07.06.2016 | 11:30
Dobar dan,
Trebam rijesiti sljedeci sustav no dobivam gresku da je funkcija lose definirana. Ako korisim
predugo se vrti, a ako koristim
javlja gresku da symoblic parameters are not allowed in non-poly equation. Pokusala sam na ovaj nacin, pretpostavljam da je problem sto matlabFunction to pretvori u function handles, a ne u funkciju.
Nadalje, ideje poput kopiraj vrijednosti nije rjesenje jer je ovo primjer jednog od zadataka i koeficijenti su kobasice po 3-4 stranice u wordu. Nadalje, postoji li u MATLABU nacin da se syms prebaci u funkciju ili bih morala napisati skriptu koja ce to spremiti u neki .txt file i ako onda to ucitam hoce li to biti funkcija, a ne syms? Nesto tipa automatski c/p.
function eq = ts_7(A,B,C,D,E)
syms x
% dbstop if error
g = D * sin(C * atan( B*x - E * (B*x - atan(B*x)))) + A; % formula
eq5 = taylor(g, x, 'Order',1, 'ExpansionPoint',7) - 2*(x-7);
eq1 = taylor(g, x, 'Order',2, 'ExpansionPoint',7) - eq5 + 2.4*(x-7)^2;
eq2 = taylor(g, x, 'Order',3, 'ExpansionPoint',7) - eq1 + (x-7)^3;
eq3 = taylor(g, x, 'Order',4, 'ExpansionPoint',7) - eq2 - 8*(x-7)^4;
eq4 = taylor(g, x, 'Order',5, 'ExpansionPoint',7) - eq3;
eq = matlabFunction(eq1, eq2, eq3, eq4, eq5) % eq = matlabFunction([eq1; eq2; eq3; eq4; eq5]);
end
Funckiju zovem na sljedeci nacin:
opts = optimoptions('fsolve','InitDamping',0.005,'Algorithm','levenberg-marquardt');
init = [-1.3, 1.4, 4000, 0.12, 9]; % starting points
tic
coeff = fsolve(@(x)ts_7(x(1), x(2), x(3), x(4), x(5)), init, opts);
toc
Undefined function or variable "fuser".
Error in fsolve (line 257)
if ~isempty( isoptimargdbl('FSOLVE', {'F','J'}, fuser, JAC) )
Error in script_7 (line 11)
coeff = fsolve(@(x)ts_7(x(1), x(2), x(3), x(4), x(5)), init,opts);
Error in run (line 96)
evalin('caller', [script ';']);
Trazim koeficijente $A, B, C, D, E$. Sto se tice vrijednosti za $x$, to je vektor 341x1 cije vrijednosti imam no mislim da mi to nije bitno i da ako stavim $x-7 = 1$, da se sustav moze rijesiti jer cu imati 5 nepoznanica i 5 jednadzbi.
Trazila sam pomoc na matlabovom forumu no njihove preinake i dalje daju istu gresku.
EDIT: dodano novo pitanje dolje u raspravi