Format harda i sviježe snimanje snow leoparda
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Format harda i sviježe snimanje snow leoparda

15.04.2011 | 01:29
Prvo da vas sve srdačno pozdravim, dosta sam već vremena na forum.hr-u, pa evo sad dođoh i ovdje

Dakle problem je sljedeći...
Dobio sam Macbook sa već instaliranim snow leopardom, i napunjenim hardom.

I tu nastaje zbrka:
Pokrenuta je nekakva instalacija operativnog sustava, ali je zaboravljen format harda, tako da je praktički samo prebrisao postojeće fajlove i ostavio sve staro na njemu.

Nakon ponovnog restarta, macbook uopće ne očitava instalacijski dvd. Zavrti ga nekoliko puta i izbaci van. A ispravan je.
Ostale dvd-e čita bez problema.
Kako natjerat laptop ponovo na instalaciju os-a?

Eto, probao sam ukratko objasniti koji je problem. Ako vas još zanima nešto- pitajte.
Unaprijed hvala na pomoći.
15.04.2011 | 09:59
Pozdrav i dobrodošao!
Je li DVD sa sistemom sigurno baš za taj stroj? DVD ne čita ni nakon boota?
Možda je i reinstalacija nepotrebna, zašto jednostavno ne napraviš novi admin user account i obrišeš stari?
15.04.2011 | 12:59
Riba kaže:
Pozdrav i dobrodošao!
Je li DVD sa sistemom sigurno baš za taj stroj? DVD ne čita ni nakon boota?
Možda je i reinstalacija nepotrebna, zašto jednostavno ne napraviš novi admin user account i obrišeš stari?

Da, baš je za njega. Budući da je macbook bio na starijem os-u, i onda je kupljen snow leopard i napravljen je upgrade.

Ne čita ga, nakon zvučnog signala držimo alt, i uopće ne ulazi u onaj boot meni (ispričajte me ako sam nestručan, ovo su mi prvi dodiri sa mac-om). Odmah digne os, i dvd izbaciva van.

A potrebna mi je reinstalacija budući da je na njemačkom, i to me iritira
15.04.2011 | 13:34
Nisu to Windowsi, jezik se jednostavno promijeni u sistemskim postavkama.
Nakon što pokreneš postojeći sistem i staviš DVD unutra, čita li ga? Ako ga čita, otvori ga i pokreni instalaciju s njega. Alternativno, otvori Preferences, pokreni Startup Disk, tamo odaberi instalacijski DVD i restartaj.
15.04.2011 | 13:36
Riba kaže:
Nisu to Windowsi, jezik se jednostavno promijeni u sistemskim postavkama.
Nakon što pokreneš postojeći sistem i staviš DVD unutra, čita li ga? Ako ga čita, otvori ga i pokreni instalaciju s njega. Alternativno, otvori Preferences, pokreni Startup Disk, tamo odaberi instalacijski DVD i restartaj.

E viš, nisam probava mjenjat jezik odmah u OS-u .

Nakon šta stavim dvd u upaljeni laptop, samo ga odvrti nekoliko puta i izbaci van. Ne otvara ga, ne čita ga.
Taj dio mi nije jasan.
15.04.2011 | 15:57
Znači li to da alternativne metode koje sam opisao rade ili ne?
16.04.2011 | 00:28
Pokušaj pročitati DVD u nekom drugom Macu (ne Windowsima!) ili na vanjskom DVD driveu. Radi li?
16.04.2011 | 09:23
Ma, imam osjećaj da je HD preformatirao u NTFS za Windowse ili slično. Treba naći nekoga tko zna s Macom da mu to sredi. Ovo mi liči na igru pokvarenog telefona. Ili bar , kako je rečeno, proba s vanjskiom optikom.
16.04.2011 | 10:22
b]Bushi no nasake kaže:
A potrebna mi je reinstalacija budući da je na njemačkom, i to me iritira [/quote][/b]

Nije ti potrebna reinstalacija radi promjene jezika:

