Video
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Video


05.07.2023 | 11:29
Pozdrav ekipa trebam pomoc prije nego odem na policiju. Da li postoji nacin da se video sa nadzorne kamere procisti tj. da se izosti jer se nevidi lice osobe na njoj. Svaka pomoc i savjet dobro dosli. Lp
05.07.2023 | 11:54
Ne, ne postoji način. Ali ako je osoba na snimku poznata Policiji od ranije, svejedno im može biti korisno (iako ne može biti dokazni materijal). Naravno ti moraš imati zakonito pravo pristupa tom videozapisu.
05.07.2023 | 13:06
Ma video zapis je kod mene tj. moj je samo se nevidi faca dosta je mutno tj daleko je od kamere vidi se da je nečovjek ali se nevidi ko je
05.07.2023 | 13:31
Vodi računa o tome da to što je video zapis kod tebe tj. tvoje je vlasništvo, to ne znači nužno da time ne kršiš zakon (famozni GDPR).

Ako npr. imaš svoj video nadzor, a neka od vanjskih kamera, osim tvog dvorišta, pokriva i susjedov vrt ili javnu površinu (ulicu, put, i sl.), možeš biti u prekršaju.

Inače, ono što možeš vidjeti u filmovima (CSI) gdje ekipa od par grubih crta dobije detaljnu sliku (npr. članak u novinama otisnut sitnim slovima, točan izgled lica na temelju par obrisa, ili odraz lica u sunčanim naočalama) je fizički nemoguće napraviti i čista je fantazija.

Nadzorne kamere uglavnom koriste širokokutne objektive (zbog pokrivanja što veće površine, jer su fiksne), pa tu ni 4K video, u kombinaciji sa uvjetima osvijetljenosti, ponekad ne može dati dovoljno detalja čak niti da pročitaš registraciju automobila, ako se automobil kretao malo brže, ili je osvijetljenost bila loša, a kamoli što drugo.

Ako se radi o osobi već poznatoj nekome iz policije, možda ga prepoznaju po odjeći, hodu i sl.
05.07.2023 | 13:38
Znaci nista ostaje klasicna sacekusa hvala decki na info
05.07.2023 | 13:44
Kakva sačekuša? Ne radi gluposti, da ne zaglaviš s većim kaznenim djelom od toga koga ganjaš. Ili se javi se Policiji, ili zaboravi cijelu stvar, ili (ako je svrsishodno) angažiraj profesionalnu zaštitarsku firmu.
05.07.2023 | 17:34
grgaa kaže:
Znaci nista ostaje klasicna sacekusa hvala decki na info


Nemoj se furati na to. Kolega s posla koji ima nekog rođaka, malo je henikepiran ( nije čist 100 % ) pušta razne osobe u svoj stan, koji mu se predstavljaju, kao neki socijalni radnici i sl., ali stalno dolaze kad bi jadnik trebao primiti mirovinu. Sad ta njegova zgrada je novija i ima video nadzor na raznim katovima i ta ženska osoba koja je bila kod njega....samo je uranila i nije dobio mirovinu, kad se je spuštala po katovima, toćno zna gdje je koja kamera, onda je navukla šiltericu i pogled prema dole. Na izlazu iz zgrade, gdje se svakog može prepoznati, je navukla masku, jer corona nije gotova

Na našu žalost ima takvih ljudi kojima ništa nije sveto i koriste jadnike za svoju materijalnu korist. To mi nikad neće biti jasno, da sam gladan neznak koliko dana, nekom bi pozvonio i zamolio za neki obrok, ali ovo raditi je fakat dno-dna

@grgaa mi još nismo u Americi i kako god tvoja situacija bila bolna, nemoj si otežavati život, jer ćeš izvući kraći kraj.
05.07.2023 | 21:46
Pas nije rješenje?
06.07.2023 | 23:33
Jura imam psa ali shitzua taj spava u sobi ko mrtvac nis ga nezanima a veliki za van mi je problem jel dvoriste nema ogradu. Za sad mecem lampe sa senzorom pa ga mozda to sprijeci a ako ustraje sve opcije su otvorene
07.07.2023 | 05:56
Dvije rotvajlerice i miran si, muškog nemoj jer taj pusti u dvorište ali ne pusti van, ženke ne puste ni u dvorište
07.07.2023 | 06:22
Stavi na potencijalne ulaze u dvorište "Objekat je pod videonadzorom", za početak, i ostavi lampe neko vrijeme po noči upaljene (ne samo na senzor)

