Format harda i sviježe snimanje snow leoparda
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Format harda i sviježe snimanje snow leoparda

15.04.2011 | 01:29
Prvo da vas sve srdačno pozdravim, dosta sam već vremena na forum.hr-u, pa evo sad dođoh i ovdje

Dakle problem je sljedeći...
Dobio sam Macbook sa već instaliranim snow leopardom, i napunjenim hardom.

I tu nastaje zbrka:
Pokrenuta je nekakva instalacija operativnog sustava, ali je zaboravljen format harda, tako da je praktički samo prebrisao postojeće fajlove i ostavio sve staro na njemu.

Nakon ponovnog restarta, macbook uopće ne očitava instalacijski dvd. Zavrti ga nekoliko puta i izbaci van. A ispravan je.
Ostale dvd-e čita bez problema.
Kako natjerat laptop ponovo na instalaciju os-a?

Eto, probao sam ukratko objasniti koji je problem. Ako vas još zanima nešto- pitajte.
Unaprijed hvala na pomoći.
15.04.2011 | 09:59
Pozdrav i dobrodošao!
Je li DVD sa sistemom sigurno baš za taj stroj? DVD ne čita ni nakon boota?
Možda je i reinstalacija nepotrebna, zašto jednostavno ne napraviš novi admin user account i obrišeš stari?
15.04.2011 | 12:59
Riba kaže:
Pozdrav i dobrodošao!
Je li DVD sa sistemom sigurno baš za taj stroj? DVD ne čita ni nakon boota?
Možda je i reinstalacija nepotrebna, zašto jednostavno ne napraviš novi admin user account i obrišeš stari?

Da, baš je za njega. Budući da je macbook bio na starijem os-u, i onda je kupljen snow leopard i napravljen je upgrade.

Ne čita ga, nakon zvučnog signala držimo alt, i uopće ne ulazi u onaj boot meni (ispričajte me ako sam nestručan, ovo su mi prvi dodiri sa mac-om). Odmah digne os, i dvd izbaciva van.

A potrebna mi je reinstalacija budući da je na njemačkom, i to me iritira
15.04.2011 | 13:34
Nisu to Windowsi, jezik se jednostavno promijeni u sistemskim postavkama.
Nakon što pokreneš postojeći sistem i staviš DVD unutra, čita li ga? Ako ga čita, otvori ga i pokreni instalaciju s njega. Alternativno, otvori Preferences, pokreni Startup Disk, tamo odaberi instalacijski DVD i restartaj.
15.04.2011 | 13:36
Riba kaže:
Nisu to Windowsi, jezik se jednostavno promijeni u sistemskim postavkama.
Nakon što pokreneš postojeći sistem i staviš DVD unutra, čita li ga? Ako ga čita, otvori ga i pokreni instalaciju s njega. Alternativno, otvori Preferences, pokreni Startup Disk, tamo odaberi instalacijski DVD i restartaj.

E viš, nisam probava mjenjat jezik odmah u OS-u .

Nakon šta stavim dvd u upaljeni laptop, samo ga odvrti nekoliko puta i izbaci van. Ne otvara ga, ne čita ga.
Taj dio mi nije jasan.
15.04.2011 | 15:57
Znači li to da alternativne metode koje sam opisao rade ili ne?
16.04.2011 | 00:28
Pokušaj pročitati DVD u nekom drugom Macu (ne Windowsima!) ili na vanjskom DVD driveu. Radi li?
16.04.2011 | 09:23
Ma, imam osjećaj da je HD preformatirao u NTFS za Windowse ili slično. Treba naći nekoga tko zna s Macom da mu to sredi. Ovo mi liči na igru pokvarenog telefona. Ili bar , kako je rečeno, proba s vanjskiom optikom.
16.04.2011 | 10:22
b]Bushi no nasake kaže:
A potrebna mi je reinstalacija budući da je na njemačkom, i to me iritira [/quote][/b]

Nije ti potrebna reinstalacija radi promjene jezika:

Otvori: Systemeistellungen

Odi na: Sprache & Text

Dobit ćeš listu mogućih jezika, klikni na jezik koji želiš i povuci ga na prvo mijesto u listi. Ako u listi nema tvog željenog jezika, onda klikni na "Liste bearbeiten" i otvotri će ti se jedna opšitrnija lista iz koji možeš izabrati željeni jezik, oznaći ga stavljanjem kvačice pored njega i klikni "OK".
Ako ti taj jezik nije na prvim mijestu tvojih Favoriziranih jezika, klikni na njega i povuci ga na prvo mijesto u listi. Restartaj mašinu i uživaj.
16.04.2011 | 16:28
Evo, jesam ga...
Neznam zašto, ali mi ovaj put nije izbacivao dvd van, i instalacija je normalno pokrenuta

