Video
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Video


05.07.2023 | 11:29
Pozdrav ekipa trebam pomoc prije nego odem na policiju. Da li postoji nacin da se video sa nadzorne kamere procisti tj. da se izosti jer se nevidi lice osobe na njoj. Svaka pomoc i savjet dobro dosli. Lp
05.07.2023 | 11:54
Ne, ne postoji način. Ali ako je osoba na snimku poznata Policiji od ranije, svejedno im može biti korisno (iako ne može biti dokazni materijal). Naravno ti moraš imati zakonito pravo pristupa tom videozapisu.
05.07.2023 | 13:06
Ma video zapis je kod mene tj. moj je samo se nevidi faca dosta je mutno tj daleko je od kamere vidi se da je nečovjek ali se nevidi ko je
05.07.2023 | 13:31
Vodi računa o tome da to što je video zapis kod tebe tj. tvoje je vlasništvo, to ne znači nužno da time ne kršiš zakon (famozni GDPR).

Ako npr. imaš svoj video nadzor, a neka od vanjskih kamera, osim tvog dvorišta, pokriva i susjedov vrt ili javnu površinu (ulicu, put, i sl.), možeš biti u prekršaju.

Inače, ono što možeš vidjeti u filmovima (CSI) gdje ekipa od par grubih crta dobije detaljnu sliku (npr. članak u novinama otisnut sitnim slovima, točan izgled lica na temelju par obrisa, ili odraz lica u sunčanim naočalama) je fizički nemoguće napraviti i čista je fantazija.

Nadzorne kamere uglavnom koriste širokokutne objektive (zbog pokrivanja što veće površine, jer su fiksne), pa tu ni 4K video, u kombinaciji sa uvjetima osvijetljenosti, ponekad ne može dati dovoljno detalja čak niti da pročitaš registraciju automobila, ako se automobil kretao malo brže, ili je osvijetljenost bila loša, a kamoli što drugo.

Ako se radi o osobi već poznatoj nekome iz policije, možda ga prepoznaju po odjeći, hodu i sl.
05.07.2023 | 13:38
Znaci nista ostaje klasicna sacekusa hvala decki na info
05.07.2023 | 13:44
Kakva sačekuša? Ne radi gluposti, da ne zaglaviš s većim kaznenim djelom od toga koga ganjaš. Ili se javi se Policiji, ili zaboravi cijelu stvar, ili (ako je svrsishodno) angažiraj profesionalnu zaštitarsku firmu.
05.07.2023 | 17:34
grgaa kaže:
Znaci nista ostaje klasicna sacekusa hvala decki na info


Nemoj se furati na to. Kolega s posla koji ima nekog rođaka, malo je henikepiran ( nije čist 100 % ) pušta razne osobe u svoj stan, koji mu se predstavljaju, kao neki socijalni radnici i sl., ali stalno dolaze kad bi jadnik trebao primiti mirovinu. Sad ta njegova zgrada je novija i ima video nadzor na raznim katovima i ta ženska osoba koja je bila kod njega....samo je uranila i nije dobio mirovinu, kad se je spuštala po katovima, toćno zna gdje je koja kamera, onda je navukla šiltericu i pogled prema dole. Na izlazu iz zgrade, gdje se svakog može prepoznati, je navukla masku, jer corona nije gotova

Na našu žalost ima takvih ljudi kojima ništa nije sveto i koriste jadnike za svoju materijalnu korist. To mi nikad neće biti jasno, da sam gladan neznak koliko dana, nekom bi pozvonio i zamolio za neki obrok, ali ovo raditi je fakat dno-dna

@grgaa mi još nismo u Americi i kako god tvoja situacija bila bolna, nemoj si otežavati život, jer ćeš izvući kraći kraj.
05.07.2023 | 21:46
Pas nije rješenje?
06.07.2023 | 23:33
Jura imam psa ali shitzua taj spava u sobi ko mrtvac nis ga nezanima a veliki za van mi je problem jel dvoriste nema ogradu. Za sad mecem lampe sa senzorom pa ga mozda to sprijeci a ako ustraje sve opcije su otvorene
07.07.2023 | 05:56
Dvije rotvajlerice i miran si, muškog nemoj jer taj pusti u dvorište ali ne pusti van, ženke ne puste ni u dvorište
07.07.2023 | 06:22
Stavi na potencijalne ulaze u dvorište "Objekat je pod videonadzorom", za početak, i ostavi lampe neko vrijeme po noči upaljene (ne samo na senzor)

Iako ne znam na koje kriminalne radnje sumnjaš, sukladno tome i prilagodi sigurnost. (U nekim "ozbiljnijim slučajevima" kako je smayo rekao, i angažman zaštitara je rješenje...
07.07.2023 | 06:47
Prekršaj je staviti oznaku videonadzora ako videonadzora nema
07.07.2023 | 07:02
grgaa kaže:
Pozdrav ekipa trebam pomoc prije nego odem na policiju. Da li postoji nacin da se video sa nadzorne kamere procisti tj. da se izosti jer se nevidi lice osobe na njoj. Svaka pomoc i savjet dobro dosli. Lp


Idemo na početak, o čemu se zapravo radi ako nije bed napisati jer ako je nešto ozbiljno, onda nije ni bitno što postojeća snimka nije full dobra jer kakva god da je sadrži detalje koji se mogu usporediti sa zapisima kamera u zoni (druge kamere po kućama, firmama, križanjima i sl) objekta gdje se KD (ako se radi o KD dogodilo),... naravno, mora se otići na policiju jer to nemreš sam.