Iako ne znam na koje kriminalne radnje sumnjaš, sukladno tome i prilagodi sigurnost. (U nekim "ozbiljnijim slučajevima" kako je smayo rekao, i angažman zaštitara je rješenje...
07.07.2023 | 06:47
Prekršaj je staviti oznaku videonadzora ako videonadzora nema
07.07.2023 | 07:02
grgaa kaže:
Pozdrav ekipa trebam pomoc prije nego odem na policiju. Da li postoji nacin da se video sa nadzorne kamere procisti tj. da se izosti jer se nevidi lice osobe na njoj. Svaka pomoc i savjet dobro dosli. Lp


Idemo na početak, o čemu se zapravo radi ako nije bed napisati jer ako je nešto ozbiljno, onda nije ni bitno što postojeća snimka nije full dobra jer kakva god da je sadrži detalje koji se mogu usporediti sa zapisima kamera u zoni (druge kamere po kućama, firmama, križanjima i sl) objekta gdje se KD (ako se radi o KD dogodilo),... naravno, mora se otići na policiju jer to nemreš sam.

Naime, da se izgled osobe (lice) s videa i može izoštriti (a kako su ti već napisali nemre), od toga nemaš nikakve koristi osim ako sam ne prepoznaš osobu jer nemaš mogućnost usporediti dobiveni rezultat s bazama podataka, odnosno nemreš identificirati osobu, a da hodaš po kvartu sa slikom i pitaš susjede jel ga netko pozna nije neka korist, dok stavljanje na internet i traženje informacije o osobi tim putem nije dozvoljeno.
07.07.2023 | 13:49
smayoo kaže:
Prekršaj je staviti oznaku videonadzora ako videonadzora nema

Pa ima ako je rekao da ima sliku!?

Ispravi me ako griješim, ali mislim da nisi obavezan pozvati ovlaštenu firmu ako se radi o privatnom nadzoru vlastitog prostora. (kuću, dvorište...)
Ali ako postaviš kameru, dužan si staviti znak da postoji kamera.

Ne znam, nisam baš to istraživao. Ja imam po doma 6 kamera, ali više radi naših ljubimaca (pas, mačke), ribica..., ne radi krađe, ili tak nešto...

Sad kad se ova tema potegla, možda bi netko iz prve ruke znao što je zakonski obavezno / dopušteno, ako se radi o "videonadzoru" vlastite privatne imovine i vlastitoj instalaciji?
07.07.2023 | 15:50
Tu temu ti pokriva Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (imam spremljen zakon iz 2018. evo link na NN,... mislim da je 2020. išla dopuna zakona pa to potraži sam iako ne bi trebalo biti puno promjena jer se samo radilo bolje usklađivanje sa GDPR-om).

Uglavnom tvoje pitanje pokrivaju članci od 25. do 32., a u članku 51. su propisane kazne za kršenje.

Ukratko ono što tebe zanima je da se kod privatnih kuća i dvorišta/okućnica (ili samo zemljišta koje je u privatnom vlasništvu) voditeljem obrade podataka smatra vlasnik kuće/dvorišta/parcele i on je odgovoran za čuvanje i obradu snimljenog video materijala (smije se čuvati najduže do 6 mjeseci).

Što se pak tiče prostora koji se snima, prostor koji se snima mora biti u vlasništvu osobe tj. voditelja obrade podataka (ili mora imati pravo korištenja) što znači da kamera ne smije ni u jednom dijelu zahvaćati javnu površinu ili susjednu parcelu/okućnicu/dvorište,... sa fiksnim kamera to nije problem napraviti, ali sa rotirajućim, pogotovo onima koje imaju senzor pokreta i prate snimani objekt, je pa ako kamera zahvati javnu površinu/susjedovo dvorište zakon smatra da je došlo do prekomjerne i nezakonite obrade osobnih podataka što je protivno odredbama članaka 5. i 6. Opće uredbe o zaštiti podataka.
07.07.2023 | 16:44
Tehnički to nije problem. Kod pokretnih kamera (koje se ionako koriste puno manje nego nekad), kao i kod fiksnih, moguće je digitalno maskiranje, tako da sama kamera "zacrni" dijelove kadra koje nije dozvoljeno snimanje (na engleskom se to obično naziva "privacy masking").
07.07.2023 | 16:54
Ja još nisam kod nas vidio ni jednu pokretnu kameru koja maskira bilo što kad pobjegne van dvorišta,... ne kažem da nisi u pravu, ali u kombinaciji što jeftiniji sustav video nadzora sa aliexpressa i stav BMK jer živim u HR (a usput živciram i susjeda) je win win kombinacija
07.07.2023 | 17:16
Projekti koje ja potpisujem su uvijek takvi, sustavi čiju ugradnju ja nadzirem moraju imati digitalno maskiranje izvedeno prema projektu i zakonu. To je djelokrug unutar kojeg ja imam utjecaj. Dalje od toga imaju utjecaj tvoji kolege iz Ravnateljstva civilne zaštite, Sektora za inspekcijske poslove, Inspekcije za privatnu zaštitu i detektivske poslove, koliko stižu i imaju volje odraditi.
07.07.2023 | 17:29
A joj, ti pričaš o profesionalno postavljenom video-nadzoru, a ja o video-nadzoru u kućnoj radinosti ... sa pro postavljenim sistemima najčešće nema nikakvih problema, ali kod doma delanec sistema gotovo uvijek.

