Kako do boljeg sutra?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako do boljeg sutra?


20.09.2018 | 17:23
Zadnji puta kad sam ja to provjeravao (istina ima dosta godina), pristanak poslodavca si morao dobiti samo ako ti se i drugi posao upisivao u radnu knjižicu (kao dodatni rad, odnosno ako radiš kod oba nepuno radno vrijeme), odnosno i za honorarne poslove ako radiš iste poslove kao i za svog poslodavca (jer je to inače zakonom zabranjeno).
Ja praktički cijeli život radim više od jednog posla. Ono što mi nije prvi posao je uglavnom bilo na ugovor o djelu ili autorski ugovor.
Prekovremeni rad je normalna stvar kad se sustižu rokovi, jbg. Ali ne može biti permanentno stanje. Pa onda, ako smo ovaj tjedan radili 15h na dan jer je bio neki rok, idući sam slobodan 100%, a onaj iza radim skraćeno 5 ili 6 h dan. Pa onda u to vrijeme odradim neki honorarni posao ako mi se ne spava.
  • Daddo
  • Posjetitelj
20.09.2018 | 17:48
mmesko kaže:
Ja ne znam u kakvom ti paralelnom svemiru zivis, pa stanovi u Dubravi su izmedu 250-300 eura bez rezija! Dok plati 300 eura stanarinu, struja/voda/plin/internet/TV pretplata/mobitel/hranu, pitam te jos jednom, sta tom covjeku ostane??? A od svega toga se uzima jos odredeni % da bi TI imao za placu u Holdingu.
Tako je, moze zivjeti u Zapresicu, pa ce onda i vise trositi mjesecno na gorivo i sl (ili ces reci da neka se vozi vlakom ili jos bolje biciklom svaki dan iz Zapresica do Zagreba?), pa ga u konacnici izade na isto.
Tako je, covjek koji radi od 9-17 (znaci odlazi od kuce u 8 vraca se u 18) ce jos svaki dan nakon 10 sati provedenog na poslu obradivati 2 sata vrt i slicno?
I ono sto jos nije uracunato ovdje je cijena samog automobila/odrzavanje/osiguranje i sl. Ajde da je neki mali auto cca 60.000kn/60mjeseci= 1000kn/mjesecno samo za kredit za auto!


Kad već radiš usporedbu i uzimaš žutilo u ruke, evo ti si ako se ne varam u UK... koliko te košta najam stana, režije, automobil i gorivo? (u odnosu na primanja naravno).

Što se konkretno Holdinga tiče, imaš javno dostupne kolektivne ugovore i sistematizaciju, guglaj. Broj ljudi zaposlenih na mjestu X je definiran sistematizacijom. Ima li ih previše? Ne znam. Ono što je problem, problem je jednako kao i u realnom sektoru, no to je do čovjeka koji obavlja svoj posao - ima li ili nema osjećaj da svoju plaću treba - zaraditi. Da bi plaću zaradio, ako nisi NKV (jer je NKV plaća nažalost takva kakva je, niska ma gdje se nalazio), onda moraš i neku školu završiti i neko znanje imati koje možeš unovčiti. Kakvo znanje u prosjeku ima današnji srednjoškolac po završetku srednje škole, smayoo ti je napisao negdje u nekoj od tema. Moj prijatelj kao predavač na FER-u, osvrnuo se na (meni, a i njemu poraznu i zaprepašćujuću) činjenicu da je gotovo 60% budućih studenata na upis došlo s roditeljima.

Znaš što je idiotarija? Klinci ne studiraju zato da bi nešto naučili nego da bi dobili diplomu. Klinci ne uče da bi naučili nego da bi zaradili odlične ocjene. A bilo kakvo konkretno i unovčivo znanje nemaju gdje steći.

