HomePod: Apple Music za Nepodržane
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

HomePod: Apple Music za Nepodržane


04.03.2020 | 19:18
Bilo bi nepošteno HomePod u Hrvatskoj nazvati "poluproizvodom" - jer je bez podrške za Apple Music (i buduće dobre volje korisnika da tu uslugu plaća) sveden samo na "simpatičan zvučnik". O vrijednosti za novac nećemo, ali kada ujutro na "Hey, Siri, play something" Siri uzvrati sa nekom od varijacija fraza na "Your music library is empty", ne želite da se dan po jutru poznaje.

Dobra vijest (po mene) je da me Apple Music i tako ne zanima. Ono što me zanima je da HomePod ujutro, kad mu se obratim, svira radio po mom izboru. U 2020. godini to ne zvuči kao sci-fi želja razmaženog korisnika. Ali se Apple potrudio da bude jednako nemoguće.

Kako "nemoguće" ne ulazi u top 10 mojih omiljenih riječi, zainatio sam se i odlučio pronaći način da to ipak (nekako) radi. Pa, prije nego mi izvjetri (a hoće), pišem ovdje proceduru za sve kojima bi mogla dobro doći.

Od sastojaka su potrebni barem 1 HomePod i 1 Mac koji se može spojiti na HomePod putem AirPlaya. Vegeta nije potrebna. U mojem slučaju radi se o Mac Miniju koji vrti Mojave. Prije nego me netko pita zašto izvodim cijelu zavrzlamu preko HomePoda umjesto da isključim Siri na HomePodu i uključim je na Macu: zato. OK, to smo riješili.

Ideja je jednostavna: na Macu pokrenem iTunes, u njega, u jednu playlistu, dodam streamove različitih radio postaja (koje želim slušati), spojim ga preko AirPlaya na HomePod i kažem HomePodu "Hey Siri, Play". Radi! Kažem Siri da pauzira, stopira ili ušuti. Radi. Kažem da ponovo playa. Radi. Odlično, problem riješen. Mogu na spavanje uz "Hey Siri, turn off after one hour" (kad već ne može sama zaključiti kad sam zaspao - kompromisi, kompromisi...).

Jutro. Ptičice. "Hey Siri, play". "Your music library is empty". Aaaargh!

Da ne opisujem kako smo Siri i ja dugim noćnim razgovorima došli do zaključka u čemu je problem, TL;DR: kad HomePod pauzira/zaustavi playanje u iTunesima ("Hey Siri, stop") AirPlay konekcija (Mac <> HomePod) ostaje aktivna sljedeće 3 minute (uz napomenu da Apple "možda" mijenja ovu vrijednost sa apdejtima HomePodovog OS-a), a u scenariju kada HomePod prekida play na timer (pa makar to bilo sa "Hey Siri, turn off after one second"), konekcija se prekida odmah - tako prekinuta konekcija je vidljiva u iTunesima: AirPlay ikona (koja je plava tijekom aktivne konekcije) ponarančasti. No, boja ikone nije pouzdan indikator jer u prvom scenariju (trenutni stop/pauza) 3 minute nakon što se prekine konekcija - ikona ostane plava. Pa se ti misli što se (zapravo) dogodilo.

Zavrzlamu je moguće riješiti s 3 različite skripte (po cijeni jedne i uz set besplatnih noževa!), odgovarajuće konfiguriranje iTunesa i poštivanje "protokola za laku noć" (u nastavku: PZLN).

Konfiguriranje iTunesa je jednostavno. Kreiramo DVIJE playliste. Ja kao prvu koristim defaultnu "Internet Songs" i u njoj držim odabrane radio postaje - nije bitno kako se zove (playlista), bitno je da su u njoj SAMO radio postaje koje želite slušati odnosno "prebacivati" koristeći voice control HomePoda. Druga playlista se u mom slučaju zove "Silence" i u njoj je SAMO custom generirani wav tišine u trajanju od 10 sekundi, prethodno kreiran u Audacityu i snimljen pod nazivom "silence_10s.wav". Zadnji korak je kliknuti na AirPlay ikonu, ISKLJUČITI "Computer" i UKLJUČITI samo HomePod (u mom slučaju zove se "Living Room" jer ga, pogađate, držim u kuhinji). Ne škodi usputno podesiti željenu "noćnu glasnoću" (za "Living Room").

