Leopard Instal Error (iMac G4)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Leopard Instal Error (iMac G4)

07.11.2011 | 13:27
Malo sam podmazao stari ventilator i vratio ga nazad. Mora biti da je novi neko kinesko smece.

Orginal Pantera nemam ali ti mogu pomoci da ga nabavimo iz USA.
07.11.2011 | 14:34
Provjerio sam na Mactracker-u ! AHT za iMac G4 USB je 2.0.2 a ne 2.2 i skoro ga je nemoguce naci. Ako ga ipak nadjes FORWARD to me.
08.11.2011 | 05:17
Nevjerojatno! Kupim na Njuškalu WD 200 GB HDD za 150 Kn (trenutno nemam 600+ za novi) i čovjek mi ga pošalje u onoj omotnici sa zračnim mjehurićima!? Naravno da ju je disk, vozeći se po Hrvatskoj u HP kombiju potrgao i da se igla unutra pomakla... Kad upalim iMaca čuje se neko grebanje i krčanje, te preskakanje. Nakon 10 sec se disk prestane vrtiti i sistem vidi samo Install DVD u optičkom pogonu. DiskWarrior kaže da je Mechanic Error na HDDu i da se na može popraviti. Naravno.

Da ne povjeruješ kakvih ljudi ima!? A još sam mu rekao da ga dobro upakira!
OK, mogao sam i ja ne petljat se s Njuškama, no slanje diska od 0,6 kg u spomenutoj omotnici mi nije palo na pamet kao opcija... Mislim, da bi netko došao na tu ideju, mora imati Brain Failure 9. stupnja, ili?

Eto, tako je završila moja prva kupnja na Njuškalu. E-Bay i Jabučnjak do sada 0 problema!
Ima li netko ovdje kakav interni 3,5” IDE disk, da ne petljam opet sa kojekakvim nepouzdanim i Untracable likovima?
fotografija_1.JPG
08.11.2011 | 10:09
Mislim da imam jedan od 80 GB. Trenutno ga još koristim, ali upravo sam u procesu prebacivanja.

Ali ja bi na tvom mjestu lika ipak nazvao i tražio drugi disk. APP
08.11.2011 | 13:11
Naravno da sam ga zvao i zovem ga, ali (naravno) lik se ne javlja...

Ponuda za disk je otvorena. Po principu ”što bolje - to bolje”
15.11.2011 | 10:32
Update:

Dakle, nakon experimenta s dva druga ispravna diska koja sam umetnuo (WD 40GB i Seagate 80GB), isti problem se i dalje pojavljuje: na iMaca mogu instalirati samo Tiger 10.4 bez Update-a, a instalacija Leoparda uredno zapne na "Remaining 29 minutes" pri "Installing Essentials".

Pretpostavljam da nije u disku kvar (na 3 diska se pojavljuje isti problem), ali ne znam u čemu jest...

Probat ću još instalirati na vanjski FireWire disk i bootati s njega. Mogu li onda taj sistem, s npr. CarbonCopy Clonerom, prebaciti na interni HDD (ako bude radio OK)?

iMe
15.11.2011 | 10:49
MacSlavko, da ne nagađamo na slijepo, installer bi u izborniku trabo imati i opciju Console/Log window ili nešto slično. Otvori to pa ćemo vidjeti zašto stoji!
15.11.2011 | 12:25
Evo Installer Log-a:

Datoteka za prilog:

Naziv datoteke: Installer_Log_15_Nov_2011.txt
Veličina datoteke: 89017
15.11.2011 | 15:00
Oho, crash... Čini se da prvo pukne thread sa procesom BZ2_bzDecompress. Operacije sa arhiviranjem/dearhiviranjem koje puknu često imaju veze sa neispravnom memorijom. Je li proširivan RAM na tom stroju i možeš li ga privremeno izvaditi?
15.11.2011 | 20:09
Hm.. RAM sam proširio na 1 + 1 GB još prije 4 godine i otada radi normalno. Sve to veijeme pod LEopardom su bili OK. I sad na ovom krnjem Tigeru sam gledao u About this Mac/More Info/Memory i pokazivao je da su oba keksa OK. No, i Diagnositcs je tamo pokazivao OK, a ipak nešto ne štima...