Kad smo tražili elektroničare, elektrotehničare, direktno iz škole, ono što se javilo nije znalo ni htjelo odvijač držat a kamoli lemilicu. Unimer je apstraktan pojam im bio. 7 od 10 njih nije znalo napisati životopis koji na nešto liči, nego je bilo c/p sa mojposao.net

I takve bi netko negdje trebao zaposliti? Mogu, na bauštelu u Njemačku, u Irskoj po skladištima ili u Nizozemskoj skidati hrđu s brodova. A sve navedeno su "NKV poslovi" s kojima će tamo jednako biti "socijala" kao i ovdje, uz sitnu razliku da tamo socijala živi nešto bolje nego tu, te će eventualno ako savladaju jezik dovoljno dobro napredovati do "staklenog stropa". Oni koji jezik ne znaju dovoljno da sami odu i nađu posao, posude 800 kn i daju agentu koji ih prevari pa odu i rade za isto za koliko bi u RH a vrhnje bere agent.

Stručnjaci, kojih naravno ima, su ili već vani i rade za normalne novce i žive normalno, ili su tu i rade to isto i žive malo drugačije, ali opet glavninu posla rade za strance, jer raditi s državom kao glavnim klijentom je ubojstvo, razloge je naveo smayoo opet, ranije.
20.09.2018 | 19:41
Evo da vam svima odgovorim

@smayo da, u potpunosti se slazem da je 24 sata zutilo i nemam ni pojma kako sam naletio na taj clanak, ali se ne mogu poreci cinjenice o iznosima koje drzava uzima za sebe...
da, u UK je sasvim normalno zivjeti u jednom selu izvan vecih gradova i "comute" do mjesta posla, jer su poslovi u gradovima bolje i vise placeni, ali je isto tako cinjenica da je usluga prijevoza ovdje puno bolja i nemas problema sa kasnjenjem vlakova i sl. Da, na autoputevima zna biti guzva ponekad i zastoji, ali opcenito prometna povezanost pa cak i najmanjih sela sa vecim gradovima je odlicna. (kod nas ako iz nekog sela od cca 500 stanovnika jednom dnevno ide autobus do veceg grada puno sam i rekao, o vlakovima da i ne govorim). I ono sto ne znam koliko vas zna o autocestama u UK je da su BESPLATNE!
Isto tako, moze se raditi vise part time jobs-a ovdje i to nije nista strano, jer imaju ili djecu ili im se ne da raditi duze (da Britanci za neke poslove su vrlo lijeni!) i sasvim su zadovoljni. I cak sa jednim part time job mogu normalno zivjeti (relativno normalno, kao recimo u Hrvatskoj prezivljavati), ali vec sa full time jobom najnormalnije.

@Daddo, kao sto sam gore spomenu smayi, da 24 su zutilo i ne citam ih, samo sam slucajno naletio na clanak
stan 600 (u centru grada, cca 40-tak m2 novogradnja), rezije (struja/voda/council tax -kao nas prirez/internet/mobitel) 200, hrana 200-250= max 1100 mjesecno izdaci, placa oko 2600 (s tim da je placa svaka 4 tjedna, a ovi gore obracuni su mjesecni, tako da redovno imam 13 punih placa), auto jos nemam ali evo recimo gledam uzeti nesto par godina, ocuvano i mogu se naci solidni auti (bmw 1, audi a3, mercedes a ili b klasa i sl.) za nekih 10-ak tisuca... sto znaci da ga ja otplatim u nekoliko mjeseci bez da gladujem...
I da, slazem se sa tim da danasnji studenti gledaju kako da dobiju diplomu na sto bezbolniji nacin i onda misle hladiti onu stvar ostatak zivota i misle da ce im novci padati sa neba... Pa evo cu samo navesti na mom primjeru, gdje sam krajem 3 ili pocetkom 4. godine shvatio da samo od fakulteta necu nauciti gotovo nista i da me nece spremiti za moju profesiju kako spada, pa sam zato naredne 3 godine VOLONTIRAO u svoje slobodno vrijeme na klinici iz podrucja koje me zanima i bio u startu ispred 99% mojih kolega. Zato sam dobio posao odmah, zato sam dobio preporuke od profesora sa klinike koje su mi itekako pomogle pri laksem zaposljavanju i boljim uvjetima u UK. Jer ja priznam samo rad i volju, ostalo su samo isprike i izgovori...
20.09.2018 | 20:06
Daddo kaže:
Moj prijatelj kao predavač na FER-u, osvrnuo se na (meni, a i njemu poraznu i zaprepašćujuću) činjenicu da je gotovo 60% budućih studenata na upis došlo s roditeljima.


