Time Machine - Ima li restore smisla?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Time Machine - Ima li restore smisla?

28.01.2011 | 18:09
Prosjecan korisnik kupi Mac pa instalira sve zivo na njega (pogotovo ako mu je prvi Mac, pa se usput i uci), pa nabaca fontova i raznih gluposti, i onda jedan dan taj Mac drasticno uspori. Beach ball postaje svakodnevnica, i nista nije fluidno kao na pocetku.

Onda bi taj korisnik, vodjen Windows ideologijom da reinstalacija OS-a obicno popravi stvar, formatirao svoj Mac i napravio Clean Install.

Kako on ima TimeMachine, on bi nakon instalacije sustava povukao sve natrag sa backup diska.

Pitanje glasi, da li ce povuci i sva ona smeca i nepotrebne stvari zbog koji je i doslo do usporenja sustava?

I jos jedno pitanje a TimeMachine.... Sto je pametno izostaviti, tj reci backupu da ne arhivira??

Radi se o dva Maca koja su osjetno usporila, pa da se ne bi reinstalirali sustavi bez veze, pitam vas za misljenje.

Hvala puno svima!!
28.01.2011 | 18:58
Odgovor glasi: "Da, povući ćeš i sva ona smeća."

Ali, ja sam isto na svoje Macove svašta stavljao i brisao, jedan ima 3,5 g, drugi malo preko 2, treći oko 2,5 i nijedan nije nešto primjetno sporiji nego na početku. Beach ball zaista rijetko viđam i u pravilu je povezan s pristupom mreži (SMB protokol) i Java Runtime Environment (tj. Java aplikacijama - npr. OpenOffice ili Jubler).

Tako da - razlog sigurno nije samo u velikom broju probanih aplikacija, jer Mac OS nema registry. A to je, uz raznorazne antiviruse, windows defender i sl, glavni faktor zašto se usporavanje događa na Windowsima.
28.01.2011 | 19:10
Tako sam i mislio

Osjetno mi je usporio od kada sam povecao broj fontova. Idem to malo pocistiti, dio njih deaktivirati, pa cu vidjeti kako ce se onda ponasati.

Safari je brutalno usporio, neke stranice ga skroz zablokaju da moram Force Quit. Sada te iste stranice normalno otvaram u Chrome browseru, kojeg ne zelim koristiti radi njegovih roditelja

Beach ball mi je postao svakodnevnica nazalost. Restart pomogne, ali se comp opet brzo zagusi...

Gledao sam i Activity Monitor, nista neobicno tamo.

Btw, radi se o MBP ( C2D 2,4/2GB ).......mislim da mu jos malo RAM-a ne bi skodilo

Ahhh da, testirao sam i HD, radio i neke benchmarke, misleci da on zeza, sve je OK s njim.

Ako ga ciscenje fontova ne ubrza, cini mi se da cu ga morati clean format, rucno instalirati software, i samo privatne foldere vratiti iz backupa.

Ode cijeli dan za to i uvijek nesto zaboravim sacuvati
28.01.2011 | 19:19
Nema tu usporavanja samo radi protoka vremena i raznih instalacija, sve se svodi na samo tri stvari:

- broj aktivnih rezidentnih aplikacija (Activity Monitor),
- broj fontova i plugina u sistemu (upravo su fontovi najčešći problem, pogotovo korumpirani koji znaju srušiti i aplikaciju),
- fragmentaciju diska (on to sam čisti, ali samo ako ima mjesta na disku, ako ne - onda s nekim utilom vidjeti stanje).

Ako se na to pazi Mac će biti jednako brz godinama.
28.01.2011 | 21:45
Da i japitam vezano uz time Machine. Kada arhiva napuni disk do kraja, sto onda? Nastavlja na drugi disk baz problema ili se ponovno sve ispocetka arhivira, a onaj disk od prije ili cuvam ili brisem. Hvala.
28.01.2011 | 21:58
@ zabac, kad se napuni onda briše prve zapise da napravi mjesta za nove. Kaj ti treba arhiviraj na kompu ili na drugi vanjski disk. Ovisi o veličini diska na TM se puni duže ili kraće pa stigneš važne stvari prebacit. TM mi služi ako nešto zeznem ili izgubim u kraćem roku (par mjeseci) pa mogu vratiti, jer mi se puni preko godine dana, a u međuvremenu si važnije stvari prebacim na drugi disk. Tak da TM radi non-stop i ne prekidam ga.
28.01.2011 | 22:12
Evo da sam sebi odgovorim

