Jobsove kule babilonske
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Jobsove kule babilonske

21.04.2006 | 22:55
Zasto su Macintosh korisnici toliko fascinirani Jobsom, pa i onda kada on kaze da Apple zeli izgraditi nove zgrade i zaposliti jos ljudi u njem vide beskrupuloznog egomanijaka, a ne, recimo, sabranu poslovnu osobu koja ima dvije ciste i zna kako voditi biznis i zeli unaprijediti poziciju tvrke za koju radi .. i za koju je odgovoran?

Nekad, zapravo, mislim da smo mi, glupi, zatucani, tvrdo ukoriceni korisnici bas ti koji vide samo jedno lice tvrtke Apple i njenih ljudi, ciljeva i stremljenja.

Jer za nas je Apple samo Macintosh. A Macintoshev je otac Jobs (plus Jef Raskin). Stoga je Apple = Jobs, a kada Apple zeli nesto kupiti, ici nekim svojim smijerom, onda to odmah mislimo da je to Jobs, zapravo, u svom krizarskom egomanijakalnom pohodu.

Mislim da je krajnje vrijeme da promijenimo stavove. Nije Apple samo Macintosh. Nije Macintosh samo PowerPC. Faza racunala i cipova je iza nas. To mozemo usporediti s analnom fazom u razvoju djeteta -- ta vrijeme je da dijete vec malko odraste, postane ozbiljnije. Da vec udje u pubertet, pocne se interesirati za nesto drugo. Pred nama je se otvaraju vrata svega dugoga: informacija u bilo kojem obliku, u svim zivotnim prilikama. Zabavi, zivotu. Apple se upravo spasio svojim izletom u to nesto drugo i unoseci inovacije u to nesto drugo!

Ako se ima novaca, ulaganje u razvoj, izgradnju firme i nove ljude je najbolji oblik trosenja. A Apple je vec pokazao da itekako moze ustedjeti, da zna dobro stegnuti slavine a ipak ne ostati zedan. K tomu, zaboravljamo jednu vaznu, vaznu stvar, na koju smo nenavikli jer toga kod nas nema: novac od postene zarade pojest ce porez, a velika zarada znaci da ce puno, puno novaca nestati u poreskim raljama. Rijec je o milijardama dolara, o novcu koji je veci od ukupnog proracuna mnogih manjih zemalja.

Ulaganje u infrastrukturu -- nove zgrade, labove i ljude -- ne samo da je dobra zalagaonica svog tog novca, nego i njegovo najbolje trosenje bez kaznenih bodova. Bolje da taj novac potrosi Apple nego da ga pojede ujak Sam, i njime ... izgradi jos 15 nuklearnih podmornica, poubija bombardiranjem 200,000 ljudi ili da njime financira predsjednicke izbore nekog novog nepismenog rancera.

Got it?
21.04.2006 | 23:54
Heh, Jobs pravi kule, a jesi vidio sto je Gates pravio zadnjih desetak godina kod sebe - Mac Business Unit.

Fenomenalno!
21.04.2006 | 23:56
Nakon samokritike slijedi pjevanje Internacionale pretpostavljam ?
22.04.2006 | 01:20
Breed je napisao:

Bolje internacionala nego guslanje po ujcu Samu. Ako se vec bogate novcima koje im dajem da bi kupio racunalo i softwer, neka bar od njeg naprave nesto korisno. Odnosno pjesnicki, njihovo sljedece ekonomsko, politicko i vojno ispraznjavanje nad kontinentima, zemljama i ljudima koji im nisu po volji \"i tvoja kaplja pomaze tkati\". Krug novca je zacaran. U Appleovom slucaju, takve posljedice su kudikamo manje ... zasad.
22.04.2006 | 08:47
Zvone lijepo si ovo napisao, ima tu mnogo nepobitnih činjenica. Vjerojatno je to tvoja reakcija na MAK-ov tekst s naslovnice.

Ipak, čini mi se da je MAK, kada je ono pisao, bio inspiriran i drugim informacijama koje nije iznio, a jednim dijelom idu u prilog njegovoj tezi o povremenoj \"tamnoj strani\" Jobsa. Npr. njegova prilično ekscentrična odluka da osobno financira gigantski stakleni Apple Cube u NY da bi ga nakon x godina korištenja mogao preuzeti(?!) i valjda odseliti kod sebe doma. Teško da bi se to moglo nazvati racionalnom odlukom zrelog poslovnog čovjeka. Tu ima svega pomalo...

No, možda je Jobs i postao tako uspješan baš zato što je često čovjek konflikta.
22.04.2006 | 13:12
Svatko ima dvije strane. No mislim da ponekad idemo predaleko kad sve pripisujemo samo jednoj osobi. Iako je Jobs vraski dobar CEO, on nema apsolutne ovlasti. Da je totalno benast, odbor bi ga davno maknuo.

Rezultati pokazuju da se tamo radi, i to prekovremeno i jako ucinkovito. K tomu, on je i vrlo aktivan unutar firme, sudjeluje u skoro svim projektima, supotpisuje mnoge patente. Ili glumi taticu za sve i paca se u sve, ili jednostavno zeli vidjeti brodi li tvrtka u dobru smjeru pa baca oko na projekte i motri trose li novci uzalud?

