Kako sistem vratiti na novi disk
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako sistem vratiti na novi disk

23.06.2012 | 21:41
Stavio sam danas novi ssd disk a prije toga sam s time mašinom napravio restore na vanjskom disku.Sad kako da vratim da mi taj ssd disk bude glavni i da se s njaga pokreće sistem.Taj ssd disk sam formatirao na mac ekstenziju i čak sam na njemu napravio backup.Kod sljedećeg botanja sam isključio vanjski disk misleći da će se sistem dići s backup na ssd,ali neće.....samo se pojavi nekakav upitnik iznad mape i tako stalno stoji.
23.06.2012 | 22:04
Sad s carbon copy cloner kopiram s vanjskog diska...šta kad bude gotovo da isključim komp i ištekam vanjski usb i sistem će se dići s ssd??
23.06.2012 | 22:24
Iz tvojeg opisa nisam uspio shvatiti što si TOČNO napravil? Time mashine backup NIJE bootabilan. S njega ne možeš dići sistem. Dakle, ako si zamijenio disk, onda na SSD PRVO moraš instalirati sistem (10.6, 10.7 koji već) i TEK ONDA s migration assistom povući sve s Time mashine backupa i tad ti bude sve šljakalo.

Ako koristiš Carbon Copy Cloner, onda je workflow ovakav.
1: spoji novi disk na komp (SSD u neko FX kućište ili slično)
2. Digni CCC i odaberi source (macintosh HD, ako ga nisi preimenoval) i destination (tvoj novi disk u vanjskom kućištu)
3. Pusti ga da odradi sve (onaj ti pajcek cijelo vrijeme sugerira da doniraš neku pinku za program koji ti štedi muku)
4. Kad je CCC odradil svoje, zamijeni diskove u kompu. iz njega izvadi stari i metni SSD u komp
5. Uključi komp i on bi ga moral odmah skužiti i dići sistem s njega
23.06.2012 | 23:05
Je tako sam i napravio i radi,mislio sam da su podaci s time mashine botabilni.Sad sam se shebao što sam prije toga napravio backup na vanjski disk od jedne tere i sve mi je pobrisano i ostao je samo mac backup.Koji je najbolji program na macu da probam vratiti te podatke.!!! Da i malo sam razočaran s OS X da se ne može dići iz backupa
23.06.2012 | 23:59
Kako je đuro napisao, najbolje je klonirati sistem na SSD i onda ga ubaciti u komp a HDD ostaviti vani. Sa kloniranjem ti netreba backup, naravno , ako je SSd dovoljno velik da sve prebaciš na njega. Malo si nejasno napisao što si napravio, i što hoćeš vratiti. Ako imaš samo OS a backup si izbrisao, bojim se da nema pomoći. OS X se može bootati sa vanjskog diska za razliku od Windoza (koliko znam) pa je nejasno i što si očekivao.
24.06.2012 | 00:09
Ovo je baš trivijalna procedura, prvi put sve ove godine da čujem da je neki korisnik uspio tu nešto krivo shvatiti.

1) Napravi se Time Machine Backup na drugi disk,
2) Izvadi se disk i ugradi SSD,
3) S Time Machinea se napravi Recovery na novougrađeni disk.
4) Bootaš i uživaš.

Zdrava logika govori da ne može Backup biti bootabilan jer se ne radi o zrcaljenju diska, već o inkrementalnom backupu koji čuva po stotine verzija nekih fileova i nudi povrat svakog zasebno po satima/danima. Ono što je dodatni luksuz je što je na Time Machine disku bootabilan servisni dio za povrat na drugi disk tako da čovjek ne mora prvo instalirati na novi disk sistem i Recovery Partition na kojem su inače alati za Time Machine Recovery.
24.06.2012 | 00:21
evo ja sam prije nepuna 2 tjedna stavljao SSD. CCC je napravio recovery partition i identičnu 1:1 kopiju na SSD koji je bio spojen preko USBa na maca. Izvađen je disk od 1 TB i onda je ugrađen SSD. Sve je radilo bez problema. Mac nije ni skužio razliku niti je prijavio ikakav problem.

