Predsjednik - Predsjednica
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Predsjednik - Predsjednica

11.01.2020 | 11:01
Generalno istina, ali trend loše prehrane treba mijenjati. Treba više ulagati u svoje zdravlje, prehranu. A djecu tome treba učiti odmalena.
11.01.2020 | 12:15
Naravno. Ako si to možeš priuštiti. Kod nas je razlika u cijeni između smeća i solidnih prirodno uzgojenih namirnica još relativno mala, nekad je čak i jeftinije kupiti zdravu namirnicu sa sela, nego smeće u trgovačkom lancu, pa se uglavnom odabir svodi na volju roditelja da utroše dodatno vrijeme na to. Ali u većini zapadnog svijeta je, isto kao sa zdravstvenim osiguranjem, situacija takva da (ne 25%, nego) niti 10% populacije ima prihode dovoljno visoke da se konzistentno hrani zdravo.
11.01.2020 | 12:28
U francuskim Alpama u dolini Villar-d Arene se od 15 stoljeća jedanput godišnje peče jedna vrsta kruha "pô buli" kuhani kruh, to se peče u jednom vikendu za cijelu godinu. Taj običaj se mogao održati samo jer su se od dječjih nogu navikli na okus toga kruha.
Tako da gubitak autohtonih okusa namjernica znači i gubitak tradicije.
11.01.2020 | 12:57
U Norveškoj se na Badnjak i Veliki petak (nekad puno više nego danas) tradicionalno jelo "lutefisk". To je sušeni bakalar, skuša (nor. makril) ili kakva slična riba koja se prije kuhanja danima namače u otopini sode kaustike (NaOH, u nekim našim krajevima poznata i kao "beli pesak" kojim se nekad ribalo podove, sanitarne prostorije, kuhinje i sl.) dok ne postane želatinozna i teško probavljiva.

Tako da - nije baš svaka tradicija nešto tako super turbo dobra da je vrijedi očuvati bezuvjetno.
11.01.2020 | 14:47
Pa nije ni tako strašno. Za njih je turbo dobra, a ti ne moraš baš sve šta vidiš strpati u usta.
Prilozi:
11.01.2020 | 15:56
Surströmming
11.01.2020 | 18:50
To je švedska fora. I, da, još je ukusnije...
11.01.2020 | 19:15
Da ne bude off topic, s tim bi hranio naše "dobronamjerne" političare, dok se ne poprave !
11.01.2020 | 21:09
jura22 kaže:
1. Osnovno zdravstveno osiguranje bilo obavezno za sve i placalo bi se u apsolutnom iznosu.
2. Dosatno zdravstveno osiguranje placalo bi se dobrovoljno, a veca premija znacila bi i vise usluga koje bi bile kvalitetnije.

Bake i djedovi su pokojni, roditeljima mi ne bi bio problem placati.

Gornja opaska za pusace, alkoholicare, narkomane, debele, bulimicarke, anoreksicarke i sve ostale rizicne skupine placale bi osjetno vise i to ne ono obavezni, vec dodatni koje bi osiguravatelj odredio.
Osiguranja su inace jako dobri regulatori.
Rade po jednostavnom principu, rizik taste, raste i premija i obrnuto.

Ako sam dobro shvatio, plaćanje u apsolutnom iznosu podrazumijeva da svi zaposleni plaćaju fiksni iznos (koji je jednak ukupnom godišnjem izdvajanju podijeljenom sa brojem osiguranih osoba) bez obzira na iznos njihove plaće. Takav sustav plaćanja bi bio izuzetno nepovoljan jer bi svi zaposlenici sa ispod-prosječnim plaćama izdvajali više nego kod plaćanja u postotku (gdje oni sa većim plaćama izdvajaju proporcijalno više od onih sa manjim plaćama), pa bi oni sa najmanjim plaćama izdvajali najviše, i plaća bi im se drastično smanjila.

Osnovni problem američkog modela zdravstvenog osiguranja je upravo u tome što visina premije ovisi o zdravstvenom stanju osiguranika, što u praksi znači da će relativno zdrava osoba moći priuštiti premiju osiguranja, ali će morati izdvajati puno više novaca nego što izdvaja osiguranik u sličnom sustavu solidarnog osiguranja (kao što je to slučaj kod nas), što znači da će mu plaća biti manja.

Ali osoba koja boluje od neke kronične ili potencijalno smrtonosne bolesti (dakle najčešće bolesti današnjice kao što su kardio-vaskularne bolesti, maligne bolesti i sl.) će imati toliko visoku premiju da je neće moći priuštiti, osim ako nema izuzetno visoku plaću. I šta onda?!
Da se ubije odmah, da čeka smrt bez adekvatne zdravstvene skrbi, ili da se iseli u neku državu koja ima solidarno zdravstveno osiguranje?!
11.01.2020 | 21:42
Tako nekako. Svatko je pristaša američkog modela zdravstvenog (ne)osiguranja dok je relativno mlad i uglavnom zdrav i dok su mu djeca, dajbože, zdrava. Jebo, dakle, sustav "osiguranja" koji valja samo kad ti ne treba.
12.01.2020 | 10:09
jura22 kaže:

1. Osnovno zdravstveno osiguranje bilo obavezno za sve i placalo bi se u apsolutnom iznosu.
2. Dosatno zdravstveno osiguranje placalo bi se dobrovoljno, a veca premija znacila bi i vise usluga koje bi bile kvalitetnije.

Kad bi neko (ti) došao u bolnicu i trebala bi usluga koja nije na listi pokrivenosti ne bi je dobio sve jedno šta će se desiti?

jura22 kaže:

Bake i djedovi su pokojni, roditeljima mi ne bi bio problem placati.

Ko u KL ko ne doprinosi dovoljno eliminiraj?

jura22 kaže:

Gornja opaska za pusace, alkoholicare, narkomane, debele, bulimicarke, anoreksicarke i sve ostale rizicne skupine placale bi osjetno vise i to ne ono obavezni, vec dodatni koje bi osiguravatelj odredio.
Osiguranja su inace jako dobri regulatori.
Rade po jednostavnom principu, rizik taste, raste i premija i obrnuto.

To su ti već 80% svih osiguranika!
12.01.2020 | 15:17
jura22 kaže:
U vecini slucajeva ljudi su glupi (a i neobrazovani) i bilo kakva edukacija ne donosi rezultat tako dugo dok ih se po novcaniku ne udari.

Edukacija je dovela do tog stanja / usvojenosti tih znanja. Stoga je jedini put edukacija kako bi se promijenilo to stanje Nema drugog puta

Ja sam za USA zdravstveni sustav. “Koliko para, toliko muzike.”

Jedno pitanje za iskreni odgovor:

Da li bi i dalje bio za USA zdravstveni sustav da ti se promijene egzistencijalni uvjeti i da od sada nemaš uvijete za tebi potrebno zdravstveno liječenje?
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 8 sati
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Riba, skunic, Anonimci (719)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.00 Seconds

Provided by iJoomla SEO