Mac OS X install - restore from TM backup NAS
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac OS X install - restore from TM backup NAS


26.03.2012 | 23:06
Elem, crko disk u Miniju. Nema veze, sve je na Time Machine backupu, na kućnom NAS-u.

Kupio drugi disk, zamijenio ga prema uputama na ifixit, svaka im dala!

Ubacio original DVD od Minija (10.6.3), bootao. Odabrao restore from Time Machine backup iz menija Utilities.

Međutoa, naravno, Mac ne vidi taj mrežni drive gdje mu je backup... jer se ne radi o direktno priključenom vanjskom disku niti o Apple Time Capsule.

I što sad? Ništa. Malo terminala. Prava poslastica za jednog unix freaka, ali nije preteško ni za prosječnog Mac korisnika. Bitno je samo znati fizičku IP adresu svog kućnog NAS-a (dakle ne nešto kao mojnas.doma.lan, nego nešto kao 192.168.1.9).

Elem, najprije uspostavimo LAN konekciju na Macu koji se bootao s install DVD-a (pretpostavljam da je s Lionom slično nekako, samo što se boota s neta, valjda, pa LAN konekciju i internet konekciju treba uspostaviti odmah kod paljenja).

Da bi provjerili da li je mreža živa, imamo pod Utilities Network Utility. Otvorimo ga i pomoću ping pokušamo doći do našeg NAS-a (upišemo njegovu fizičku adresu i kliknemo PING).

Ako to radi, otvorimo Terminal.

Najprije kreiramo mount point za mrežni volume:

mkdir /Volumes/NAS


onda mountamo mrežni drive:

mount -t afp afp://user:pass\@192.168.1.9/sharename /Volumes/NAS


razmaka između "user:" i "pass" ne smije biti - to jabučnjak sam ubacuje jer misli da je ovo drugo E-mail adresa

umjesto user i pass upisujemo username i password koji od nas traži NAS kad mu pristupamo preko mreže. Ako ne traži ništa, onda izbacujemo i jedno i drugo, i dvotočku između, i monkey iza

umjesto sharename upisujemo ime sheranog mrežnog foldera na NASu kojeg je inače TimeMachine koristio za svoj backup

Sada je mrežni resurs mountan na Darwina, ali Finder to još ne zna. Da bi mu to rekli, najprije moramo izvući jedan podatak.

disktool -l


dobijemo dosta ispisa, gledamo retke koji počinju s

***Disk Appeared ('nešto', mountpoint: 'neštodrugo'...)

zanima nas onaj redak gdje za mountpoint piše /Volumes/NAS. Za taj redak pročitamo što piše u prvim navodnicima nakon zagrade. I onda kažemo Finderu da tome pristupi:

disktool -m toštosmogorepročitali


Trebali bi dobiti poruku nešto kao "successfully mounted" i onda možemo zatvoriti Terminal.

Možda će se pobuniti da je disktool obsolete i da treba koristiti diskutil. To se isto može, ali sintaksa je drugačija, treba proučiti man pages. Međutim, moralo bi raditi i s disktool.

Nakon toga bi u onom prozoru gdje je prije pisalo "Searching for backup volumes" trebao biti prikazan TM backup s NAS-a. Odaberemo ga i idemo dalje.

Možda još problem bude u tome što ne nalazi novougrađeni hard kad treba odabrati kamo se radi restauracija backupa. To je vjerojatno zato što je hard disk friški iz kutije i nije još formatiran ni particioniran. Pod Utilities ima Disk Utility gdje se novi disk može particionirati i formatirati (erase). Nakon toga će automatski biti mountan pa ćemo ga vidjeti u izboru diskova za restore.

I nakon toga preostaje samo čekanje... Evo, kod mene kaže: restoring files (9,4%) 3 hours 25 minutes remaining...
26.03.2012 | 23:09
Oho, ovo je zgodan tutorial s obzirom koliko ljudi radi backup na NAS.
26.03.2012 | 23:13
Je. Tim više što u času kad ti treba, ako tek tad skužiš da imaš problem, imaš dobre šanse da to ne uspiješ riješiti ovako, nego obilazno (clean install pa migration assistant s backupa jednom kad je cijeli OS dignut).

Samo je bitno, ako nemamo drugih strojeva u kući, unaprijed negdje pribilježiti bitne podatke:
IP adresa NAS-a
sharename mrežnog foldera gdje je TM backup
username i password za pristup
26.03.2012 | 23:31
Dobro je znati, tnx za opis! Ovo bi moglo u iFAQ...
27.03.2012 | 02:29
smayoo kaže:
clean install pa migration assistant s backupa jednom kad je cijeli OS dignut.

