HomePod: Apple Music za Nepodržane
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

HomePod: Apple Music za Nepodržane


04.03.2020 | 19:18
Bilo bi nepošteno HomePod u Hrvatskoj nazvati "poluproizvodom" - jer je bez podrške za Apple Music (i buduće dobre volje korisnika da tu uslugu plaća) sveden samo na "simpatičan zvučnik". O vrijednosti za novac nećemo, ali kada ujutro na "Hey, Siri, play something" Siri uzvrati sa nekom od varijacija fraza na "Your music library is empty", ne želite da se dan po jutru poznaje.

Dobra vijest (po mene) je da me Apple Music i tako ne zanima. Ono što me zanima je da HomePod ujutro, kad mu se obratim, svira radio po mom izboru. U 2020. godini to ne zvuči kao sci-fi želja razmaženog korisnika. Ali se Apple potrudio da bude jednako nemoguće.

Kako "nemoguće" ne ulazi u top 10 mojih omiljenih riječi, zainatio sam se i odlučio pronaći način da to ipak (nekako) radi. Pa, prije nego mi izvjetri (a hoće), pišem ovdje proceduru za sve kojima bi mogla dobro doći.

Od sastojaka su potrebni barem 1 HomePod i 1 Mac koji se može spojiti na HomePod putem AirPlaya. Vegeta nije potrebna. U mojem slučaju radi se o Mac Miniju koji vrti Mojave. Prije nego me netko pita zašto izvodim cijelu zavrzlamu preko HomePoda umjesto da isključim Siri na HomePodu i uključim je na Macu: zato. OK, to smo riješili.

Ideja je jednostavna: na Macu pokrenem iTunes, u njega, u jednu playlistu, dodam streamove različitih radio postaja (koje želim slušati), spojim ga preko AirPlaya na HomePod i kažem HomePodu "Hey Siri, Play". Radi! Kažem Siri da pauzira, stopira ili ušuti. Radi. Kažem da ponovo playa. Radi. Odlično, problem riješen. Mogu na spavanje uz "Hey Siri, turn off after one hour" (kad već ne može sama zaključiti kad sam zaspao - kompromisi, kompromisi...).

Jutro. Ptičice. "Hey Siri, play". "Your music library is empty". Aaaargh!

Da ne opisujem kako smo Siri i ja dugim noćnim razgovorima došli do zaključka u čemu je problem, TL;DR: kad HomePod pauzira/zaustavi playanje u iTunesima ("Hey Siri, stop") AirPlay konekcija (Mac <> HomePod) ostaje aktivna sljedeće 3 minute (uz napomenu da Apple "možda" mijenja ovu vrijednost sa apdejtima HomePodovog OS-a), a u scenariju kada HomePod prekida play na timer (pa makar to bilo sa "Hey Siri, turn off after one second"), konekcija se prekida odmah - tako prekinuta konekcija je vidljiva u iTunesima: AirPlay ikona (koja je plava tijekom aktivne konekcije) ponarančasti. No, boja ikone nije pouzdan indikator jer u prvom scenariju (trenutni stop/pauza) 3 minute nakon što se prekine konekcija - ikona ostane plava. Pa se ti misli što se (zapravo) dogodilo.

Zavrzlamu je moguće riješiti s 3 različite skripte (po cijeni jedne i uz set besplatnih noževa!), odgovarajuće konfiguriranje iTunesa i poštivanje "protokola za laku noć" (u nastavku: PZLN).

Konfiguriranje iTunesa je jednostavno. Kreiramo DVIJE playliste. Ja kao prvu koristim defaultnu "Internet Songs" i u njoj držim odabrane radio postaje - nije bitno kako se zove (playlista), bitno je da su u njoj SAMO radio postaje koje želite slušati odnosno "prebacivati" koristeći voice control HomePoda. Druga playlista se u mom slučaju zove "Silence" i u njoj je SAMO custom generirani wav tišine u trajanju od 10 sekundi, prethodno kreiran u Audacityu i snimljen pod nazivom "silence_10s.wav". Zadnji korak je kliknuti na AirPlay ikonu, ISKLJUČITI "Computer" i UKLJUČITI samo HomePod (u mom slučaju zove se "Living Room" jer ga, pogađate, držim u kuhinji). Ne škodi usputno podesiti željenu "noćnu glasnoću" (za "Living Room").