Vjerojatno oboje. Ali on nije sam. Bez tih pametnih kreativaca tvrtke ne bi bilo, i buduci da je to zbilja jedino pravo bogatstvo tvrtke, dobro je da se na ljude i trosi.
Makov je tekst dobar i s te druge strane moze biti posve tocan. No mislim da se Apple mijenja -- nije to vise tvrtka koja ima samo jedan proizvod, jednog covjeka i samo jednu sudbinu.
22.04.2006 | 16:53
Prije nekoliko godina na proslavi xy godisnjice mature susretoh bivse pankere kako u ispeglanim odijelima sa fino uzgojenim skembicama ciji oblik onemogucuje vizualni kontakt s uzrokom muskog ponosa i patnji, rezu zile slusajuci jeftine tamburase...

Sto onda ocekivati od bivseg hipija koji se k tome jos druzio s uncle Bilom Gatekeeperom..
  • User
  • Posjetitelj
23.04.2006 | 02:41
Meni se samo cini da Appleu u zadnje vrijeme ide jaaaaako dobro i da je to razlog gradnje nove zgrade i da ne treba nesto puno razglabat.

Ono sta mene jako zanima je kakve nas novotarije cekaju nakon kompletne Intel tranzicije... Mozda je to povezano s novom zgradom?
23.04.2006 | 11:16
Zvonimir je napisao:
Breed je napisao:

Bolje internacionala nego guslanje po ujcu Samu. Ako se vec bogate novcima koje im dajem da bi kupio racunalo i softwer, neka bar od njeg naprave nesto korisno. Odnosno pjesnicki, njihovo sljedece ekonomsko, politicko i vojno ispraznjavanje nad kontinentima, zemljama i ljudima koji im nisu po volji \"i tvoja kaplja pomaze tkati\". Krug novca je zacaran. U Appleovom slucaju, takve posljedice su kudikamo manje ... zasad.

Imam osjećaj da si ulovljen u čarobnom krugu samoupravljanja ... Već kada se spominje čaranje ...
Osobno - zabole me za začkoljice sve dok ja nisam u mogućnosti biti čimbenik... Štedi zdravlje odn reducira mogućnost pojave tumora ...
Do onda - korištenje, poboljšavanje vlastite situacije, (nesebično) djelovanje ... Tim redoslijedom ...
23.04.2006 | 17:46
Breed je napisao:
[b] korištenje, poboljšavanje vlastite situacije, (nesebično) djelovanje ... Tim redoslijedom ...

Slažem se s tobom Breed, pogotovo s onim iza \"osobno\", to je i moj osobni stav!
No probaj ove dvije stvari (iz citata) spojiti, možda se i ti iznenadiš rezultatom!
23.04.2006 | 20:53
NHF ali daj malo pojasni
24.04.2006 | 00:15
Zvonimiru:
1. Tko lježe s djecom, probudi se popišan.
2. Ne bacaj bisere pred svinje.
3. I lijepa riječ, budali je napad.

P.S. Klasika! Breed i K*art briju, a da niti jedan znaju o ćemu!
24.04.2006 | 02:12
FOLIO je napisao:
Zvonimiru:
1. Tko lježe s djecom, probudi se popišan.
2. Ne bacaj bisere pred svinje.
3. I lijepa riječ, budali je napad.

Jao.
Prvoga se ni sam ne pridržavaš (naravno ukoliko smatraš da si dovoljno \"star\"), drugo ne vrijedi ako ti je namjera da svinje izgube ravnotežu, a treće gubi smisao ako je netko dovoljno obziran da nekoga na osnovu njegovih \"lijepih riječi\" ne naziva laprdajućim kretenom koji nema pametnijeg posla.

P.S. Klasika! Breed i K*art briju, a da niti jedan znaju o ćemu!

Reci mi - je li nedostatak dvostruke negacije pozitivna stvar ili ne ?
24.04.2006 | 02:22
Uvijek!
24.04.2006 | 02:23
Brankec, taaak si pametan da te moram pohvalit, da i drugi skuže!
  • Dijete
  • Posjetitelj
08.08.2007 | 19:44
Tko je Brankec?
09.08.2007 | 03:18
FOLIO
09.08.2007 | 22:10
ne bi se previse mesal, no..
svi smo platili porez ujaku samu i njegovoj dragoj obitelji koja bi ucinila bas sve za mir, svi smo financirali njihove nuklearne bojne glave punjene McDonaldsovim milkshakeom, a hocemo i u buduce kad cemo pomahnitalo kliktati \"buy now!\" na apple storeu, ili kad cemo sa osmjehom aktivirati iphone na hrvatskom itunes music storeu, u govnim smo svi skupa pre duboko da bi raspravljanje o svem ovom imalo nekog smisla osim iz cistog hobija, ili jednostavno o chatanju gdje su forumi vrsta besplatnih psihijatara ili koliko smo streamline ograniceni a na kraju svega mora se kvalitetno pokaciti da bi se iscjedila glavna teza
pozdrav!
  • User
  • Posjetitelj
10.08.2007 | 16:37
nmrzlja1 je napisao:
ne bi se previse mesal, no..
svi smo platili porez ujaku samu i njegovoj dragoj obitelji koja bi ucinila bas sve za mir, svi smo financirali njihove nuklearne bojne glave punjene McDonaldsovim milkshakeom, a hocemo i u buduce kad cemo pomahnitalo kliktati \"buy now!\" na apple storeu, ili kad cemo sa osmjehom aktivirati iphone na hrvatskom itunes music storeu, u govnim smo svi skupa pre duboko da bi raspravljanje o svem ovom imalo nekog smisla osim iz cistog hobija, ili jednostavno o chatanju gdje su forumi vrsta besplatnih psihijatara ili koliko smo streamline ograniceni a na kraju svega mora se kvalitetno pokaciti da bi se iscjedila glavna teza
pozdrav!

Word
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 1 sat
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Riba, smayoo, zedonija, Anonimci (981)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.00 Seconds

Provided by iJoomla SEO