Pa nije ni to kraj svijeta, treba ti 5-6 minuta vise vremena za tu metodu Ali dobro za znati, pogotovo ako je firma u pitanju koja svoje Macove backupira na jedno centralno mjesto (NAS).
27.03.2012 | 11:21
Ma, nije baš samo 5-6 minuta više, jer i nakon što ti je OS X up, isto prvi put da dobiješ TM backup mountan preko mreže (a da nije na Time Capsule) ide "na guranje". Samo je lakše jer ti ne treba terminal.
27.03.2012 | 22:48
Svaka cast Smayoo,extra tutorial.
  • Sank
  • Moderator
  • 219
28.03.2012 | 00:23
Hvala smayoo! Ovo je dobro znati jer bih možda u budućnosti mogao preći na backup na NAS. Za sada ipak imam lokalni vanjski diksić spojen na wirefire.
28.03.2012 | 12:02
Wirefire

JE, to je zgodno ako imaš samo jednog Maca doma. No, ako ih imaš 4 (moj MBP, ženin Mini, sinov Mini, kćerin iMac G4), onda je NAS definitivno ekonomičnije rješenje
28.03.2012 | 12:43
Da ne otvaram novu temu, moze li mi neko objasniti kako da dva osx instaliram na interni HD.externi mi je jedan crkaompa bih SL htio sad na interni instalirati.
28.03.2012 | 13:09
scarface, a kako je to pitanje vezano za ovu temu?
Da odgovorim, mislim da nikako.
28.03.2012 | 13:27
smayoo kaže:
Wirefire

JE, to je zgodno ako imaš samo jednog Maca doma. No, ako ih imaš 4 (moj MBP, ženin Mini, sinov Mini, kćerin iMac G4), onda je NAS definitivno ekonomičnije rješenje


Firewire više nije zgodan ni kad imaš jednog Maca. Moj Air ima samo Thunderbolt, a Mini ima onaj noviji FW 800 a svi moji diskovi su onaj raniji FW 400 tako da ih mogu koristiti samo na starijim strojevima, ili preko USB-a kad baš zagusti. Onda sam uzeo LaCie mrežni disk da mu mogu pristupati i sa Macova starih i novih kao i sa Windowsa. To je bilo OK neko vrijeme ali ga Lion ga baš ne voli, a LaCie je po pitanju updatea za stare modele gori od proizvođača Android mobitela.

Uglavnom, svi kažu da se mora raditi backup, a jedini način za to je da doma imaš kompjuterski muzej, tj. nekoliko diskova, konvertera i čudesa. Baš sam neki dan naletio u jednoj ladici na plavi USB Zip drive i nekoliko neraspakiranih ZIP disketa. Za one koji ne znaju što je to: iomega zip.
28.03.2012 | 14:30
Za FW400 na FW800 imaš na E-bayu adapter. Ja sam ga kupio za par dolara, nosim ga uvijek uz svoj laptop, u torbi, jer MBP 2008 ima samo FW800.

Scarface, da, pitanje ti baš nije vezano za temu, ali ionako smo odlutali. Nisam nikad probao, ali mislim da bi moralo moći. Samo pomoću Disk Utility moraš formirati dvije particije na internom disku (postojeću particiju "skratiš", ako se da, tj. ako nije već nešto zapisano na kraj diska). I onda na praznu novu particiju instaliraš OS na bilo koji način (clean install s DVD-a, restore from TM backup, Carbon Copy Cloner...).
28.03.2012 | 16:19
Hvala smayoo. Nije tema ali morat cu backup uraditi.
  • Sank
  • Moderator
  • 219
28.03.2012 | 17:23
smayoo kaže:
Wirefire

JE, to je zgodno ako imaš samo jednog Maca doma. No, ako ih imaš 4 (moj MBP, ženin Mini, sinov Mini, kćerin iMac G4), onda je NAS definitivno ekonomičnije rješenje


Da, hm, kad do 3 ujutro pišeš recenziju, onda i FireWire postane WireFire

Baš zato što su se i meni počeli množiti Macovi ovaj mi je tvoj tekst došao ko naručen. Potpuno si u pravu da nije baš ekonomski isplativo na svakog imat zaseban disk. A i ovaj WD Book me počinje živcirati, jer se uspava svakih 5 minuta, pa mi se često dogodi da Finder zastane čekajući da se probudi grrr

