Time Machine - Ima li restore smisla?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Time Machine - Ima li restore smisla?

28.01.2011 | 18:09
Prosjecan korisnik kupi Mac pa instalira sve zivo na njega (pogotovo ako mu je prvi Mac, pa se usput i uci), pa nabaca fontova i raznih gluposti, i onda jedan dan taj Mac drasticno uspori. Beach ball postaje svakodnevnica, i nista nije fluidno kao na pocetku.

Onda bi taj korisnik, vodjen Windows ideologijom da reinstalacija OS-a obicno popravi stvar, formatirao svoj Mac i napravio Clean Install.

Kako on ima TimeMachine, on bi nakon instalacije sustava povukao sve natrag sa backup diska.

Pitanje glasi, da li ce povuci i sva ona smeca i nepotrebne stvari zbog koji je i doslo do usporenja sustava?

I jos jedno pitanje a TimeMachine.... Sto je pametno izostaviti, tj reci backupu da ne arhivira??

Radi se o dva Maca koja su osjetno usporila, pa da se ne bi reinstalirali sustavi bez veze, pitam vas za misljenje.

Hvala puno svima!!
28.01.2011 | 18:58
Odgovor glasi: "Da, povući ćeš i sva ona smeća."

Ali, ja sam isto na svoje Macove svašta stavljao i brisao, jedan ima 3,5 g, drugi malo preko 2, treći oko 2,5 i nijedan nije nešto primjetno sporiji nego na početku. Beach ball zaista rijetko viđam i u pravilu je povezan s pristupom mreži (SMB protokol) i Java Runtime Environment (tj. Java aplikacijama - npr. OpenOffice ili Jubler).

Tako da - razlog sigurno nije samo u velikom broju probanih aplikacija, jer Mac OS nema registry. A to je, uz raznorazne antiviruse, windows defender i sl, glavni faktor zašto se usporavanje događa na Windowsima.
28.01.2011 | 19:10
Tako sam i mislio

Osjetno mi je usporio od kada sam povecao broj fontova. Idem to malo pocistiti, dio njih deaktivirati, pa cu vidjeti kako ce se onda ponasati.

Safari je brutalno usporio, neke stranice ga skroz zablokaju da moram Force Quit. Sada te iste stranice normalno otvaram u Chrome browseru, kojeg ne zelim koristiti radi njegovih roditelja

Beach ball mi je postao svakodnevnica nazalost. Restart pomogne, ali se comp opet brzo zagusi...

Gledao sam i Activity Monitor, nista neobicno tamo.

Btw, radi se o MBP ( C2D 2,4/2GB ).......mislim da mu jos malo RAM-a ne bi skodilo

Ahhh da, testirao sam i HD, radio i neke benchmarke, misleci da on zeza, sve je OK s njim.

Ako ga ciscenje fontova ne ubrza, cini mi se da cu ga morati clean format, rucno instalirati software, i samo privatne foldere vratiti iz backupa.

Ode cijeli dan za to i uvijek nesto zaboravim sacuvati
28.01.2011 | 19:19
Nema tu usporavanja samo radi protoka vremena i raznih instalacija, sve se svodi na samo tri stvari:

- broj aktivnih rezidentnih aplikacija (Activity Monitor),
- broj fontova i plugina u sistemu (upravo su fontovi najčešći problem, pogotovo korumpirani koji znaju srušiti i aplikaciju),
- fragmentaciju diska (on to sam čisti, ali samo ako ima mjesta na disku, ako ne - onda s nekim utilom vidjeti stanje).

Ako se na to pazi Mac će biti jednako brz godinama.
28.01.2011 | 21:45
Da i japitam vezano uz time Machine. Kada arhiva napuni disk do kraja, sto onda? Nastavlja na drugi disk baz problema ili se ponovno sve ispocetka arhivira, a onaj disk od prije ili cuvam ili brisem. Hvala.
28.01.2011 | 21:58
@ zabac, kad se napuni onda briše prve zapise da napravi mjesta za nove. Kaj ti treba arhiviraj na kompu ili na drugi vanjski disk. Ovisi o veličini diska na TM se puni duže ili kraće pa stigneš važne stvari prebacit. TM mi služi ako nešto zeznem ili izgubim u kraćem roku (par mjeseci) pa mogu vratiti, jer mi se puni preko godine dana, a u međuvremenu si važnije stvari prebacim na drugi disk. Tak da TM radi non-stop i ne prekidam ga.
28.01.2011 | 22:12
Evo da sam sebi odgovorim

Racunalo je OSJETNO brze, kao da se radi o drugom stroju

Ni sam ne znam kako, mislio sam da sam ih samo pregledavao, ali instalirao sam gotovo 3000 fontova. Tocnije 2970 je bilo aktivnih

Pa sve te fontove, MBP je cijelo vrijeme drzao u ram memoriji, nije ni cudo da se jadnik usporio

Nema vise beach balla

Deaktivirao sam oko 2500, ostalo je mozda 400 aktivnih. Da li je to puno?? Koliko vi imate aktivnih fontova?

Ovaj alat Fontcase, kojim sam sredio font kolekciju, tvrdi da moze ukljucivati (tj. aktivirati) fontove po potrebi ako im neka aplikacija pristupi. Imate li iskustava s tim pristupom?

Ja bi jos ovih fontova pogasio ali nisam siguran koji su neophodni za rad sustava
28.01.2011 | 22:25
Ja na mom novom iMacu imam 358 fontova od kojih je 78 Windows Office kompatibilnih, a od Disc Covera (Belight Software) ih je čak 98, ostalih je sve skupa još oko 20-tak. Inače iMac mi radi ko Picino oko i Mandin guz
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 19 minuta
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!
  • pontmax1: Ima li šampanjac ili samo Pepsi bez šećera :D
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!
  • Gjuroo: Sretan Božić, ekipa!
  • zoranowsky: Sretan Božić svima! :)
  • Djuro genijalac: Sretan Žićbo!
  • Bertone: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić! :)
  • smayoo: Sretan Božić! :)
  • drpongrac23: Svima koji slave, čestit i blagoslovljen Božić!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.42 Seconds

Provided by iJoomla SEO