Spomenuti PZLN podrazumijeva da prije spavanja učitam iTunes i kliknem na radio postaju koju želim slušati dok ne utonem u san. S obzirom da je AirPlay konekcija aktivna dok god iTunesi sviraju, na raspolaganju su mi voice komande tipa "Hey Siri, next song" ili "Hey Siri, shuffle". Apple Music za Nepodržane, here we come!

Sad se moramo pobrinuti da ne puca ljubav između HomePoda i iTunesa kad utihne mala noćna muzika. U tu svrhu utipkamo/kopipejstamo ovo u AppleScript Editor i snimimo kao WakeHomePod.scpt (u mom slučaju u ~/Applications/):

if application "iTunes" is running then
  tell application "iTunes"
    if player state is not playing then
      set newAirplayDevice to (get some AirPlay device whose name is "Living Room")
      set current AirPlay devices to {newAirplayDevice}
      play track "silence_10s" of playlist "Silence"
      delay 5
      play track "Laganini FM" of playlist "Internet Songs"
      pause
    end if
  end tell
end if

Gornja skripta prvo provjeri da li je iTunes učitan. Ako nije, znači da nismo ispoštovali PZLN i skripta nas može ignorirati. Ako jesmo, skripta provjeri da li iTunes svira - ako svira, ljubav HomePoda i iTunesa traje pa možemo pustiti golubiće na miru. No, ako je iTunes dignut, ali NE svira, vrijeme je za afrodizijak: prvo identificiramo koji AirPlay "device" nosi ime našeg HomePoda (u mom slučaju "Living Room") i preusmjerimo AirPlay na njega. Na žalost, HomePod ima čvrst san i ovo ga neće probuditi. Probudit će ga tišina (ranije spomenuti "silence_10s.wav") - jer bi sve drugo probudilo nas. Naime, kad budimo HomePod, ne dopušta nam prethodno podesiti glasnoću. Zato playamo 10 sekundi tišine (što je fantastična upotreba zvučnika!), ali prekidamo nakon 5. Čemu razlika? Zato jer HomePodu treba "nekoliko" sekundi da se probudi - nekad jedna, nekad tri, ali (u mojim testovima) nikad više od četiri - pa sam stavio pet jer volim okrugle brojke. Nakon pet sekundi prebacimo track na onaj s kojim se želimo probuditi (besplatna reklama za "Laganini FM"!) i ODMAH pauziramo - to se dovoljno brzo dogodi da HomePod ne uspije ni pisnuti. Sad možemo reći "Hey Siri, play" i - svirat će.

Zapravo neće još - odnosno neće ujutro. Jer je konekcija koju smo upravo uspostavili živa samo 3 minute (nakon što se izvršila pauza).

Zato moramo gornju skriptu pokretati svake tri minute. Ne želimo gornju skriptu pokretati SVAKE 3 minute. Ne želimo nijedan AppleScript pokretati svake 3 minute jer troši CPU kao da ne postoji sutra. Zato nećemo direktno pokretati gornju skriptu nego ćemo pokretati skriptu koja pokreće skriptu. Ovoga puta Bash skriptu koju možemo snimiti (pod imenom WakeHomePod.sh) u isti folder gdje smo prethodno snimili WakeHomePod.scpt:

#!/bin/sh
currenttime=$(date +%H:%M)
if [[ "$currenttime" > "06:00" ]] && [[ "$currenttime" < "11:00" ]]; then
  osascript ~/Applications/WakeHomePod.scpt
fi

Bash skripta, svaki put kad je pokrenemo, očita aktualno vrijeme u formatu "00:00" (bez navodnika) i provjeri da li je vrijeme između zadanog (u mom slučaju između 6 i 11 ujutro). Ako je, pozvat će prethodni AppleScript. Zašto tako? Zato jer ne želim da se AppleScript izvršava dok spavam ili nakon što sam već sigurno budan - u to vrijeme Mac izvršava pametnije skripte (čisti kuću, plijevi vrt...).

