Rušenje sustava - Kernel Panic
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Rušenje sustava - Kernel Panic

24.04.2012 | 16:04
Pozdrav svima.

Isprva se ispričavam ako je tema pokrenuta u krivom dijelu foruma.

Nedavno mi se počeo događati kernel panic nakon buđenja iz deep sleepa (bacanje u sleep i onda ištekavanje kabela iz utičnice). Problem je u tome da se to neredovito događa. Jednom se dogodi nakon prvog sleepa, drugi put nakon recimo 7 njih, itd. Probao sam sa Disk Utilityjem popraviti disk (jedino su dozvole bile "neispravne", ostalo je bilo OK) i to je spriječilo pojavljivanje kernel panica neko vrijeme, ali se ponovno počeo javljati i sada već ni popravljanje dozvola ne pomaže.

U svakom reportu je isto sljedeće:
...
panic(cpu 0 caller 0xffffff8000612859): "Hibernate restore error e00002bf"@/SourceCache/xnu/xnu-1699.24.23/iokit/Kernel/IOHibernateIO.cpp:2782
...
last loaded kext at 112322962163139: com.apple.iokit.IOAVBFamily 1.0.0d22 (addr 0xffffff7f80a9c000, size 36864)
...

Zbog toga sumnjam da hard disk krepava. No, u svakodnevnom radu nema nekih simptoma krapavajućeg diska (spinning beach ball, čudnoh zvukova, itd.).

iMac je 11,1 (late 2009), a disk je originalni koji je došao s njim. Nije dodavan nikakav hardver niti softver, a sustav je 10.7.3 i redovito je updatean preko Software Updatea.

Kompletni log zadnjeg crasha postam kasnije, ako bude od pomoći.
24.04.2012 | 16:46
Imaš uključenu opciju da se disk prestane vrtiti (spindown) nakon nekog vremena neaktivnosti?
24.04.2012 | 17:53
probaj support.apple.com/kb/HT3964?viewlocale=en_US&locale=en_US

ja sam imao problem sa deep sleepom(hibernacijom).. tj.. kad se isprazni batt do kraja komp bi trebao otići u deep sleep, no on se automatski resetirao kod pokušaja da se digne iz hibernacije, reinstaliranjem os-a je riješilo problem

no za kernel panic zna biti kriv i ram u 80% slucajeva
24.04.2012 | 17:55
Mislim da disk krepava, on pri hibernaciji i pri sleep-u pokušava upisati podatke na disk, pa svaki put to čini po drugom mjestu na disku, kad naleti na prostor na kojeg ne upiše pravilno po podizanju iz sleepa te informacije ne može učitati pa javlja grešku.
25.04.2012 | 09:48
Zahvaljujem na odgovorima.

@num: računalo radi po 8 ili više sati dnevno i nikad nisam imao problema u radu (ili u idle-u). Kernel panic se javlja isključivo kod gašenja i ponovnog paljenja. Opcija "Put the hard disk to sleep wher possible" u Energy Saveru je isključena.

@nmrzlja1: ne javlja mi se niti jedan simptom naveden u knowledge baseu. Ne bih rekao da je RAM jer bi se nešto trebalo manifestirati u radu … virtualne mašine i renderiranje 3D modela pojede dosta RAM-a i nikad problema.

@Smet: To je i moje mišljenje, prema crash logu, logičkom razmišljanju i činjenici da diskovi u iMacu često krepavaju. Da je komp pod garancijom, ne bi dvojio niti sekunde. Pošto sam moram mijenjati disk, želio bih prije toga iscrpiti sve ostale mogućnosti.

Prilažem i kompletni crash log.

Datoteka za prilog:

Naziv datoteke: crash.txt
Veličina datoteke: 8526
25.04.2012 | 10:04
Pokušaj intenzivno opteretiti disk pa ćeš odmah vidjeti da li crkava. Pusti na njega kopirati neku abnormalnu količinu podataka, da ga napuniš skoro do čepa i istovremeno ga tjeraj da radi nešto drugo (npr. zipaj cijeli postojeći sadržaj tok diska na neki vanjski). Ako ti sve to odradi bez errora, onda je izuzetno malo vjerojatno da crkava.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 1 sat
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.72 Seconds

Provided by iJoomla SEO