Retro kutak – Apple IIc
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Retro kutak – Apple IIc

24.09.2024 | 11:54
Apple IIc, predstavljen 24. travnja 1984., bio je kompaktna (zbog toga i slovo C u nazivu) odnosno prijenosna verzija računala Apple II, iako nije imao ugrađenu bateriju ili zaslon.

Njegov kompaktni dizajn, koji je osmislio Hartmut Esslinger, slijedio je dizajnerski jezik "Snow White", koji je postao dizajnerski standard za Apple računala i opremu od 1984. do 1990. godine. Računalo je imalo ugrađen 5,25-inčni disketni pogon, tipkovnicu i više priključaka, što je omogućavalo jednostavno povezivanje s drugim uređajima, kao što su pisači, modem, miš ili joystick.

Apple II računala su kod nas kupovale prvenstveno akademske i poslovne ustanove. Za kućno računalo Apple II je bio jednostavno preskup, stoga, malo ih je prisutnih na retro tržištu. Posljedično, za sada ne postoji arhiv jugoslavenskog softvera koji je radio na tim računalima.

Međutim, pronađen je gotovo kompletan set s originalnim pakiranjem.

IMG_9450.jpg

IMG_9451.jpg

IMG_9452.jpg

IMG_9454.jpg

IMG_9456.jpg

IMG_9457.jpg

IMG_9459.jpg

IMG_9461.jpg
24.09.2024 | 11:59
Osobno sam ga koristio u srednjoj školi, baš taj. GŠC u Novom Zagrebu, početkom 90-ih. Sjećam se 5,25" floppya i zelenog monitora, no ubrzo su ih zamijenili PC kantama.
24.09.2024 | 12:15
Wow. Sjećam ga se. Slinili smo oko njega kao klinci, svake godine kad bi došli na Interbiro (tko ne zna što je Interbiro, ili je mlađi od 1978, ili neka se ide sramit u kut pola sata ).
Zavidim i čestitam na pronalasku. Je li ispravan skroz? I flopice su još uvijek čitke?
Zašto si zapravo postao ovdje? Samo da se malo pohvališ, ili ga nudiš Peek & Pokeu kao medijski eksponat (mislim da imaju jedan, ali Davor će znati točno), ili ga prodaješ možda?
24.09.2024 | 12:21
Hvala na pitanju za sad sve radi. Postao sam jer nisam siguran, da tako kompletan lokalni primjer postoji igdje . Povrh svega, da se javi netko tko ima lokaliziran softver za Apple II, nažalost, kao što sam već spomenuo, trenutno ga nema...
24.09.2024 | 12:23
Jedna radna slika

IMG_8755.jpg
24.09.2024 | 14:58
Ovo je bilo moje prvo racunalo i pojma nemam gdje je zavrsio.

Dok su imali C64 ili Spectrume, ja sam tipkao BASIC na zelenkastom monitoru. Barem nisam morao moljakati roditelje da se spajam na TV

Nudio sam da ga doniram u Peek muzej, ali jednostavno ga nisam uspio pronaci. Nestao je u stvarima

Hvala ti za ovaj post. Bas mi je vratio lijepe uspomene.
25.09.2024 | 08:01
Evo mog

Dodan mu Gotek uz 5.25" drive za backup kao i namjenski kabl DIN serial na serijski port za backup disketa direktno na računalno.
Prilozi:
25.09.2024 | 08:48
Miro Spiro kaže:
Evo mog

Dodan mu Gotek uz 5.25" drive za backup kao i namjenski kabl DIN serial na serijski port za backup disketa direktno na računalno.

Ej, odlično:) ima kaj lokalnog softwera?
25.09.2024 | 15:09
archive.org/

Probaj ovdje, ima dosta "abadonware" softvera, samo je onda pitanje kako to prebaciti na 5,25 flopić.