@IgorD
Što se tiče spajanja FW400 na FW800 ima po netu gotovih kabela ili pak adaptera za siću. Ja sam takav kabel dobio u paketu sa WD MyBook.
29.03.2012 | 07:37
Ja još uvjek nisam uspio natjerati lava da radi backup na network hdd ( win mašina sa 1,5tb hdd ).
29.03.2012 | 08:45
Ako pokušavaš po SMB protokolu, mislim da nikad ni nećeš. Time Machine backup traži da je mrežni disk po AFP protokolu (ja koristim DNS-320 od D-linka koji je deklariran da podržava Apple računala, tj. ima AFP protokol). E, sad, da li postoji neki softver za windowse koji bi bio AFP server pa da onda možeš koristiti win mašinu za backup - to ne znam.

Ili možeš koristiti na Macu ChronoSync za klasični inkrementalni backup na SMB shared drive, kao što ja radim u firmi.
29.03.2012 | 09:18
da samo nisam naletio još kak bi to mogao napraviti! Jedino staviti freenas na taj komp!

Imam Asrock E350M1- AMD A50M Chipset, AMD Dual-Core Zacate sa 2Gb DDR i 1,5 Tb hdd napravljen komp baš da bude NAS.

Gore su windowsi samo zbog povremenog surfanja na tv-u kada je MBP zauzet.

Znači bilo bi super kada bi mogao staviti neki AFP server ali nigdje nenalazim tako nešto a fora sa sparsbundle više ne funkcionira.
29.03.2012 | 11:19
FreeNAS ne podržava AFP, koliko sam ja proučavao (a nedavno sam proučavao). Samo SMB i onaj čudnovati Linux protokol (uz FTP).

Ne znam kako nigdje ne nalaziš. Evo ti prvi link kojeg Google vrati na "opensource afp server":

netatalk.sourceforge.net/
29.03.2012 | 13:24
Ha ha ovisi kako tražiš!

Ako glupavo tražiš ni google nemože pomoći!

budem probao

ja sam tražio pod afp server for windows 7

Freenas ima time machine podršku 100% - koristio sam u beti 8.01
29.03.2012 | 17:20
Hvala na info, meni upravo sutra stiže NAS te ga moram konfigurirat da mi radi i kao Time Machine, zgodno za znati:)
29.03.2012 | 18:42
smayoo, mučim se već dva dana s tim dlinkovim DNS-320...
kad sam konačno uspio upogonit (skidao neke firmware za Lion)
sad krene time machine radit backup i to traaaaje već 5-6 sati... a kad sam mislio da je gotov već sat vremena stoji da još 5sec... i ništa. Pustio sam ga a baš me zanima šta će bit večeras kad dođem doma.
Svaki savjet u vezi tog NAS-a je dobrodošao.
Ako ovako bude traljavo vraćam ga u dućan....
29.03.2012 | 19:39
Što traljavo? Inicijalni TM backup kopira cijeli disk. Još ako radiš preko wirelessa, što očekuješ? Ja ne znam što se događa na kraju jer je svaki moj inicijalni TM backup bio napravljen preko noći pa ne znam koliko je dugo stajalo "još 5 sekundi".

Ja sam uređajem jako zadovoljan.
29.03.2012 | 23:13
OK, obavio je taj inicijalni... dajem mu drugu priliku, da vidim kako će ići regularni backupi... btw, nije preko wifi.
30.03.2012 | 08:43
Synology - nema nikakvih problema sa TM backupom. Sve je up to date u trenutku izlaska novog OSa. Restore preko TM na novi disk ne traži terminal tweek. Super zadovoljan.

My2c
04.04.2012 | 16:24
Eto, nakon cca tjedan dana, neko vrijeme je TM backup išao normalno... onda poruka da ne može naći backup disk... pa restartam NAS, pa restartam mac pa skuži disk, a nakon dan dva opet ista priča. Disk vidljiv kada se pristupi i preko findera i admin preko browsera sve postavke uredne... ali TM ga nakon nekog vremena, iz samo njemu poznatih razloga, izgubi. I što sad...?

