Greskom izbrisan OSx ..:((
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Greskom izbrisan OSx ..:((

07.01.2012 | 22:47
Pozdrav svim forumasima, nadam se da cu ovdje dobiti potrebne informacije, nisam neki strucnjak ali nastojat cu obrazlozit problem u kratkim crtama.. uglavnom posjedujem MacBook Air 128GB i imah Liona instaliranog,te nesretne windowse na particiji preko Bootcampa. Problem je nastao kada su mi se windowsi nicim izazvani zbaljali i morao sam ih ponovno instalirati,.. e tu sam napravio 'malu greskicu i prilikom formatiranja particije windowsa greskom' izbrisao pokretacke particije Mac-a tako da prilikom bootanja uopce nemam opciju izabrat OSX, pokusao sam sa externim hardom i instalirat snow leopard i cak pronadje image
CD-a sa alt/options i nesto kao skuha i ucita ga, medjutim onda trazi da rebootam Mac i opet mi se pojave instaliran shell od windowsa, da ne spominjem da nemogu ni drajvere za windowse instalirat jer to kao ide isto preko bootcampa... imao sam i orginal USB sa Snow Leopardom medjutim i to sam uspio sredit' dekodirao ga formatirao i pripremio za download Liona na njega.. ali ga u medjuvremenu izgubio!&*#... dakle eto neznam sto sad, predpostavljam da postoji neko rijesenje, mozda sa uparivanjem dva Maca? ili bi USB sa OSX-om pomocao ali ponavljam i prilikom bootanja i stisnem C nista se ne dogadja preko externog CD roma.... help!
07.01.2012 | 23:44
-----krivo-----
08.01.2012 | 00:21
Ako sam dobro shvatio, boot sa Option tipkom ti jos uvijek pronalazi Lion install/recovery particiju, samo ti nakon reboota pri pokusaju reinstalacije opet dize Windowse? U tom slucaju dignu sa recovery particije ali umjesto instalacije pokreni Disk Utility i iz njega pogledaj koje su particije na disku i preformatiraj ih, mozda i ovu od Windowsa ako tamo nemas bitnih podataka.
08.01.2012 | 12:09
Nazalost prilikom bootanja i pritiskom na options pojavi se samo disk za windowse a iz njih nemogu nista naci ni napraviti, vidi se samo ta particija -c: , uopce nema Mac OS X boot volumea !
08.01.2012 | 12:40
Dakle preostalo je samo napraviti novu instalaciju Liona ili Snow Leoparda koju ti trenutno nemas? Reci gdje si i netko ce ti se vec javiti tko je u blizini i ima instalaciju na sticku.
08.01.2012 | 12:51
Eh, da, u dubrovniku sam.. Predpostavljam da je to jedini nacin? Doduse mogao bih kupiti usb 8gb i naci nekoga sa macom i skinut liona ali i to je lagana komplikacija ..
08.01.2012 | 13:38
Ima ovdje ljudi iz Dubrovnika, ako se nitko ne javi saljem ti ja Snow Leopard. eksterni DVD imas?
08.01.2012 | 14:23
Uh moram priznat bilo bi lijepo kad bi se netko javio.. Hvala ti velika na ponudi, pronasao sam Leoparda na DVDu ali nemogu ga sa externog pokrenut odnosno nema promjene,.. Ukoliko imas usb sa Leopardom, kupim ti ga..
08.01.2012 | 14:54
Malo bih se umješao. Ako imaš novi Air koji je došpao sa Lionom, u tom slučaju možeš instalirati samo Liona. Snow Leopard više ne možeš instalirati. Bilo je već govora o tome. Ako imaš App Store account i registriranog liona možeš ga skinuti ponovno te ga staviti na USB ili DVD. Probaj pretražiti forum, jer je bilo govora o načinima instalacije Liona.
Ako imaš Air koji je imao instaliranog Leoparda ili Snow Leoparda onda, naravno možeš i njih instalirati.
08.01.2012 | 16:05
Air nije najnoviji odnosno imao sam snowa i upgrade na liona iako bih navodno ga mogao instalirati i sa DVDa, cak pronadje instalaciju pri bootanju sa options pronadje windowse i isto tako izbaci opciju install OSX i mislim da ga instalira odnosno nesto ga kuha a u jednom trenutku ga prekine i trazi da ga restartam a potom digne windowse... Nigdje OSXa! Neznam nadam se da bi mi uspjelo sa USBom, ali sto ako ne bude?!
08.01.2012 | 17:09
Nostromo kaže:
iako bih navodno ga mogao instalirati i sa DVDa, cak pronadje instalaciju pri bootanju sa options pronadje windowse i isto tako izbaci opciju install OSX i mislim da ga instalira

Kad ubaciš install DVD od 10.6, on se mora vidjeti kad držiš C tipku, prilikom bootanja. Onda kada ga odabereš, treba se pokrenuti i učitati. Ako to ne radi, nemaš ispravnu verziju.

