Računalo je imalo ugrađen 5,25-inčni disketni pogon, tipkovnicu i više priključaka, što je omogućavalo jednostavno povezivanje s drugim uređajima, kao što su pisači, modem, miš ili joystick.

Apple II računala su kod nas kupovale prvenstveno akademske i poslovne ustanove. Za kućno računalo Apple II je bio jednostavno preskup, stoga, malo ih je prisutnih na retro tržištu. Posljedično, za sada ne postoji arhiv jugoslavenskog softvera koji je radio na tim računalima.

Međutim, pronađen je gotovo kompletan set s originalnim pakiranjem.

IMG_9450.jpg

IMG_9451.jpg

IMG_9452.jpg

IMG_9454.jpg

IMG_9456.jpg

IMG_9457.jpg

IMG_9459.jpg

IMG_9461.jpg
24.09.2024 | 11:59
Osobno sam ga koristio u srednjoj školi, baš taj. GŠC u Novom Zagrebu, početkom 90-ih. Sjećam se 5,25" floppya i zelenog monitora, no ubrzo su ih zamijenili PC kantama.
24.09.2024 | 12:15
Wow. Sjećam ga se. Slinili smo oko njega kao klinci, svake godine kad bi došli na Interbiro (tko ne zna što je Interbiro, ili je mlađi od 1978, ili neka se ide sramit u kut pola sata ).
Zavidim i čestitam na pronalasku. Je li ispravan skroz? I flopice su još uvijek čitke?
Zašto si zapravo postao ovdje? Samo da se malo pohvališ, ili ga nudiš Peek & Pokeu kao medijski eksponat (mislim da imaju jedan, ali Davor će znati točno), ili ga prodaješ možda?
24.09.2024 | 12:21
Hvala na pitanju za sad sve radi. Postao sam jer nisam siguran, da tako kompletan lokalni primjer postoji igdje . Povrh svega, da se javi netko tko ima lokaliziran softver za Apple II, nažalost, kao što sam već spomenuo, trenutno ga nema...
24.09.2024 | 12:23
Jedna radna slika

IMG_8755.jpg
24.09.2024 | 14:58
Ovo je bilo moje prvo racunalo i pojma nemam gdje je zavrsio.

Dok su imali C64 ili Spectrume, ja sam tipkao BASIC na zelenkastom monitoru. Barem nisam morao moljakati roditelje da se spajam na TV

Nudio sam da ga doniram u Peek muzej, ali jednostavno ga nisam uspio pronaci. Nestao je u stvarima

Hvala ti za ovaj post. Bas mi je vratio lijepe uspomene.
25.09.2024 | 08:01
Evo mog

Dodan mu Gotek uz 5.25" drive za backup kao i namjenski kabl DIN serial na serijski port za backup disketa direktno na računalno.
Prilozi:
25.09.2024 | 08:48
Miro Spiro kaže:
Evo mog

Dodan mu Gotek uz 5.25" drive za backup kao i namjenski kabl DIN serial na serijski port za backup disketa direktno na računalno.

Ej, odlično:) ima kaj lokalnog softwera?
25.09.2024 | 15:09
archive.org/

Probaj ovdje, ima dosta "abadonware" softvera, samo je onda pitanje kako to prebaciti na 5,25 flopić.

E da, ima na Njuškalu, zna biti jedan čovjek koji razmjenjuje, prodaje i kupuje retro računala, pa možda da ga pronjuškaš i stupiš s njime u kontakt.
25.09.2024 | 15:25
Iako je kompliciran, najjednostavniji je način uspostaviti serijsku vezu (Apple IIc bi trebao imati serijski port) i natipkati (jer ga nemaš na flopici) rudimentarni program za prihvat podataka preko serijske veze i zapisivanje u file na flopici. Znam da zvuči jednostavnije nego što jest .

Ovdje ima više ideja, a i potankosti za realizaciju.
retrocomputing.stackexchange.com/questio...les-on-the-apple-iic
25.09.2024 | 16:01
Mislim da za serijsku vezu treba imati nillmodem. Moze ga se napraviti.
en.m.wikipedia.org/wiki/Null_modem
25.09.2024 | 16:03
ta retro-scena je dosta jaka, i verujem da ima nekog resenja. konkretno ne znam za apple IIc, ali znam i video sam neke kartice za spectrum, comodore, amigu, pc-xt, koje su bazirane na nekom arduino ili rapsberry i imaju slot za sd-card, na koju snimis ono sto ti treba. ta kartica emulira floppy disk i odatle ucitavas i izvrsavas programe. mrzi me sad da trazim, ali siguran sam tako nesto postoji.
tako da mislim da treba ici u tom smeru. e sad, moze da bude problem sa apple IIc jer mislim (zbog prostora) da on nema neke slotova za dodavanje kartica.
just my 2 cents...
25.09.2024 | 17:42
Mislim da se nismo razumjeli ima puno software-a i imam Floppy emu, Fujinet i RAM disk ali nema YU lokalnog software-a, nema domaćih aplikacija.
25.09.2024 | 19:40
Poznajem ljude koji su sredinom osamdesetih radili stvari za Atari ali ne poznam baš nikoga tko je imao Apple II komp doma.

Moj put je bio 1985. Sinclair QL, 1987. PC XT, 1989. PC AT, 1991. Mac i tako je do danas uz izlete na Windowse i iPhone.

Na QLu sam učio BCPL jer je to realno bilo jedino (uz ugrađeni Basic, mislim da se zvao SuperBasic) pa sam onda prešao na C i tu sam realno i danas. Mijenjam samo kompajlere, Turbo C, Quick C, Think C, Metrowerks pa Xcode do danas.

Da postoji Turbo C za Apple II možda bih mogao i probati nešto jer još uvjek na desktopu imam arhivu koja se zove "MyPC HD" u kojoj je cijeli sadržaj harda sa mog zadnjeg PCja u kojem je sve što sam osamdesetih radio.

Eh, našao sam ovo: comp.sys.apple2.narkive.com/jot4A847/apple-ii-c-compiler
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 49 minuta
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.77 Seconds

Provided by iJoomla SEO