MacAppExtensions i kako ga se riješiti
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacAppExtensions i kako ga se riješiti

22.05.2019 | 18:11
Pozdrav,
Naime kako sam naslov teme kaže radi se o tome da sam negdje skupio to govno i sad ga se ne mogu nikako riješiti. Nakon što ga deinstaliram i sve tragove uz pomoć AppCleaner aplikacije, nakon cca. 24h on se ponovo naseli na komp. i redirekta me na na stranice tipa Mackeeper, zamjenjuje google sa tapufinderom i slična sranja. Pojavi se pod extensionsima u postavkama Safarija i Firefoxa i uglavnom jako živcira.
Na netu su rješenja tipa, nađite čudnu aplikaciju u Applications folderu (koje ja nemam ni kad je on na kompu, a ni kad ga deinstaliram) i deinstalirajte je sa kompa i biće sve OK.
No sranje se vrati, čak i sad kad ga kao nema na kompu tu i tamo mi iskače mackeeper i sl.
Pomagajte!
22.05.2019 | 18:19
Zašto si uopće instalirao taj AppCleaner? To nije aplikacija koja je u osnovnom sistemu, možda baš zbog nje imaš probleme.
22.05.2019 | 18:51
Imam je već godinama, a instaliran je zato jer nađe sve tragove zaostale od deinstalacije.
Nije radi nje, ovo je novije pridode
22.05.2019 | 18:52
Thanks Žabac, probat ću kad se vratim doma.
Ma znam da sam ga s nečim sam instalirao, ali jbga sad
22.05.2019 | 19:24
Nije jbga sad, nego:

a) ne utipkavaj admin password bezveze kad god ti popne. Ako ne znaš što si učinio da te pita da uneseš admin pass (ili ti nedajbože admin account NEMA PASSWORD? ), onda uklikaj "Cancel" i ne utipkavaj password.

b) ne skidaj kojekakve "warez" iz sumnjivih izvora
23.05.2019 | 08:46
Ljudi, hvala na pomoći. Postupio sam po uputama, sad mi preostaje pričekati dan-dva da vidim da li je uspjelo.
@smayoo; imam admin password (naravno), nadam se da je to to što se ovoga problema tiče.
23.05.2019 | 09:41
Želim ti da ti je to - to.
Inače, @Žabac, hvala na uputi. U /Library/LaunchAgents i ~/Library/LaunchAgents se skupi dosta i raznog drugog smeća. Ja sam išao zaviriti tamo da vidim što sve ime. Osim nekih Appleovih pradavnih agenata koji više nisu uopće u funkciji (stari me.com servis i sl.), hrpe, ali stvarno HRPE agenata od Cocktail aplikacije (koju sam jednom bio probao i uredno maknuo koristeći njenu vlastitu uninstall skriptu), neželjenog useljenog spywarea od Googlea i Micro$ofta...
Tako da bi, zapravo, svatko tko (kao ja) nije dugo (ili nikad) napravio clean install, nego čak i sa starog na novi Mac seli koristeći TM backup, trebao povremeno zaviriti u oba ta foldera (to jest, u sistemski /Library/LaunchAgents i u SVE korisničke /Users/<ime>/Library/LaunchAgents, i pobrisati sve odande). Štoviše, ne odmah pobrisati, nego svaki otvoriti, vidjeti što se točno i odakle pokreće, obrisati taj izvršni folder, a onda i samu .plist datoteku u LaunchAgents...
23.05.2019 | 12:48
Ja nisam reinstalirao MacOS od 2008-2009 valjda. Samo ga selim s masine na masinu, pa sam bas provjerio ova dva foldera jer idealan sam kandidat da se tu svega nakupilo.

Ali satvarno nije. Nije uopce bilo puno unosa, 10-ak svega (uglavnom Adobe, Microsoft, Skype, Paragon). Nista sumnjivo...

U svakom slucaju hvala na preporuci. Nije kostalo nista provjeriti to.
23.05.2019 | 14:04
Kako - ništa sumnjivo? A Micro$oft?
24.05.2019 | 07:35
Evo prošlo je 24h i ono nije bilo to
Govno se vratilo i opet me baca na mackeeper, postavlja se u extensions, stavlja se kao homepage...
Imate li nekih drugih ideja kako se toga riješiti?
24.05.2019 | 07:52
Probaj sa "Malwarebyt" za mac.
  • kupus
  • Posjetitelj
24.05.2019 | 12:32
dario15 kaže:
Evo prošlo je 24h i ono nije bilo to
Govno se vratilo i opet me baca na mackeeper, postavlja se u extensions, stavlja se kao homepage...
Imate li nekih drugih ideja kako se toga riješiti?