Sad imamo dvije skripte koje se brinu za ono što treba obaviti i kada to treba obaviti. Ali još se nitko ne brine pokrenuti ikoju od njih. Za to ćemo koristiti launchd, točnije Launch Agents (jer Apple ne voli kad koristimo cron) kojemu ćemo reći da pokreće Bash skriptu svake 3 minute (180 sekundi):

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
  <dict>
    <key>Label</key>
    <string>local.WakeHomePod</string>
    <key>Program</key>
    <string>~/Applications/WakeHomePod.sh</string>
    <key>StartInterval</key>
    <integer>180</integer>
  </dict>
</plist>

Gornju skriptu snimimo pod imenom local.WakeHomePod.plist u ~/Library/LaunchAgents/. To je neće pokrenuti. Pokrenuo bi je restart računala, ali možemo i bez toga, pješke. Podignemo terminal i tipkamo:

launchctl load ~/Library/LaunchAgents/local.WakeHomePod.plist

Ako želimo provjeriti da li je pokrenuta, možemo utipkati:

launchctl list | grep local

Ako se pojavi u ispisu, pokrenuta je i svakih 180 sekundi pokretat će Bash skriptu (koja će pokretati AppleScript koji će pokretati playanje tišine).

Kad se prvi put izvrše skripte, sistemski Security će (odvojeno) prijaviti da WakeHomePod.sh i Terminal žele kontrolirati iTunes - dopustite im i više neće gnjaviti.

Nakon toga možemo pogasiti terminal i sve editore, pustiti samo iTunes, u njemu željenu radio postaju i otići na zasluženo spavanje. A kad ujutro odlučimo prekinuti cvrkut ptičica sa "Hey Siri, play" i prosvira naš omiljeni jutarnji radio, nećemo se ni sjetiti da u tom trenutku u nekoj drugoj Nepodržanoj državi neki nesretni vlasnik HomePoda koristi isti za kiseljenje kupusa - jer ne zna što bi drugo s njim. Mi znamo.
05.03.2020 | 00:46
(Odmahujem glavom u nevjerici!)
05.03.2020 | 02:05
 • Dijete
 • Posjetitelj
05.03.2020 | 03:51
Nikad necu dopustit da me komp zamjeni i oduzme mi moju zen vjezbu - pljevljenje vrta...

NIKAD!

Al sve ostalo, Djipi, naklon do poda

L.
06.03.2020 | 15:11
Ja u dnevnom boravku imam neki Philips zvučnik koji ima 32-pin dock za stare iUređaje. Kako mi iPhone 4 više ne može normalno vrtiti TuneIn za radio, a i Deezer na njemu šteka, maknuo sam ga i na zvučnik priključio AirportExpress koji je spojen na kućnu mrežu i na kojem je uključen AirPlay.

Ujutro me budi budilica na iPhone 8 koji mi je na noćnom ormariću. Isključujem budilicu i ustajem. Do dnevnog boravka na iPhone TuneIn pustim radio koji već do dolaska u dnevni boravak svira. Na telefonu prilagodim glasnoću, spuštam telefon na stol uz stvari koje nosim na posao i nastavljam do kupaonice.

Kada odem iz kuće isključi se i muzika. Po povratku kući čim sam ušao kliknem Play i to je to.

Tek nedavno sam otkrio da stream muzike ne prestaje ako mi zvoni telefon i javim se :-D

As simple as that
06.03.2020 | 16:55
FiFi kaže:
Ja u dnevnom boravku imam neki Philips zvučnik koji ima 32-pin dock za stare iUređaje. Kako mi iPhone 4 više ne može normalno vrtiti TuneIn za radio, a i Deezer na njemu šteka, maknuo sam ga i na zvučnik priključio AirportExpress koji je spojen na kućnu mrežu i na kojem je uključen AirPlay.

Ujutro me budi budilica na iPhone 8 koji mi je na noćnom ormariću. Isključujem budilicu i ustajem. Do dnevnog boravka na iPhone TuneIn pustim radio koji već do dolaska u dnevni boravak svira. Na telefonu prilagodim glasnoću, spuštam telefon na stol uz stvari koje nosim na posao i nastavljam do kupaonice.

