3D printeri
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

3D printeri


08.07.2022 | 14:57
Da li netko ima 3D printer?
Na sto treba paziti kod kupovine? Dimenzije, rezolucija, preciznost?
Kod kojih je modela bolji odnos ulozenog i dobivenog?
Program za modeliranje besplatni ili onaj koji se placa?
Da li mora biti spojen na racunalo kada printa?
TNX
08.07.2022 | 17:53
Uf, otkud početi… pretpostavljam da tek ulaziš u svijet 3d printanja i ne budeš printao detaljne minijature. Tako da bi ja išao na FDM printer. Za početak printaj samo sa PLA filamentom, najjednostaniji je za korištenje. Dimenzije nisu nekaj kritično, veće modele možeš printati u dijelovima pa ih na kraju zaljepiš skupa (a veće dimenzije su osjetno skuplje). Rezolucija ti ovisi o nozzle-u na hotendu (dio koji rastapa plastiku) i njih možeš mijenjati (premda nije lagano, treba vremena i strpljenja i pažnje, pošto se radi o visokim temperaturama). Tanji nozzle ti daje više detalja, ali jako produžuje vrijeme printanja.

Ja bih ti preporučio da uzmeš neki printer koji ima ABL sondu (auto bed leveling) da se ne zamaraš sa podešavanjem nakon svakih par printa. Isto je zgodno da ti bed bude grijan (ispis bolje prianja na podlogu tj. postoji manja šansa da se odljepi tokom ispisa). Nije must, ali je fora da imaš fleksibilnu podlogu da možeš lakše odvojiti ispis (osobito korisno za manje modele). I za kraj, da ima tihe drivere za stepper motore da ti ne radi buku kod ispisa. Ja sam kupio ”kineski složi-sam” Creality Ender 3 v2 i sa Amazona par dodataka (abl sondu, odvojivu podlogu, par nozzle-a..) i pružaju dobar omjer uloženo-dobiveno. S time da je Creality nedavno izbacio noviju verziju i već uključenom sondom (poput www.3djake.hr/creality-3d-printeri-i-rez...-dijelovi/ender-3-s1). Creality je na glasu da radi dobre i povoljne 3d pisače, premda ako ti financije dozvoljavaju, možeš probati i sa Prusom. 3d jake stranica je jako dobra i povoljna, imaju puno printera u ponudi i filamenata za njih pa si pogledaj malo kaj sve nude. Store je iz Slovenije, ali dostavljaju u Hrvatsku.

Kaj se softvera za modeliranje tiče, ako radiš neke ”tehničke” modele (gdje ti trebaju točne dimenzije) preporuka je Fusion 360, a za sve ostalo je dobar i Blender. A i jako puno gotovih modela možeš naći na netu. Ono kaj je bitnije je softver za sliceanje tj. koji ti ”prevodi” 3d model u instrukcije za priner (pomak i izbacivanje plastike npr.) i to ti ovisi da ti podržava tvoj model printera. Ja koristim Ultimaker Curu i zadovoljan sam. Nekima je komplicirana i neintuitivna, ali ja sam se naviknuo.

Što se ispisa tiče, prvo probaj sam PLA filamentom. Za neke ”egzotičnije” vrste tipa elastični, uv, dobro bi bilo da je ekstruder direktni (ima kraći put do hotenda) ida je nozzle od izdržljivijeg materijala (jer su neki filamenti abrazivni). Za ABS je poželjno da je podloga grijana jer se ABS kod hlađenja skuplja pa je moguće da se iskrivi ispis (warp) ili odljepi od podloge. Svaka vrsta filamenta ima svoju preporučenu temperaturu ispisa na hotendu (PLA ima ”najnižu” negdje 200-210 stupnjeva).

Za sam ispis ne mora biti spojen sa kompom. Dakle, 3d model prije ispisa moraš sliceati na kompu i takvu datoteku ”poslati” printeru. Ovisno o tome da li je spojen sa kompom (ili Raspberry Pi-jem) možeš poslati i preko wifi-ja (za Pi imaš super os OctoPrint, fyi), ali za početak je najjednostavnije da tu sliceanu datoteku sačuvaš na memorijsku karticu (obično je to MicroSD) i karticu uštekaš u printer i na njemu pokreneš ispis. Ovisno o modelu i parametrima sliceanja (postotak ispune npr) neki ispis mogu trajati i danima. Za tako duge ispise je zgodno da printer ima senzor potrošnje filamenta (kad ga više nema da zaustavi print) i nastavak printanja u slučaju nestanka struje.