Dvd sam nakon što mi ga je počeo izbacivati stavio u macbook air, i ok je radilo. Zato mi nije bilo jasno zašto ga odbija.
Ali nema veze, sad radi.
Hvala na savijetima
16.04.2011 | 19:19
[b]Bushi no nasake kaže:

Dvd sam nakon što mi ga je počeo izbacivati stavio u macbook air, i ok je radilo. Zato mi nije bilo jasno zašto ga odbija.
Ali nema veze, sad radi.
Hvala na savijetima [/quote]

Hm... samo mi nije jasno, air uopće nema optički pogon, u šta si ga stavio. Ali glavno da radi !
17.04.2011 | 01:11
Kako sam samo zbunjen cache.gawker.com/assets/images/gizmodo/2.../laptopstandewss.jpg

Pro je...
02.07.2011 | 00:39
Postovanje,
Evo samo da se nadovezem i zamolim za pomoc. Naime ja bih htio svijeze instalirati snow leopard na mbp tako da prvo obrisem hdd i onda instaliram sl.
Sad ja ubacim instalacijski dvd SL unutra kliknem na install pa na utilities i kaze mi da ga restartam. Nakon restarta drzim options (alt) i nakon toga vidim samo jabucicu i nista se vise ne desava. Molim Vas recite mi gdje grijesim?
Zahvaljujem
02.07.2011 | 01:01
Digni sistem sa DVD-a, i onda iz menija pokreni Disk Utility. Pomoću njega formatiraj disk i onda inastaliraj sistem na prazan disk. Nema restarta u toj proceduri koliko se sjecam.
02.07.2011 | 11:48
Hvala Riba, pokusat cu ponova za nekoliko minuta samo da napravim back-up hdd-a.
02.07.2011 | 12:37
Nista.
Nemogu dignuti sistem s dvd-a. Pokusao na drugom macu i radi dvd normalno.
Citam na macrumors;
BTW the Retail will not boot on the newest MBP because it is designed to work with 10.6.3 up and the retail version is 10.6.0
I jos ovo;
I did some searching online and found out with certain RAM the leopard cd will not boot. I swapped the ram with a different MacBook of mine and it worked perfect. After the install was done I swapped the ram back in and it still runs fine. Its a weird issue b it everything is ok now.

Jel to moguce?
03.07.2011 | 12:16
Ovo prvo je moguće...instaliraj 10.5 i onda napravi upgrade.
03.07.2011 | 12:36
Rekao bih da bi se uz pomoć Server Admin Toolsa dalo napraviti apdejtani install DVD.

support.apple.com/downloads/Server_Admin_Tools_10_6

Huh, mada nisam baš siguran u uspješnost, jer vjerojatno aplicira update nakon boota i instalacije prvobitne verzije...
03.07.2011 | 13:33
hvala momci!

ili da pricekam jos malo na Lion i sa njime napravim fresh instal i to je to.
04.07.2011 | 01:02
Ovdje se govori o tome kako od tri Panther CD-a napraviti instalacijski DVD. hints.macworld.com/article.php?story=2003120216030560 ali!, dolje, pri kraju raspre imaš i tutorial kako u to uključiti i update pa neko veli da je napravil instalacijski DVD 10.3.7 koji je onda očito bil aktualan sistem....
Tak da ti možeš onda napravit 10.6.8, kaj se toga tiče i probat instalirat to na komp....
Picture_1-5d11ace6637eab545d507325b48cf7d8.png
04.07.2011 | 11:34
Ja sam to radio s Hexleyem i 10.5.

aquamac.proboards.com/index.cgi?board=ha...splay&thread=706
04.07.2011 | 13:31
Hvala, probat cu prema tim uputstvima pa da vidimo.
Hvala jos jednom.
05.07.2011 | 10:17
Slipy više nije moguće naći, bar ja nisam uspio. Ali, naišel sam na ovo, mislim da je to baš to kaj tebi treba. clc.its.psu.edu/UnivServices/itadmins/mac/blastimageconfig

S tim možeš napraviti instaler kakav želiš i onda ga primjeniti s harda....
05.07.2011 | 10:49
Djuro je Genijalac!

Hvala!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 1 sat
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (699)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.15 Seconds

Provided by iJoomla SEO