E da, ima na Njuškalu, zna biti jedan čovjek koji razmjenjuje, prodaje i kupuje retro računala, pa možda da ga pronjuškaš i stupiš s njime u kontakt.
25.09.2024 | 15:25
Iako je kompliciran, najjednostavniji je način uspostaviti serijsku vezu (Apple IIc bi trebao imati serijski port) i natipkati (jer ga nemaš na flopici) rudimentarni program za prihvat podataka preko serijske veze i zapisivanje u file na flopici. Znam da zvuči jednostavnije nego što jest .

Ovdje ima više ideja, a i potankosti za realizaciju.
retrocomputing.stackexchange.com/questio...les-on-the-apple-iic
25.09.2024 | 16:01
Mislim da za serijsku vezu treba imati nillmodem. Moze ga se napraviti.
en.m.wikipedia.org/wiki/Null_modem
25.09.2024 | 16:03
ta retro-scena je dosta jaka, i verujem da ima nekog resenja. konkretno ne znam za apple IIc, ali znam i video sam neke kartice za spectrum, comodore, amigu, pc-xt, koje su bazirane na nekom arduino ili rapsberry i imaju slot za sd-card, na koju snimis ono sto ti treba. ta kartica emulira floppy disk i odatle ucitavas i izvrsavas programe. mrzi me sad da trazim, ali siguran sam tako nesto postoji.
tako da mislim da treba ici u tom smeru. e sad, moze da bude problem sa apple IIc jer mislim (zbog prostora) da on nema neke slotova za dodavanje kartica.
just my 2 cents...
25.09.2024 | 17:42
Mislim da se nismo razumjeli ima puno software-a i imam Floppy emu, Fujinet i RAM disk ali nema YU lokalnog software-a, nema domaćih aplikacija.
25.09.2024 | 19:40
Poznajem ljude koji su sredinom osamdesetih radili stvari za Atari ali ne poznam baš nikoga tko je imao Apple II komp doma.

Moj put je bio 1985. Sinclair QL, 1987. PC XT, 1989. PC AT, 1991. Mac i tako je do danas uz izlete na Windowse i iPhone.

Na QLu sam učio BCPL jer je to realno bilo jedino (uz ugrađeni Basic, mislim da se zvao SuperBasic) pa sam onda prešao na C i tu sam realno i danas. Mijenjam samo kompajlere, Turbo C, Quick C, Think C, Metrowerks pa Xcode do danas.

Da postoji Turbo C za Apple II možda bih mogao i probati nešto jer još uvjek na desktopu imam arhivu koja se zove "MyPC HD" u kojoj je cijeli sadržaj harda sa mog zadnjeg PCja u kojem je sve što sam osamdesetih radio.