Za kraj, imaj na umu da bude tu uključeno puno petljanja, podešavanja s alatima, rastavljanja stroja i zamjene/nadogradnje dijelova tako da ako u startu nisi sklon tome, možda bolje da se ne upuštaš u ovaj hobi. Za sve ostalo kaj te zanima, samo pitaj.
08.07.2022 | 18:12
Odlična tema. Mene zanimaju veći modeli koji rade s ABS-om, jer on je čvršći i temperaturno otporniji (preko 100 C) pa bi mogao printati neke dijelove za motor (recimo usisnu granu ili barem jezgru za usisnu granu koju bi radio od karbonkompozita lost core tehnikom (ima onaj filament stiroporne strukture koji se lako rastapa)) ili neke obloge unutrašnjosti koje su u originalu plastične, a više ih nije moguće kupiti za starije aute....
08.07.2022 | 20:08
Eto vidiš vraga. MIslio sam da ima neko instant rješenje. Kupim printer, dam više novaca (da se ne zamaram s prtljanjem i podešavanjem), uzmem 3D model (ili ga napravim) i pustim na print.
Ovo me dugo zanima, ali nikako donjeti odluku.
Hvala na iscrpnom tekstu.
09.07.2022 | 08:44
Nema na čemu.

I tu ti vrijedi ona stara ”koliko para, toliko muzike”. Naravno da, ako uzmeš skuplji model printera (tipa Zortrax), onda bude manje petljanja i podešavanja.

Recimo, ja sam nakon par tjedana printanja sa PLA plastikom prešao na ABS jer sam htio otporniji print na sunčane uv zrake. Kada sam se vratio na PLA, zaštopao mi se nozzle jer je u njemu još bilo ABS plastike, koja zahtjeva veću temperaturu od PLA pa sam na kraju morao mijenjati nozzle. Ako koristiš veću temperaturu od preporučene za vrstu plastike, onda ti se razvlači kao žvakača.

Kao što sam napisao i prije, ja sam uzeo Creality Ender 3 v2 koji je bio 2000 kn + oko 200€ dodataka iz Amazona. Da sada kupujem, uzeo bih Creality Ender 3 S1 Pro za 4300kn koji podržava veće temperature, ima senzor filamenta, ABL, dvostruku Z os, odvojivu podlogu za ispis i što je isto dosta bitno za početnike da je gotovo i cijelosti sastavljen (montaža u samo 6 koraka). Kad sam ja svojeg slagao, trebalo mi je sat vremena.

Isto jedna bitna informacija, ako printer ne misliš koristiti jedno vrijeme, onda je poželjno skinuti filament i staviti ga u vakumiranu vrećicu (jer vlaga nepovoljno utječe na njega) i isto tako pokriti printer da prašina ne pada po njemu (da kasnije ne gubiš vrijeme na čišćenje prije korištenja)

@Djuro: Ne znam koliko se isplati printati dijelove za neku praktičnu primjenu (heavy duty korištenje), jer se printa sloj po sloj pa u kombinaciji sa manjom količinom ispune ti ispisi nemaju neku strukturnu čvrstoću (prvenstveno kako su printani, u vis i osobito još ako su dosta ”tanki” u nekim dijelovima, ti dijelovi su lako lomljivi). Moguće je, ali treba dosta pokušaja i pogreške te vremena jer ispisi traju i traju.

Možete se poigrati sa slice softverom (aka Ultimaker Cura) i model koji vas zanima sliceati pa na kraju dobijete okvirno vrijeme printanja. Za to vam ne treba sam printer.

Moje mišljenje je da probaš s nečim jeftinim (tipa Creality) pa vidiš da li bi se upuštao u to ili ne. Ja sam počeo s namjerom da napravim par maketa, a sad znam raditi svoje modele u Fusionu kad mi zatreba neki dio (dosta bitan alat je digitalni caliper da možeš točno izmjeriti dimenzije potrebnog dijela). Dosta blizu osjećaja replikatora iz Star Treka, hehe!
29.04.2023 | 06:45
Goc, ovo mi danas iskočilo. Tvoj sud?

store.creality.com/eu/products/k1-speedy...e=fb&utm_term=eu
29.04.2023 | 21:32
Creality Ender S1 Pro sam testirao osobno. Bez ikakvog predznanja sam prvi dan dobio iskoristive stvari.

3D printanje je u principu sporo i kilavo a ja sam impulzivna osoba i sve bih na instant

Zato radije posaljem modele nekome tko se time bavi da to isprinta za mene.
30.04.2023 | 13:26
Ono kaj mi je na prvu iskočilo je malo manja površina za printanje i viša cijena. Sve ovisi kaj misliš printati. Prednost je kaj imaš autolevel koji puno znači. Creality je inače dobro pogođen kaj se tiče ekonomičnosti.

