UNIX-like?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

UNIX-like?

19.03.2012 | 13:21
Pozdrav,

Imam doma macbook na kojemu se vrti OS X 10.6.8 i PC na kojemu je ubuntu.
Prije par dana počeo sam čitati tutorial o pisanju shell skripti na ubunti,i tako jednom mi se dogodilo da nisam mogao koristit PC pa sam probao iz dosade na macbooku upisati u terminalu ono što sam naučio u tutorialu i jako sam se iznenadio kad je proradilo ali u isto vrijeme sam bio jako zbunjen(i sada sam:silly:) .Čak i kada sam utipkao u terminal "echo $SHELL" izbacio mi je "/bin/bash",što je ako sam ja dobro shvatio bash shell.
Pročitao sam na wikipediji da je OS X baziran na UNIXU kao i linux distribucije.

Moje konkretno pitanje je što zajedničko imaju OS X i neka linux distribucija?
19.03.2012 | 13:45
OS X je dobrim dijelom baziran na FreeBSDu koji je poput Linuxa operatitvni sustav koji je vrlo sličan UNIXu. Oboje su djelomično ili potpuno usklađeni sa POSIXom i dijele puno zajedničkih točaka. Shell možeš koristiti isti i na OS X i na Linuxu, kao i većinu command line alata koji su već dostupni u binarnom obliku ili izvornom kodu.
UNIX/Linux je tradisionalno za GUI koristio Xserver (što se pomalo mijenja u posljednje vrijeme), dok je OS X imao svoj vlastiti GUI podsustav. No, i na OS X možeš pokrenuti Xserver u obliku X11.app aplikacije ili alternative za Lion budući da se sita više ne isporučuje.

OS X bi ti u osnovi bio lijepo upakirani UNIX....
19.03.2012 | 21:23
Ma, nije Linux baš koristio X-e. SCO, Solaris, ovi, oni... ali Linux je tamo prije 20 godina bio preslab (tj. PC mašine u to doba su bile preslabe) za X-e. A kasnije su na Linuxu otišli na Gnome, zar ne?
  • User
  • Posjetitelj
20.03.2012 | 01:54
smayoo kaže:
Ma, nije Linux baš koristio X-e. SCO, Solaris, ovi, oni... ali Linux je tamo prije 20 godina bio preslab (tj. PC mašine u to doba su bile preslabe) za X-e. A kasnije su na Linuxu otišli na Gnome, zar ne?

X-i i GNOME su različite stvari. X server je grafički server, dok je GNOME desktop okruženje koje "leži" na X serveru. Solaris, HP-UX i sl. komercijalni unixoidi iz tog doba su uglavnom koristili CDE (Common Desktop Environment) koji je, kao i GNOME, pokretan na X serveru. Također postoji hrpa drugih window managera ili environmenta koji su daleko brži od GNOME-a, npr fvwm, afterstep, windowmaker itd. Linux je također koristio XFree86, a kasnije Xorg implementacije X servera od samih početaka GUI-a na njemu.

Koliko mi je poznato, mislim da su OS X, NEXTSTEP i BeOS jedini unixoidi koji nisu koristili X server kao glavnu podlogu za GUI.
20.03.2012 | 09:32
Volim kad ima edukacije za nas kućne korisnike !
20.03.2012 | 10:23
OK, slažem se s tim. Ali kad je Riba napisao da je Linux za GUI koristio Xserver, ja sam pomislio na X-windowse (koji su bili uobičajen GUI na unixoidima tamo, devedesetih godina).
20.03.2012 | 10:58
User kaže:

X-i i GNOME su različite stvari. X server je grafički server, dok je GNOME desktop okruženje koje "leži" na X serveru.

hvala User na objašnjenju,ovo me je isto zanimalo.Čak sam progulgao da li je moguće instalirati GNOME na OS X i vidim da se može ali ipak prije svega treba nekakav dodatak instalirati.
www.daniweb.com/hardware-and-software/ap...tweaks/threads/51798
http://www.daniweb.com/hardware-and-software/apple/mac-tips-n-tweaks/threads/attachment.php?attachmentid=2241&d=1154750733
20.03.2012 | 11:26
Da, ali zašto bi htio stavljati Gnome na Mac? Macov GUI je puno bolji od Gnomea.
20.03.2012 | 11:35
Ma naravno da je macov GUI bolji ali mene je zanimalo čisto radi znatiželje.
20.03.2012 | 12:02
X-Windows je uvriježeno zbog MS Windows, no puni naziv je X11 Window Server odnosno skraćeno XServer. A to je ono što Riba spominje.
Današnje Linux i FreeBSD i dalje koriste XServer (Xorg ili XFree86) za komunikaciju sa grafičkim hardverom bez obzira da li koriste GNOME, KDE, fvwm ili neko drugo sučelje.
  • User
  • Posjetitelj
20.03.2012 | 17:38
smayoo kaže:
OK, slažem se s tim. Ali kad je Riba napisao da je Linux za GUI koristio Xserver, ja sam pomislio na X-windowse (koji su bili uobičajen GUI na unixoidima tamo, devedesetih godina).

Vjerojatno si mislio na OpenWindows:

Jel to to?

Kako je num već objasnio gore, X-Win i XServer su ista stvar.

Navkov, "dodatak" koji trebaš je upravo X11 ili X Server za Mac OS. Na Linuxu i ostalim unixoidima se X11 pokreće kao podloga za GUI, dok Mac OS ne koristi X11 za svoje sučelje. Međutim, moguće je pokrenuti X11 kao aplikaciju i na Mac OS-u kako bi se moglo pokretati ostale GUI aplikacije s unixoidnih sustava, pa tako i GNOME ili KDE npr.

I za kraj mali ispravak, onaj gornji screen je KDE, a ne GNOME.
20.03.2012 | 19:24
OpenWindows su bili na Sun Sparc radnim stanicama. Na Intel platformi sa SCO Unixom GUI je izgledao gotovo potpuno identično, ali se zvao X-Windows (točno se sjećam logotipa na splash screenu). X-Windows se isto tako zvalo i okruženje koje si mogao dići na MS DOSu da bi se njime spojio kao terminalom na server.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 21 sati, 55 minuta
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Adalbert, Jedro, marioart, Maxxy, Riba, Anonimci (749)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.88 Seconds

Provided by iJoomla SEO