Mac Mini G4 kao privatni DropBox
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Mini G4 kao privatni DropBox

12.05.2011 | 09:58
Evo nešto mozgam da bih iskoristio svoj Mini na poslu za privatni Dropbox za kolege iz sobe, pa me zanima što i kako podesiti pa da Mini to odradi.

Znači radilo bi se o više korisnika koji bi imali pristup samo svom folderu, ali istovremeno tako da jedan ne mora čekat dok drugi završi.
12.05.2011 | 10:14
Koliko ja vidim, ti bi defacto napravio server od Minija?
Onda imaš dvije mogućnosti: ili instalirati OSX server ili iskoristiti već postojeću instalaciju OSX client sistema.

Prva je OSX server. Trebaš ju nabaviti i ona se plaća. Tebi treba tiger, eventualno leopard server koje možeš kupiti samo preko eBaya. I onda ih treba podesiti, a to baš i nije tako prejednostavno. No, ako trebaš samo file sharing onda je to i debeli overkill.

Za file sharing ti je dobar i običan OSX. Tu postoje velike razlike između tigera i leoparda. Tiger dopušta shareanje samo jednog foldera i to je to. Zato je moja preporuka leopard. On je mnogo dorađeniji po tom pitanju. Možeš odrediti permissione za svaki folder posebno i stvar šljaka bez problema. Tako i ja imam jedan powermac G4 doma kao kućni server. Dapače, ako gore staviš leopard, onda ti ne treba niti tipkovnica, niti monitor spojeni na minija, jer preko share screena možeš upravljati minijem kad uključiš tu opciju.

Ako iz bilo kojeg razloga ne možeš instalirati leopard, onda ti ostaje tiger ili panther. Uz dodatak sharepoints (www.hornware.com/sharepoints/) koji je donationware možeš odrediti permissione za svaki folder posebno i tako mu dodati tu funkcionalnost koja ti je potrebna.

Ako trebaš još informacija, viči. Za više informacija o tome kako od bilo kojeg maca napraviti posve funkcionalni server pogledaj ovo: lowendmac.com/crews/05/1128.html

Da, na koncu nismo pokrili onaj dio sa sinkronizacijom. Ako napraviš rules za mapu, možeš joj zadati da njen sadržaj automatski iskopira na server u predviđenu mapu. Vjerojatno se ista stvar da napraviti i na serveru? A postoje i razni softovi za sinkronizaciju foldera, neki bolji, neki lošiji, neki besplatni, neki se plaćaju.....
12.05.2011 | 10:38
Trenutno je na Miniju Leopard

Proučit ću malo ovaj link pa se javim s još pitanja...
12.05.2011 | 11:21
Onda je stvar vrlo jednostavna: kreiraj mapu i nazovi ju kako god hoćeš, recimo dropbox, ako te to veseliB)
Idi u sys prefse i internet i network pa sharing. Tamo klikni na file sharing. S desne strane imaš 2 prozora. Ispod njih su plus i minus
Klinki na plus i kad ti se otvori prozor, odaberi taj folder (aka dropbox). Sad idi u desni prozor i odredi sharing permissione za taj folder. To može biti guest (bilo tko), može biti samo dropbox u koji se stvari ubacuju, ali se ne mogu uzimati, može biti read and write itd...
I gotovo. Na mreži će se pojaviti mini kao server, u finderu slijeva, kao shareani folder i možete ga koristiti kao server. Sve skupa posao od 3 minute.

A sad se možeš poigrati, pa kreirati svakom njegovu mapu, kojima on pristupa sa svojim user& passom, pa jednu koja je zajednička, kojoj pristupate svi itd....

Iznimno jednostavno i vrlo efikasno. Ako će ti mini biti server, zapamti da je poželjno isključiti opciju da se gasi hard kad nije potreban, jer ovako server reagira sa zadrškom. S druge strane, tako skraćuješ životni vijek harda... Moj savjet je neki vanjski hard u FW kućištu, a mini samo daje OSX.... U miniju je itako mali hard za laptope koji vjerojatno nije više u cvijetu mladosti, a u vanjsku ladicu možeš metnuti neku mrcinu koja brzo radi....

Čestitam, upravo si kreirao svoj prvi server:laugh:
12.05.2011 | 17:53
John, a ti bi to htio da radi i preko interneta, ili samo u LAN-u?

Kolege su na windowsima ili ste svi na Macu?

Ako treba raditi i preko interneta, i cross-OS, ako mene pitaš, bilo bi bolje da se ne upetljavaš s AFP protokolom i jednostavno digneš FTP server na Miniju. I, naravno, svakom kreiraš njegov user account (onaj, normalni, kao da će fizički raditi za Minijem). Pomoću tog accounta svaki korisnik normalno može (pomoću FileZille ili bilo kojeg drugog FTP klijenta) pristupiti Miniju, svaki na svoj account (folder), a može i više njih istovremeno.

