Format harda i sviježe snimanje snow leoparda
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Format harda i sviježe snimanje snow leoparda

15.04.2011 | 01:29
Prvo da vas sve srdačno pozdravim, dosta sam već vremena na forum.hr-u, pa evo sad dođoh i ovdje

Dakle problem je sljedeći...
Dobio sam Macbook sa već instaliranim snow leopardom, i napunjenim hardom.

I tu nastaje zbrka:
Pokrenuta je nekakva instalacija operativnog sustava, ali je zaboravljen format harda, tako da je praktički samo prebrisao postojeće fajlove i ostavio sve staro na njemu.

Nakon ponovnog restarta, macbook uopće ne očitava instalacijski dvd. Zavrti ga nekoliko puta i izbaci van. A ispravan je.
Ostale dvd-e čita bez problema.
Kako natjerat laptop ponovo na instalaciju os-a?

Eto, probao sam ukratko objasniti koji je problem. Ako vas još zanima nešto- pitajte.
Unaprijed hvala na pomoći.
15.04.2011 | 09:59
Pozdrav i dobrodošao!
Je li DVD sa sistemom sigurno baš za taj stroj? DVD ne čita ni nakon boota?
Možda je i reinstalacija nepotrebna, zašto jednostavno ne napraviš novi admin user account i obrišeš stari?
15.04.2011 | 12:59
Riba kaže:
Pozdrav i dobrodošao!
Je li DVD sa sistemom sigurno baš za taj stroj? DVD ne čita ni nakon boota?
Možda je i reinstalacija nepotrebna, zašto jednostavno ne napraviš novi admin user account i obrišeš stari?

Da, baš je za njega. Budući da je macbook bio na starijem os-u, i onda je kupljen snow leopard i napravljen je upgrade.

Ne čita ga, nakon zvučnog signala držimo alt, i uopće ne ulazi u onaj boot meni (ispričajte me ako sam nestručan, ovo su mi prvi dodiri sa mac-om). Odmah digne os, i dvd izbaciva van.

A potrebna mi je reinstalacija budući da je na njemačkom, i to me iritira
15.04.2011 | 13:34
Nisu to Windowsi, jezik se jednostavno promijeni u sistemskim postavkama.
Nakon što pokreneš postojeći sistem i staviš DVD unutra, čita li ga? Ako ga čita, otvori ga i pokreni instalaciju s njega. Alternativno, otvori Preferences, pokreni Startup Disk, tamo odaberi instalacijski DVD i restartaj.
15.04.2011 | 13:36
Riba kaže:
Nisu to Windowsi, jezik se jednostavno promijeni u sistemskim postavkama.
Nakon što pokreneš postojeći sistem i staviš DVD unutra, čita li ga? Ako ga čita, otvori ga i pokreni instalaciju s njega. Alternativno, otvori Preferences, pokreni Startup Disk, tamo odaberi instalacijski DVD i restartaj.

E viš, nisam probava mjenjat jezik odmah u OS-u .

Nakon šta stavim dvd u upaljeni laptop, samo ga odvrti nekoliko puta i izbaci van. Ne otvara ga, ne čita ga.
Taj dio mi nije jasan.
15.04.2011 | 15:57
Znači li to da alternativne metode koje sam opisao rade ili ne?
16.04.2011 | 00:28
Pokušaj pročitati DVD u nekom drugom Macu (ne Windowsima!) ili na vanjskom DVD driveu. Radi li?
16.04.2011 | 09:23
Ma, imam osjećaj da je HD preformatirao u NTFS za Windowse ili slično. Treba naći nekoga tko zna s Macom da mu to sredi. Ovo mi liči na igru pokvarenog telefona. Ili bar , kako je rečeno, proba s vanjskiom optikom.
16.04.2011 | 10:22
b]Bushi no nasake kaže:
A potrebna mi je reinstalacija budući da je na njemačkom, i to me iritira [/quote][/b]

Nije ti potrebna reinstalacija radi promjene jezika:

Otvori: Systemeistellungen

Odi na: Sprache & Text

Dobit ćeš listu mogućih jezika, klikni na jezik koji želiš i povuci ga na prvo mijesto u listi. Ako u listi nema tvog željenog jezika, onda klikni na "Liste bearbeiten" i otvotri će ti se jedna opšitrnija lista iz koji možeš izabrati željeni jezik, oznaći ga stavljanjem kvačice pored njega i klikni "OK".
Ako ti taj jezik nije na prvim mijestu tvojih Favoriziranih jezika, klikni na njega i povuci ga na prvo mijesto u listi. Restartaj mašinu i uživaj.
16.04.2011 | 16:28
Evo, jesam ga...
Neznam zašto, ali mi ovaj put nije izbacivao dvd van, i instalacija je normalno pokrenuta