Kada odem iz kuće isključi se i muzika. Po povratku kući čim sam ušao kliknem Play i to je to.

Tek nedavno sam otkrio da stream muzike ne prestaje ako mi zvoni telefon i javim se :-D

As simple as that


Stream ne prestaje jer ape podrzava airplay 2, na airplay 1 je stream prestajao kada bi netko zvao na tel
12.04.2020 | 10:34
Unbelivable...
Svaka čast, Djipi!
Moderatori: Bertone
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 33 minuta
 • drpongrac23: Mogli bi imati u FINI :)
 • smayoo: Ako je to 5,25" zapis od 180 ili 360 kB po strani (single ili double density), ja imam 5,25" na Commodoreu 128. HD flopica od 5,25 (1,2 MB) sigurno više nije čitljiva, zaboravi te podatke.
 • Borisone: Peek'n'Poke?
 • m@xym: Teško ćeš naći nekoga da ima i 3.5" floppy, a kamoli 5.25.
 • Zdravac: 5.25 floppy ima tko da moze prebaciti podatke?
 • rusty: Šteta je što i dalje ne radi kako spada na macOSu. Prošle godine, je radio dio ali ne i adekvatno upucavanje certifikata na Certelia portalu. Taj dio samo je radio na Win 64bit i to preko Firefoxa. Moje osobno iskustvo uz support AKDa.
 • Djuro genijalac: Vidi eOI...
 • Djuro genijalac: Murja otkrila Linux i MacOS!
 • cariblanco: Yonkis, komentar je bio vrh, nemam šata dodati :)
 • drlovric: Affinity Suite nudi 6 mjeseci trial verziju za sve svoje apps (Mac, Win, iPad). Zanimljiv poslovni model...
 • Yonkis: Molimo da vi i vaši kolonizatori osvojite sve u alpskim sportovima, to će onda biti senzacija.
 • cariblanco: Jučer smo mi i naši kolonizatori, osvojili sve u nogometu i tenisu ;)
 • rusty: Safari je najbolji preglednik i Smayoo ga obožava iako tako ne piše ;)
 • Yonkis: Vrlo logično pošto smo na Jabučnjaku :)
 • smayoo: To je ugrađen mehanizam kažnjavanja za one koji koriste Safari ;)
 • Yonkis: Zašto je Jabučnjak tako bugovit na Safariju (iOS) kada pišem odgovore na forumu? Svako malo se zalocka, ne reagira pa moram reloadati stranicu i naravno sve pisati isponova. :/
 • m@xym: gladhr2, forum i postoji za to da sa na njemu otvaraju nove teme.
 • Piko: A ima i ovo, ali to nisam isprobavao pa nemam pojma kako radi: [link]
 • Piko: [link] imaš i ovo, ali nije free .... a kad Apple izda monitor sa barem 120Hz 4K ili 5K ... onda kupim Apple monitor
 • Yonkis: Pa kad je sve Windows fokusirano a od Applea se očekuje da nađe workaround. Da imaš Appleov monitor onda ne bi imao ovih poteškoća, zar ne?
 • gladhr2: Monitor Control mi ne funkcionira, samo brightness
 • gladhr2: haha, i dalje ne vjerujem u to da mac nema to rjeseno a na win je to odrađeno
 • Yonkis: A ti bi sad kompletno rješenje.. take it or leave it. My way or highway. Ispruži ruku pa stišaj :) eto rješenja :)
 • gladhr2: @drpongrac, taj dio sam ja napravio to je ok, ali kada zelim smanjiti ili pojacati ne mogu iz postavki minija, niti s tipkovnice nego moram cackati po tipkama monitora
 • drpongrac23: @gladhr2 - u postavkama zvuka odaberi monitor kao primarni audio uređaj. Ali onda neće biti zvuka iz Minija, već samo iz monitora.
 • Piko: Može se sa [link]
 • gladhr2: jedno pitanje da ne otvaram novu temu, mac mini, i na njega spojen monitor s hdmi a monitor ima ugrađen zvučnik. MOže li se nekako s mac minija updavljati zvucnikom odnosno da ne moram pojacavati i smanjivati direktno na monitoru, na windowsu mi je to radilo naj normalnije
