Kako postati iOS developer bez muke ?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako postati iOS developer bez muke ?

05.01.2011 | 16:32
Dakle, imam spremne 2 aplikacije za testiranje potom prodaju na AppStoru i sad je došlo vrijeme da se registriram kao Developer pa imam nekoliko pitanja : (nisu baš programerska pitanja ali sam smatrao da se tema najbolje ukalpa u ovaj podforum)

1. da li se mogu registrirati i kasnije izdavati aplikacije preko običnog tekućeg računa ili mora biti neki posebni (biznis, žiro ili ne znam što ne razumijem se baš previše u to)

2. u slučaju uspješne prodaje koliki postotak ide državi, a koliki meni ?( znam da u startu 30% ide Appleu)

3. ima li kakvih "zavrzlama" na koje moram paziti tokom registracije i objavljivanja aplikacija (jako bi mi pomoglo da mi neko svoje iskustvo napiše)
05.01.2011 | 21:25
Ad 2, država ti uzme ovisno o tome koliko zaradiš. Ako prihod primaš na račun u Hrvatskoj (nisam siguran da li se to može u ovom slučaju, ja ti pišem općenito) poreza platiš ovisno o tome koliko si na godišnjoj razini zaradio.
Moraš, dakle, na početku godine za prošlu godinu podnijeti poreznu prijavu u kojoj redovnu plaću (ako imaš redovni posao) upisuješ pod "dohodak od nesamostalnog rada", a ovakav prihod pod "dohodak od samostalnog rada".
Provjeri u poreznoj jer nisam siguran za dohodak od samostalnog rada, ali mislim da na njega ne moraš plaćati doprinose nego samo porez i prirez. Ako ti je ukupni godišnji prihod manji od propisanog neoporezivog dijela (a on ovisi o tome gdje živiš te koliko članova obitelji eventualno izdržavaš), ne plaćaš ništa. Inače, na razliku plaćaš 15, 25, 35, 45% po poreznim razredima, već ovisno o tome koliko ostvariš prihoda.
18.01.2011 | 17:11
Znam da je malo starija tema ali me nesto zanima. Kako student(nezaposlen) sređuje taj porez?
18.01.2011 | 20:08
Nema veze da li je netko nezaposlen (u smislu stalnog posla) ili ne. Nezaposlena osoba koja ima samo neke honorare upisuje samo te honorare, ili samo prihod od samostalnog rada (npr. prodane vlastite iPhone aplikacije).

Konkretno studenti imaju određene olakšice u smislu poreza, za prihode od nesamostalnog rada ostvarene preko studentskog ugovora (preko ustanove zvane "student servis" ili sl). Ali to se odnosi na poslove koje studentu daju domaći poslodavci. Eventualne inozemne prihode uplaćene na inozemne račune nitko (pa ni studenti) normalan ne prijavljuje u Hrvatskoj jer su ionako već oporezovani u zemlji u kojoj su primljeni, a Hrvatska ima sklopljen ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja samo s nekim egzotičnim državama (Mauricijus, Sao Tome e Principe i sl.), po mjeri mafijaško-stranačkog pranja novca, dok s nekima u kojima Hrvati tipično zarađuju (Njemačka, Italija, USA, Kanada, Australija, Novi Zeland...) nisu nikad ni načeli tu temu.

Ako govorimo konkretno o ovom slučaju, ja uopće ni ne znam da li iPhone developer *može* primati od AppStorea prihod na račun u Hrvatskoj (to bi trebali napisati oni koji su takve ugovore s AppStoreom sklopili, a znam da ih ima ovdje na Jabučnjaku). Ako može, i ako se radi o nezaposlenom (studentu ili ne), prijavljuje godišnji porez po prihodu od samostalnog rada, bez ikakvih prihoda od nesamostalnog rada (tj. stalnog ili honorarnih poslova). Vrlo je vjerojatno da se ne radi o tolikom prihodu na godišnjoj razini koji bi premašio neoporezivi dio, tako da se prijava podnese, a porez se vjerojatno ne treba platiti. A ako treba, mašala, znači da se dobro i zadilo, zar ne?
18.01.2011 | 21:03
Hvala.

Pa ako zaradim tolko para da ulazim u kategoriju koja placa porez onda nek slobodno uzmu svoj dio kolaca.

Daleko je jos to, ali hocu se raspitati informativno prije nego se bacim u te vode i onda svatim da sam nesto zaebo.
19.01.2011 | 02:06
Mislim da se zakon o primanju novaca iz inozemstva promjenio od 1.1.2011. I to na bolje.. Mislim da sada definitivno možeš primati novce...
19.01.2011 | 12:21
Davno je bilo kad sam to proučavao, ali ako me sjećanje ne vara, opcija da samostalno radiš i primaš novac na vlastiti "civilni" račun je uvjerljivo najgora. Mislim da se porezi i doprinosi plaćaju bez obzira koliko zaradiš i to u nekom astronomskom postotku.