Racunalo je OSJETNO brze, kao da se radi o drugom stroju

Ni sam ne znam kako, mislio sam da sam ih samo pregledavao, ali instalirao sam gotovo 3000 fontova. Tocnije 2970 je bilo aktivnih

Pa sve te fontove, MBP je cijelo vrijeme drzao u ram memoriji, nije ni cudo da se jadnik usporio

Nema vise beach balla

Deaktivirao sam oko 2500, ostalo je mozda 400 aktivnih. Da li je to puno?? Koliko vi imate aktivnih fontova?

Ovaj alat Fontcase, kojim sam sredio font kolekciju, tvrdi da moze ukljucivati (tj. aktivirati) fontove po potrebi ako im neka aplikacija pristupi. Imate li iskustava s tim pristupom?

Ja bi jos ovih fontova pogasio ali nisam siguran koji su neophodni za rad sustava
28.01.2011 | 22:25
Ja na mom novom iMacu imam 358 fontova od kojih je 78 Windows Office kompatibilnih, a od Disc Covera (Belight Software) ih je čak 98, ostalih je sve skupa još oko 20-tak. Inače iMac mi radi ko Picino oko i Mandin guz
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 18 sati, 17 minuta
  • hal9000: Danas čujem ekipu kako priča o nekim virus killer-ima. Može mi netko objasniti što je to? :D
  • imjasminh: Prodano kolegi s foruma.
  • imjasminh: 750 eur - [link]
  • Yonkis: Moram priznati da je ovo dobro odrađena aplikacija: [link]
  • imjasminh: Pozdrav svima! Prodajem Apple Watch Ultra 3, 49mm Black Titanium, račun garancija. Nije ni 2 mjeseca star, bacite pogled na oglase: [link]
  • dpasaric: I previše su ih prodali s obzirom na sve... oko 600.000
  • user: pa se nije dobro prodavao
  • user: Apple Vision je očito preskup bio
  • Riba: Bas glupost od hardvera.
  • Yonkis: Ok, i nije to neuspjeh, nešto su naučili iz toga, nadam se.
  • Riba: RIP Apple Vision. - [link]
  • drlovric: Lijepo [link]
  • dpasaric: Kao jako su zabirnuti za tvoju privatnost, a istovremeno s druge strane čini sve da je potkopaju...
  • Yonkis: Ova opcija neće nikada biti dostupna u EU ili...? [link]
  • Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
  • drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac :) To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
  • Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
  • ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
  • jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
  • jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO
  • imenso: John Ternus novi CEO
  • CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
  • Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
  • dpasaric: Možeš uz search naći svaki
  • dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
  • Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?
  • Performita: Omogućuje lako postavljanje novih uređaja, sigurnost podataka i poslovni email bez velikog IT odjela. Cilj je da tvrtke rade jednostavnije i sigurnije na Apple uređajima.
  • drlovric: U cemu je fora sa ti Business? Imamo li mi mali smrtnici neku korist od toga ili je to samo za velike tvrtke?
  • Performita: Kalimera, Dobro jutro... ovo za Apple Business rolls zvuči kao izvrsna vijest!!!
  • Borisone: Apple Business rolls out to 200 countries today - brace for impact - even Croatia!
  • Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!
  • dpasaric: Booo?
  • Yonkis: “ Lažu li nas :) ...nastavak sa vikalice.” - tema zaključana a zadnji post završava sa pitanjem?
  • smayoo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs braćo! I sestre!
  • zoranowsky: Sretan Uskrs!
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Miro Spiro: sretan Uskrs
  • user: da bar je propao kao što su Microsoft i ostali predviđali, hvala što si pokrenuo najgori trend u techu Steve.
  • Yonkis: [link] Who’s in Apple’s top 10? Here’s the full list of the most influential people of all time
  • Yonkis: [link] netko fino složio povijest svih modela iPhonea, jako lijepo.
  • Yonkis: Apple employee #8 Chris Espinosa on working his whole life at one company: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.51 Seconds

Provided by iJoomla SEO