3D printeri
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

3D printeri


08.07.2022 | 14:57
Da li netko ima 3D printer?
Na sto treba paziti kod kupovine? Dimenzije, rezolucija, preciznost?
Kod kojih je modela bolji odnos ulozenog i dobivenog?
Program za modeliranje besplatni ili onaj koji se placa?
Da li mora biti spojen na racunalo kada printa?
TNX
08.07.2022 | 17:53
Uf, otkud početi… pretpostavljam da tek ulaziš u svijet 3d printanja i ne budeš printao detaljne minijature. Tako da bi ja išao na FDM printer. Za početak printaj samo sa PLA filamentom, najjednostaniji je za korištenje. Dimenzije nisu nekaj kritično, veće modele možeš printati u dijelovima pa ih na kraju zaljepiš skupa (a veće dimenzije su osjetno skuplje). Rezolucija ti ovisi o nozzle-u na hotendu (dio koji rastapa plastiku) i njih možeš mijenjati (premda nije lagano, treba vremena i strpljenja i pažnje, pošto se radi o visokim temperaturama). Tanji nozzle ti daje više detalja, ali jako produžuje vrijeme printanja.

Ja bih ti preporučio da uzmeš neki printer koji ima ABL sondu (auto bed leveling) da se ne zamaraš sa podešavanjem nakon svakih par printa. Isto je zgodno da ti bed bude grijan (ispis bolje prianja na podlogu tj. postoji manja šansa da se odljepi tokom ispisa). Nije must, ali je fora da imaš fleksibilnu podlogu da možeš lakše odvojiti ispis (osobito korisno za manje modele). I za kraj, da ima tihe drivere za stepper motore da ti ne radi buku kod ispisa. Ja sam kupio ”kineski složi-sam” Creality Ender 3 v2 i sa Amazona par dodataka (abl sondu, odvojivu podlogu, par nozzle-a..) i pružaju dobar omjer uloženo-dobiveno. S time da je Creality nedavno izbacio noviju verziju i već uključenom sondom (poput www.3djake.hr/creality-3d-printeri-i-rez...-dijelovi/ender-3-s1). Creality je na glasu da radi dobre i povoljne 3d pisače, premda ako ti financije dozvoljavaju, možeš probati i sa Prusom. 3d jake stranica je jako dobra i povoljna, imaju puno printera u ponudi i filamenata za njih pa si pogledaj malo kaj sve nude. Store je iz Slovenije, ali dostavljaju u Hrvatsku.

Kaj se softvera za modeliranje tiče, ako radiš neke ”tehničke” modele (gdje ti trebaju točne dimenzije) preporuka je Fusion 360, a za sve ostalo je dobar i Blender. A i jako puno gotovih modela možeš naći na netu. Ono kaj je bitnije je softver za sliceanje tj. koji ti ”prevodi” 3d model u instrukcije za priner (pomak i izbacivanje plastike npr.) i to ti ovisi da ti podržava tvoj model printera. Ja koristim Ultimaker Curu i zadovoljan sam. Nekima je komplicirana i neintuitivna, ali ja sam se naviknuo.

Što se ispisa tiče, prvo probaj sam PLA filamentom. Za neke ”egzotičnije” vrste tipa elastični, uv, dobro bi bilo da je ekstruder direktni (ima kraći put do hotenda) ida je nozzle od izdržljivijeg materijala (jer su neki filamenti abrazivni). Za ABS je poželjno da je podloga grijana jer se ABS kod hlađenja skuplja pa je moguće da se iskrivi ispis (warp) ili odljepi od podloge. Svaka vrsta filamenta ima svoju preporučenu temperaturu ispisa na hotendu (PLA ima ”najnižu” negdje 200-210 stupnjeva).

Za sam ispis ne mora biti spojen sa kompom. Dakle, 3d model prije ispisa moraš sliceati na kompu i takvu datoteku ”poslati” printeru. Ovisno o tome da li je spojen sa kompom (ili Raspberry Pi-jem) možeš poslati i preko wifi-ja (za Pi imaš super os OctoPrint, fyi), ali za početak je najjednostavnije da tu sliceanu datoteku sačuvaš na memorijsku karticu (obično je to MicroSD) i karticu uštekaš u printer i na njemu pokreneš ispis. Ovisno o modelu i parametrima sliceanja (postotak ispune npr) neki ispis mogu trajati i danima. Za tako duge ispise je zgodno da printer ima senzor potrošnje filamenta (kad ga više nema da zaustavi print) i nastavak printanja u slučaju nestanka struje.