To zapravo ima smisla, jer inače bi svi tako radili. Nitko ne bi radio za druge ili plaćao doprinose zaposlenicima. Država prvenstveno čuva vlastito dupe.

@renato - po novom zaknu sada možeš primati novce na bilo koji račun u EU (što si mogao i do sad, samo je bilo onako u "sivoj zoni" ).
Sada porezna uprava RH može provjeravati taj tvoj račun u EU, što do sada nije mogla, bar ne tako jednostavno. Tako da nisam siguran je li se zakon promijenio na bolje, sukladno poučku o državi i dupetu.

U Hrvatskoj je jednostavno NEMOGUĆE imati neki mali (ispod 5000kn/mj) legalni izvor prihoda, jer su obavezni doprinosi preveliki. Od tih 5000kn možeš biti sretan ako dobiješ 2500 na ruke.
19.01.2011 | 19:43
Da, to je točno, na prihode od samostalnog rada se uvijek plaćaju doprinosi, a porez samo ako prihod nakon doprinosa prelazi granicu neoporezivog dijela, a ona je negdje oko minimalca.
20.01.2011 | 22:16
Ako misliš da ćeš zaraditi više od 10.000 dolara isplati ti se otvoriti offshore tvrtku pa moze lijepo primati bez poreza prihode na nju. Možeš trošiti novac sa svoje firme putem kartice, plačaš si sve troškove i nitko ti ne može ništa. Ako želiš legalizirati te prihode kako bi kupio novi mercedes i imao novac na tekućem računu u HR, ili na bilo kojem računu sa svojim imenom, prijavljuješ prihode od dobiti tvrtke koju imaš u inozemstvu. Na takve prihode se plaća porez od 15%.
  • loudsight
  • Posjetitelj
28.01.2011 | 11:00
a gdje je onda najbolje primati uplate od prodaje appova?

čuo sam da je devizni račun u HR banci jedno rješenja...a može li i paypal poslužiti?
28.01.2011 | 12:12
PayPal ne može jer PayPal račun otvoren u Hrvatskoj ne može primati novce. No možeš otvoriti račun u inoizemnoj banci i onda preko njega PayPal račun koji može primati uplate. Provjereno radi.
28.01.2011 | 15:09
Napraviš to u Lichtensteinu i dobiješ vezano na taj račun odmah i MasterCard (makar si nerezident). MasterCard peglaš u Hrvata, kao i širom svijeta te na taj način trošiš mukom zarađen novac.
21.12.2012 | 12:03
bok
Imam pitanje koje je, ako netko ima iskustva s ovom e-knjigewww.howtomakeanappfast.com. Ja nemam znanja o programiranju i bio sam zadivljen da li se isplati kupiti i naučiti il ne?

ako netko ima neku drugu knjigu ili izvor znanja i to podijeliti sa mnom pišite mi na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
21.12.2012 | 12:58
Dino:

Mislim da ne mozes bas napraviti app ako ne znas pricati i pisati jezik koji iOS uredjaju razumiju

Plati ti ovo, ali mirise mi na cisti scam, tj. skupljenu gomilu informacija koje mozes dobiti potpuno besplatno.
02.01.2013 | 11:09
pa zato sam pitao.. dobiti što više mišljenja... Ja nisam čovjek koji se impulzivno odluči za kupnju...