Spomenuti PZLN podrazumijeva da prije spavanja učitam iTunes i kliknem na radio postaju koju želim slušati dok ne utonem u san. S obzirom da je AirPlay konekcija aktivna dok god iTunesi sviraju, na raspolaganju su mi voice komande tipa "Hey Siri, next song" ili "Hey Siri, shuffle". Apple Music za Nepodržane, here we come!

Sad se moramo pobrinuti da ne puca ljubav između HomePoda i iTunesa kad utihne mala noćna muzika. U tu svrhu utipkamo/kopipejstamo ovo u AppleScript Editor i snimimo kao WakeHomePod.scpt (u mom slučaju u ~/Applications/):

if application "iTunes" is running then
  tell application "iTunes"
    if player state is not playing then
      set newAirplayDevice to (get some AirPlay device whose name is "Living Room")
      set current AirPlay devices to {newAirplayDevice}
      play track "silence_10s" of playlist "Silence"
      delay 5
      play track "Laganini FM" of playlist "Internet Songs"
      pause
    end if
  end tell
end if

Gornja skripta prvo provjeri da li je iTunes učitan. Ako nije, znači da nismo ispoštovali PZLN i skripta nas može ignorirati. Ako jesmo, skripta provjeri da li iTunes svira - ako svira, ljubav HomePoda i iTunesa traje pa možemo pustiti golubiće na miru. No, ako je iTunes dignut, ali NE svira, vrijeme je za afrodizijak: prvo identificiramo koji AirPlay "device" nosi ime našeg HomePoda (u mom slučaju "Living Room") i preusmjerimo AirPlay na njega. Na žalost, HomePod ima čvrst san i ovo ga neće probuditi. Probudit će ga tišina (ranije spomenuti "silence_10s.wav") - jer bi sve drugo probudilo nas. Naime, kad budimo HomePod, ne dopušta nam prethodno podesiti glasnoću. Zato playamo 10 sekundi tišine (što je fantastična upotreba zvučnika!), ali prekidamo nakon 5. Čemu razlika? Zato jer HomePodu treba "nekoliko" sekundi da se probudi - nekad jedna, nekad tri, ali (u mojim testovima) nikad više od četiri - pa sam stavio pet jer volim okrugle brojke. Nakon pet sekundi prebacimo track na onaj s kojim se želimo probuditi (besplatna reklama za "Laganini FM"!) i ODMAH pauziramo - to se dovoljno brzo dogodi da HomePod ne uspije ni pisnuti. Sad možemo reći "Hey Siri, play" i - svirat će.

Zapravo neće još - odnosno neće ujutro. Jer je konekcija koju smo upravo uspostavili živa samo 3 minute (nakon što se izvršila pauza).

Zato moramo gornju skriptu pokretati svake tri minute. Ne želimo gornju skriptu pokretati SVAKE 3 minute. Ne želimo nijedan AppleScript pokretati svake 3 minute jer troši CPU kao da ne postoji sutra. Zato nećemo direktno pokretati gornju skriptu nego ćemo pokretati skriptu koja pokreće skriptu. Ovoga puta Bash skriptu koju možemo snimiti (pod imenom WakeHomePod.sh) u isti folder gdje smo prethodno snimili WakeHomePod.scpt:

#!/bin/sh
currenttime=$(date +%H:%M)
if [[ "$currenttime" > "06:00" ]] && [[ "$currenttime" < "11:00" ]]; then
  osascript ~/Applications/WakeHomePod.scpt
fi

Bash skripta, svaki put kad je pokrenemo, očita aktualno vrijeme u formatu "00:00" (bez navodnika) i provjeri da li je vrijeme između zadanog (u mom slučaju između 6 i 11 ujutro). Ako je, pozvat će prethodni AppleScript. Zašto tako? Zato jer ne želim da se AppleScript izvršava dok spavam ili nakon što sam već sigurno budan - u to vrijeme Mac izvršava pametnije skripte (čisti kuću, plijevi vrt...).

