Time Machine - Ima li restore smisla?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Time Machine - Ima li restore smisla?

28.01.2011 | 18:09
Prosjecan korisnik kupi Mac pa instalira sve zivo na njega (pogotovo ako mu je prvi Mac, pa se usput i uci), pa nabaca fontova i raznih gluposti, i onda jedan dan taj Mac drasticno uspori. Beach ball postaje svakodnevnica, i nista nije fluidno kao na pocetku.

Onda bi taj korisnik, vodjen Windows ideologijom da reinstalacija OS-a obicno popravi stvar, formatirao svoj Mac i napravio Clean Install.

Kako on ima TimeMachine, on bi nakon instalacije sustava povukao sve natrag sa backup diska.

Pitanje glasi, da li ce povuci i sva ona smeca i nepotrebne stvari zbog koji je i doslo do usporenja sustava?

I jos jedno pitanje a TimeMachine.... Sto je pametno izostaviti, tj reci backupu da ne arhivira??

Radi se o dva Maca koja su osjetno usporila, pa da se ne bi reinstalirali sustavi bez veze, pitam vas za misljenje.

Hvala puno svima!!
28.01.2011 | 18:58
Odgovor glasi: "Da, povući ćeš i sva ona smeća."

Ali, ja sam isto na svoje Macove svašta stavljao i brisao, jedan ima 3,5 g, drugi malo preko 2, treći oko 2,5 i nijedan nije nešto primjetno sporiji nego na početku. Beach ball zaista rijetko viđam i u pravilu je povezan s pristupom mreži (SMB protokol) i Java Runtime Environment (tj. Java aplikacijama - npr. OpenOffice ili Jubler).

Tako da - razlog sigurno nije samo u velikom broju probanih aplikacija, jer Mac OS nema registry. A to je, uz raznorazne antiviruse, windows defender i sl, glavni faktor zašto se usporavanje događa na Windowsima.
28.01.2011 | 19:10
Tako sam i mislio

Osjetno mi je usporio od kada sam povecao broj fontova. Idem to malo pocistiti, dio njih deaktivirati, pa cu vidjeti kako ce se onda ponasati.

Safari je brutalno usporio, neke stranice ga skroz zablokaju da moram Force Quit. Sada te iste stranice normalno otvaram u Chrome browseru, kojeg ne zelim koristiti radi njegovih roditelja

Beach ball mi je postao svakodnevnica nazalost. Restart pomogne, ali se comp opet brzo zagusi...

Gledao sam i Activity Monitor, nista neobicno tamo.

Btw, radi se o MBP ( C2D 2,4/2GB ).......mislim da mu jos malo RAM-a ne bi skodilo

Ahhh da, testirao sam i HD, radio i neke benchmarke, misleci da on zeza, sve je OK s njim.

Ako ga ciscenje fontova ne ubrza, cini mi se da cu ga morati clean format, rucno instalirati software, i samo privatne foldere vratiti iz backupa.

Ode cijeli dan za to i uvijek nesto zaboravim sacuvati
28.01.2011 | 19:19
Nema tu usporavanja samo radi protoka vremena i raznih instalacija, sve se svodi na samo tri stvari:

- broj aktivnih rezidentnih aplikacija (Activity Monitor),
- broj fontova i plugina u sistemu (upravo su fontovi najčešći problem, pogotovo korumpirani koji znaju srušiti i aplikaciju),
- fragmentaciju diska (on to sam čisti, ali samo ako ima mjesta na disku, ako ne - onda s nekim utilom vidjeti stanje).

Ako se na to pazi Mac će biti jednako brz godinama.
28.01.2011 | 21:45
Da i japitam vezano uz time Machine. Kada arhiva napuni disk do kraja, sto onda? Nastavlja na drugi disk baz problema ili se ponovno sve ispocetka arhivira, a onaj disk od prije ili cuvam ili brisem. Hvala.
28.01.2011 | 21:58
@ zabac, kad se napuni onda briše prve zapise da napravi mjesta za nove. Kaj ti treba arhiviraj na kompu ili na drugi vanjski disk. Ovisi o veličini diska na TM se puni duže ili kraće pa stigneš važne stvari prebacit. TM mi služi ako nešto zeznem ili izgubim u kraćem roku (par mjeseci) pa mogu vratiti, jer mi se puni preko godine dana, a u međuvremenu si važnije stvari prebacim na drugi disk. Tak da TM radi non-stop i ne prekidam ga.
28.01.2011 | 22:12
Evo da sam sebi odgovorim

Racunalo je OSJETNO brze, kao da se radi o drugom stroju

Ni sam ne znam kako, mislio sam da sam ih samo pregledavao, ali instalirao sam gotovo 3000 fontova. Tocnije 2970 je bilo aktivnih

Pa sve te fontove, MBP je cijelo vrijeme drzao u ram memoriji, nije ni cudo da se jadnik usporio

Nema vise beach balla

Deaktivirao sam oko 2500, ostalo je mozda 400 aktivnih. Da li je to puno?? Koliko vi imate aktivnih fontova?

Ovaj alat Fontcase, kojim sam sredio font kolekciju, tvrdi da moze ukljucivati (tj. aktivirati) fontove po potrebi ako im neka aplikacija pristupi. Imate li iskustava s tim pristupom?

Ja bi jos ovih fontova pogasio ali nisam siguran koji su neophodni za rad sustava
  • Sank
  • Moderator
  • 221
28.01.2011 | 22:25
Ja na mom novom iMacu imam 358 fontova od kojih je 78 Windows Office kompatibilnih, a od Disc Covera (Belight Software) ih je čak 98, ostalih je sve skupa još oko 20-tak. Inače iMac mi radi ko Picino oko i Mandin guz
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 32 minuta
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

1v@n, Ender, Riba, smayoo, tino1, ZeljkoB, Anonimci (443)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.95 Seconds

Provided by iJoomla SEO