Da, mogu izvaditi jedan pa drugi RAM i vidjeti s kojim se kako ponaša...
15.11.2011 | 21:47
Ja bih svakako to preporučio, ne vidim drugog uzroka (osim kakvog drugog hardverskog problema). Sjećam se da je čak neki od OS updatea bio osjetljiv na vrstu RAMa koji se koristi iako je isti u starijoj verziji radio bez ikakvih problema. Povadi pa ćemo odmah riješiti tu misteriju.
16.11.2011 | 03:06
Gdje si Riba, da udam za tebe!?

Izvadio sam onaj unutarnji DIMM RAM iz iMaca i instalacija je uredno prošla! Sad radim Update i ostale sitnice, no čini se da je upalilo...
Kad skočim na 10.5.8 i napravim BackUp na vanjski FireWire, probat ću vratiti taj keks (za Leoparda će trebati 2 GB), pa ćemo vidjeti. Možda mu onda ”sjedne”...

Evo, svi Update-i obavljeni i sve radi normalno!

Uglavnom, ovo je fakat pomak i nešto čega se ne bih sjetio... A što sam sve prošao kroz ova dva tjedna; kupovao HDD-ove, rastavljao, sastavljao, DiskWorrior-ao, DataRescue-ao, Repairao... A samo je trebalo izvaditi RAM (ili ”upaliti pilu”).

Hvala!!

iMe
16.11.2011 | 09:32
@ MacSlavko, baš mi je drago da si riješio. Obično je banalna stvar, samo se treba sjetiti i znati kao Riba.
16.11.2011 | 11:28
Bio bi zainteresiran za udaju ali vidim da se instalira neki stari G4 što znači da si siromašan, pa ništa od svega! :-P
17.11.2011 | 10:27
@ Riba: nemoj tako, ovaj iMac je još dama koju se cijeni

Dakle, napravio sam instalaciju i Upgrade Leoparda s izvađenim internim RAMom i sve je prošlo OK. Onda sam vratio interni RAM te je stroj i dalje funkcionirao normalno. Unutra je bio onaj Seagate od 80GB.
Onda se sjetih da sad imam i jedan HDD od 320GB. Ponovio sam postupak i na njemu - sve je prošlo OK. Također sam nakon Upgrade-a na 10.5.8 i svih Update-a vratio onaj keks unutra (sada je 2GB RAMa) i sve radi OK. Za sad
Upravo se sinkronizira DropBox, vraćaju se podaci s eksternog HDD-a, i tako...
Ako se bude opet zblesirao - barem ću znati u čemu je (bio) problem.

Inače, to je original Apple RAM iz nekog PowerMaca (piše na naljepnici da je za sve tipove G5 i G4 PowerMaca). Moj iMac je, kao i neki PowerMacovi, na 1,25 GHZ, pa bi to trebalo raditi kao i godinama do sada, no eto...

Valjda sam trebao ponešto naučiti u ovih dva tjedna borbe s njime

iThanx svima!
21.11.2011 | 01:04
Ipak sam morao izvaditi onaj interni RAM. Nakon dva dana je poblesavio i počeo baciti Kernel panic Screen. Izvadio sam taj modul i sad (s jednim bubregom) radi normalno.
Ne kužim kako se RAM može "pokvariti"? Radio je u tom istom iMacu, s istim hardware-om i pod istim OS-m više od tri godine. No eto, više ne želi...
Anyway, iMac radi, a 1GB RAMa ćemo negdje već naći
21.11.2011 | 01:22
Uživaj !
21.11.2011 | 09:20
MacSlavko kaže:
Ne kužim kako se RAM može "pokvariti"? Radio je u tom istom iMacu, s istim hardware-om i pod istim OS-m više od tri godine. No eto, više ne želi...

Tako je i punac od mog susjeda - čovjek je 75 godina živio zdrav ko dren, šetao, cijepao drva, išao u dućan... I jedno jutro se nije probudio. Eeee, da je meni tako umrijeti...

Kako se ne bi mogao pokvariti? Sve se može pokvariti. To što nema pomičnih dijelova, ne znači da će trajati vječno.

Čak dapače, elektronika se upravo tako kvari - godinama je radila OK, ništa nismo dirali, sve je bilo super, i onda, jednog jutra - više ne radi.
21.11.2011 | 12:52
Pa čak ako i ne izađe bijeli dim !
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 11 sati, 10 minuta
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.86 Seconds

Provided by iJoomla SEO