Otvori: Systemeistellungen

Odi na: Sprache & Text

Dobit ćeš listu mogućih jezika, klikni na jezik koji želiš i povuci ga na prvo mijesto u listi. Ako u listi nema tvog željenog jezika, onda klikni na "Liste bearbeiten" i otvotri će ti se jedna opšitrnija lista iz koji možeš izabrati željeni jezik, oznaći ga stavljanjem kvačice pored njega i klikni "OK".
Ako ti taj jezik nije na prvim mijestu tvojih Favoriziranih jezika, klikni na njega i povuci ga na prvo mijesto u listi. Restartaj mašinu i uživaj.
16.04.2011 | 16:28
Evo, jesam ga...
Neznam zašto, ali mi ovaj put nije izbacivao dvd van, i instalacija je normalno pokrenuta

Dvd sam nakon što mi ga je počeo izbacivati stavio u macbook air, i ok je radilo. Zato mi nije bilo jasno zašto ga odbija.
Ali nema veze, sad radi.
Hvala na savijetima
16.04.2011 | 19:19
[b]Bushi no nasake kaže:

Dvd sam nakon što mi ga je počeo izbacivati stavio u macbook air, i ok je radilo. Zato mi nije bilo jasno zašto ga odbija.
Ali nema veze, sad radi.
Hvala na savijetima [/quote]

Hm... samo mi nije jasno, air uopće nema optički pogon, u šta si ga stavio. Ali glavno da radi !
17.04.2011 | 01:11
Kako sam samo zbunjen cache.gawker.com/assets/images/gizmodo/2.../laptopstandewss.jpg

Pro je...
02.07.2011 | 00:39
Postovanje,
Evo samo da se nadovezem i zamolim za pomoc. Naime ja bih htio svijeze instalirati snow leopard na mbp tako da prvo obrisem hdd i onda instaliram sl.
Sad ja ubacim instalacijski dvd SL unutra kliknem na install pa na utilities i kaze mi da ga restartam. Nakon restarta drzim options (alt) i nakon toga vidim samo jabucicu i nista se vise ne desava. Molim Vas recite mi gdje grijesim?
Zahvaljujem
02.07.2011 | 01:01
Digni sistem sa DVD-a, i onda iz menija pokreni Disk Utility. Pomoću njega formatiraj disk i onda inastaliraj sistem na prazan disk. Nema restarta u toj proceduri koliko se sjecam.
02.07.2011 | 11:48
Hvala Riba, pokusat cu ponova za nekoliko minuta samo da napravim back-up hdd-a.
02.07.2011 | 12:37
Nista.
Nemogu dignuti sistem s dvd-a. Pokusao na drugom macu i radi dvd normalno.
Citam na macrumors;
BTW the Retail will not boot on the newest MBP because it is designed to work with 10.6.3 up and the retail version is 10.6.0
I jos ovo;
I did some searching online and found out with certain RAM the leopard cd will not boot. I swapped the ram with a different MacBook of mine and it worked perfect. After the install was done I swapped the ram back in and it still runs fine. Its a weird issue b it everything is ok now.

Jel to moguce?
03.07.2011 | 12:16
Ovo prvo je moguće...instaliraj 10.5 i onda napravi upgrade.
03.07.2011 | 12:36
Rekao bih da bi se uz pomoć Server Admin Toolsa dalo napraviti apdejtani install DVD.

support.apple.com/downloads/Server_Admin_Tools_10_6

Huh, mada nisam baš siguran u uspješnost, jer vjerojatno aplicira update nakon boota i instalacije prvobitne verzije...
03.07.2011 | 13:33
hvala momci!

ili da pricekam jos malo na Lion i sa njime napravim fresh instal i to je to.
04.07.2011 | 01:02
Ovdje se govori o tome kako od tri Panther CD-a napraviti instalacijski DVD. hints.macworld.com/article.php?story=2003120216030560 ali!, dolje, pri kraju raspre imaš i tutorial kako u to uključiti i update pa neko veli da je napravil instalacijski DVD 10.3.7 koji je onda očito bil aktualan sistem....
Tak da ti možeš onda napravit 10.6.8, kaj se toga tiče i probat instalirat to na komp....
Picture_1-5d11ace6637eab545d507325b48cf7d8.png
04.07.2011 | 11:34
Ja sam to radio s Hexleyem i 10.5.