Kad se pokrene, samo odaberi Opcije i Erase and Install, pa će ti prebrisati hard i sve kaj si zafrknuo, te ćeš dobiti čistu instalaciju bez windowsa i ostaloga...
08.01.2012 | 18:33
Da, i ja sam mislio da ce to biti dovoljno medjutim opet se nista ne dogadja vec samo otvori windowse. Verzija 10.6 je origigi 100% , mozda je razlog taj sto Air za formatiranje i instalaciju mozda trazi samo USB preko tipke c jer on nema svoj cd rom odnosno koristim externi kojeg prepozna kada bootam i stisnem option. Uf toliko mozda, valjda cu uspjet nekako taj usb pronac ili napravit..
...
08.01.2012 | 18:45
Hvala jzelku na napomeni, to mi ne bi palo na pamet. Nostromo, boot sa USB DVD-a ocigledno radi, zar ne, jedino nakon prvog restarta ne nastavi instalaciju?
Procitaj sto ti Vanjuska pise - dakle boot sa install DVD-a, ali nemoj odmah pokrenuti instalaciju vec pokreni iz izbornika Disk Utility i obrisi sve particije na disku ukljucujuci i Windows particiju i napravi nove po zelji te ih formatiraj. Nakon toga instalacija bi ti trebala raditi, a vise nece biti sanse da ti se windowsi pokrenu.Mozda bi i check disk iz Disk Utilityja popravio problem.
08.01.2012 | 19:07
Nista, nista od toga jer ja nemam taj disc utility opciju nego samo image-iconu instalacije OSa i windowsa kad bootam/option a mogu samo izabrat jednu ili drugu opciju, neznam mozda grijesim ili ne kuzim gdje bi bila disc utility opcija.. Znaci izaberem install i prekine sa zahtjevom da restartam mac . ..
08.01.2012 | 19:10
O ljudi moji koliko rasprave oko ničega...

Ako je novi Air, pa samo bootaj s CMD+ALT+R (Recovery) i skinuti će Lion sam s Applea i sve vratiti u tvorničko stanje. Naravno gubiš Windowse, a download će biti oko 4-5 giga.
08.01.2012 | 19:22
@ Davore, ali nije najnoviji Air već je s Leopardom te nisam siguran da bi to trebalo funkcionirati. Ili to nema veze? U svakom slučaju je to najjednostavniji postupak.
08.01.2012 | 19:26
Vec je prije napisano da Air nije novi nego kupljen sa Snow Leopardom i ne kuzim bas kako bi skinuo sa apple stora Liona ali hvala na infu svejedno cu i to pokusat samo da nadjem wirelless jer ga ode namam.. Eh, to bi bas bilo nesto..
08.01.2012 | 19:35
Eto da potvrdim niti alt/option+command+r nije nista pomoglo valjda je samo za najnovije...
08.01.2012 | 19:54
Od kuda si onda instalirao Lion?
08.01.2012 | 20:12
Ako nije novi, onda po Ribinom naputku...
08.01.2012 | 20:53
Da, mislim da se moze samo sa usb-a u ovom slucaju rijesit problem ili mozda uparivanjem racunala.. A to je tek komplikacija.. svejedno javim kada rijesim problem(ako)..
08.01.2012 | 20:59
Nedavno sam dizao Lion na jedan "zaderani" Air Snow generacije i sve je prošlo bez problema, koristio sam USB instalaciju.
08.01.2012 | 21:29
Ovaj je zaderan' toliko da ga uopce nema:) ha ha ali evo pronasao neki nacin kako prebaciti leoparda na usb vjerovatno je ista procedura za liona prvo se nadje dmg file.. Eto jos moram kupit usb 8gb ..
09.01.2012 | 00:20
Javi ako ne uspije pa cu ti sutra poslati Snow Leopard DVD.
09.01.2012 | 12:13
Hvala Riba, imam vec DVD ali interesira me jeli moguce ga prebaciti na usb odnosno jeli jednostavnije od skidanja sa maca
09.01.2012 | 18:27
Thnks, nazalost sam u totalnoj stisci s vremenom, idem na brod ranije od ocekivanog i tu je i bebica.. Uglavnom sutra nosim Maca na servis, svejedno hvala na pomoci ..
10.01.2012 | 02:11
Sretno i javi ako je sve dobro zavrsilo.
13.01.2012 | 00:31
Mac opravljen!! Ipak je na kraju pravi USB rijesio problem ali ne kopija sa DVD-a.. Eto sad jos imam i instalaciju Lyona na sticku... Pozdrav..
13.01.2012 | 08:38
Super, čestitam na bebici i mirno more.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 sati
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, rkoren5, tino1, Anonimci (555)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.94 Seconds

Provided by iJoomla SEO