Čini mi se (možda griješim) da je i mmesko već iz te generacije koju su mame vodile na upise na faks (a nekima i dolazile na faks presretati asistente i profesore jer su došle "na informacije").

Da, to je zaista tužno. Ali za to nisu krivi ti klinci, nego njihovi roditelji. Dakle, naša generacija, okvirno (recimo, od 1958. do 1973. godišta).

Znaš što je idiotarija? Klinci ne studiraju zato da bi nešto naučili nego da bi dobili diplomu.


To su već oni bolji. Najveća većina ih studira samo zato da ne moraju tražiti posao, nego da se prošvercaju još par godina na grbači starcima.
  • Daddo
  • Posjetitelj
20.09.2018 | 20:20
Hvala na odgovoru. A sad brzinska analiza tvojih prihoda i rashoda i usporedba s ovim iz 24 sata.

Ako dobro vidim, tvoj netto mjesečni je 3 puta veći od HR samca. Troškovi (bez auta, kafića i restorana) su ti otprilike isto 3 puta veći. Auto od 10ak tisuća na godinu dana ti pojede gotovo 50% netta.

Po tim brojkama i matematici, osim boljih uvjeta rada (koji su opet takvi zbog specifičnosti tvoje struke, a ne jer su općenito bolji u svim strukama) ja ne vidim da su tvoji izdaci drastično manji ili da ti ostaje "više" nego HR samcu.
20.09.2018 | 20:40
Ne znam samo na osnovu cega si dosao do takvog zakljucka Pa ja sam o takvom autu mogao samo sanjati sa svojim primanjima u HR, ovdje je to vise nego realnost i u cca 12 mjeseci ga mogu otplatiti, dok bi mi za isti takav auto u HR trebalo barem 5-7 GODINA! I to ga bez problema mogu otplatiti da mi ne fali apsolutno nista u zivotu, izlasci i sl.

Samac u HR (tocnije ZG ovdje) ima placu od 6000kn, s tim da ovdje napominjem konkretno u mojoj struci da je ovo placa nekog sa 5-10 godina iskustva...
Stan - 2000kn
Hrana 1500-2000kn
Rezije+ mobitel 1000kn
Ukupno cca 5000kn (bez automobila)

Ja u UK - placa 2600 x 13
stan -600
rezije + mobitel -200
hrana -200-250
Ukupno 1050-1100 (bez automobila)

Ne znam po kojoj matematici je 5000/6000 gotovo jednako kao 1100/2600??? Ili sam ja odavno isao u skolu, pa se nesto promijenilo u matematici???
A iasto tako, elektronika, odjeca i sve te takve sitne kucne potrepstine su dosta jeftinije nego u HR; evo jedan banalan primjer od danas, Listerine za 1,2 funte (ona velika vodica za ispiranje) dok ista takva koliko dode u HR, 30-tak kn???
20.09.2018 | 21:06
LAganim bacanjem oka na stanove u Londonu cijene su od 1000-2000 funti.
Gdje živiš i plačaš 600 funti stan?
Koliko se sjećam, pisao si da je plaća 2000-2200 funti.
Fučka mi se za to.

Hvala Bogu da ne koristim Listerine.
20.09.2018 | 21:11
Čovjek nije u Londonu, nego sjevernije, u Midlandsu, neki manji grad, koliko se sjećam. Tamo je svakako puno ugodniji život, nego u Londonu. I tamo je zaista lijepo. Čak ni klima nije toliko loša.
20.09.2018 | 21:20
E pa jebiga, kako je pričao, mislo sam da živi u City-u.
  • Daddo
  • Posjetitelj
20.09.2018 | 21:26
Znači Smayoo, možemo reći da čovjek živi u mjestu koje je Londonu recimo ono što je Karlovac (Sisak,Osijek?) Zagrebu?

U tom slučaju stvari svakako nisu usporedive. Bez da ulazim u detalje računice, prilično mi je nevjerojatno da samac u HR samo pojede polovicu “sindikalne košarice”, odnosno takav scenarij sam kod samaca vidio kod poznanice koja od piletine jede samo bijelo meso, doma ne kuha (ne, hrenovke, juha iz vrećice i polugotovo nije kuhanje) nego jede vani i živi “studentski” po menzama a vikendom izlazi.
20.09.2018 | 21:28
UK nije samo London
Da, Midlands, Birmingham, Coventry, Leicester itd... Sve dovoljno veliki gradovi u okolici da imas sve sto ti treba (IKEA i sl)... Grad gdje ja zivim ima cca 75-80k, odlicno povezan sa Londonom (treba mi 50-tak min vlakom do Londona kad hocu otici, vlakovi svako malo itd...) Za otici sjevernije do Manchestera/Liverpoola cca 2 sata...