Naime, da se izgled osobe (lice) s videa i može izoštriti (a kako su ti već napisali nemre), od toga nemaš nikakve koristi osim ako sam ne prepoznaš osobu jer nemaš mogućnost usporediti dobiveni rezultat s bazama podataka, odnosno nemreš identificirati osobu, a da hodaš po kvartu sa slikom i pitaš susjede jel ga netko pozna nije neka korist, dok stavljanje na internet i traženje informacije o osobi tim putem nije dozvoljeno.
07.07.2023 | 13:49
smayoo kaže:
Prekršaj je staviti oznaku videonadzora ako videonadzora nema

Pa ima ako je rekao da ima sliku!?

Ispravi me ako griješim, ali mislim da nisi obavezan pozvati ovlaštenu firmu ako se radi o privatnom nadzoru vlastitog prostora. (kuću, dvorište...)
Ali ako postaviš kameru, dužan si staviti znak da postoji kamera.

Ne znam, nisam baš to istraživao. Ja imam po doma 6 kamera, ali više radi naših ljubimaca (pas, mačke), ribica..., ne radi krađe, ili tak nešto...

Sad kad se ova tema potegla, možda bi netko iz prve ruke znao što je zakonski obavezno / dopušteno, ako se radi o "videonadzoru" vlastite privatne imovine i vlastitoj instalaciji?
07.07.2023 | 15:50
Tu temu ti pokriva Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (imam spremljen zakon iz 2018. evo link na NN,... mislim da je 2020. išla dopuna zakona pa to potraži sam iako ne bi trebalo biti puno promjena jer se samo radilo bolje usklađivanje sa GDPR-om).

Uglavnom tvoje pitanje pokrivaju članci od 25. do 32., a u članku 51. su propisane kazne za kršenje.

Ukratko ono što tebe zanima je da se kod privatnih kuća i dvorišta/okućnica (ili samo zemljišta koje je u privatnom vlasništvu) voditeljem obrade podataka smatra vlasnik kuće/dvorišta/parcele i on je odgovoran za čuvanje i obradu snimljenog video materijala (smije se čuvati najduže do 6 mjeseci).

Što se pak tiče prostora koji se snima, prostor koji se snima mora biti u vlasništvu osobe tj. voditelja obrade podataka (ili mora imati pravo korištenja) što znači da kamera ne smije ni u jednom dijelu zahvaćati javnu površinu ili susjednu parcelu/okućnicu/dvorište,... sa fiksnim kamera to nije problem napraviti, ali sa rotirajućim, pogotovo onima koje imaju senzor pokreta i prate snimani objekt, je pa ako kamera zahvati javnu površinu/susjedovo dvorište zakon smatra da je došlo do prekomjerne i nezakonite obrade osobnih podataka što je protivno odredbama članaka 5. i 6. Opće uredbe o zaštiti podataka.
07.07.2023 | 16:44
Tehnički to nije problem. Kod pokretnih kamera (koje se ionako koriste puno manje nego nekad), kao i kod fiksnih, moguće je digitalno maskiranje, tako da sama kamera "zacrni" dijelove kadra koje nije dozvoljeno snimanje (na engleskom se to obično naziva "privacy masking").
07.07.2023 | 16:54
Ja još nisam kod nas vidio ni jednu pokretnu kameru koja maskira bilo što kad pobjegne van dvorišta,... ne kažem da nisi u pravu, ali u kombinaciji što jeftiniji sustav video nadzora sa aliexpressa i stav BMK jer živim u HR (a usput živciram i susjeda) je win win kombinacija
07.07.2023 | 17:16
Projekti koje ja potpisujem su uvijek takvi, sustavi čiju ugradnju ja nadzirem moraju imati digitalno maskiranje izvedeno prema projektu i zakonu. To je djelokrug unutar kojeg ja imam utjecaj. Dalje od toga imaju utjecaj tvoji kolege iz Ravnateljstva civilne zaštite, Sektora za inspekcijske poslove, Inspekcije za privatnu zaštitu i detektivske poslove, koliko stižu i imaju volje odraditi.
07.07.2023 | 17:29
A joj, ti pričaš o profesionalno postavljenom video-nadzoru, a ja o video-nadzoru u kućnoj radinosti ... sa pro postavljenim sistemima najčešće nema nikakvih problema, ali kod doma delanec sistema gotovo uvijek.

EDIT:
Kod sam svoj majstor sistema najčešće nije problem ni oprema već glava korisnika.
07.07.2023 | 19:00
Večini se neda zajebavati s time, ali korektno je postaviti upravo to - privacy zones. Ovako to izgleda na npr. TP-Link tapo kameri (pa i aqara kameri)

Vrlo jednostavno - doslovce označiš kvadrate koje želiš da kamera NE snima i ne prikazuje;
Složiš doslovce za 30 sekundi.