Sad imamo dvije skripte koje se brinu za ono što treba obaviti i kada to treba obaviti. Ali još se nitko ne brine pokrenuti ikoju od njih. Za to ćemo koristiti launchd, točnije Launch Agents (jer Apple ne voli kad koristimo cron) kojemu ćemo reći da pokreće Bash skriptu svake 3 minute (180 sekundi):

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
  <dict>
    <key>Label</key>
    <string>local.WakeHomePod</string>
    <key>Program</key>
    <string>~/Applications/WakeHomePod.sh</string>
    <key>StartInterval</key>
    <integer>180</integer>
  </dict>
</plist>

Gornju skriptu snimimo pod imenom local.WakeHomePod.plist u ~/Library/LaunchAgents/. To je neće pokrenuti. Pokrenuo bi je restart računala, ali možemo i bez toga, pješke. Podignemo terminal i tipkamo:

launchctl load ~/Library/LaunchAgents/local.WakeHomePod.plist

Ako želimo provjeriti da li je pokrenuta, možemo utipkati:

launchctl list | grep local

Ako se pojavi u ispisu, pokrenuta je i svakih 180 sekundi pokretat će Bash skriptu (koja će pokretati AppleScript koji će pokretati playanje tišine).

Kad se prvi put izvrše skripte, sistemski Security će (odvojeno) prijaviti da WakeHomePod.sh i Terminal žele kontrolirati iTunes - dopustite im i više neće gnjaviti.

Nakon toga možemo pogasiti terminal i sve editore, pustiti samo iTunes, u njemu željenu radio postaju i otići na zasluženo spavanje. A kad ujutro odlučimo prekinuti cvrkut ptičica sa "Hey Siri, play" i prosvira naš omiljeni jutarnji radio, nećemo se ni sjetiti da u tom trenutku u nekoj drugoj Nepodržanoj državi neki nesretni vlasnik HomePoda koristi isti za kiseljenje kupusa - jer ne zna što bi drugo s njim. Mi znamo.
05.03.2020 | 00:46
(Odmahujem glavom u nevjerici!)
05.03.2020 | 02:05
 • Dijete
 • Posjetitelj
05.03.2020 | 03:51
Nikad necu dopustit da me komp zamjeni i oduzme mi moju zen vjezbu - pljevljenje vrta...

NIKAD!

Al sve ostalo, Djipi, naklon do poda

L.
06.03.2020 | 15:11
Ja u dnevnom boravku imam neki Philips zvučnik koji ima 32-pin dock za stare iUređaje. Kako mi iPhone 4 više ne može normalno vrtiti TuneIn za radio, a i Deezer na njemu šteka, maknuo sam ga i na zvučnik priključio AirportExpress koji je spojen na kućnu mrežu i na kojem je uključen AirPlay.

Ujutro me budi budilica na iPhone 8 koji mi je na noćnom ormariću. Isključujem budilicu i ustajem. Do dnevnog boravka na iPhone TuneIn pustim radio koji već do dolaska u dnevni boravak svira. Na telefonu prilagodim glasnoću, spuštam telefon na stol uz stvari koje nosim na posao i nastavljam do kupaonice.

Kada odem iz kuće isključi se i muzika. Po povratku kući čim sam ušao kliknem Play i to je to.

Tek nedavno sam otkrio da stream muzike ne prestaje ako mi zvoni telefon i javim se :-D

As simple as that
06.03.2020 | 16:55
FiFi kaže:
Ja u dnevnom boravku imam neki Philips zvučnik koji ima 32-pin dock za stare iUređaje. Kako mi iPhone 4 više ne može normalno vrtiti TuneIn za radio, a i Deezer na njemu šteka, maknuo sam ga i na zvučnik priključio AirportExpress koji je spojen na kućnu mrežu i na kojem je uključen AirPlay.