aquamac.proboards.com/index.cgi?board=ha...splay&thread=706
04.07.2011 | 13:31
Hvala, probat cu prema tim uputstvima pa da vidimo.
Hvala jos jednom.
05.07.2011 | 10:17
Slipy više nije moguće naći, bar ja nisam uspio. Ali, naišel sam na ovo, mislim da je to baš to kaj tebi treba. clc.its.psu.edu/UnivServices/itadmins/mac/blastimageconfig

S tim možeš napraviti instaler kakav želiš i onda ga primjeniti s harda....
05.07.2011 | 10:49
Djuro je Genijalac!

Hvala!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 17 sati
  • smayoo: A propos smještanja konektora... :P
  • smayoo: U Beogradu ulazi stari deda sa štapom, klimavo i s mukom u gradski autobus, obrati se vozaču: "Mladiću reci mi gde bih mogao da smestim kosti...?", a vozač na to skoči ljutito: "Nemoj da tebi Kosta smesti!" :D
  • Bertone: Bolje i straga nego kad ga Apple smjesti ispod :D
  • jura22: I smjestila ga straga.
  • smayoo: To je sve EU standardizirala na USB-C. :D
  • jura22: Izgleda da mora biti više od dva konektora!
  • jura22: Landtag Brandenburg ih ke nabrojao: Gejevi, lezbijke, androgini, birodne osobe, trans muškarci, trans žene, rodno promjenjive osobe, rodno kvir osobe, interseksualne osobe, interseksualne žene, interseksualni muškarci, transseksualne osobe, transseksualne žene, transseksualni muškarci, trans osobe, transmuške osobe, transženske osobe, rodno fluidne osobe, panrodne osobe, osobe s dva duha (
  • jura22: Misliš da se smiju stavljati samo muški ili ženski konektori?
  • smayoo: :D
  • Riba: Po muskim i zenskim konektorima.
  • jura22: Zašto ženski robot mora imati sise? U stvari, zašto uopće postoje muški i iženski roboti? Kako ih tazlikovati?
  • smayoo: @bbosnjak, otvori temu u forumu pa pitaj da ti se jave jabučari iz Zagreba ili okolice koji imaju monitor iz te generacije da probaš s njihovom ciglom
  • smayoo: Aha, to ima vanjsku ciglu za napajanje? Pa da, onda svakako treba probati s drugom ciglom prije ikakvog servisa.
  • jura22: Sumnjam. Rekoi su neka nabavim nateriju i onda je budu zamijenili. U stvari, trebao sam je nabaviti, sam zamijeniti i inda njima odnjeti novce.
  • dpasaric: Za Cinemu 23 prvo provjeri da nije samo napajanje, 90% slučajava bude to.
  • Riba: Vjerojatno su pretrpani poslom kao i svi.
  • jura22: Vidim hvalite RAM servis. Ja sam ih pitao za promjenu baterije pa su poceli kolutati s ocima. Kao da su me htjeli otpiliti.
  • jura22: Jok, Ludbreg je centar svijeta.
  • bbosnjak: Jbg. mi Zagrebčani mislimo da smo u cetru svijeta. Hvala na linku.
  • Riba: Kad ljudi ne kazi lokaciju obicno se radi o Zagrebu. :) U tom slucaju preporuka za [link]
  • Riba: A gdje se nalazis?
  • bbosnjak: Imam Apple Cinema Display 23-Inch. Radio je ok do prije mjesec dana i prekrasan je. Imao je jednu crtu mrtvih pisela po sredini ali koga briga kad je tako elegantan i dobru sliku ima. I onda je prestao raditi. Ima li igdje servis koji bi to mogao pogledati i možda popraviti ili bi to možda netko udomio pa se time pozabavio. Ne mogu se natjerati da ga odnesem na glomaznni otpad ko da je neki šte
  • smayoo: [link]