@zabac da, imas pravo, oko 30-tak netto, ako se racuna x 13 onda je oko 2300-2350 (2600 ako se racuna x 12)... Moj zajeb svejedno i dalje nije ista racunica 5000/6000 i 1100/2300 (2600 mjesecno ako racunam da imam 12 punih placa, a ne 13 podijeljenjih na jednake iznose)
I da, isprike na tom da radis u Holdingu i hvala na svoj brizi i sigurnosti koju pruzas nasoj/vasoj djeci
20.09.2018 | 22:14
Ma nije toliko bitno, u UK se više zaradi i više se može priuštiti, ali po meni kvaliteta šivota je u RH bolja.
Tu fali novaca.
21.09.2018 | 08:29
Ma nije toliko bitno, u UK se više zaradi i više se može priuštiti, ali po meni kvaliteta šivota je u RH bolja.
Tu fali novaca.


Moram se nasmijati na ovaj post zabac... bez ljutnje. Na koju to kvalitetu zivota mislis? Da imamo koliko toliko cist zrak za disati i puno pitke vode, imamo (ne zaostaje UK za time puno, vjeruj mi). Ljepota Hrvatske je tu, slazem se i s time (no ima i UK svojih prirodnih ljepota, pogotovo kada se maknes zi velikih gradova, da sad ne analiziram u detalje). Imamo vise suncanih dana nego "Otocani". Slazem se. Imamo prekrasno razvijenu obalu sa oko 1200 otoka. Nemjerljivo, slazem se.

No, Britanac dolazi u HR na ljetovanje jer mu je 1. jeftino i 2. HR je lijepa zemlja. HR gradanin, ako i uspije skupiti novac za ljetovanje u HR, sto sve vise i vise ljudi ne moze, onda 1. Skupo mu je i 2. HR je lijepa zemlja. U opis turisticke usluge koju dobijaju oba navedena turista uopce ne zelim ulaziti u raspravu. Ima lijepih primjera ali vise, nazalost ruznih. No to je za neku drugu temu.

Po cemu je kvaliteta zivota u HR bolja nego u UK, ako izuzmemo zrak koji disemo i vodu koju pijemo....?
21.09.2018 | 18:51
Život u pojedinoj državi se mjeri po tome kako u toj državi žive najsiromašniji, pa srednji sloj.
Jer još uvijek misliš da se živi bolje?
Ja imam osjećaj da su se ova dva sloja spojila i imamo siromašne i one koji nemaju za kruh.
Ali nema veze, glavno da imamo ljude tipa Dino Rađa (svaka čast čovjeku, protiv njega nemam zaista osobno ništa - ali kada sam pročitao što si je poklonio nakon ulaska u Hall of fame, malo sam si razmislio koliko bi minimalaca ja trebao štedjeti na stranu da dođem do te cifre?
Čovjek si je kupio pametnu kuću, zapravo vilu koja je napravljena po top svjetskim standardima u četiri zgrade, jedna do druge i svaka ima tri kata te se smatra zasebnom kućom. Kuće izgledaju - boli glava. I stoji toliko. Ne znaju koliko e Rađa platio svoju, ali imaju informaciju da ispod 700 000 eura nije.
On živi bolje od doba kada je bio klinjo koji je gađao koš na utakmicama Jugoplastike.
To znači otprilike, Kukoč, Rađa, Petrović senior, dok ostatak Splita (grada od 150 000 ljudi) živi većinom siromašno.
Evo nam omjer.
Link o Domu budućnosti:
dnevnik.hr/showbuzz/inmagazin/home-of-th...agrebu---531223.html
Još jednom - ništa protiv Rađe - samo omjer koliko se različito živi u njegovoj i mojoj Hrvatskoj...
21.09.2018 | 18:57
O da, kvaliteta života se mjeri koliko novaca imaš i dali možeš putovati.
Odnah sam napisao kako fali novaca.
falai=nedostaje