EDIT:
Kod sam svoj majstor sistema najčešće nije problem ni oprema već glava korisnika.
07.07.2023 | 19:00
Večini se neda zajebavati s time, ali korektno je postaviti upravo to - privacy zones. Ovako to izgleda na npr. TP-Link tapo kameri (pa i aqara kameri)

Vrlo jednostavno - doslovce označiš kvadrate koje želiš da kamera NE snima i ne prikazuje;
Složiš doslovce za 30 sekundi.


IMG_0665_2023-07-07.PNG
Prilozi:
07.07.2023 | 21:49
Ma radi se o snimanju mobitelom u sobu i to na prvom katu rijec je o obiteljskoj kuci u mirnoj ulici na selu. Za sad sam na taj zid postavio lampu sa senzorom pa cu vidit. Rjesenje su i rolete spustit ali po ovoj vrucini bas i nejde. I nije problem samo kod mene susjed ima djecu tj. curice koje isto kazu da ih neko gleda po noci tak da je susjed natrpo cjelo dvoriste s kamerama ali sipak vidi se osoba ali se nevide detalji. Polocija napravila zapisnik i to samo zato jer me je tip uspio udarit kad sam ga zgrabio ali bio je toliki mrak i ja sam sa svjetla uletio u taj mrak da nisam vidio o kom se radi. A nadam se ponovnom susretu sta sam objasnio i policiji samo su se nasmijali i rekli poslje pozovite nas.
08.07.2023 | 08:30
A, onda bejzbol palica ili neka hrastova letva, i samo po nogama !!!
08.07.2023 | 11:21
grgaa kaže:
Ma radi se o snimanju mobitelom u ...


Kratkoročno si napravio što si mogao, dugoročno (pogotovo ako je po selu bilo takvih pojava i prije) kako sam već napisao, dvije rotvajlerice i miran si narednih 15-ak godina (naravo i duže ako od dominantne ženke nakon desetak godina sebi ostaviš jednog ili dva ženska štenca za dalje),... ako imaš iskustva sa velikim psima onda preporuka ide i za Rodezijskog goniča lavova (tu možeš uzeti i par (mužjaka i ženku iz različitih legla pa usput i ostvarivati dobre dodatne prihode od podmlatka, ali ako nemaš vremena i iskustva tu pasminu zaboravi).

Sad povratak na problem,... ako se radi o selu (manja zajednica ljudi), a bilo je već više događaja/prijava za voajera, onda je samo pitanje dana (ne tjedna ili mjeseca) kad će policija doći do počinitelja (naravno ako se netko ozbiljno prihvatio posla), to što je slika sa kamere mutna/slabo korisna nema veze jer ako si imao neposredni kontakt s osobom onda se raspolaže informacijom o približnoj visini, građi, težini, lijevak - dešnjak,... i da ne idem dalje u detalje, a koji se mogu usporediti s bazama podataka i dovesti nepoznatu osobu u vremenski i prostorni kontekst.

Zdravac kaže:
A, onda bejzbol palica ili neka hrastova letva, i samo po nogama !!!


Ma možeš i po leđima samo pazi da ga ne klepiš po potiljku.
08.07.2023 | 13:11
Kolege, dajete se okanite ovakvih "savjeta" sa kojima samo možete sutra eventualno našteti kolegi (ako bi on stvarno poslušao te "savjete") koji bi sam sebe mogao dovesti u položaj da mora krivično odgovarati, ili "odležati" u zatvoru.

Ovo je posao za policiju i stručne osobe (voajerizam je psihički poremećaj), a ne za prazna naklapanja na forumu.
08.07.2023 | 13:51
m@xym kaže:
Kolege, dajete se okanite ovakvih "savjeta" sa kojima samo možete sutra eventualno našteti kolegi (ako bi on stvarno poslušao te "savjete") koji bi sam sebe mogao dovesti u položaj da mora krivično odgovarati, ili "odležati" u zatvoru.
.