Eh, našao sam ovo: comp.sys.apple2.narkive.com/jot4A847/apple-ii-c-compiler
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 21 minuta
  • Yonkis: Ajmo ispočetka sa anketom. :)
  • ZeljkoB: Anketa bi trebala biti multiple choice, osim ako se ne misli sto koristim upravo sada :)
  • Tito: S obzirom na broj glasova... 4 korisnika. Nije neka brojka.
  • drpongrac23: Iznenađuje me u anketi veliki udio Mac Studio korisnika
  • Gjuroo: Ankete na Jabučnjaku su mi oduvijek omiljeni dio. To je dio gdje netko zbilja želi čuti tvoje mišljenje :)
  • Bertone: Bio sam brzoplet i krivo kliknuo,... što sad?
  • Borisone: Nevalja jer je isključiva (samo jedan od ponuđenih izbora).
  • drpongrac23: Napokon nova anketa, nakon 100 godina, ali je zato izvrsna!!!!
  • Zdravac: a možda je car play jedinica bolja opcija
  • Zdravac: trajanje baterije nije bitno, biti će spojen sa punjačem
  • Zdravac: Ima li netko iPad mini viška da mu bezveze stoji? Trebao bih nešto da montiram na motor za navigaciju i da radi continuity funkcija
  • moragd: Mislio sam na atv plus.
  • moragd: Atv sa hrvatskim acountom? Imal neko info jel ce to raditi?
  • dpasaric: Nova anekta! :)
  • Kloba: Vidio sam to jutros. Reko neću staviti tu ako ispadne patka. Ipak, čini se da je ok izvor. Tko zna tko će završiti na giljotini zbog ovoga. Sjetćamo se pijanog vlasnika testnoga iPhonea 4 i kako je Jobs poslije tužo Gizmodo
  • kupus: Novi mb pro s m4 leakan [link]
  • Borisone: To je samo za fizičke osobe.
  • m@xym: Odnedavno znači prije par mjeseci. Ne pratim redovito njihove stranice, ali ne sjećam se da sam prošle godine to vidio. Radi se u njihovom "Easy upgrade" programu: [link]
  • Borisone: Ne tnam što je "odnedavno" ali u ožujku su mi javili da nude samo leasing preko Grenke.
  • m@xym: Borisone, to odnedavno nudi istyle.hr za Apple Watch, iPhone i Mac računala
  • kupus: tj ovaj [link]
  • kupus: [link]
  • kupus: evo borisone
  • Zdravac: Nisan sad isao provjeriti, ali zar nije Sancta Domenica iz ZG nudila?
  • Borisone: Za pravne osobe, a ne za fizičke osobe.
  • Borisone: Nudi li neka tvrtka u HR najam Mac računala? Nešto tipa mjesečno plaćanje, po isteku 2 ili 3 godine zamjena novim uz produženje ugovora.
  • marioart: photoshop za 89€, cijeli CC 430, paralels 60... hrpa nekih antivirusa... ja gledam na DE, mozda na US ima vise :) ... airpods pro 225€...
  • drlovric: Imal jos kakvih dobrih dealova za software, usluge i sl?
  • marioart: da se nadovezem... kako su sad Prime Days na Amazonu, moze se uzeti Family M365 na 15mj za 53€ ... ako nekome eventualno treba :)
  • smayoo: I ja kažem! :)
  • zoranowsky: Libre office FTW!
  • drlovric: Meni je jedna dobra dusa ovdje na Jabucnjaku poklonila MS Office. Neka bulk licenca je bila u pitanju, mislim nesto vezano za obrazovne ustanove. Radi godinama. Sad gledam ovu novu 2024. Skoro su pa identicne. Uopce ne znam niti sto je tu novoga :)
  • Borisone: Microsoft 365 Family (za 6 korisnika) je oko 60 eur kada je na akciji. A često je. Kupiš par komada i miran si par godina.
  • Zdravac: 150 € je ravno 2 godine pretplate na office 365, vjerujem da je to bolja opcija
  • drpongrac23: Ah, trebao je biti plačko!!!!
  • drpongrac23: @drlovric - ????????????????????????????????
  • drlovric: @drpongrac23: Kupujes? :)
  • Kloba: Jebote šta ove poplave rade po BiH, to je prestrašno... :(
  • drpongrac23: Evo i link [link]
  • drpongrac23: Izašao "MS Office 2024" za Mac i PC, kao standalone verzija, pa eto, ako koga zanima…
  • Bertone: Što se je dogodilo? 27 sati nitko ništa nije napisao na forumu :)
  • Yonkis: Dostupan 18.0.1 i za sve ostale apple uređaje (sat, iPad..)
  • zoranowsky: Thx!
  • dpasaric: Ugodno iznenađenje! :)
  • smayoo: Mašala. Zapratih vas na Spotifyu. :)
  • zoranowsky: [link]
  • zoranowsky: Ako netko želi link za download, pošaljite mi pm.
  • zoranowsky: [link]
  • zoranowsky: Da se i ja malo pohvalim, friško je izašao treći album Twistersa
  • mbp2009: Da, T9 napokon

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bip, MacSlavko, Smet, tino1, Zmay, Anonimci (457)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.20 Seconds

Provided by iJoomla SEO