Razgovarao sam sa strancima o tome (jedan se preselio i RH iz Milana).
Moj poznanik je kupio na Mrežnici vikendicu i ima nešto okučnica, a Japanac mu je rekao kako je on sigurno bogat čovjek!
Da li se u JApanu živi bolje negiu u UK, ne znam, ali očito Japanac zna boje od Balkanikusa vulgarisa.
02.10.2018 | 22:19
Moonlike kaže:
Ma nije toliko bitno, u UK se više zaradi i više se može priuštiti, ali po meni kvaliteta šivota je u RH bolja.
Tu fali novaca.


Moram se nasmijati na ovaj post zabac... bez ljutnje. Na koju to kvalitetu zivota mislis? Da imamo koliko toliko cist zrak za disati i puno pitke vode, imamo (ne zaostaje UK za time puno, vjeruj mi). Ljepota Hrvatske je tu, slazem se i s time (no ima i UK svojih prirodnih ljepota, pogotovo kada se maknes zi velikih gradova, da sad ne analiziram u detalje). Imamo vise suncanih dana nego "Otocani". Slazem se. Imamo prekrasno razvijenu obalu sa oko 1200 otoka. Nemjerljivo, slazem se.

No, Britanac dolazi u HR na ljetovanje jer mu je 1. jeftino i 2. HR je lijepa zemlja. HR gradanin, ako i uspije skupiti novac za ljetovanje u HR, sto sve vise i vise ljudi ne moze, onda 1. Skupo mu je i 2. HR je lijepa zemlja. U opis turisticke usluge koju dobijaju oba navedena turista uopce ne zelim ulaziti u raspravu. Ima lijepih primjera ali vise, nazalost ruznih. No to je za neku drugu temu.

Po cemu je kvaliteta zivota u HR bolja nego u UK, ako izuzmemo zrak koji disemo i vodu koju pijemo....?


Ovo je subjektivno pitanje, u Velikoj Britaniji nikada ne bih živjela no zato bih se, npr., sutra preselila u Kopenhagen ili Moskvu.

Hrvatska ima mana no i jako puno prednosti. Ekipa koja nije vidjela dalje od Bregane vidjeti će samo nedostatke.

A da odgovorim na pitanje iz naslova, vjerujem da će se ljudi početi vraćati u HR-u kroz kojih 10ak godina i situacija može ići samo prema gore, ne prema dolje, sve dok svjetsko gopodarstvo napreduje. Treba nam malo više vjere u same sebe i da nismo toliko zadojeni s negativom iz medija, susjedstva, itd.
02.10.2018 | 23:09
Lijepo je pročitati i jedan ovako optimističan stav. I ja sam bio optimist 1993. I 1995. još više. A onda i 2000. A 2002. više nisam bio optimist.
04.10.2018 | 04:31
Hrvatska ima mana no i jako puno prednosti. Ekipa koja nije vidjela dalje od Bregane vidjeti će samo nedostatke.


Sigurno da ima prednosti. Ali mane nas guše i od njih nema dalje. A u biti su trivijalne i lako riješive.

A da odgovorim na pitanje iz naslova, vjerujem da će se ljudi početi vraćati u HR-u kroz kojih 10ak godina i situacija može ići samo prema gore, ne prema dolje, sve dok svjetsko gopodarstvo napreduje. Treba nam malo više vjere u same sebe i da nismo toliko zadojeni s negativom iz medija, susjedstva, itd.
[/quote]

To sam ja govorijo prije 20 godina (kad sam se i sam vratio) i da može ići samo prema gore, ali? Ide samo prema dolje. Koju ti to prespektivu vidiš?
Sljedi neizbježno (samo ono najvažnije):
1. Kolaps brodogradnje. Koji će biti financiran od poreznih obveznika. Sva jamstva je dala država i za svaki odkazani brod se plaća.
2. Restrukturijanje Todorićevog carstva.

A reformi državnog sektora ni na vidiku.

Kako to misliš prema gore? Za 10ak godina nevladanja se napravi toliko štete da generacije imaju posla ispraviti sve.
04.10.2018 | 07:18
Prednosti Hrvatske su jedino prirodne ljepote i geo-lokacija.

