MacBook Air ... problem nece da digne sistem...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Air ... problem nece da digne sistem...

10.03.2011 | 12:13
Poz, prijatelj mi je donio navedeni laptop ali nece da digne sistem, kaze da je kod njega radio normalno i odjednom... ali posto sam laik za MAC zamolio bi pomoc, znaci kad se upali krene da dize i kad prikaze jabucicu samo vrti nista stajao bi tako satim, ni da se restartuje niti da otvori os.

Skinuo sam jedan os X ali nece da se instalira, posto nema optike prikopcao sam externu na jedan jedini usb sto ima i ubacio DVD skinuo sam nisam siguran koju verziju ali nakon sto pritisnem S ili C nisam vise siguran pokusa ali nista ne otvori.

Koju verziju instalirati, trazio sam po netu uputstva ima i sa externog diska ili USBa ali opet da ne skinem pogresnu. hvala.
10.03.2011 | 12:30
Znaci model no: A1237

guide-images.ifixit.net/igi/PpDyoOwumXVCq4au.standard

e sad jeli to to nisam siguran uglavnom pravo tanak, ima kameru...

serial no: w88115j2y51

god 2008
10.03.2011 | 13:03
MacBook Air Machine ID: MacBookAir1,1 Model Number A1237, ekran 13.3"

Originalni OS je Mac OS X 10.5.1 (9B2324), moguće raditi upgrade sve do zadnje verzije Mac OS X 10.6.6

Instalacija OS-a može i bez CD-a, već uz pomoć USB sticka, vidi ove upute:

www.maciverse.com/install-os-x-snow-leop...usb-flash-drive.html
10.03.2011 | 13:15
Prije reinstalacije probaj držati Command+V kod uključivanja da provjeriš zašto se ne diže. To ga pokreće u verbosa modu gdje ćeš vidjeti poruke kod boota.
10.03.2011 | 14:23
Hvala na odgovorima, evo upravo sam sa command + v uspio pokrenuti i izbacuje error disk0s2 ... Level 3 ... ali se veoma lose razumijem i zaista nemam pojma sta dalje, ima li kakav repair mode pa da proba popraviti ako je boot ostecen ili vec.

Hvala.
10.03.2011 | 14:25
Alimen, s obzirom da si odgovore i pomoć već dobio, ja te samo molim da poštuješ kućna pravila Jabučnjaka i kod registracije koristiš pravo ime i prezime. Kako već uneseno naknadno ne možeš izmijeniti, molim da javiš na PM pa ćemo izmijeniti mi.

Inače, uz taj laptop je došao i originalni install USB stick ili DVD. Jesi li probao s tim?
10.03.2011 | 14:34
Poruku sam poslao, zaista nisam znao da je potrebno sorry.

Ne nije mi nista donio, i on je kupio polovnog, dobio samo laptop i punjac... poz.
10.03.2011 | 14:38
Trebalo bi ga dignuti sa instalacijskog diska i pokušati repair diska sa disk utilityjem prije moguće reinstalacije.
10.03.2011 | 14:48
Da, dakle sa bilo kojim retail OS 10.5.1 ili većim ili 10.6 ili većim. To bi dakle bio install dvd koji se prodaje kao poseban OS, a ne neki koji dolazi uz nekog Maca.

Ili pak s install DVDom koji je došao upravo uz taj (takav) MBA.
10.03.2011 | 15:13
Alimen, ako nemaš mogućnost pristupa instalacijskim diskovima, možeš probati nekaj drugo. Ako ima netko u blizini mac s intel arhitekturom, neka ga digne u target modu pa onda bootaj sistem s tog diska i pokreni disk utiliy i popravi permissione na svojem disku.
Ah, sori, sad sam se sjetil da air nema FW port. Ne znam, jel se može bootat s drugog kompa u target modu preko USB-a?
10.03.2011 | 15:22
Ne može.
10.03.2011 | 15:48
Ali Air ima onu neku foru da ima besplatni komad sw za windoze da mu servira optiku od bilo kojeg win stroja preko wlan, zar ne? Ili to radi samo kad je OS X bootan?
10.03.2011 | 16:37
Samo kad je bootan. I konfiguriran. A ovdje je to upitno. Savjet: NIKAD, ali NIKAD ne kupuj rabljeni Mac bez originalnih sistemskih CD-a.
10.03.2011 | 16:42
Mora se sa optike pokrenuti instalacija, kad držiš C. E sad, kvaka je kod Air-a da ne prizna niti jednu drugu vanjsku optiku sem one originalne od Apple-a. Probaj dakle nabaviti vanjski Appleov optički pogon (baš onaj koji je namijenjen za MacBook Air) pa probaj bootati s njega OS. Prilično sam siguran da će upaliti. Odnesi u Apple servis i zamoli dečke da probaju, oni sigurno imaju takav optički drive.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 1 sat
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (3889)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.12 Seconds

Provided by iJoomla SEO