Edex kaže:
OK, obavio je taj inicijalni... dajem mu drugu priliku, da vidim kako će ići regularni backupi... btw, nije preko wifi.
04.04.2012 | 16:38
Možda si koristio simboličko ime NAS-a umjesto fizičke adrese (nešto kao nas.lan umjesto nešto kao 192.168.1.4)
04.04.2012 | 21:04
Koristio gdje? Kad pristupam NAS-u kao admin kroz browser onda koristim ovu "pravu" fizičku brojčanu adresu.
04.04.2012 | 21:22
A koju si adresu zadao Time Machineu? Tj. kako je bio mountan taj mrežni drive kad si inicijalizirao time machine backup?
04.04.2012 | 21:30
Treba biti oprezan sa mrežnim diskovima i TM. Kod mene je cijelo vrijeme TM radio normalno. Neki dan se sjetih da testiram restore, čisto onako da sam miran. Nema šanse, uvijek mi javi, došlo je do pogreške. Pa šta mi onda vrijedi backup. Otvorim TM i on vidi sve backupe ali kad odaberem točku vraćanja i restore, on mi, nakon nekog vremena, izbaci došlo je do pogreške. Lion je gore.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 34 minuta
  • drlovric: Poljud bi bio pun da je i duplo veci. Ne postoji na daleko losiji klub sa lojalnijim navijacima :)
  • drlovric: @Kloba: Hajduk ima 100 K clanova. Neki dan su pustili ulaznice u prodaju. Otvorio sam na 3 racunala, 7 browsera, logirao se u svaki (kao clan) da uspijem ugrabiit ulaznicu. I nisam uspio. Srecom je brat raido istu stvar u Njemackoj, pa nam je kupio on. Za 2h rasprodat stadion, serrver padao......lista cekanja po sat i po da udjes u sucelje da bi kupio kartu. I to sve ako si clan. Ostali nisu mogli
  • Kloba: Aha, hvala ti na informaciji!
  • Borisone: Ako imaš i LAN i WIFi aktivan na Mac-u, prioritet ti je po defaultu da promet ide prvo po LAN-u.
  • Borisone: To ti je propusnost WiFi-a usko grlo.
  • Kloba: Što se brzine neta tiče, kada laptop spojim LAN-om na ruter, iako mi je u postavkama i dalje Wi-Fi mreža kao opcija spajanja - brzina je 950 Mbps. Kada iskopčam LAN kabel, doslovno deset sekundi nakon ovog rezultata - brzina padne na 200 do 300 Mbps-a. Nije nam jasno! :D
  • Kloba: A Hajduk je ipak najtrofejniji i najstariji hrvatski klub. Bio bi red da se i oni vrate na staze stare slave. Zanimljivost mi je da imaju registriranih navijača više od 110 tisuća, u rangu Real Madrida. Respect, u svakom slučaju. :)
  • Kloba: Štose nogometa tiče, nisam pratio HNL osim u tekstovima pa ne znam tko je više zaslužio ove godine. Rijeka ili Hajduk. Ako je Rijeka dala više, neka bude Rijeka. Zarad one krađe kada ih je Gračan trenirao, ako se dobro sjećam.
  • Kloba: Star možda godinu dana, refurbished kupljen od A1.
  • Kloba: Mobitel je iPhone SE 2022.
  • Kloba: Ljudi, imam pitanje u vezi brzine interneta. Kako sada imam gigabit download u teoriji, u praksi mi je to na laptopu oko 940 Mbps. No na mobu, koji je spojen na isti Wi-Fi (5G) ne pokazuje više od 450 Mpbs download. Ima li neki razlog tomu?
  • cariblanco: I ja kao Dinavovac, bi Volvo da Rijeka osvoji naslov, jer je to zaslužila
  • drlovric: Dinamo j ezapoceo kao drzavni projekt, da se podigne nacionalna svijest u novonastaloj drzavi. Kasnije je prepusten kriminalnoj skupini na upravljanje, koja je radi osobnih interesa obesmislila cijelu ligu. Srecom ta vremena su iza nas. Mislim da je ove godine Rijeka najvise zasluzila da bude prvak, jer igraju najbolji nogomet.
  • Kloba: Iskreno, radi dobrobiti hrvatskog klupskog nogometa, htio bih da ili Hajduk ili Rijeka ili Osijek osvoje ovu sezonu. Da se stvori nova velika četvorka u ovoj maloj zemlji.
  • Kloba: Pa valjda ćeš ove godine slaviti. Dugo niste bili ovako blizu. ;)
  • drlovric: Za Hajduk. Zato sam ovako mlad i pogubio zivce :D
  • cariblanco: za koga navijaš...naše ;)
  • drlovric: Za vikend sam u Splitu. Ostajem par dana. Ako neko od Jabucara dolszi gledati najveci nogometni derbi u Hrvata, tu sam za pice, kavu, rucak…