Neki sync softveri (npr. ChronoSync) podržavaju FTP protokol, tako da ti i to može funkcionirati.
13.05.2011 | 00:18
Samo bih dometnuo da i Leopard podržava sambu, pa je server vidljiv i picekima. Ja se na svoj najnormalnije spajam s picekom koji ima prozore XP.
A kaj se tiče ftp-a, preporučam besplatni pureFTP (jeanmatthieu.free.fr/pureftpd/) koji će ti minija pretvoriti u FTP server pa mu možeš pristupati i preko FTP clienta (Transmit, Cyberduck i slični).... BTW, i OSX podržava FTP nativno...
13.05.2011 | 00:45
Znam da podržava SMB, ali to je očajan protokol i totalno je neupotrebljiv preko internetske veze.
FTP server Mac ima ugrađen, ne treba nikakav 3rd party (osim ako ne želiš FTPS ili FTPES protokol - kriptirani). System Preferences, Sharing, File Sharing uključiš, klik na Options, FTP uključiš.
13.05.2011 | 09:34
Je, ali onda otvaraš CIJELI komp preko ftp pristupa. Koliko sam shvatio, john_St bi da može davati posebne ovlasti svakom folderu ponaosob. Za to mu treba pureFTP koji mu omogućuje da neki folder može otvoriti i mijenjati samo taj i taj user s tim i tim passom...
Bar je ovako na leopardu, možda na snowu to nije potrebno, ali s tim nemam iskustava. Moj je powermac G4 na leu i radi savršeno, ali uz ove dodatke jer sam OSX ne podržava grupe i posebne i različite ovlasti preko FTP-a.
13.05.2011 | 10:46
@smayoo - da, korisnici su praktički svi windowsaši, osim mene s MBP, i da, to treba radit online.
13.05.2011 | 11:15
Onda ftp jest najbolji izbor. Samo jedno pitanje, kakva je veza prema van? ADSL? Ako jest, onda ti treba DYNDNS (www.dyndns.com/support/clients/mac.html), jer nemaš fiksnu nego dinamičku IP adresu. Budući da ni ti, niti ostali ne mogu preko mreže znati koju će ti tvoj ISP dodijeliti adresu, trebaš DYNDNS koji će ju javljati da bi se mogli spajati na server izvana. Neki ruteri imaju tu mogućnost ugrađenu u svoj firmware, ali svejedno se trebaš prijaviti na dyndns.com i otvoriti svoj account. Osnovni je paket besplatan.
Nakon toga, stvar bi trebala šljakati s bilo kojeg mjesta i iz lokalne mreže i izvana.
13.05.2011 | 12:48
Imam fiksni IP na poslu
13.05.2011 | 14:48
Onda je taj dio lakši. Ne treba ti Dyndns servis.
13.05.2011 | 22:47
Djuro genijalac kaže:
Je, ali onda otvaraš CIJELI komp preko ftp pristupa.

Kako to misliš: CIJELI komp? Kad pristupiš FTPom na neki stroj i prijaviš se korisničkim imenom i passwordom i stavlja te u tvoj home folder. Da li možeš pisati i brisati po folderima izvan (iznad i pokraj) njega, to ovisi o Unix permissionima. Ako ostaviš sve defaultno, a korisnik nije administrator, onda možeš gledati, ali ne možeš pisati ni brisati. Ako želiš korisnicima zabraniti i gledanje, chmod 0700 primijeniš na svaki folder iznad i pokraj home foldera.
14.05.2011 | 17:32
Pa to i mislim. Moj server ima dva harda. Jedan je manji sistemski, a drugi je veći i na njemu su podaci. I moja je ideja da samo taj veći hard (zove se putokaz) bude file server. I SAMO NJEGA želim otvoriti svima koji nisu ja. Ja to nikak nisam mogao postići samo kroz OSX, ali kad sam metnul tu pureFTP aplikaciju, onda s njom mogu za putokaz odrediti da grupa grafika smije roštati i otvarati nove mape, grupa pisci smije mape u kojima su slike samo gledati itd....
Tako da se izbjegnu problemi izgubljenih i slučajno pobrisanih slika itd....
Velim, preko OSX-a sam mogel samo svima omogućiti da roštaju po svemu ili da samo gledaju sve...
Dopuštam da nisam dovoljno vičan vođenju servera, ali hej!, ovo mi je bio prvi pokušaj i uspio sam podesiti sve kako sam zamislioB)
14.05.2011 | 20:59
Da. Može se i to isto postići samo Mac OS X-om, ali uz malo više klikanja. Treba koristiti Extended permissions (desni klik na folder, pa get info, pa permissions na dnu). Ali sigurno je lakše 3rd party alatom.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 5 sati
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (749)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.10 Seconds

Provided by iJoomla SEO