18.01.2011 | 20:08
Nema veze da li je netko nezaposlen (u smislu stalnog posla) ili ne. Nezaposlena osoba koja ima samo neke honorare upisuje samo te honorare, ili samo prihod od samostalnog rada (npr. prodane vlastite iPhone aplikacije).
Konkretno studenti imaju određene olakšice u smislu poreza, za prihode od nesamostalnog rada ostvarene preko studentskog ugovora (preko ustanove zvane "student servis" ili sl). Ali to se odnosi na poslove koje studentu daju domaći poslodavci. Eventualne inozemne prihode uplaćene na inozemne račune nitko (pa ni studenti) normalan ne prijavljuje u Hrvatskoj jer su ionako već oporezovani u zemlji u kojoj su primljeni, a Hrvatska ima sklopljen ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja samo s nekim egzotičnim državama (Mauricijus, Sao Tome e Principe i sl.), po mjeri mafijaško-stranačkog pranja novca, dok s nekima u kojima Hrvati tipično zarađuju (Njemačka, Italija, USA, Kanada, Australija, Novi Zeland...) nisu nikad ni načeli tu temu.
Ako govorimo konkretno o ovom slučaju, ja uopće ni ne znam da li iPhone developer *može* primati od AppStorea prihod na račun u Hrvatskoj (to bi trebali napisati oni koji su takve ugovore s AppStoreom sklopili, a znam da ih ima ovdje na Jabučnjaku). Ako može, i ako se radi o nezaposlenom (studentu ili ne), prijavljuje godišnji porez po prihodu od samostalnog rada, bez ikakvih prihoda od nesamostalnog rada (tj. stalnog ili honorarnih poslova). Vrlo je vjerojatno da se ne radi o tolikom prihodu na godišnjoj razini koji bi premašio neoporezivi dio, tako da se prijava podnese, a porez se vjerojatno ne treba platiti. A ako treba, mašala, znači da se dobro i zadilo, zar ne?