Kamere za videonadzor
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kamere za videonadzor

12.07.2024 | 21:51
Znam da ovdje imamo i profesionalca iz ove domene , ali me zanimaju i iskustva ostalih.

Što odabrati ako se treba zaštiti školski objekt od vandalizma i kao nadzor nasilnog ponašanja po hodnicima?

Znači neki sustav od 5-6 kamera, dvije za eksternu uporabu, koje bi snimale 0-24 i držale podatke 2-3 dana?

Jesu li danas sve te kamere 4K i koliko to bude stvarno upotrebljivo za prepoznavanje počinitelja?

Kakva rješenja tu sada postoje i koji je to red cijena da se složi nešto upotrebljivo?
12.07.2024 | 22:03
1. radi se o školi, prepusti to licenciranom izvoditelju da odradi posao lege artis. Protuzakonito je već da se uključuješ u proces dogovaranja ugradnje videonadzora.

2. čim se montira sustav videonadzora, mora se polijepiti naljepnice upozorenja, a također i osigurati videozapis u trajanju od minimalno 176 sati (tjedan dana)

3. videonadzorne kamere ne slijede nužno standarde TV signala. Imaš kamere s 360º ili 180º objektivima (iz kojih računalo rekonstruira sliku, odnosno više njih, koja je prirodna ljudskom oku) i 20, 30 i više Mpx (nisam pratio godinu dvije, a to stalno ide naprijed, možda sam i puno premalo rekao). Imaš kamere s normalnim objektivima (koje imaju sliku približno prirodnu ljudskom oku) i one su prije 2-3 godine bile full HD. Sada su možda i jače.

4. "prepoznavanje počinitelja" znači da netko tko osobu poznaje od ranije, tu osobu prepoznaje na videozapisu. To je informacija korisna u istrazi, ali se ne priznaje kao dokaz na sudu.

5. "identifikacija počinitelja" je sudski dokaz, ali to mora biti snimka skoro pa kao za osobnu iskaznicu

6. prije nego se ide šarafiti kamere po nekom javnom objektu kao što je škola, mora se pripremiti zakonita dokumentacija, i to ne samo tehnička, nego prvenstveno pravna, odnosno sigurnosna. Zašto treba videonadzor? Što se to ranije događalo? Kakva je učestalost i koji je opseg posljedica? Koji su funkcionalni zahtjevi na videonadzor (prepoznavanje? identifikacija? ili samo odvraćanje? ili nešto četvrto?)? To je sve posao za licencirane izvoditelje.

Zašto se upuštaš u to? Zar ravnatelj-ica škole ne zna nijednog licenciranog izvoditelja da im da ponudu i predloži rješenje?
12.07.2024 | 22:59
Krivo si shvatio da bih se ja time bavio!

Mene samo zanimaju dobre informacije koji je to raspon cijena i koja su iskustva s izvođačima. Kako je proračun uvijek problem da mogu dati savjet kako ne rasipati novac. Što je realno dovoljno i gdje to nabaviti.

Ovo sve po točkama znam (osim da je naljepnica obavezna, ali ok, to je easy).
13.07.2024 | 06:24
dpasaric kaže:
Mene samo zanimaju dobre informacije ... da mogu dati savjet

Čuj, ovo je u najboljoj mogućoj namjeri napisano, ali ako ne znaš o nečem dovoljno/ništa, kako možeš bilo koga savjetovati o bilo čemu? Možeš eventualno proslijediti ono što si čuo, ali to je, IMHO, jako daleko od savjeta...
13.07.2024 | 10:35
Ne pomažete.

Tražio sam konkretne tehničke informacije, preporučene dobavljače i cijene, a ne savjetovanje iz pravno-psihiloško-društvenih domena!
13.07.2024 | 11:06
video.png

Jedna pri ruci ponuda.
13.07.2024 | 13:18
Jura, hvala ti, ovo je korisno!

Vidim da je ovo malo napredniji sustav i s mnogo kamera, ovdje bi trebale možda tek dvije antivandalske koje bi stajale vani, a preostale 3-4 unutar zgrade mogu biti obične jer su dovoljno visoko da ih se ne može tek tako uništiti.
13.07.2024 | 15:49
Nije to nista napredno.
Recimo imas Synology NAS na koji spojis kamere u mrezi i snimke se cuvaju na disku. Placa se licenca po kameri.
13.07.2024 | 17:59
Osobno isto mogu reći za Synology rješenja. Cca oko 220€ (s pdv) po kameri, bullet ili turrent (IK10/IP67). PoE su obje. NAS iza njih ili konkretni DVA uređaj sa nvidia karticom (oko 2400€ bez diskova) za sve te advance opcije (prepoznavanje lica, tablica, detekcija ljudi, automobila ili pak intrusion detection itd).

Jasno na taj sustav mogu ići i 3rd party kamere cca 1800+ modela tako da se da složiti fino rješenje. Surveillance Station 9 sa strane "pameti" ima jako puno opcija i "smart" integracija po potrebi sa vanjskim uređajima (prepoznavanje tablice pa webhook dalje i action koji dize rampu recimo).
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 14 sati
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Riba, skunic, Anonimci (726)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.03 Seconds

Provided by iJoomla SEO