How to Create & Burn a Bootable Mac OS X Lion Inst
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

How to Create & Burn a Bootable Mac OS X Lion Inst

09.06.2011 | 12:04
Zar se nece prodavati na DVD-u kao SL?
09.06.2011 | 12:39
Zasad ne,najavljen je samo kao update preko app storea, ali mislim da ce morati napraviti distribuciju, jedino dobro preko app storea je ta mogucnost sto ce sva racunala moci preko apple id-a biti autorizirani, znaci ne treba posebna licenca za svako racunalo.
09.06.2011 | 19:08
E viš, to je pametna stvar! Nešto ovakovo me uvijek oduševi i ujedno "pokaže" svu moć UNIX-a! Prava stvar i definitivno nema potrebe za torrentima !
09.06.2011 | 20:49
therrlu kaže:
Zasad ne,najavljen je samo kao update preko app storea, ali mislim da ce morati napraviti distribuciju, jedino dobro preko app storea je ta mogucnost sto ce sva racunala moci preko apple id-a biti autorizirani, znaci ne treba posebna licenca za svako racunalo.

Mozda ne zelim shvatiti, ali znaci li to da cu platiti jednom i updejtati sva racunala koja imam kod kuce? Sta je sa onima koji nemaju kompjuter spojen na internet?
29.09.2011 | 14:40
NenadX kaže:
Mozda ne zelim shvatiti, ali znaci li to da cu platiti jednom i updejtati sva racunala koja imam kod kuce?

Ne samo sva računala kod kuće, nego i ono na vikendici ili kod susjedovog malog, dok god je u App Storeu upisan tvoj account name i pass. I zato ne kužim sljepce koji još rogobore protiv App Storea ))

Sta je sa onima koji nemaju kompjuter spojen na internet?

a) Odneseš ga nekamo gdje imaš interent.
b) Doneseš mu installer (prije nego se automatski pobriše) sa nekog kompa koji ima internet
c) kupiš USB stick sa Lionom
29.09.2011 | 15:50
Nakon što sam kupio Mac Minija sa instaliranim Lionom, App Store mi je ponudio update za GarageBand, iPhoto i iMovie besplatno i to ne samo na Miniju, nego sam nakon toga to isto mogao napraviti i na iMacu kojeg sam kupio prije sa Snow Leopardom.

Prije kupovine Mac Minija, na iMacu nisam mogao napraviti update te tri aplikacije preko App Store. Dapače, App Store uopće nije prepoznao da su mi na iMacu instalirani.

S druge strane sve Aplikacije koje sam kupio za iMaca na App Storeu, mogu bez ponovnog plaćanja instalirati na Mac Miniju. Čak i Steam mi je dozvolio da sve kupljene igre instalirane na iMacu sada instaliram na Mac Mini. Di ćeš ljepše?

Uz Mac Mini nisam dobio instalacijski medij za Liona, ali ako mi jednog dana i krepa tvrdi disk ili se odlučim zamijeniti ga, uvijek mogu sve vratiti u kompletu iz backupa sa vanjskog diska napravljenog sa Time Machineom. Pri tom mislim na kompletnu bootabilnu sliku starog diska. To napominjem jer vidim da neki korisnici spominju CCC ili neke slične aplikacije, no nisu potrebne pored Time Machinea.

Taj isti backup sa Time Machineom spasio me je i kad mi je počeo umirati tvrdi disk na iMacu. Ugradio sam novi, bootao u Utilities i napravio restore Time Machineom i iMac se nakon toga bez problema bootao sa novog diska. Na Mac Miniju može se bootati u Utilities i bez bootabilnog DVDa ili USB sticka, no poželjno je biti spojen na internet.
29.09.2011 | 20:34
Sank, ako uz novog minija nisi dobio instalacijski dvd, kako ćeš butati da bi došao do disk utilitija u slučaju da ti se pokvari HD?
CCC je u ovom slučaju dobro rješenje, jer je kopija sistemskog diska butabilna.
29.09.2011 | 20:56
LukaSnow kaže:
Sank, ako uz novog minija nisi dobio instalacijski dvd, kako ćeš butati da bi došao do disk utilitija u slučaju da ti se pokvari HD?
CCC je u ovom slučaju dobro rješenje, jer je kopija sistemskog diska butabilna.

Ukoliko se Mac Mini ne može više podignuti sa instaliranog tvrdog diska, onda se Mac Mini automatski boota u Utilities ili se to može napraviti tako da se prilikom restartanja drže zajedno tipke cmd + R i za njih nije potreban DVD. Nakon toga se iz Utilitiesa može napraviti restore backupa sa Time Machine ili pokrenuti Disk Utility i za te dvije radnje nije potrebna veza na internet. Može se i reinstalirati Lion ili tražiti pomoć za što je potrebna veza na internet (vidi sliku):

MacMiniUtilities.jpg

Dakle, za vraćanje sistema iz backupa napravljenog TimeMachineom ili reinstalaciju nije potreban niti DVD, niti USB, a niti CCC. Naravno vraćanje sistema iz backupa ne iziskuje potrebu za internetom već samo da je vanjski disk sa backupom spojen na Minija, a reinstalacija traži ili vezu na internet ili bootabilni USB štapić sa instalacijom Liona.