Ujutro me budi budilica na iPhone 8 koji mi je na noćnom ormariću. Isključujem budilicu i ustajem. Do dnevnog boravka na iPhone TuneIn pustim radio koji već do dolaska u dnevni boravak svira. Na telefonu prilagodim glasnoću, spuštam telefon na stol uz stvari koje nosim na posao i nastavljam do kupaonice.

Kada odem iz kuće isključi se i muzika. Po povratku kući čim sam ušao kliknem Play i to je to.

Tek nedavno sam otkrio da stream muzike ne prestaje ako mi zvoni telefon i javim se :-D

As simple as that


Stream ne prestaje jer ape podrzava airplay 2, na airplay 1 je stream prestajao kada bi netko zvao na tel
12.04.2020 | 10:34
Unbelivable...
Svaka čast, Djipi!
Moderatori: Bertone
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 minuta
 • cariblanco: Imaš toga za kupiti na aerodromu...capy electronic ,ako ideš preko švabije.
 • cariblanco: Kupi si ti i miran si gaje god da putuješ. Ja to imam Ali nisam ponio sad u Argentinu, ali oni imaju neke utičnice, ne kao naše, ali se naše mogu piknuti i to radi
 • cariblanco: [link]
 • Yonkis: Znam da ovdje ima ljubitelja JMJarrea pa evo izašao je album od prošlogodišnjeg koncerta VERSAILLES 400 LIVE
 • Yonkis: @Matija klc Jedino što mi pada na pamet da nije torbica plesala (poskakivala) tu i tamo i onda mobitel to mjerio kao "još jedan korak" i tako stotinama puta. Nemam pojma, i mene bi frustriralo. Možda drugi put stavi u džep ili u ruksak? Ne znam stvarno. A Google, pomaže li što?
 • Matija klc: @yonkis- u torbici oko pasa
 • Borisone: Naći ćeš ga sigurno za manje love nego da ovdje ideš tražiti neke s njihovim utikačima.
 • Borisone: Šta si razbijaš glavu. Ponesi USB kablove, a tamo kupi kombinirani USB/A i /C punjač od koliko ti vati treba.
 • Ender: @Yonkis: kad budem kuci, uslikacu takav adapter sa tim razlicitim viljuskama, imas ga po aerodromima za jaku cenu, meni je doneo kum iz Kanade za nekoliko dolara.
 • Yonkis: @Riba da svoj (brzi 30W) punjač mogu ukopčati u njihove utičnice i da puni iPhone/iPad. Mislio sam da nije dovoljan adapter nego da mi treba i “konverter” radi drugog napona..Jel’ onda može i nešto jeftino ako je samo “viljuška” u pitanju? Npr?
 • Ender: @Yonkis: mislim da nemas brige sto se tice adaptera, jer kao sto Riba kaze vecina uredjaja radi od 90-250 Vac. Apple mislim da vec 35 god radi ta univerzalna napajanja. Za USA ti samo treba drukcija viljuska tj. utikac.
 • Riba: Vecina uredjaja prihvaca i 110 i 220V ulazni napon, pa zato pitam./
 • Riba: Adapter ti treba za sto tocno?
 • Yonkis: Ima li netko iskustva kakav bi mi putni adapter trebao za SAD s obzirom da nemaju 220/50 (svjestan sam da im utičnice također drugačije izgledaju). Može neki primjer putnog adaptera, samo da provjerim jer mislim da mi ovo [link] nije dovoljno, zar ne?
 • Yonkis: @Matija klc, a gdje ti je bio mobitel za vrijeme uspona?