IMG_0665_2023-07-07.PNG
Prilozi:
07.07.2023 | 21:49
Ma radi se o snimanju mobitelom u sobu i to na prvom katu rijec je o obiteljskoj kuci u mirnoj ulici na selu. Za sad sam na taj zid postavio lampu sa senzorom pa cu vidit. Rjesenje su i rolete spustit ali po ovoj vrucini bas i nejde. I nije problem samo kod mene susjed ima djecu tj. curice koje isto kazu da ih neko gleda po noci tak da je susjed natrpo cjelo dvoriste s kamerama ali sipak vidi se osoba ali se nevide detalji. Polocija napravila zapisnik i to samo zato jer me je tip uspio udarit kad sam ga zgrabio ali bio je toliki mrak i ja sam sa svjetla uletio u taj mrak da nisam vidio o kom se radi. A nadam se ponovnom susretu sta sam objasnio i policiji samo su se nasmijali i rekli poslje pozovite nas.
08.07.2023 | 08:30
A, onda bejzbol palica ili neka hrastova letva, i samo po nogama !!!
08.07.2023 | 11:21
grgaa kaže:
Ma radi se o snimanju mobitelom u ...


Kratkoročno si napravio što si mogao, dugoročno (pogotovo ako je po selu bilo takvih pojava i prije) kako sam već napisao, dvije rotvajlerice i miran si narednih 15-ak godina (naravo i duže ako od dominantne ženke nakon desetak godina sebi ostaviš jednog ili dva ženska štenca za dalje),... ako imaš iskustva sa velikim psima onda preporuka ide i za Rodezijskog goniča lavova (tu možeš uzeti i par (mužjaka i ženku iz različitih legla pa usput i ostvarivati dobre dodatne prihode od podmlatka, ali ako nemaš vremena i iskustva tu pasminu zaboravi).

Sad povratak na problem,... ako se radi o selu (manja zajednica ljudi), a bilo je već više događaja/prijava za voajera, onda je samo pitanje dana (ne tjedna ili mjeseca) kad će policija doći do počinitelja (naravno ako se netko ozbiljno prihvatio posla), to što je slika sa kamere mutna/slabo korisna nema veze jer ako si imao neposredni kontakt s osobom onda se raspolaže informacijom o približnoj visini, građi, težini, lijevak - dešnjak,... i da ne idem dalje u detalje, a koji se mogu usporediti s bazama podataka i dovesti nepoznatu osobu u vremenski i prostorni kontekst.

Zdravac kaže:
A, onda bejzbol palica ili neka hrastova letva, i samo po nogama !!!


Ma možeš i po leđima samo pazi da ga ne klepiš po potiljku.
08.07.2023 | 13:11
Kolege, dajete se okanite ovakvih "savjeta" sa kojima samo možete sutra eventualno našteti kolegi (ako bi on stvarno poslušao te "savjete") koji bi sam sebe mogao dovesti u položaj da mora krivično odgovarati, ili "odležati" u zatvoru.

Ovo je posao za policiju i stručne osobe (voajerizam je psihički poremećaj), a ne za prazna naklapanja na forumu.
08.07.2023 | 13:51
m@xym kaže:
Kolege, dajete se okanite ovakvih "savjeta" sa kojima samo možete sutra eventualno našteti kolegi (ako bi on stvarno poslušao te "savjete") koji bi sam sebe mogao dovesti u položaj da mora krivično odgovarati, ili "odležati" u zatvoru.
.


Pa nisam bezveze napisao "po nogama".

Za to eventualno dobije prekršajnu prijavu, a uplaši boga u ovome kog izmlati, da mu više nikaad ne padne napamet tak šta...

EDIT; Za kolege forumaše poput m@xyma što ne kuže zajebanciju, moram staviti disclaimer "ovo je čin profesionalne osobe, ne pokušavati u vlastitoj izvedbi"
08.07.2023 | 15:53
Zdravac kaže:

Za to eventualno dobije prekršajnu prijavu, a uplaši boga u ovome kog izmlati, da mu više nikaad ne padne napamet tak šta...


Nema prekršaja (po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira), ako nema elementa javnosti. Prevedeno na običan rječnik, ako u tri sata ujutro nekoga u svom dvorištu, u dijelu koji nije dostupan pogledu susjeda ili prolaznika s ceste (kojih u tri ujutro u selu baš i nema puno), opleteš letvom po nogama ili leđima, nisu ispunjenu zakonom propisani uvjeti da bi se radilo o prekršaju po JRM-u koji se tereti/pokreće po službenoj dužnosti.
Ostaje naravno mogućnost privatne tužbe od strane opletenog s letvom, ali onda je na njemu teret dokazivanja (i objašnjavanja što je radio u tuđem dvorištu u tri ujutro).

@m@xym, u pravu si, nije dobro koristiti palicu ili letvu, neka nabavi metar srednje naponskog kabela fi 30-40 mm, bolje je
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 5 minuta
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.23 Seconds

Provided by iJoomla SEO