Za kraj, imaj na umu da bude tu uključeno puno petljanja, podešavanja s alatima, rastavljanja stroja i zamjene/nadogradnje dijelova tako da ako u startu nisi sklon tome, možda bolje da se ne upuštaš u ovaj hobi. Za sve ostalo kaj te zanima, samo pitaj.
08.07.2022 | 18:12
Odlična tema. Mene zanimaju veći modeli koji rade s ABS-om, jer on je čvršći i temperaturno otporniji (preko 100 C) pa bi mogao printati neke dijelove za motor (recimo usisnu granu ili barem jezgru za usisnu granu koju bi radio od karbonkompozita lost core tehnikom (ima onaj filament stiroporne strukture koji se lako rastapa)) ili neke obloge unutrašnjosti koje su u originalu plastične, a više ih nije moguće kupiti za starije aute....
08.07.2022 | 20:08
Eto vidiš vraga. MIslio sam da ima neko instant rješenje. Kupim printer, dam više novaca (da se ne zamaram s prtljanjem i podešavanjem), uzmem 3D model (ili ga napravim) i pustim na print.
Ovo me dugo zanima, ali nikako donjeti odluku.
Hvala na iscrpnom tekstu.
09.07.2022 | 08:44
Nema na čemu.

I tu ti vrijedi ona stara ”koliko para, toliko muzike”. Naravno da, ako uzmeš skuplji model printera (tipa Zortrax), onda bude manje petljanja i podešavanja.

Recimo, ja sam nakon par tjedana printanja sa PLA plastikom prešao na ABS jer sam htio otporniji print na sunčane uv zrake. Kada sam se vratio na PLA, zaštopao mi se nozzle jer je u njemu još bilo ABS plastike, koja zahtjeva veću temperaturu od PLA pa sam na kraju morao mijenjati nozzle. Ako koristiš veću temperaturu od preporučene za vrstu plastike, onda ti se razvlači kao žvakača.

Kao što sam napisao i prije, ja sam uzeo Creality Ender 3 v2 koji je bio 2000 kn + oko 200€ dodataka iz Amazona. Da sada kupujem, uzeo bih Creality Ender 3 S1 Pro za 4300kn koji podržava veće temperature, ima senzor filamenta, ABL, dvostruku Z os, odvojivu podlogu za ispis i što je isto dosta bitno za početnike da je gotovo i cijelosti sastavljen (montaža u samo 6 koraka). Kad sam ja svojeg slagao, trebalo mi je sat vremena.

Isto jedna bitna informacija, ako printer ne misliš koristiti jedno vrijeme, onda je poželjno skinuti filament i staviti ga u vakumiranu vrećicu (jer vlaga nepovoljno utječe na njega) i isto tako pokriti printer da prašina ne pada po njemu (da kasnije ne gubiš vrijeme na čišćenje prije korištenja)

@Djuro: Ne znam koliko se isplati printati dijelove za neku praktičnu primjenu (heavy duty korištenje), jer se printa sloj po sloj pa u kombinaciji sa manjom količinom ispune ti ispisi nemaju neku strukturnu čvrstoću (prvenstveno kako su printani, u vis i osobito još ako su dosta ”tanki” u nekim dijelovima, ti dijelovi su lako lomljivi). Moguće je, ali treba dosta pokušaja i pogreške te vremena jer ispisi traju i traju.

Možete se poigrati sa slice softverom (aka Ultimaker Cura) i model koji vas zanima sliceati pa na kraju dobijete okvirno vrijeme printanja. Za to vam ne treba sam printer.

Moje mišljenje je da probaš s nečim jeftinim (tipa Creality) pa vidiš da li bi se upuštao u to ili ne. Ja sam počeo s namjerom da napravim par maketa, a sad znam raditi svoje modele u Fusionu kad mi zatreba neki dio (dosta bitan alat je digitalni caliper da možeš točno izmjeriti dimenzije potrebnog dijela). Dosta blizu osjećaja replikatora iz Star Treka, hehe!
29.04.2023 | 06:45
Goc, ovo mi danas iskočilo. Tvoj sud?

store.creality.com/eu/products/k1-speedy...e=fb&utm_term=eu
29.04.2023 | 21:32
Creality Ender S1 Pro sam testirao osobno. Bez ikakvog predznanja sam prvi dan dobio iskoristive stvari.

3D printanje je u principu sporo i kilavo a ja sam impulzivna osoba i sve bih na instant

Zato radije posaljem modele nekome tko se time bavi da to isprinta za mene.
30.04.2023 | 13:26
Ono kaj mi je na prvu iskočilo je malo manja površina za printanje i viša cijena. Sve ovisi kaj misliš printati. Prednost je kaj imaš autolevel koji puno znači. Creality je inače dobro pogođen kaj se tiče ekonomičnosti.

Za manje i detaljne ispise, sad bi išao na resin, a ne FDM printere.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 minuta
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.15 Seconds

Provided by iJoomla SEO