Ja sam bio dalje od Bregane, pa zato i kažem da je mentalitet najveći problem. A to se ne mjenja preko noći, tko god da dođe na vlast!

Praktički ispada da, - gdje god takneš, otkriješ cenzurirano (i cenzurirano)
04.10.2018 | 10:40
Zdravac - sve stoji. Ali moje pitanje sebi, a sada i tebi (kada si već to spomenuo, a ja se isto pitam od kraja rata) - je kada država počne sazrijevati?
Pa Švabe i Japanci su 25 godina nakon WWII itekako radili i razvijali vlastite države te trgovali sa nekadašnjim neprijateljima.
Mi pak, za "razvoj" stalno koristimo samo turizam kao "štaku".
Evo, ove godine prvi puta čitam tekstove da je, što se zarade tiče, dosegnut maksimum obzirom na našu ponudu u toj grani.
Sve više gostiju donjet će nam puno više štete nego koristi. Dubrovnik je konačno uveo da im od idućeg ljeta na dnevnoj bazi ne može pristati više od četiri kruzera, jer ovo je ljeto jedan dan bilo njih sedam oko grada - i tolike tisuće ljudi više zagade grad no što donesu dobra financijski lokalnim ugostiteljima, trgovcima i ostalim uslužnim djelatnostima.
Crnogorci primjerice, zato što su mali - se više orjentiraju na elitni turizam od stranaca i grade takve hotele. Manje ljudi, a veća zarada. Mi idemo na masovnost i završit ćemo kao Ibiza.
Razvikani, zagađeni.
Da se razumijemo - ovo su samo moji strahovi - nikako neka predviđanja koja imaju uporišta u nekim istraživanjima. Koji je odgovor, nemam pojma. Mogu samo ponuditi ono što sam negdje pročitao i vlastita razmišljanja jer struka nisam.
Države koje nemaju more daleko se više bore za otvaranje novih radnih mjesta, pogodovanje stranim tvrtkama u otvaranju tvornica, pogodovanju seljacima u dizanju bespovratnih sredstava - a naši političari se samo vrte iz vlasti u oporbu. I kada god uleti bitna tema, onda počne "tko je bio ustaša, tko partizan, tko domobran" - samo da se zamažu oči narodu koji nasjeda na te glupe teme koje bi davno trebale biti apsolvirane. Baš me zaboli da li mi je deda bio partizan, a drugi ustaša ako mi stric ima karcinom pluća i ne može dobiti zdravstvenu uslugu kakvu zaslužuje kao osoba koja je uplaćivala u sustav zdravstva 35 godina. Otprilike...
I da se vratimo na početak - uvijek se stvarno i sam zapitam - kada će biti bolje? Hoće li današnjim bebama biti bolje tamo negdje 2050.? Ili će one morati napraviti vlastite bebe, čija će djeca živjeti bolje tek 2100.?
KADA? Jbt...
Ali ne, bitno je tko je Jugonostalgičar ili kome je deda bio šta. A malo tko razmišlja u kontekstu vremena, da je tada isto postojao narod i vlast koja je bila takva kakva je bila - i da su majke djecu stavljale na sve tri strane, pa koji preživi - da barem jedan preživi. A propaganda je radila svoje, isto kao i danas.
EDIT:
Ovo što si napisao da su prednosti Hrvatske, pa si naveo geolokaciju: apsolutno se slažem - ali sa geopolitičkog stajališta - puno veće prednosti ima Srbija. Pa WWI je započet jer Britanci nisu htjeli dopustiti Njemcima gradnju željeznice Berlin - Bagdad, koja je trebala ići preko Srbije. Svi znamo tko je bio Gavrilo Princip, ali malo povjesnih knjiga spominje da je prije atentata u Sarajevu išao na redovite mjesečne brifinge u - London...
A sada?
Sada Rusi grade magistralni plinovod Južni tok sa čvorištem u Srbiji, Sjeverni tok će biti gore preko sjeverne Europe. To je samo što se energetike tiče. Hrvatska se mogla spojiti na naftovod Druzhba (dobili bi Družbu Adriju i pobirali masnu lovu na prolazak nafte našim teritorijem, ali ne - Piršić je napravio svoje i sjebo stvar).
Makni Vučića na stranu, ali pogledaj koliko su oni otvorili tvornica (i otvaraju), te zastupništva za ovaj dio regije. Kinezi odabrali njih kao stratešku točku s koje će imati sjedište za kompletnu lokaciju bivše države, ako ne i šire (Rumunjska i Bugarska), iako još nisu u EU - već su bespovratnim sredstvima otvorili dva nova mosta na Dunavu (jedan u Beogradu, drugi ove godine u Novom Sadu, nema niti par mjeseci). Šta smo mi napravili, a u Uniji smo evo, petu godinu odbrojali u srpnju? Sagradili autoceste (svaka čast) ali na kredu i to masnu.
Ponavljam, svaka vlada se oslanja na turizam kao na štaku. A da stvar bude najodvratnija, sada masovno iseljavanje koriste kao spin da imamo manju nezaposlenost.
Pa kako je ne bi imali kada su ti ljudi otišli van?!?
04.10.2018 | 11:25
Namjerno sam napisao samo GEO-lokaciju, a ne geo-političku-lokaciju.

