Pozdrav iz Istanbula
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav iz Istanbula

08.04.2018 | 11:06
IMG_1065.jpg
08.04.2018 | 13:13
Pozdrav i tebi ... i kaj tamo nemaju plave ili crvene hrane?
08.04.2018 | 15:24
Daj i neku pejzažnu, Žabac...
08.04.2018 | 18:16
_DSC4993.JPG

Ovo je s Galata mosta zalazak sunca i gleda na Halic stanicu metroa na drugom mostu.
08.04.2018 | 18:22
_DSC4986.JPG

Bogazici most iz broda. Spaja Europu i Aziju.
Vidi se i vila u koju je udario par dana kasnije tanker.
08.04.2018 | 18:38
_DSC5049.JPG

Aja Sofija koja originalno jie bila đžamija a kasnije je pretvorena u nju. Ima fragmente krščanstva koji su se zadržali do danas.
Danas Aja Sofija nij eđžamija već je muzej i restauriraju je.
08.04.2018 | 18:41
zabac kaže:
_DSC4986.JPG

Vidi se i vila u koju je udario par dana kasnije tanker.

Nekak mi je more preplave boje. U Trabzonu je više sivkasto.
08.04.2018 | 18:44
IMG_1060.jpg

Ima. Plavi nisam probao. Ovo su pudinzi kod Sultanahmet parka.
08.04.2018 | 20:21
Žabac - Aja Sofija je bila kršćanska crkva. U vrijeme Otomanskog carstva (od Osmana I. nadalje - po kojem i dobivaju ime) crkva je srušena (kršćanski elementi), dodani su minareti i zgrada je pretvorena u džamiju. Nisam znao da danas više nije džamija nego muzej.
Što se klope tiče, ono prvo je neki zeleni gel s kivijem, ovo crveno... ma daj ćevape. Ove kemije su too much...
EDIT:
Napisao si za Aju Sofiju da u originalu nije bila džamija ali malo ti je pobjeglo n pa ispada kao da misliš da je.
Isprika!
Zanimljivost za sudar na mostu! To je ovaj novootvoreni koji je prvi u povijesti što povezuje europski i azijski dio Turske, jel?
09.04.2018 | 06:21
Ne znam da li je most prvi, ali nije jedini.
Aja Sofija danas nije dzamija jer se uredno hoda po njoj i nema molitve.
09.04.2018 | 08:18
zabac kaže:
Ne znam da li je most prvi, ali nije jedini.
Aja Sofija danas nije dzamija jer se uredno hoda po njoj i nema molitve.

Sada si me zainteresirao pa idem istražiti taj most. U svakom slučaju - imam molbu, ako stigneš, naravno.
Sjećaš li se kada smo se prepirali oko turske i grške kave?
E sada si u domovini Turskoj, pa daj slikaj pravu tursku kavu molim te. Ako stigneš - naravno!
09.04.2018 | 08:46
Pili smo turski caj. To oni poju umjesto kave. Kava je malo kisela i probali smo je ali nismo pili jer nevalja. Slike na zalost nemam.
09.04.2018 | 08:50
Kavu piju više na istoku Turske. Pače, imaju i vrlo efektivne automate za kuhanje turske kave.
09.04.2018 | 10:16
zabac kaže:
_DSC4986.JPG

To je ovaj most:

... iz malo drugačije perspektive
09.04.2018 | 11:17
Bertone - gledao sam taj video!
I baš sam si mislio je li to taj most.
Sada sam se ispravio: to JE prvi od ukupno tri mosta koja spajaju dva kontinenta. Mislio sam da je najnoviji, ali izgleda da nije...
09.04.2018 | 14:41
Pa mislim da je to zadnji most kojeg su napravili no kad je sniman video još nije bio službeno pušten u promet i na videu se još vide skele i nedovršeni radovi, a možda ima još i neki noviji, ali za njega ne znam
09.04.2018 | 16:45
Istanbul mi je najdraži od posjećenih gradova, taj sraz zapada i istoka na jednom mjestu uz 15 milijuna stanovnika je fascinantan.
09.04.2018 | 17:06
Bertone kaže:
Pa mislim da je to zadnji most kojeg su napravili no kad je sniman video još nije bio službeno pušten u promet i na videu se još vide skele i nedovršeni radovi, a možda ima još i neki noviji, ali za njega ne znam

Ima najnoviji, ali je on ispod vode. Mislim da je taj tunel samo za željeznicu i dosta je dugačak, a bome je i koštao dosta.
09.04.2018 | 19:12
Tunel je i za aute (Avrasya Tüneli). Ima i cjenik na netu.
Mi se nismo vozili. Koristili smo javni prijevoz.

Ako bude netko išao u istanbul i misli koristiti javni prijevoz neka kupi Istanbulkart.
To je kartica koju mogu koristiti više osoba, na automatima se napuni s novcem (samo papirnati novci dolaze u obzir) i onda se plača bezkontaktno na ulazima u javni prijevoz (vrijedi za brod, metro, tramvaj, autobus i WC).
Ako se kupuje pojedinačna karta onda mogu i kovanice ići u onj isti aparat.
Pojedinačna karta racimo za tamvaj košta 5TL, a preko ove katice 2,60TL. Sama kartica košta 6TL i ispatije se kupiti za više vžnji.
Još je jedna stvar interesantna, javni prijevoz se plača po vožnji i ako imate presjedanje opte se plača ta druga nova vožnja (nismo naišli da se može presjedati bez plačanja, a možda se i može).
Vožnju po Bosporu deru i do 45€ (s hranom), a brodovi javnog prijevoza sličnu turu naprave za 15TL (3€).
Kako je hrana dosta jeftina ne isplati se plačati ta vožnja (koja je inaće jako popularna). Bolje otići jeftino u obilazak i krkati bogovski za ostatak novaca.

Kolać ja jednog gladnog ili dvoje ne baš pohlepnig (20TL = 4€)

IMG_1039.jpg

Čaj o kojem sam govorio i kojeg pije jako puno domačih (2,5-5TL = 0,50-1€)
Kuhaju ga dosta gustog i miješaju s vručom vodom (po procjeni 1/3 čaja i 2/3 vruče vode)

IMG_1044.jpg

Cjenik jednog kafića. (1TL = 1,5kn = 0,20€)

IMG_1068.jpg
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 18 sati, 40 minuta
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.81 Seconds

Provided by iJoomla SEO