Pa nisam bezveze napisao "po nogama".

Za to eventualno dobije prekršajnu prijavu, a uplaši boga u ovome kog izmlati, da mu više nikaad ne padne napamet tak šta...

EDIT; Za kolege forumaše poput m@xyma što ne kuže zajebanciju, moram staviti disclaimer "ovo je čin profesionalne osobe, ne pokušavati u vlastitoj izvedbi"
08.07.2023 | 15:53
Zdravac kaže:

Za to eventualno dobije prekršajnu prijavu, a uplaši boga u ovome kog izmlati, da mu više nikaad ne padne napamet tak šta...


Nema prekršaja (po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira), ako nema elementa javnosti. Prevedeno na običan rječnik, ako u tri sata ujutro nekoga u svom dvorištu, u dijelu koji nije dostupan pogledu susjeda ili prolaznika s ceste (kojih u tri ujutro u selu baš i nema puno), opleteš letvom po nogama ili leđima, nisu ispunjenu zakonom propisani uvjeti da bi se radilo o prekršaju po JRM-u koji se tereti/pokreće po službenoj dužnosti.
Ostaje naravno mogućnost privatne tužbe od strane opletenog s letvom, ali onda je na njemu teret dokazivanja (i objašnjavanja što je radio u tuđem dvorištu u tri ujutro).