Ovo geolokacija je povezano sa morem, otocima, slavonijom, zagorjem i sve kompletno.

Biti će nam bolje samo ako to bude u interesu Zapada (ili Istoka)
04.10.2018 | 11:41
Sve pet Zdravac - nisam te išao ispravljati - samo dopunjavati. Dobro si napisao. Pa i ja sam napisao da se slažem s tobom.
08.10.2018 | 08:43
www.vecernji.hr/vijesti/kupila-je-skupe-...e-ih-platiti-1274831

Dakle, jedna cenzurirano, koja usput rečeno, radi u Centru za socijalnu skrb - Zaprešić, uđe u dućan i kupi Michael Kors tenisice za 1500 kn, i traži R1 račun na pogodite --> Taj isti Centar. !!!!!!!??????!!!!!!

Najgore od svega je što ta ista cenzurirano (nisam mogao smisliti pogrdniju riječ) ne vidi nikakav problem u tome, jer joj je poslodavac Kolektivnim ugovorom dužan refundirati 500 kn .

Eto, mentalitet naših sunarodnjaka... Svaka dodatna riječ je suvišna..
Bože, u kakvoj ja to državi živim...
08.10.2018 | 09:43
Zdravac kaže:
www.vecernji.hr/vijesti/kupila-je-skupe-...e-ih-platiti-1274831

Dakle, jedna fufa, koja usput rečeno, radi u Centru za socijalnu skrb - Zaprešić, uđe u dućan i kupi Michael Kors tenisice za 1500 kn, i traži R1 račun na pogodite --> Taj isti Centar. !!!!!!!??????!!!!!!

Najgore od svega je što ta ista kurva (nisam mogao smisliti pogrdniju riječ) ne vidi nikakav problem u tome, jer joj je poslodavac Kolektivnim ugovorom dužan refundirati 500 kn .

Eto, mentalitet naših sunarodnjaka... Svaka dodatna riječ je suvišna..
Bože, u kakvoj ja to državi živim...


Upravo to sam sinoć čitao i ne možeš vjerovati neke stvari kad pročitaš ili bar ne želiš vjerovati...
08.10.2018 | 10:44
E baš sam sinoć čitao o tome i malo si razmišljao o komentaru ispod.
Moja prva reakcija je bila kao i Zdravčeva.
E sada, kako se u te stvari slabo razumijem (da li je legalno, smije li se i to) zanima me može li itko tko zaista zna protumačiti da li je većina nas koja ovo vidi negativno u pravu, ili smo propustili sljedeći detalj:
Znači, zaposlenica Centra za socijalnu skrb si jednom godišnje može priuštiti obuću za 500 kuna.
OK. Sve u redu. Puno hoda. A tko ne hoda ko ide na posao, ali dobro - maknimo taj detalj na stranu...
Objašnjenje Centra je da ukoliko netko potroši više, refundira njima i to je to.
No, ne znam da li ste čitali komentare; jednom tipu u cijeloj priči nema ništa čudno. Kao, ako kupi i za pet tisuća kuna - ukoliko vrati 4500 - sve u redu, u tom smislu čovjek rezonira.
E, tu sam zastao i sam se zapitao.
No, onda je drugi lik dodao mišljenje da bi u tom slučaju logično bilo da je tražila R1 za 500 kuna koje treba pravdati Centru, a iz svog džepa za tenisice dodala ostatak od tisuću.
Tko je u pravu od ove dvojice?
Po mom mišljenju ovaj drugi, odnosno posljednji kojega spominjem - ali ne znam ni sam...
08.10.2018 | 10:50
Upravu je drugi no budući da (koliko ja znam a mislim da znam) ne može se tražiti R1 za dio računa, tako da tim razmišljanjem je morala uzeti ili bez R1 računa ili do 500kn.. unaprijed se ispričavam ako nisam u pravu
08.10.2018 | 10:52
Ne znam sto to vas dvojicu muci ovdje, osim da ste nasjeli na nase danasnje novinarsko-populisticko-senzacionalisticko iznosenje vijesti.