Dvd sam nakon što mi ga je počeo izbacivati stavio u macbook air, i ok je radilo. Zato mi nije bilo jasno zašto ga odbija.
Ali nema veze, sad radi.
Hvala na savijetima
16.04.2011 | 19:19
[b]Bushi no nasake kaže:

Dvd sam nakon što mi ga je počeo izbacivati stavio u macbook air, i ok je radilo. Zato mi nije bilo jasno zašto ga odbija.
Ali nema veze, sad radi.
Hvala na savijetima [/quote]

Hm... samo mi nije jasno, air uopće nema optički pogon, u šta si ga stavio. Ali glavno da radi !
17.04.2011 | 01:11
Kako sam samo zbunjen cache.gawker.com/assets/images/gizmodo/2.../laptopstandewss.jpg

Pro je...
02.07.2011 | 00:39
Postovanje,
Evo samo da se nadovezem i zamolim za pomoc. Naime ja bih htio svijeze instalirati snow leopard na mbp tako da prvo obrisem hdd i onda instaliram sl.
Sad ja ubacim instalacijski dvd SL unutra kliknem na install pa na utilities i kaze mi da ga restartam. Nakon restarta drzim options (alt) i nakon toga vidim samo jabucicu i nista se vise ne desava. Molim Vas recite mi gdje grijesim?
Zahvaljujem
02.07.2011 | 01:01
Digni sistem sa DVD-a, i onda iz menija pokreni Disk Utility. Pomoću njega formatiraj disk i onda inastaliraj sistem na prazan disk. Nema restarta u toj proceduri koliko se sjecam.
02.07.2011 | 11:48
Hvala Riba, pokusat cu ponova za nekoliko minuta samo da napravim back-up hdd-a.
02.07.2011 | 12:37
Nista.
Nemogu dignuti sistem s dvd-a. Pokusao na drugom macu i radi dvd normalno.
Citam na macrumors;
BTW the Retail will not boot on the newest MBP because it is designed to work with 10.6.3 up and the retail version is 10.6.0
I jos ovo;
I did some searching online and found out with certain RAM the leopard cd will not boot. I swapped the ram with a different MacBook of mine and it worked perfect. After the install was done I swapped the ram back in and it still runs fine. Its a weird issue b it everything is ok now.

Jel to moguce?
03.07.2011 | 12:16
Ovo prvo je moguće...instaliraj 10.5 i onda napravi upgrade.
03.07.2011 | 12:36
Rekao bih da bi se uz pomoć Server Admin Toolsa dalo napraviti apdejtani install DVD.

support.apple.com/downloads/Server_Admin_Tools_10_6

Huh, mada nisam baš siguran u uspješnost, jer vjerojatno aplicira update nakon boota i instalacije prvobitne verzije...
03.07.2011 | 13:33
hvala momci!

ili da pricekam jos malo na Lion i sa njime napravim fresh instal i to je to.
04.07.2011 | 01:02
Ovdje se govori o tome kako od tri Panther CD-a napraviti instalacijski DVD. hints.macworld.com/article.php?story=2003120216030560 ali!, dolje, pri kraju raspre imaš i tutorial kako u to uključiti i update pa neko veli da je napravil instalacijski DVD 10.3.7 koji je onda očito bil aktualan sistem....
Tak da ti možeš onda napravit 10.6.8, kaj se toga tiče i probat instalirat to na komp....
Picture_1-5d11ace6637eab545d507325b48cf7d8.png
04.07.2011 | 11:34
Ja sam to radio s Hexleyem i 10.5.

aquamac.proboards.com/index.cgi?board=ha...splay&thread=706
04.07.2011 | 13:31
Hvala, probat cu prema tim uputstvima pa da vidimo.
Hvala jos jednom.
05.07.2011 | 10:17
Slipy više nije moguće naći, bar ja nisam uspio. Ali, naišel sam na ovo, mislim da je to baš to kaj tebi treba. clc.its.psu.edu/UnivServices/itadmins/mac/blastimageconfig

S tim možeš napraviti instaler kakav želiš i onda ga primjeniti s harda....
05.07.2011 | 10:49
Djuro je Genijalac!

Hvala!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 22 minuta
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!
  • pontmax1: Ima li šampanjac ili samo Pepsi bez šećera :D
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!
  • Gjuroo: Sretan Božić, ekipa!
  • zoranowsky: Sretan Božić svima! :)
  • Djuro genijalac: Sretan Žićbo!
  • Bertone: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić! :)
  • smayoo: Sretan Božić! :)
  • drpongrac23: Svima koji slave, čestit i blagoslovljen Božić!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.56 Seconds

Provided by iJoomla SEO