@m@xym, u pravu si, nije dobro koristiti palicu ili letvu, neka nabavi metar srednje naponskog kabela fi 30-40 mm, bolje je
Moderatori: Bertone
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 35 minuta
 • drpongrac23: 1v@n - Vuze torrent client
 • Gjuroo: @ Iv@n: Zašto ne Transmission?
 • 1v@n: Sonoma instalirana. Prvo što sam primijetio. Deluge mi više ne radi. Ne čudi jer je zadnja verzija izašla još 2017. ali bio mi je vrhunski torrent client. Preporuke za alternativu? Što lakše, bez reklama, a da nije transmission i qbit?
 • MacSlavko: Manje snimaj… ????
 • 1v@n: evo, 295GB mi samo GoPro app zauzima... užas
 • 1v@n: prebrzo tipkam, pod update na Synology, mislim na foto i video backup preko Synology Photos
 • 1v@n: Praznim na telefon i GoPro, i dron i fotoaparate, tako da imam svega. I projekata u LumaFusion, iMovie...a tek GoPro ima grozan sustav prebacivanja i pohrane svojih stvari. Imam Synology i radim redovno update na njega, ali to sprema foto i video stvari, a ne backup cijelog uređaja. Jedino rješenje je pražnjenje sistemskog diska dovoljno da se napravi backup, pa spremanje backup filea negdje na
 • Zdravac: PS Fuckin tipfelere imam, malo prebrzo tipkam...
 • Zdravac: ...i od moba i od kompa
 • Zdravac: Ako nećeš plaćati iClout (iako ne znam zašto, cijene su podjednake i kod googla), složi si doma NAS pa na njega radii backup
 • Zdravac: Ako sad napišem da se vratiš na windowse, naljutit ćeš se na mene, jel? Pa ne radiš back up kompletne memorije. Nije ti valjda 512 giga sve puno?
 • 1v@n: Na Windowsima bar mogu vidjeti foldere i izvući sve na taj način...ali više nemam ništa s Windowsima...
 • 1v@n: A kako? U Finderu mi ga otvara kao prije u iTunesima i nemam pristup ničemu, osim sinkronizaciji s Photos.
 • Borisone: Ti se žališ ili hvališ? Pa kopiraj 75% toga s iPhona na vanjski USB disk dok je spojen na Mac. Eventoalno kopiju na drugi USB disk. Potom obriši s iPhona.
 • 1v@n: Nego, imam drugi problem. 1TB iMac i 512 GB iPhone. Otkad su podigli cijenu iClouda, iz principa ne želim plaćati i hoću napraviti backup na iMac. Nemam prostora na iMacu dovoljno da napravim kompletan backup, a ne mogu birati lokaciju na koju da ga napravi (imam dovoljno eksternih diskova). Kako su zamislili da čovjek napravi backup lokalno pogotovo ako imaš 1TB iPhone, a ne nude računala s
 • 1v@n: DaVinci Resolve, LumaFusion (kupljen za iOS), FinalCut (jučer se updateao baš), CaptureOne (još nije izašao update), Affinity paket (updatean prije Sonome),Ricoh Theta (upravo se updateao).
 • drpongrac23: Sonoma, jednom mi se srušio Audacity, komp je bio u sleepu, MacBook Air M1
 • drlovric: Sta imas od aplikacija konkretno da te zanima?
 • 1v@n: btw... jel ima kakvih kritika na Sonomu zasad? Ne mislim na to da ugrađene aplikacije i par najčešćih radi super...nego jel ima kakvih problema s kompatibilnosti s programima za foto/video obradu
 • 1v@n: Hvala na info za BlackMagic. Kupio sam Filmic dok je bio one time payment. Kad su prešli na subscription based, za mene su mrtvi
 • halqicya: Apple AirPods Pro 2nd Generation - prodajem, u oglasniku je!
 • halqicya: Apple iPhone 14 128GB Midnight - prodajem, u oglasniku je!
 • drlovric: Ako ste nekim slicajem placali FilmicPro, vise nemojte. Blackmagic je izdao brutalnu video kameru za iOS. Jos je besplatna.
 • Borisone: Da. Postavke>Zaštita zaslona i provjeriš da je isključeno Prikaži kao pozadinu. Postavke>Pozadina i odabereš sliku.
 • ivan599: pozdrav se da složiti kako da mi je na zakljucanom ekranu ovaj novi kao video, a na radnoj površini slika?
 • drpongrac23: Realno, skidam ga samo zato da ne gledam ono crveno upozorenje na ikoni za postavke. Pripadam taboru "ako radi, ne diraj".
 • Zdravac: stay positive! :)
 • smayoo: Prije će biti da si samo imao sreće da se bugovi ne ispoljavaju na tvom hardveru. :)
 • Zdravac: Al eto, drago mi je da barem, ovako na prvu, ne vidim neke početničke bugove kak ih je prije znalo biti. Čini se da su dosta ispeglali prije nego su pustili van
 • Zdravac: Zapravo, ne vidim nikakvu razliku za sad, sve mi radi kak je i do sada, ove nove funkcije ću se malo zezati s njima za vikend ak stignem
 • Zdravac: ma s time se još nisam zahebavao. Trenutno sam samo promijenio "Wallpaper" u Sonoma dynamic. :)
 • mbp2009: Kako ti funkcioniraju Widgeti?
 • Zdravac: za sada ne vidim probleme, radi sve što sam i prije koristio, ...
 • Zdravac: :)
 • Zdravac: I tak, sinoć stavio Sonomu na MB Air M1
 • Kloba: riško instalirao OS, ima pet i više godina ziher. Ma obradili smo to u temi. Hvala ti svejedno!
 • Kloba: Yonkis, hvala na odgovoru. Ma ima ih desetine, samo pojma nemam koja je danas najbolja za ponuđeni novac. Klasika, convertiranje iz jednog u drugi format s mogućnošću ubacivanja titlova, skidanje klipova sa stranica koje to "dopuštaju" tipa YouTube i tako. Ova moja je bila super, i nemam pojma dali da rušim komp ili da se zadovoljim free siteovima sa HD ready rezom. A s druge strane, nisam f
 • mbp2009: 8gb ram model ili 16?
 • drpongrac23: mbp2009 - ako ima za istu lovu MacBook air M1, onda svakako M1. Poklopa ga za doručak!
 • Yonkis: @Kloba Nemam. A ima li neka alternativa tome?
 • Kloba: LJudi ima li netko Aimer Fast Video Converter aplikaciju?
 • mbp2009: vise bi u biti frend uzeo nego ja, ali nema veze
 • mbp2009: ekipa, treba mi savjet, ima li jos smisla 16" 2019 mbp? nudi mi se za ok cifru
 • halqicya: Prodano!
 • halqicya: Sad se vide :)
 • halqicya: Je, već sam stavio.. samo neznam zašto ne prihvaća još jednu sliku gdje se vide remeni.
 • smayoo: Piši u oglasnik
 • halqicya: Prodajem: Apple Watch Ultra GPS, Cellular, 49 Titanium Case 17 remena, javite ukoliko ste zainteresirani. Sat je 10/10.
 • Zdravac: sve radi ok, ne treba ništa ponovo potvrđivati
 • MacSlavko: @Zdravac: ove bankarske aplikacije ne treba nanovo u banci sigurnosno potvrditi? To samo ako se mijenja uređaj, a kod upgrejda na viši iOS sve radi normalno?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Komentari

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.03 Seconds

Provided by iJoomla SEO