21.11.2023 | 09:20
Moj je stav da se kvalitetan proizvod koji ti zadovoljava tvoje potrebe i radi pouzdano - uvijek isplati popravljati. Isto mislim i za auto, i za računalo, i za kućanske aparate, pa i za cipele. Ako je kvalitetno napravljeno, kad popraviš - bit će bolje od nekvalitetne nove stvari.
Ako imaš novca i želju kupiti novi (kvalitetni) uređaj, onda kupi novo i ne popravljaj, naravno.
Konkretno na tom MBP ne nosi u “ovlašteni” Apple servis jer je to neisplativo i besmisleno skupo (ako je tvoj model uopće još podržan), nego dobrom alternativnom serviseru koji će odlijepiti originalnu bateriju i zalijepiti (ugraditi) novu. Predlažem ti da serviseru prepustiš nabavu baterije i tražiš neko jamstvo na samu bateriju i rad. Malo je vjerojatno da će ti se dogoditi ovo što i Ribi, osobito ako koristiš laptop svakodnevno (jer ćeš onda napuhavanje na vrijeme primjetiti), ali može ti se dogoditi da ti battery health prenaglo i prebrzo padne ili da se baterija nenormalno zagrijava kod punjenja.
Ja sam na svom starom (sada sinovom) MBP 2015 bateriju dao zamijeniti u Rijeci, u JM Elektronici, ali to tebi iz Zagreba vjerojatno nije praktično.
Što se tiče narukvice, svaki uredaj koji radi na bateriju, a trenutno je uskladišten, podložan je starenju baterije, samo je to pet do deset puta sporiji proces, nego kad se uređaj koristi (redovito prazni i dopunjava). Načelno, 5 godina stajanja na polici je kao godina dana u redovitoj uporabi, AKO TEMPERATURA U SKLADIŠTU NE IDE PREKO 30-35°C.