Imao sam nekakvo slicno smece na windowsima, nakon brisanja svih mogucih fajlova opet se pojavljivao. Nakon toga sam reinstalirao browser, tad je bilo sve pet.
24.05.2019 | 12:38
E ali kad se Safari ne može deinstalirati.
  • kupus
  • Posjetitelj
24.05.2019 | 13:15
dario15 kaže:
E ali kad se Safari ne može deinstalirati.

Probaj neki drugi browser onda, safari ionako nije u rangu ostalih.
24.05.2019 | 14:17
Kako se ne bi Safari dao instalirati? Samo ga odvučeš u smeće. Ali onda ti neke funkcije OSa koje se oslanjaju na njega neće raditi.
Međutim, nije rečeno da ne bi isti problem imao i s bilo kojim drugim browserom. Kako ti kaže Žabac, tvoj problem je u tome što i dalje imaš i koristiš neku aplikaciju koju si skinuo s nekog torrenta, nekog warez sitea i sl. pa ti ona svaki put nanovo useli sranje kad ga ti očistiš. Razmisli što si odakle skidao i instalirao, a da nije regularno i službeno podržano.
Na Macu NEMA DRUGOG NAČINA za naseliti takav malware, osim da si mu ti dopustio da se naseli (utipkavanjem admin passworda), vjerojatno prilikom neke PKG instalacije.
Ako ne znaš što bi to moglo biti, vjerojatno će najlakše biti da pregaziš cijeli disk i napraviš clean install OSa, ali nakon toga ne smiješ vraćati ništa s Time Machine backupa jer ti je i on kontaminiran
24.05.2019 | 14:48
Moj poznanik instalirao 1Password sa warez stranice i logicno ostao bez svih podataka. Doslovce je nekome poklonio sve svoje lozinke. Sad vraca jedan po jedan, mijenja lozinke, ide recovery onih koji su zamijenjeni. Uglavnom patnja...

Nadam se reko da ti je to skola. Kaze jest, vraticu se onu staru piratsku stranicu sa koje sam godinama bez problema skidao
24.05.2019 | 16:46
Private bitwarden sa 2fa, ftw
25.05.2019 | 09:46
smayoo kaže:
Kako se ne bi Safari dao instalirati? Samo ga odvučeš u smeće. Ali onda ti neke funkcije OSa koje se oslanjaju na njega neće raditi.
Međutim, nije rečeno da ne bi isti problem imao i s bilo kojim drugim browserom. Kako ti kaže Žabac, tvoj problem je u tome što i dalje imaš i koristiš neku aplikaciju koju si skinuo s nekog torrenta, nekog warez sitea i sl. pa ti ona svaki put nanovo useli sranje kad ga ti očistiš. Razmisli što si odakle skidao i instalirao, a da nije regularno i službeno podržano.
Na Macu NEMA DRUGOG NAČINA za naseliti takav malware, osim da si mu ti dopustio da se naseli (utipkavanjem admin passworda), vjerojatno prilikom neke PKG instalacije.
Ako ne znaš što bi to moglo biti, vjerojatno će najlakše biti da pregaziš cijeli disk i napraviš clean install OSa, ali nakon toga ne smiješ vraćati ništa s Time Machine backupa jer ti je i on kontaminiran

Evo prošlo je 24h (dosad se uvijek pojavljivao ujutro kad bi upalio komp) i izgleda da ga nema (ni kad ga potražim ručno ni u extensionima).
Nisam imao piratskih programa, sumnjao sam na extensions u Safariju i izgleda da sam bio u pravu.
Naime instalirao sam 2 dodatka; Block Ad i DuplicateTab. Ali problem je što sam ih instalirao iz App store-a, a ne sa nekih torrenta! Uglavnom, ako se ne pojavi još dan-dva znači da je očišćen.
Btw koji adblocker vi ostali koristite na svojim računalima?
25.05.2019 | 20:51
Ja koristim pi-hole.net