Kolektivnim ugovorom se tim ljudima refundira za radne torbe i cipele u iznosu od 500 kn godisnje (ili kako vec, nebitno). Ne vidim nista sporno u tome, jer ti ljudi jesu puno na terenu, nose te silne spise sa sobom itd. Ja vidim to boljom i za drzavu jeftinijom solucijom nego preko javnih natjecaja sve to nabavljati pa djeliti ljudima svidjelo im se ili ne. Nije da trebaju hodati u standardiziranim uniformama okolo.

Ako navedena gospoda to zeli potrositi za Michael Kors tenisice od 1500 kn neka potrosi. Drzava ce joj i dalje refundrati samo 500 kn od tog iznosa a ona ako ce hodati u Michael Kors tenisicama dok radi, neka hoda. Ako hoce imati Louis Vuitton torbu za spise, koja kosta 25,000 kn nek ima. Ali drzava ce joj refundirati sam 500 kn od tog iznosa. Ne znam u cemu je problem? Toga ima u svim drzavama svijeta i u onim najuredenijim. Dapace u onim najuredenijim toga ima jako puno.
08.10.2018 | 10:57
Moonlike, ne znam da li i mene ubrajaš u tu dvojicu, no to stvarno nije ni bitno.
Ma zapravo se samo pitam nije li onda trebala tražiti R1 za 500 kuna, a onda dodavati i 20000 ako hoće. Baš to što kažeš.
Ne znam. Zato pitam...
EDIT:
E to je zapravo pitanje broj 1 i jedino bitno:
može li se R1 račun napisati na cifru manju od one koliko proizvod koji se kupuje iznosi.
Ako ne može, tekst je fulan i Moonlike je u pravu.
08.10.2018 | 11:05
Ma nisam mislio na tebe.... uletjeli smo s postom u isto vrijeme

Ona je platila svojim novcem svih 1500 kn. Predati ce taj racun u odjel financija, racun ce biti priznat do iznosa od 500 kn i na slijedecoj placi dobiti ce 500 kn vise.

Da li ce tvrtka cijeli racun od 1500 kn staviti u poreznu olaksicu, e to je vec drugo pitanje.
  • Daddo
  • Posjetitelj
08.10.2018 | 11:13
Kloba, naravno da se ne može račun napisati na 500 kn za nešto što košta 1500.

Recimo glup primjer:

Poslodavac ugovorom koji ima sa mnom mi refundira 500 kn za prijevoz na posao i s posla. Ako ja potrošim 800 jer jbg živim dalje, vozim se vlastitim autom koji puno troši, ne mogu poslodavcu donijet račun na njegovih 500 kn, a moram mu donijet račun koji glasi na njega kako bi on mogao pravdati tih 500 kn koje će mi dati na ime prijevoza.

Moj je problem što ja doplaćujem 300 kn za isti taj prijevoz, ne poslodavčev.

Zakon o javnoj nabavi i javni natječaji su takvi da nekad neke stvari ne možeš nabavljati putem istih, jer ono što dobiješ je najčešće žnj kvalitete i/ili ti je rok isporuke takav da su to drame, Ako mi ne vjeruješ pitaj si lokalnog poštara kad ga sretneš kad je zadnji put dobio službene cipele i kakve su mu, te koliko traju.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 30 minuta
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.39 Seconds

Provided by iJoomla SEO