 • drpongrac23: I fala Sanjinu Đukuiću!!! Riječka rock scena live forver!!!!
 • drpongrac23: Rijeka -Paris - texas - reizdanje, malo za reći, slava Foxu!!!!
 • Kloba: Pod "on" za Shindlerovu listu trebao sam napisati Steven Spielberg. Isprika na tomu.
 • Kloba: Denzel Washington odgovara zašto je bolje da umjesto Scorsesea Schindlerovu lisu bolje režira on, dok će Scorsese uvijek biti prvi izbor za Dobre momke. Kao i da je crni redatelj uvijek bolji od bijelog ako je film smješten u crnu sredinu. I odgovori a da ne uvrijedi nikoga, umijeće ovih dana: [link]
 • m@xym: Što se tiče stope PDV-a, primjenjuje se stopa PDV u zemlji kupca robe, a samo ako trgovac ne ostvaruje veći promet od 10.000 EUR izvan svoje zemlje, naplaćuje se PDV po stopi zemlje u koje se nalazi trgovac.
 • tcanji: Zdravac, zahvaljujem na odgovoru i odvojenom vremenu. Lp i svako dobro!
 • Zdravac: Dakle, ne plaćaš duplo PDV nego onaj gdje ide roba
 • Zdravac: Ako je iz EU, plačaš samo poštarinu. S time većina web trgovina (mislim da bi po zakonu trebali imati svi), prilagodi stopu PDV-a zemlji iz koje naručuješ, dakle, ako si registriran u HR, a naručuješ iz DE, platiti ćeš proizvod sa 25 posto PDV-a
 • tcanji: Hvala Zdravac, trebao sam tu potvrdu. A što ako je roba iz EU, a ne US?
 • Zdravac: odgovor je DA - carina (ovisno o artiklu / tarifnom broju) i PDV svakako, a platiti ćeš i nekome da odradi uvoz za tebe
 • tcanji: Pozdrav jabučari! Molio bih, ako netko zna, da li se prigodom kupovine elektroničke opreme (npr. iPad, privatna kupovina) iz vana (USA) kod nas još uvijek na istu plaća porez odn. prijavljuje prigodom ulaska? Hvala.
 • gladhr2: [link]
 • Riba: Hajde posalji mi jednu. Pretpostavljam da koristis gmail?
 • rusty: @Riba - izgleda da opet notifikacije za privatne poruke ne rade?
 • cariblanco: [link]
 • Kloba: Hvala ljudi
 • drlovric: Uzmi kist sa njeznik cetkicama i predji preko hladnjaka i elektronike. IJa to radim u stanu na balkonu. Puhnem dva puta, sve zivo izleti iz konzole/NAS/mini pc. Kazu vlaga iz daha moze ostetiti elektroniku. Meni se nikad nista nije desilo.
 • smayoo: Nije benzinska pumpa dobra ideja. Kantica komprimiranog zraka tipično bi trebala biti dostatna za nekoliko čišćenja jer ima slamčicu za precizno korištenje i tako je zamišljeno da je koristiš. Precizno i odmjereno. Pipsaš točno tamo gdje su nakupine prašine i to u kratkim pipsevima, skroz izbliza.
 • Kloba: (oni upitnici su trebali biti jedan emoji...
 • Kloba: A za drugu opciju zamisli da dođeš na benzinsku natankati auto i vidiš lika sa PS5 kako rastavlja konzolu i raspuhuje ju. Osim toga, onj pritisak bi vjerojatno potrgao nešto. ????
 • Kloba: E vidiš, za dobro čišćenje PS5 unutrašnjosti pitanje je koliko mi boca treba?
 • kupus: druga opcija je šetnja do benzinske pa korištenje njihovog :)
 • kupus: U chipoteci imaš za uzeti kompresirani zrak u bocama @kloba

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

friga, jura22, Anonimci (361)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.16 Seconds

Provided by iJoomla SEO