 • Matija klc: Ekipa, isao sam ja Japetic. Upalio na 15pro Stravu i mjerio do gore. Izbaci 4,32km staza da iznosi, a iznosi 2.7. To je dosta velika razliika. Imate li mislienje sta moze biti i kako popraviti to? Dosada sam se dosta oslanjao na bivsi mob 13pro i nisam imao problema, ( ili ih nisam znao da imam)…. Poprilicno sam razocaran. Ako Garmin Fenix moze dobro izracunati pa trebao bi i mob od 1300€…
 • cariblanco: Danas se šeću kockice u Argentini u čast vaterpolistima ;)
 • cariblanco: [link]
 • drlovric: Sorry Davore, ja sam tek sad vidio ovaj odg u Vikalici. Rijesio sam, by the way, hvala ti u svakom slucaju!
 • dpasaric: Mi smo u firmi imali period kada smo se profesionalno bavili SEO-om, pa pitaj, možda znam.
 • drlovric: Imamo li ovdje neke SEO znalce? :) Trebale bi mi kratke konzultacije u svezi web stranice. Msg me.
 • JOHN: :)
 • JOHN: Gjuroo kladim se da si šejiku Aladinu poslao nešto bitcoina da ti može transferirat milijarde koje čuva još od Sadama
 • JOHN: pošaljem sadržaj mail-a
 • JOHN: Ma samo chekiram da li je legit
 • Gjuroo: @JOHN: Ma dobio sam gomilu para od jednog afričkog princa, pa mi nije problem trošiti :)
 • Riba: JOHN, moguce zato jer si follower na ko-fi, sad cu pogledati ima li opcija da se to iskljuci.
 • Riba: JOHN, posalji mi sadrzaj tog maila, mi nismo nista inicirali.
 • smayoo: Pitat ćemo Ribu, on je spominjao neku takvu kampanju još u listopadu, za pokriti trošak najma servera. Ovo je možda nova kampanja jer je nova kalendarska godina.
 • JOHN: Gjuroo, nije tebi lako :)
 • JOHN: Ne zajebavam se, mada u tom mail-u ima neke istine. Suporto sam jabučnjak pred tri mjeseca, pa me samo zanima da li su te molbice pod kontrolom
 • Gjuroo: Jbga, platio sam.
 • Gjuroo: Meni je na mail stiglo da sam pedofil i da se javim u najbližu PU ili da platim neke pare, pa sam miran.
 • JOHN: podržite
 • JOHN: Jel vama na mail stigla kakva obavijest da ponovno podržim jabučnjak?
 • JOHN: Sram vas bilo. Moja hercegovačka crta je duboko uvrjeđena ovom neslanom šalom!:)
 • mbp2009: :D
 • Bertone: :D
 • kupus: hvala hvala
 • kupus: Zato sto nemaju obraza
 • kupus: Zasto se Hercegovci ljube u usta?
 • kupus: evo jos jedan klasik, kad se vec castimo klasicima...
 • mbp2009: odnosno ne smayo nego blanco hahaha
 • mbp2009: Smayoo dosta dobar vic, ne sjecam se kad sam ga cuo zadnji put ;)
 • mbp2009: m@xym na krivom si tabu, ovo je Jabučnjak, ne Reddit :D
 • smayoo: Taj vic je star stoljeće, @m@xym, i, da crnjak je, kao i tisuće drugih, nemoj reći da si ga sad prvi put čuo? Žao mi je što imaš takvo osobno teško iskustvo da te to tako pogađa, ali to je ipak samo vic, i to stvarno star. Razmisli što te stvarno muči pa to rješavaj, ne istresaj se ovdje.
 • m@xym: Ako je vic, onda je crnjak, barem za one koji su imali "čast" gledati uživo kako te dvije bolesti polako ubijaju ljude.
 • cariblanco: Ma moj m@xym...to je bio vic ;)
 • m@xym: Ne znati gdje si, a moći se kretati, ili znati gdje si ali, ali biti de facto nepokretan, dođe ti ga na isto.
 • cariblanco: Parkins pobjeđuje...bolje prosuti koju kap rakije, nego da neznate gdje je :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.97 Seconds

Provided by iJoomla SEO