Nisam ja rekao da CCC ne valja, dapače vjerujem da je ok, samo sam htio naglasiti da nije nužan čak ni kod novog Minija koji više nema optički pogon.
29.09.2011 | 22:14
Zgodna stvar. Onda vjerovatno ima utilities u memoriji. Nekako sam mislio da ih podiže sa HDa. U tom slučaju prelazim na TM
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 36 minuta
  • Djuro genijalac: I ja dam napraviti od jabuka iz vrta, ali to potraje do Božića, maks, ako je dobar urod
  • smayoo: Mi od šogoricinih jabuka iz Požege :)
  • Djuro genijalac: Koji? I ja pijem sok od jabuke. U pravilu onaj iz Lidla 100% kojeg miješam s vodom pola-pola
  • smayoo: Ja ću jedan sok od jabuka, prirodni, mutni. :)
  • Djuro genijalac: Kaj pije jabučnjak? Ja plaćam rundu!
  • Djuro genijalac: Mercedes 1-2 u kvalifikacijama Melbournea!
  • Ender: ranije sam vidjao da linus koristi intel- MB Air. meni je to bilo dovoljno.
  • dpasaric: Linus voli popljuvati Apple, često i opravdano, ali kada on nešto hvali, znači da su zaista odradili dobar posao...
  • hal9000: E da sam i ovo doživio: [link]
  • Performita: Vikalica je još uvijek jednako cool kao prije! Osobito smajlići :)
  • dpasaric: Ma i to isto, ali to će valjda s novim HomePodima i s navodnim HomePadom...
  • zvone: Gdje je novi Apple TV? Nikako da stigne.
  • dpasaric: Javit ću cijene čim ih dobijemo...
  • Borisone: U Italiji Neo kreće od 699 EUR. Kod nas može biti samo više, pretpostavljlam standardnih 70-100 EUR
  • dpasaric: Osvrt na novotarije je na naslovnici, pa slobodno komentirajte!
  • Yonkis: Jeftin u USA, za studoše osnovni Neo je 500$ a koliko će biti kod nas? A tek onaj sa TouchIDom?
  • cavarovobrdo: Očekivao sam vrišteće boje iMac G3. Nekako mi je NEO uređaj za mlađariju, zato veselo. Rado se sijećam svog MacBook black plastenjaka :)
  • drlovric: Meni je Neo bas cool.....kao nekada plasticni Macbook. jeftinij je nego iPhone i odlicna ulaznica u Mac svijet.
  • invictus: Neo? Svašta oni sebi dozvole.
  • accom: ništa od boje ajvara.
  • Yonkis: [link] - Neo? Stvarno Apple, Neo?
  • Borisone: U oglasniku ako nekoga zanima MacBook Air M4 16/512
  • Air: Nadam se ne onaj kupvni crveni nego onaj domaći neodređeno narančasti :)
  • smayoo: Ja već godinama pišem u Apple i pitam kad će napraviti MBP u boji ajvara. :o)
  • cariblanco: Ja kupujem novi MacBook, samo ako ima ponuda u naranđastoj boji
  • cavarovobrdo: Hoće li novi MacBook biti od plastike u bojama sladoleda? Jedva čekam kupit jedan da mi se slaže s majicom ;)
  • drlovric: Idem na 14" sada. Vjerojatno cu zadrzati oba neko vrijeme. M1 Pro radi ko grom.
  • drlovric: Ma dobio neke pare pa moram ih namjenski utrositi na MBP.
  • invictus: Lovriću, čemu to? Jel te ne služi dobro M1 Pro?
  • drlovric: Davore uzimam 14" MBP Pro CTO. Proslijedi molim te cjenike kada dobijes. Tnx
  • invictus: Jebote led, pokidali su sa tih 512GB. :D :D :D
  • VanjusOS: sad baš gledam. Macbook air M5 kreće sa 512gb SSD, vau!
  • invictus: Ma nema eventa, samo su to sve novo ubacili na svoje stranice..
  • VanjusOS: ima li nekakvo predstavljanje, event? može link
  • invictus: A sutra ima je glavno, predstavljanje jeftinog Macbooka Neo..
  • invictus: @dpasaric - oba monitora su 27"
  • invictus: Bili su 999$, sada je 1099$.
  • invictus: Ali su i digli cijenu za 100$, sada je početni model 1099%
  • invictus: Nisu me sa ničim oduševili, jedino pohvalno koliko vidim da Air počinje sada sa 512GB SSD, ostalo samo blagi refreš..
  • dpasaric: Banana totalna, opet nude samo mali 27" model?!?!
  • ZoPaj: novi monitori, mislio sam;)
  • ZoPaj: evo ih… apple.com
  • smayoo: :D
  • drlovric: Imate valjda neki backup :)
  • Gjuroo: Jel netko zapisao kontakte prije nego je tema izbrisana?
  • smayoo: Hvala. Počišćeno. Account je hackiran, admin će ga blokirati
  • jura22: Imate reklamu za prostitutke u firumu!
  • CoffeePod: 90Hz je premalo
  • rusty: 30" na 120Hz
  • Borisone: Bit će 27-inch 5k XDR za cifru veću od 32-inch 6k. Zašto? 90Hz!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.51 Seconds

Provided by iJoomla SEO