29.08.2020 | 23:27
Vjerujem da su mnogi članovi Jabučnjaka posjetili naš Muzej računala PEEK&POKE u Rijeci i bili zadovoljni količinom Apple tematike koju pokrivamo! Uvijek dobivamo nešto novo, pa vrijedi svratiti barem jednom godišnje!
Naravno, usputno zahvaljujem svima ovdje (a mnogo vas ima!) koji ste pomogli rad muzeja svojim donacijama, kako u novcu, tako u starom Appleovom hardveru i softveru! Zakon ste!

Ako sam slučajno nekoga zaboravio na listi donatora (molim provjerite!), obavezno mi se javite da vas dopišem!
Obećao sam Tozi, voditelju muzeja, da će novi PEEK&POKE web biti gotov za njegov rođendan! Do sada smo se 13 godina šlepali jednostavnom stranicom koja nije podržavala niti mobitele, ali isprika nam je bilo to da smo mi "retro", pa je to prolazilo. Teško je sve to napraviti kada se ne raspolaže sredstvima nego se sve izvodi volonterski i uz gomilu entuzijazma, a u isto vrijeme treba na nekom drugom mjestu zaraditi za kruh. No, kako koristimo isto gorivo kao za Jabučnjak, a ima tu i našeg inata u opovrgavanju one "sve što vrijedi i košta", tako smo konačno završili i novi web.
Izrada je sveukupno trajala oko 9 mjeseci tijekom dvije godine. Najviše vremena je utrošeno na urednički dio, prikupljanje građe o svemu što je odrađeno sve ove godine, a za muzej je to bitno jer konačno daje jasan kronološki pregled svih aktivnosti muzeja, fokusa koji smo imali, ali i kao uredno posložena arhiva iz koje potencijalni sponzori mogu vidjeti koliko se volonteri trude i da je to projekt od velike društvene koristi, a u slučaju grada Rijeke i prvoklasna turistička atrakcija, sada već svjetske reputacije. Treći razlog za ovakav opsežan web je dobra motivacija za sve potencijalne suradnike; računamo da će mnogi, kada vide što smo sve odradili i kako je to izgledalo, koja imena su kod nas gostovala, da je to pravo mjesto s izuzetno dobrom vibrom! Uostalom tako kaže i sam Steve Wozniak!
Uglavnom, održali smo obećanje i novi web je online:
www.peekpoke.hr
Možete pregledati arhivu s preko stotinu događanja - od predavanja, edukacija, radionica, pa do promocija, izložbi i koncerata! Ni sami nismo vjerovali koliko toga smo odradili sve ove godine. Posebno se ističe 2010. godina kada smo imali veliko događanje "Rijeka 2010" za koje bih rekao da u relativnom odnosu realiziranih programa i utrošenog novca s lakoćom nadmašuje omjer koji ima Rijeka 2020!

Nije da smo to sve napravili baš s 0 kuna, ali nije niti daleko, sve je odrađeno putem sponzora i volontiranjem. Ako ste bili na nekom od naših događanja prelistajte galeriju fotografija s istog, vjerojatno ćete se negdje naći!
Iako više nemamo aktivan Hyperviz muzeja (problem s kompatibilnosti stare verzije), pa ne možete interaktivno istraživati muzej, sada imamo nešto slično pomoći virtualne 3D šetnje - pa prođite kroz tekuće stanje u muzeju (od prije cca mjesec dana). Uskoro ćemo dodati i aktivne linkove na svaki eksponat, pa će i takva virtualna posjeta muzeju biti edukativna.
Voilà, to je to, geekette i geekovi uživajte - i posjetite nas prvom prilikom!