Pročitao sam razne forume o ovoj temi... za sada, to će ostati samo u ideji (moj app)
hvala
04.04.2015 | 20:13
Tema je poprilično stara, ali ako nekom treba savjet ili pomoć po bilo kojem pitanju AppleStorea, prodaje appova, registriranja accounta, izrade appova, publishiranja, neka se javi...
Ima jako puno toga pa je besmisleno pisati o svemu...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 18 sati
  • Borisone: Microsoft 365 Family (za 6 korisnika) je oko 60 eur kada je na akciji. A često je. Kupiš par komada i miran si par godina.
  • Zdravac: 150 € je ravno 2 godine pretplate na office 365, vjerujem da je to bolja opcija
  • drpongrac23: Ah, trebao je biti plačko!!!!
  • drpongrac23: @drlovric - ????????????????????????????????
  • drlovric: @drpongrac23: Kupujes? :)
  • Kloba: Jebote šta ove poplave rade po BiH, to je prestrašno... :(
  • drpongrac23: Evo i link [link]
  • drpongrac23: Izašao "MS Office 2024" za Mac i PC, kao standalone verzija, pa eto, ako koga zanima…
  • Bertone: Što se je dogodilo? 27 sati nitko ništa nije napisao na forumu :)
  • Yonkis: Dostupan 18.0.1 i za sve ostale apple uređaje (sat, iPad..)
  • zoranowsky: Thx!
  • dpasaric: Ugodno iznenađenje! :)
  • smayoo: Mašala. Zapratih vas na Spotifyu. :)
  • zoranowsky: [link]
  • zoranowsky: Ako netko želi link za download, pošaljite mi pm.
  • zoranowsky: [link]
  • zoranowsky: Da se i ja malo pohvalim, friško je izašao treći album Twistersa
  • mbp2009: Da, T9 napokon
  • Zdravac: KOOONAČNOO!
  • Zdravac: Jel ste skužili novost u iOS 18 kod poziva (dial pad)?!!
  • drlovric: Ja ne ocekujem bas puno od Apple AI a radim na engleskom. Širi je i danas dan prilicno poglupa :)
  • Yonkis: aha, ovo; [link]
  • mbp2009: 15.1 beta je otvorila AI u EU
  • mbp2009: MacOS
  • Yonkis: mbp2000 to imaš US App Store ID? I misliš na iOS 18.1 beta?
  • mbp2009: Testira itko 15.1? Ja testiram, ali ovaj AI Siri ne razumije baš previše, niti mi je dostupan u drugim aplikacijama kao npr Mail
  • Yonkis: Matija klc ako ga nosiš u iStyle onda ovo [link] a u tekstu im nedostaje ovaj link [link]
  • songoku: Ako oces zadrzati garanciju, u ovlastenom servisu ce ti zamijeniti cijeli sat (dobit ces najvjerojatnije refurbished) za mislim €350, tj. ovisi o modelu, to je za series 9, nisi rekao koji sat imas
  • songoku: @Matija nema originala, Apple ne mijenja nista na satu, samo ti zamijene cijeli uredja. Samo ekran se moze zamijeniti, ali ne u ovlastenom servisu, i time uvijek gubis garanciju
  • Matija klc: Decki, trebam popraviti staklo na watchu. Razbilo se. Gdje predlazete? Ima li samo istyle original i da ne gubim garanciju? Hvala
  • Yonkis: Reset ili reboot/restart?
  • big_mac: Napravio reset rutera ali nije pomoglo.
  • miomika: restartaj router. isto kao i Bonjour, nakon nekog vremena router se objesi i ne radi
  • big_mac: Nije nađen niti jedan airprint uređaj
  • big_mac: Pokušao sam sve navedeno ali uvijek isto
  • Kloba: Posljednji - baš za povezivanje inečega sa hp printerima: [link]
  • Kloba: Javi ako išta pomaže
  • Kloba: Ovo je troubleshoot sa stranica Applea: [link]
  • Kloba: Ovo? [link]
  • big_mac: Pokušao sam već tim putem ali ništa nisam našao sto je pomoglo.
  • Kloba: Ukucaj na Google ili YouTube, neko sigurno ima iste probleme i objavio je post kako to riješiti
  • big_mac: Jel zna netko kako rijesiti problem sa airprint na ios 18 a i prijašnjoj verziji ne mogu naći hp pisac
  • Kloba: Isprika, ipak je na kraju dobio 30 dana...
  • Kloba: Trifunović je navodno htio do Rijeke. Od tamo mu je žena s kojom se u međuvremenu oženio. I sad, poučen iskustvom (dobio je šest mjeseci uvjetno, ne 30 dana ja mislim), neće više vrijeđati preko X-a nego je hladno poručio: "uskoro postajem hrvatski državljan". I on i buraz oženili Hrvatice.
  • Yonkis: Ajme ovaj Photos u iOS 18 treba zasebni manual/priručnik.
  • JOHN: Smayoo što se mene tiče oderao bi i domaće
  • Zmay: Poz! Moguće napraviti da se oglasi sami brišu nakon nekog vremena npr.? Puno stvari je već prodano, a autori oglasa ih ne brišu...hvala
  • smayoo: Lik je dobio 30 dana zatvora uvjetno. I morao je platiti troškove. Što bi više? Kad pogledaš po internetu ima hrvatskih državljana koji pljuju po policiji svaki dan pa ih nitko nikad nije niti pokušao privesti, niti identificirati., a kamoli prekršajno goniti.
  • JOHN: Lik je dobio novčanu kaznu od 150 eura, a samo na transport je potrošeno više od toga. A gdje su plače policije ooja ga je privodila, tužitelja, odvjetnika, suca, režijskih troškova itd. Trebali su ga samo na ime tih troškova oderat 4000-5000 eura. Pa nek blebeće
  • JOHN: I mišljenja sam da mu je kazna preblaga. Ja bi za svako ponavljanje x10 od prethodne pa nek dogura do doživotnog ili neka ga opelješe do daske.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%