Widgeti, potencijalna neugodnost
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Widgeti, potencijalna neugodnost

• MAK
  • Posjetitelj
09.05.2005 | 17:34
stephan.com/widgets/zaptastic/

Na ovom siteu autor opisuje što se miože dogoditi iskoristi li netko zlonamjeran autoinstalacijski feature za widgetse u Safariju. Još je gori feature (?) koji u samom Helpu eksplicitno tvrdi kako NEMA deinstalacije.

Jeste li se navukli pa natruntali widgeta, tek da vidite kako rade? I onda?
09.05.2005 | 18:19
Oprostite na mom neznanju, ali što su to zapravo Widgeti?
09.05.2005 | 20:52
rkrosl je napisao:
Oprostite na mom neznanju, ali što su to zapravo Widgeti?

>> Apple.com / Dasboard Widgets <<
09.05.2005 | 23:38
Fortius je napisao:

a za gledatelje sa crno-bijelim televizorima:
Konfabulator!
10.05.2005 | 03:27
Skinuo sam onaj zli widget, ali nije se dogodilo ništa. Nije se samoinstalirao, a i da je, jedino što može je useliti u Library/Widgets, a od tamo ga se lako baci u smeće. Istina, za nekoga tko nije baš doma s Macom ovakva stvar može biti potencijalna opasnost. Poučeni kaosom u Wintel svijetu mislim da je inicijativa autora dobra i da treba Appleu na vrijeme skrenuti pozornost - možda je najbolje da isključe opciju za autoinstall widgeta, pa barem to nije neki problem.
10.05.2005 | 13:23
Jedno od komfornih rješenja je Widget Manager: control panel za kopanje, pokretanje i brisanje widgeta. Badava.

www.downtownsoftwarehouse.com/WidgetManager
10.05.2005 | 16:13
dpasaric je napisao:
Poučeni kaosom u Wintel svijetu mislim da je inicijativa autora dobra i da treba Appleu na vrijeme skrenuti pozornost - možda je najbolje da isključe opciju za autoinstall widgeta, pa barem to nije neki problem.

Kopajuci malo po njima
(Hard Disk > Library > Widgets)

i gledajuci strukturu Widgeta
(klikni desnim dugmetom na ime widgeta i odaberi opciju \"Show Package Contents\"),

vidjeh da s tim nema sale; to su visokoslozene HTML i JavaScripte, koje u sebi mogu pozivati module napisane u Objektnom C (Cocoi) i sl.

Odnosno, da kazem drugim rijecima: DOVRAGA!!

Sami po sebi HTML i JavaScript imaju ogranicen doseg. No uz Cocoa module (a time uz pristup Cocoa API-jima) Widget moze postati samostalna aplikacija, koja moze napraviti/izvrsiti gotovo sve sto programer pozeli.

[panika]
Sad se vec pocnjem ceskati iza uha i pitati koliko je dobro napravljen Dashboard Server (dio Tigra koji upravlja Widgetsima) i sto sve dopusta ...
[/panika]

A Apple nicim nije upravio njihov nadzor! Mislim da je ovo definitivno najveci sigurnosni propust u Tigru, i nikako ne mogu shvatiti zasto su bili toliko traljavi!

Po meni, Tigra su pustili prerano na trziste. Nekom se jako zurilo, a sve bez jakog razloga. Ovaj sigurnosni propust s Widgetsima bi sigurno nekom zapeo za oko da su malo dulje testirali stvar ili barem izbacili jednu betu za siru naciju ...

Apple ovim propustom mora shvatiti da je najbolja obrana od invazije stetocina upravo objavljivanje u javnosti svih novih dodataka unutar OSa koji su namjenjeni narodu na uporabu. Da su se Widgetsi 3 mjeseca testirali u javnosti, ne bi bilo ovakvih gluparija.

Apple, kad je rijec o sigurnosti, ne budi glup kao Microsoft!

Odgovor Maku: Isprva ne znajuc (odmah nakon instalacije i par djireva po Tigrovim novitetima), trazio sam unutar System Preferenci neku opciju kojom mogu upravljati Widgetsima ... jer bilo mi je toliko nelogicno da se Widgetsi NICIM ne mogu upravljati unutar OS-a! Koji propust!

Drugim rijecima, razmisljao sam onako kako bi to bilo normalno, da se Tigar lijepo upeglao i istestirao prije pustanja iz kaveza.

Hvala na linku!
11.05.2005 | 16:50
Ima dalje: Widget managerom (iz prošloga posta) samo ih uključuješ i isključuješ.

komforno, ali potencijalna šteta može već biti učinjena.

Ovo je izravni odgovor, k tome i duhovit: Widget, The Worl Watcher
www.bcdb.com/cartoons/Other_Studios/C/Ca...d_Watcher/index.html

Folder Actions skripta...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 44 minuta
  • drlovric: Ma ide to bez problema. Ja sam uvijek azurirao sve strojeve prvi dan. Nisam imao problema, ali generalno nije pametno :)
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgleda da izlazi oko 19.00 sati po našem vremenu. Očekuje ze velika gužva prilikom downloada
  • dpasaric: Možda za neki nebitni stroj za početak...
  • dpasaric: Ne znam, ja ne bih žurio. :)
  • drpongrac23: Sutra macOS Tahoe!
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.14 Seconds

Provided by iJoomla SEO