  • Pongy75: Meni se čini i jedno i drugo, app šema. A vaditi se na bilesnu djecu, ako je to uopće istina je krajnje bezobrazno. Ovo mjesto nikad nije bila takva zajednica.
  • drlovric: Ja sam slab na djecu i radio bih pomogao i u ovom konkretnom slucaju. Vec sam to radio ovdje. Samo nisam shvatio kakvu pomoc on ocekuje konkretno. Da skupimo pare za M4 ili da mu ga nekako nadjemo unutar njegovog budzeta. Taj dio mi nije jasan...
  • Pongy75: Napad je najbolja obrana - kad te uberu!
  • Sarek: I stvarno mu nitko nije ništa loše napisao, a on je odmah krenuo u neke obrambene teze
  • Sarek: Meni je isto bilo čudno da na jasno postavljeno pitanje krenu traktati nečega što nema veze s pitanjem. Dva su moguća scenarija ili se čovjek pogubio u svemu i samo se krivo izrazio ili je stvarno neka muljaža. U svakom slučaju trebalo bi objašnjenje od dotičnog člana ili ako je ovo drugo u pitanju neka admini reagiraju
  • jura22: Tu je pitao nesto za MacMini M4 > M4 Pro
  • jura22: [link]
  • Pongy75: Avioni, milioni. kamioni
  • matijazx: -- to je bila prevara. Kolega forumaš mu je htio posuditi svoj Mac, al ovaj nije htio. Scammer.
  • Pongy75: Malo popratiti postove, sve je bez logike. Šarena priča, ima svega.
  • jura22: 8.2.2025. Pise da je sve prebacio s M4 na M4 Pro, ne znam tko je ovdje lud?
  • jura22: Cijela prića je čudna. Pošto se radi o bolesnom djetetu ne želim griješiti dušu.
  • marioart: izgelda da je obrisana... ja sam se ponudio za pomoc dvaput, ali sam izignoriran... cudna situacija
  • jura22: Gdje je tema o M4 MM za onu curicu?
  • Gjuroo: @Yonkis: Otvori temu... :D
  • Yonkis: Zašto su plavuše a onda nakon njih riđokose tako upečatljive?
  • smayoo: RIP :(
  • Yonkis: John C. Dvorak dies aged 80
  • 1v@n: Uzmem ih sa sobom onda idući put kad opet idem za HR
  • dpasaric: Pa nemojte baciti, mogu uvijek biti izloženi ako su ok očuvani.
  • 1v@n: Jel vam za muzej odgovaraju iCloud zaključani uređaji? Dobio sam iPhone 5 i iPad 2 koji su zaključani. Djeca praznila kuću od preminulih baka/djedova i nemaju nikakav pristup mailovima/passwordima. Probali smo kontaktirati Apple, ali nisu ni odgovorili. Ispravno i očuvano, ali cigla
  • dpasaric: Zadnji model koji imamo u muzeju je 5c! :)
  • drlovric: Zasto bi itko kupovao iPhone 3GS a da nije neki muzej? :/ Ja imam svoj iPhone 3G negdje u stvarima. Dao bih ga besplatno ako nekome vrijedi. Nisam uopce znao da to ljudi kupuju i traze.
  • smayoo: Odgovarajuća "tema" je oglasnik. Za cijenu potraži slične uređaje na e-bayu, poprati na kojem iznosu završavaju licitacije pa korigiraj cijenu s obzirom na trošak dostave iz te zemlje.
  • 1v@n: Stavim slike i više detalja ako mi netko kaže koja bi bila odgovarajuća tema za to
  • 1v@n: Psst… jel ima nekog ovdje da ga zanima iPod Photo 40GB (4. Gen) i iPhone 3GS 32GB? Prije nego puknem to na oglase, trebam nekakvu realnu procjenu jer nekakav par specijalaca traži skoro 1500€ za 3GS…
  • matijazx: Da li može u kojem postu na forumu, malo više o tome? :-)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.64 Seconds

Provided by iJoomla SEO