  • smayoo: Nažalost, je... :(
  • Djuro genijalac: [link]
  • Djuro genijalac: Kaj je umrla Slađana Milošević?
  • smayoo: RIP Slađana Milošević :(
  • Yonkis: [link] iPhone prodan na aukciji za 130.000 dolara
  • Yonkis: macOS Sonoma 14.4.1: fixes USB hubs connected to external displays may not be recognized; Apps that include Java may quit unexpectedly
  • Soffoklo: Fora. Creating a Macintosh-inspired Mac Studio iPad dock. [link]
  • abajo: Kloba: [link]
  • Kloba: Ekipa, može li me neko upititi n stranicu da si skinem macOS Catalina kako bih nanovo reinstalirao komjuter? Taj OS mi je najnovji koji ovaj moj Retina iz 2013. može "progutati". Kako se svi razumijete u ove stvari više od mene, bio bih zahvalan!
  • cariblanco: Na kraju sam skužio koliko je sati, po svitanju...ono fakat čudno ?
  • cariblanco: Istina je da Paragvaj mjenja vrijeme koji je blizu, ali ja imam Argentinski sim :D
  • cariblanco: Sad na mobu s našim sim_om je 7.25 a na mobu s Argentinskim sim_om je 8.25 ! S tim da Argentina nema promjenu verbena ?
  • cariblanco: Jurors imam dilemma, koliko je sati ? koliko mi je poznato mi nismo premjenili vrijeme, mjenjamo ga sljedeći vikend
  • Zdravac: MKBHD pratim i ja, ok je lik, realno recenzira, ne sipa hvalospjeve
  • Kloba: Ma bez daljnjeg. Čovjek si je osigurao egzistenciju, pa i vrlo luksuzan stil života već sada. Ima video u kojem pokazuje svoj studio, linkao sam ga tu svojevremeno. Ma preludo. A tek onaj Mr. Beast? Taj živi u studiu. Opsjednut YT-om.
  • drlovric: Zaradio j eon puno vise na otm videu. Pogledaj samo broj pregleda :)
  • Kloba: NIsam ni ja znao. A šta ćeš, cijena napretka. Za šta je dao 40 somova, sliku CD-a i iTunesa... :)
  • Yonkis: Kloba, što nisi odmah rekao kako je završio unboxing i aktiviranje iPhonea :)
  • Kloba: MKBHD kupio originalni, nikada otvoreni first gen iPhone na aukciji u Chicagu za 32 tisuće dolara. Sa dostavom, porezima, i dodacima na sve ispalo ga je 40 tisuća. Video je tu: [link]
  • Yonkis: [link] - Justice Department sues Apple, alleging it illegally monopolized the smartphone market
  • Kloba: I ja brže na net, nađem video naslova 7 Ways To Fix PS5 Error Code CE-117773-6 :) I prvi "way2 mi pomogne, skužim da je do njih
  • Kloba: Uglavnom, kada sam htio skinuti save sa clouda PS Plua za Horizon 2, javi mi grešku Error Code CE-117773-6
  • Kloba: EON Premium sam uzeo, ne vjerujem koje sve kanale imam. Ruske, Ukrajinske, pa klasika CNN, BBC, Sky, ovo ono. Ali i puno iz regije
  • Kloba: Ma sve radi što se telemacha i EONA tiče. SONY nije radio, imao je problem kod njih. Sad je sve OK
  • drlovric: Kloba: I ja sam to dobio nedavno. Telemach Fiber Duo Premium nesto.... Kod mene sve radi odlicno.
  • Kloba: PS5, isprika...
  • Kloba: Prešao na Telemach EON TV. Uzeo Premium paket. Jako zadovoljan. I sada, hoću malo na PS%, kada ono, pao im server...
  • rusty: GRAVIS.DE je kapitulirao (od danas). Zatvaraju... :(
  • drlovric: Ja imam USA account za Apple jer bosanski niti ne postoji. Prodaju te iPhione a tjeraju te da odaberes drugu drzavu za nalog, i nikom nista.
  • drlovric: Zasto Turcin koji zivi ili radi u EU ili USA ne bi mogao placati Adobe pretplatu u svojoj zemlji? :)
  • drlovric: Ma sve je to siva zona i ljudi to koriste masovno. Ja sam godinama koristio indijski YT, nikada problema. Poceo sam placati bosanski samo raid glazbe. Jer ubijao me YT sa indijskim prijedlozima i artistima :) Sa $2.5 mi je pretplata skocila na 5 eura, al prezivio sam taj finacijski udarac :)
  • Zdravac: To nije uopće legalno. Za profesionalnu primjenu smatram da ipak treba kupiti i računati kao poslovni trošak.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.24 Seconds

Provided by iJoomla SEO