Za manje i detaljne ispise, sad bi išao na resin, a ne FDM printere.
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 22 sati, 2 minuta
 • m@xym: Nema na čemu.
 • invictus: m@xym - hvala na objašnjenju
 • m@xym: Jedan puni ciklus je 100%, nema veze na koliko posto si počeo puniti bateriju, a na kojem postotku si prestao. Recimo, jedan puni ciklus je ako si dans punio bateriju od 50% do 100% i ope sutra od 50% do 100%..A, isto je i ako 5 dana zaredom napuniš samo 20% baterija (nebitno da li je punjenje od 10% do 30% ili od 60% do 90%). Postotak napunjenosti baterije jedino utječe na njezinu dugotrajnost
 • invictus: Koliko na Macbooku je jedan ciklus punjenja baterije? Ispod koliko % baterija mora pasti, da bi se računao jedan ciklus punjenja?
 • Daddo: ajmo za početak otvorit temu na forumu u kojoj ćemo raspravljati o tome?
 • andy: @grof USB 2.0 mi daje oko 32, a USB 3.0 oko 95
 • andy: ajmo biti malo konstruktivniji od "tvoja oprema je smeće, baci ju i kupi novu"...
 • drpongrac23: @grof - baci te diskove u ropotarnicu povijesti i uzmi jedan vanjski Samsung SSD sa usb-c konekcijom.
 • grof: Nisu upitnici, smajlić je :)
 • grof: Daddo, znači, to je normalno. Samo sam to htio doznati. ????
 • MAK: Zanimljiva meditacija o procesorima u stolnim macovima
 • MAK: Zanimljiva meditacija o procesorima u stolnim macanima
 • Daddo: Imaš (pra)stare diskove sa bar 3 kontrolera između diska i računala.. kakve rezultate očekuješ?
 • grof: Thx cariblanco, no već imam app, samo nisam baš siguran da su reyultati kakvi bi trebali biti, pa bih ih volio usporediti sa nečim. Našao sam na netu gdje lik mjeri externe SSD i dobiva brojke od 500Mb/s i ne znam da li je SSD toliko dobar ili su moji diskovi toliko loši.
 • cariblanco: skini taj app, besplatan je
 • cariblanco: [link]
 • grof: Tražim ali ne nalazim . Može kakav hint kad i gdje si to postao?
 • grof: thx, idem pogledat.
 • dpasaric: Imaš BlackMagic disk testove za većinu strojeve koje sam testirao u prikazima ovdje, pa malo pogledaj vrijednosti
 • grof: zanimaju me uobičajene vrijednosti za HDD na USB 2.0 i 3.0 . Diskovi 2 su) su od 640nGb Samsung) i 2 TB (Kinez). Ovaj drugi bi , kao trebgao ,biti USB 3.0 no na mini macu m1 oba daju otpilike iste rezultate (oko 36Mb/s). Nekako mi se to čini malo....?
 • grof: Koristi li netko blackmagic disk speed test?
 • Dijete: menu bar text i ikone budu centrurane.. dodatno bih volio da mi se svaki novi prozor otvori u sredini monitora… win11 dock bar u sredini fakat ima smisla na velikim monitorima i hocu hocu hocu to… i pisao sam im u vise navrata, mozda da im Paso napise, njega slusaju, ko ce slusat deriste…
 • Dijete: Pokusao sam i nisam uspio tvikat macos da mi
 • Dijete: Ja sam pokusao hakirat macos da
 • drlovric: Izgleda fino na prezentaciji, vidjet cemo sta ce Apple ponuditi u tom segmentu. Oni obicno dodju zadnji na party, ali ponude naugladjenije i najbolje rjesenje stvari koje vec postoje :)
 • andy: jedan update za Siri dovodi macOS na istu razinu...
 • Zdravac: Ma kakvi windowsi!
 • andy: ništa posebno, zašto bi itko prešao na Windows zbog malo nabrijane Cortane?
 • mbp2009: može li ai pomoći za debug i troubleshooting lmao
 • rusty: @soffoklo - pa, sretno im bilo. Krasno je tamo na windows strani...
 • Soffoklo: Ako Apple na ovogodišnjem WWDC-u ne predstavi neki odgovor na ovo iz Microsofta predviđam sve veću tranziciju s macOS-a na Windowse: [link]
 • andy: thanks kupus
 • kupus: @andy vidi u ram servisu, možda oni nešto uspiju skemijat
 • mbp2009: šteta da nije umro kad je nosio vjenčano odijelo, a ne tek puno kasnije :)
 • smayoo: Doduše, i Tito se odijevao u bijelo, kao Papa... :D
 • smayoo: Ne znam ja... meni su i kardinali sumnjivi. Na kraju krajeva, isto su odjeveni u crveno. :P
 • Dijete: Don’t panic… ;)
 • Dijete: Priznajem… al sam se i sa kardinalom Kuharicem druzio… tako da kaj se mene tice ravnoteza medju zvijezdama je odrzana…
 • Daddo: happy towel day
 • smayoo: Priznaj da si nosio štafetu, komunjaro stara! ;)
 • Dijete: Sretan Dan Mladosti!
 • smayoo: Mislio sam na Proud Mary, naravno... :)
 • smayoo: RIP, Tina. Idem si pustiti Rollin' on the River u njenu čast...
 • Riba: O bokte, sto je iduce, Joan Collins??
 • drpongrac23: Otišla i Tina Turner. R.I.P.
 • drpongrac23: U blizini računala se ništa "ne jede, ne pije i ne puši". Staro pravilo :)
 • smayoo: Piši u forum
 • andy: proliveno piće po MacBooku Pro 14". Store Cvjetni kaže 1695 € za popravak. y/n?
 • mbp2009: ako je bio zadnjih 5-6 godina aktivan, onda normalno da su imali povrat kad je bilo bull trziste
 • halqicya: da presječem: iPhone 5s, Space Grey, 16 GB, s punjačem i adapterom - 40 EUR

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.06 Seconds

Provided by iJoomla SEO