Nakon toga sam samo reindexirao disk i to je bilo to. Radin zasebno CCC backup 1 tjedno i TM backup incremente svaki sat vremena. Nikakvih problema.
24.06.2012 | 09:27
Problem je taj što nemam dvd za instalaciju,imam air i mini i na oba je došao sistem s njima.Kako apple izbacuje optiku sve će manje korisnika imati OS na nekom mediju,pa bi bilo dobro napisati neki tut na tu temu jel će u budućnosti sve više ljudi prelaziti na ssd.Mini je nov pa sam se moźda zeznuo što nisam išao na novu instalaciju liona preko Interneta....kad se dizao sistem stisnuo sam options i tamo mi je bila ponuđena i ta opcija koju nisam odabrao,nego sam odabrao povrat s time mashine.Imam relativno brzi net pa ne bi to trajalo u nedogled.Još jedna stvar me zanima,zašto time mashine kad odabere neki disk za backup mora sve s tog diska pobrisati i tamo raditi backup.Glupo je dati disk od tere samo za to,jel se taj disk kasnije niti ne vidi nigdje u moj computer,niti u finderu.@rusty napravio sam kao i ti,a reci mi šta ti znači ovo " nakon toga samo sam još indeksirao disk"? @dpasarić ona tvoja opcija nije bila moguća jel u wizardu mi time mashine nije našla novi ssd? ssd se je vidio u my computer ali i ne u time mashine.Kako je novi disk možda ga je trebalo formatirati ili nešto sl. Mada je pisalo u disk untility da je to disk s mac ekstenzijom.
24.06.2012 | 11:33
Time machine backup napravljen Lionom 10.7.2 i novijem pravi recovery particiju na backup disku, tako da je restore moguće pokrenuti i sa time machine backup diska dok je u kompjuteru novi, prazni(bez sistema) nebutabilni disk. Samo option pri pokretanju i izbor recovery-a s vanjskog diska(pretpostavljam da je backup napravljen na vanjski).
24.06.2012 | 19:12
Zamjena HDD na iMacu (došao sa SL DVD) zbog krepavanja istog:

1) Napravio backup s Time Machine na vansjki disk.
2) Zamjenio HDD
3) Pokrenuo iMac sa DVD
4) Formatirao novi HDD sa Disk Utilitijem
5) Vratio kompletan backup sa vanjskog diska sa Time Machine
6) Restartao iMac i on se bootao sa novog diska

Zamjena HDD sa SSD na novom MacBook Pro koji je došao sa Lionom bez bootabilnog medija:

1) Sa besplatnim CCC (Carbon Copy Clonerom) napravio presliku HDD na vanjski disk
2) Zamjenio HDD sa SSD
3) Pokrenuo MacBook Pro sa vanjskog diska te sa CCC napravio presilku na ugrađeni SSD
4) Restartao MacBook Pro i odabrao da se boota sa SSD i to je to

Slično bi bilo i sa TM, ali prvo treba sa cmd+R podignut utilities i formatirati ugrađeni disk, pa se tek onda može napraviti povrat backupa sa TM i svakako Mac mora biti spojen na internet jer prvo mora na čistom disku napraviti recovery particiju i sa neta povući njezin sadržaj.
24.06.2012 | 21:05
@Sank - ovo zadnje nije potrebno, baš sam napisao:

"Ono što je dodatni luksuz je što je na Time Machine disku bootabilan servisni dio za povrat na drugi disk tako da čovjek ne mora prvo instalirati na novi disk sistem i Recovery Partition na kojem su inače alati za Time Machine Recovery."

Dakle, može se bootati u TM disk za Recovery. I mene je to iznenadilo, ali upravo sam nedavno to skužio u jednoj fotografskoj radnji. Moguće da je to nova fora od Liona, to nisam siguran.
24.06.2012 | 21:24
Davore, to je zanimljivo i korisno, no nisam znao za tu mogućnost pa sam samo naveo kako sam to ja napravio. Sad znam za drugi puta i hvala ti što si spomenuo tu mogućnost.

No, kad sam ja to radio na iMacu sa TM onda sam još imao Snow lepoard pa sam prema uputstvima koristio sistemski DVD, a Liona na MacBook Prou sam pak riješio sa CCC.
24.06.2012 | 22:35
Recovery particija na TM backup disku je novost Liona.
25.06.2012 | 01:55
cariblanco kaže:
@rusty napravio sam kao i ti,a reci mi šta ti znači ovo " nakon toga samo sam još indeksirao disk"?

primjetio sam da neke aplikacije nisu više bile dostupne preko spotlighta (jer tako pokrećem sve) pa sam samo pustio spotlightu da reindexira cijeli disk (cca 15min). Nakon toga više nije bilo problema.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 11 minuta
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.83 Seconds

Provided by iJoomla SEO