20 godina Wikipedie
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

20 godina Wikipedie

17.01.2021 | 16:12
wikimediafoundation.org/wikipedia20/

Osobno smatram kako je upravo Wikipedia jedno od najvećih dostignuća i vrijednosti ljudskog društva koje nam je omogućio Internet, i koncept www, kao svjetska mreža informacija koju NITKO ne može kontolirati na način kako su nekad vlastodršci kontrolirali medije.

Dosta se dugo moglo čuti "pih, Wikipedia, tko tome vjeruje...", ali postupno sve manje. Već ne pamtim kad je meni netko zadnji puta takvo što rekao.

Jedino još čujem od profesora moje kćeri (u gimnaziji) kako nije ok za neki referat ili prezentaciju koristiti Wikipediu kao izvor. Kad god sam pitao zašto, nisam dobio decidiran odgovor, samo izmotavanje.

Uglavnom, istina je da neki članci u Wikipediji mogu biti predmet spora i rasprave, ali ne mogu biti "neprovjereni", jer Wikipedia ima najbolje uredništvo od svih svjetskih enciklopedija - svoje korisnike. Svaki autor može napisati nešto krivo, ali ga svaki čitatelj može ispraviti. Stvar u ogromnom postotku članaka funkcionira odlično.

Svojedobno sam na brodu Logos za sitne novce kupio CD izdanje Britannice (izdanje 1999, dakle, prije Wikipedie) i u tom času to je bilo najbolje što može, u smislu dostupnosti i sveobuhvatnosti. Pa sam svejedno u desetak godina korištenja naišao na more netočnosti, pa i gluposti.

Zanima me čuti mišljenja i komentare. Koliko često koristite Wikipediu i za što sve? Imate li neki izvor kojeg smatrate boljim kao repozitorij općeg znanja?

Kao primjer, jedan od načina na koje je ja koristim je - za korektno terminološko prevođenje. Na primjer, ne znam kako se na engleskom (njemačkom, talijanskom...) točno kaže "bregasta osovina". Ili "kelj pupčar". Google translator u takvim situacijama obično nije baš pouzdan. Otvorim hrvatsku Wikipediu, utipkam izraz, dođem do članka i onda na dnu lijevo odaberem taj članak na nekom drugom jeziku i tamo vidim kako se to na nekom drugom jeziku kaže.
17.01.2021 | 19:06
Ja koristim cesto i povremeno uplatim donacije. Generalno je ok ali naravno da smo se mi uspjeli i na to posrati:

en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikipedi...t/2019-08-30/Opinion
17.01.2021 | 20:23
Stari problem i poznata priča. Ali to nije problem Wikipedie, nego nas.
17.01.2021 | 21:18
U pravilu mogu reći da su tehničko-matematički članci na wikipediji vrlo stručni i pouzdani. Ovi ideološki me i tako ne zanimaju
17.01.2021 | 21:35
vecinom mi je prvo mjesto gdje nesto pogledati na brzinu... valjda sam star pa tesko mjenjam navike ...
17.01.2021 | 22:28
Velika stvar i sjajno dostignuće naše civilizacije!

Jedino s čime bih mogao to usporediti po "težini" je Wolfram Alpha, mada je Wiki ovdje za postojeće znanje, a Wolfram za znanje koje se real-time stvara korištenjem tog genijalnog servisa.

I evo mala anegdota za Wikipediju: negdje krajem 2005. godine pošaljem email tadašnjem CEO-u (pitao sam nešto u vezi naše prometne simulacije Urban Jungle) i odmah drugi dan dobijem pristojan odgovor! Kao i mnogi drugi veliki ljudi, pristojnost i otvorenost krase one koji imaju tu "širu sliku", viziju neke bolje sutrašnjice.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 sati, 23 minuta
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!
  • pontmax1: Ima li šampanjac ili samo Pepsi bez šećera :D
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!
  • Gjuroo: Sretan Božić, ekipa!
  • zoranowsky: Sretan Božić svima! :)
  • Djuro genijalac: Sretan Žićbo!
  • Bertone: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić! :)
  • smayoo: Sretan Božić! :)
  • drpongrac23: Svima koji slave, čestit i blagoslovljen Božić!!!
  • drpongrac23: U peći na drva, naravno, legendarnom Smederevcu!
  • drpongrac23: Da li su svi pripremili purice, janjetinu, odojke, mlince za sutra?!?! Moja je purica nasoljena i čeka jutarnje pečenje!!!
  • imenso: Evo molio bih ako imate 2-3 minute vremena i volju proslijediti dalje za riješiti jednu anketu: [link] Potpuno je anonimno
  • Bertone: Aaaa tooo,... baš sam tutlek :) ... vidi se OK, evo pikčr: [link] ... i sorry na lošoj kvaliteti slike, jbg, nemam sad pri ruci bolju :)
  • smayoo: Mislim da je @iAntu zanimalo kako se vide gravirana slova kad je isključeno osvijetljenje od ispod, dok je dnevno svjetlo
  • Bertone: Nema razlike u količini/vidljivosti svijetla koje dolazi ispod/kroz tipke u odnosu na originalna slova, jedina razlika je mrvicu manji font uz napomenu da sam do sada radio samo lasersko graviranje na ThinkPadima T serije. Planirao sam jednom odnijeti i jedan MBP ali nisam nikad stigao.
  • iAnte: @bertone jesu li gravirana znakovi vidljivi i u dobro osvijetljenim prostorima?
  • dpasaric: Legenda.
  • smayoo: RIP Chris Rea... :(
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.53 Seconds

Provided by iJoomla SEO