Investiraj par stotina kuna u Rasperry Pi i riješi se svraba na kompletnoj mreži.
25.05.2019 | 22:45
Koristim AdGuard for Mac, često zna biti na akcijama s lifetime licencom inače je godišnja pretplata. Dobra stvar kod ovog appa je što je sistemska i blokira reklame u svim browserima i aplikacijama, a ne samo u jednom browseru.
26.05.2019 | 11:51
Kakva samokontrola kad mi iskaču pop-upovi na svakom site-u?
Kako da to samokontroliram?
26.05.2019 | 13:32
Gledaj...
Jednom kad pokupiš to, kasno je. Samokontrola je u tome da ne ideš na sajtove gdje te napadaju takva sranja, i da paziš to klikaš kad ti iskaču razne poruke, pitanja i upozorenja.

Ja ne koristim NIKAKVU zaštitu na Macu, 12 godina otkako ga koristim, i nikad nisam pokupio ništa. Ne skidam warez, ne koristim piratske straming servise, ne klikam reklamne linkove, nikad ne dozvoljavam da mi ikoji web site šalje ikakve obavijesti i nemam ni google, ni facebook account koji je stalno prijavljen. U pravilu ne koristim webkit bazirane browsere (pa ni Safari), ali to nije toliko bitno.
26.05.2019 | 14:09
smayoo kaže:
Gledaj...
Jednom kad pokupiš to, kasno je. Samokontrola je u tome da ne ideš na sajtove gdje te napadaju takva sranja, i da paziš to klikaš kad ti iskaču razne poruke, pitanja i upozorenja.

Ja ne koristim NIKAKVU zaštitu na Macu, 12 godina otkako ga koristim, i nikad nisam pokupio ništa. Ne skidam warez, ne koristim piratske straming servise, ne klikam reklamne linkove, nikad ne dozvoljavam da mi ikoji web site šalje ikakve obavijesti i nemam ni google, ni facebook account koji je stalno prijavljen. U pravilu ne koristim webkit bazirane browsere (pa ni Safari), ali to nije toliko bitno.

Ma OK, sad sam se riješio tog govneta i to je riješeno.
Ja sam se referirao na Žapčevu reakciju da se treba samokontrolirati kad sam pitao koji adblocker koristiti. Ne mogu ja utjecati ako iskaču reklame i prekrivaju dio stranice, a toga se želim riješiti.
Ne klikam na te reklame, ali me smeta što iskaču.
Ne koristim ni ja antivirus ni ništa slično i u sad 8 god. ovo je prvi slučaj da se nešto ovakvo desilo.
26.05.2019 | 15:21
Žabac je vjerojatno mislio kako ne bi trebao posjećivati takve stranice na kojima tako iskaču reklame.
Kad smo kod toga, evo, ja se sad pokušavam prisjetiti kad sam i gdje zadnji puta doživio da mi tako iskaču reklame i sl... ne uspijevam. Vrlo rijetko na takve stranice naletim. Koje su to, na primjer?
26.05.2019 | 15:45
smayoo kaže:
Žabac je vjerojatno mislio kako ne bi trebao posjećivati takve stranice na kojima tako iskaču reklame.
Kad smo kod toga, evo, ja se sad pokušavam prisjetiti kad sam i gdje zadnji puta doživio da mi tako iskaču reklame i sl... ne uspijevam. Vrlo rijetko na takve stranice naletim. Koje su to, na primjer?

Pa evo neke stranice koje često posjećujem, a imaju hrpu pop-upova: forum.hr, auto-klub.hr, allmusic.com, hr.seebiz.eu, t-portal.hr, autoportal.hr...
26.05.2019 | 16:49
Nisam inače niti na jednoj od tih stranica, ali evo sad sam "prošetao" kroz sve adrese koje si naveo. Ima reklama (naravno), ali nema pop-upova. Najnapadnije što sam vidio je da na nekim (tportal.hr npr.) ima bannera koji se pojave na dnu prozora i smanjuju prostor na kojem se vidi željeni sadržaj. Na ostalim stranicama reklame se nalaze na mjestima gdje ionako nema ničeg drugog osim reklama.
E, sad, jbg... razumijem da ti to smeta, ali to su obične reklame, nisu pop-upovi, nije malware...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 50 minuta
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

dpasaric, drlovric, Riba, tino1, Anonimci (640)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.31 Seconds

Provided by iJoomla SEO