Time Machine - Ima li restore smisla?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Time Machine - Ima li restore smisla?

28.01.2011 | 18:09
Prosjecan korisnik kupi Mac pa instalira sve zivo na njega (pogotovo ako mu je prvi Mac, pa se usput i uci), pa nabaca fontova i raznih gluposti, i onda jedan dan taj Mac drasticno uspori. Beach ball postaje svakodnevnica, i nista nije fluidno kao na pocetku.

Onda bi taj korisnik, vodjen Windows ideologijom da reinstalacija OS-a obicno popravi stvar, formatirao svoj Mac i napravio Clean Install.

Kako on ima TimeMachine, on bi nakon instalacije sustava povukao sve natrag sa backup diska.

Pitanje glasi, da li ce povuci i sva ona smeca i nepotrebne stvari zbog koji je i doslo do usporenja sustava?

I jos jedno pitanje a TimeMachine.... Sto je pametno izostaviti, tj reci backupu da ne arhivira??

Radi se o dva Maca koja su osjetno usporila, pa da se ne bi reinstalirali sustavi bez veze, pitam vas za misljenje.

Hvala puno svima!!
28.01.2011 | 18:58
Odgovor glasi: "Da, povući ćeš i sva ona smeća."

Ali, ja sam isto na svoje Macove svašta stavljao i brisao, jedan ima 3,5 g, drugi malo preko 2, treći oko 2,5 i nijedan nije nešto primjetno sporiji nego na početku. Beach ball zaista rijetko viđam i u pravilu je povezan s pristupom mreži (SMB protokol) i Java Runtime Environment (tj. Java aplikacijama - npr. OpenOffice ili Jubler).

Tako da - razlog sigurno nije samo u velikom broju probanih aplikacija, jer Mac OS nema registry. A to je, uz raznorazne antiviruse, windows defender i sl, glavni faktor zašto se usporavanje događa na Windowsima.
28.01.2011 | 19:10
Tako sam i mislio

Osjetno mi je usporio od kada sam povecao broj fontova. Idem to malo pocistiti, dio njih deaktivirati, pa cu vidjeti kako ce se onda ponasati.

Safari je brutalno usporio, neke stranice ga skroz zablokaju da moram Force Quit. Sada te iste stranice normalno otvaram u Chrome browseru, kojeg ne zelim koristiti radi njegovih roditelja

Beach ball mi je postao svakodnevnica nazalost. Restart pomogne, ali se comp opet brzo zagusi...

Gledao sam i Activity Monitor, nista neobicno tamo.

Btw, radi se o MBP ( C2D 2,4/2GB ).......mislim da mu jos malo RAM-a ne bi skodilo

Ahhh da, testirao sam i HD, radio i neke benchmarke, misleci da on zeza, sve je OK s njim.

Ako ga ciscenje fontova ne ubrza, cini mi se da cu ga morati clean format, rucno instalirati software, i samo privatne foldere vratiti iz backupa.

Ode cijeli dan za to i uvijek nesto zaboravim sacuvati
28.01.2011 | 19:19
Nema tu usporavanja samo radi protoka vremena i raznih instalacija, sve se svodi na samo tri stvari:

- broj aktivnih rezidentnih aplikacija (Activity Monitor),
- broj fontova i plugina u sistemu (upravo su fontovi najčešći problem, pogotovo korumpirani koji znaju srušiti i aplikaciju),
- fragmentaciju diska (on to sam čisti, ali samo ako ima mjesta na disku, ako ne - onda s nekim utilom vidjeti stanje).

Ako se na to pazi Mac će biti jednako brz godinama.
28.01.2011 | 21:45
Da i japitam vezano uz time Machine. Kada arhiva napuni disk do kraja, sto onda? Nastavlja na drugi disk baz problema ili se ponovno sve ispocetka arhivira, a onaj disk od prije ili cuvam ili brisem. Hvala.
28.01.2011 | 21:58
@ zabac, kad se napuni onda briše prve zapise da napravi mjesta za nove. Kaj ti treba arhiviraj na kompu ili na drugi vanjski disk. Ovisi o veličini diska na TM se puni duže ili kraće pa stigneš važne stvari prebacit. TM mi služi ako nešto zeznem ili izgubim u kraćem roku (par mjeseci) pa mogu vratiti, jer mi se puni preko godine dana, a u međuvremenu si važnije stvari prebacim na drugi disk. Tak da TM radi non-stop i ne prekidam ga.
28.01.2011 | 22:12
Evo da sam sebi odgovorim

Racunalo je OSJETNO brze, kao da se radi o drugom stroju

Ni sam ne znam kako, mislio sam da sam ih samo pregledavao, ali instalirao sam gotovo 3000 fontova. Tocnije 2970 je bilo aktivnih

Pa sve te fontove, MBP je cijelo vrijeme drzao u ram memoriji, nije ni cudo da se jadnik usporio

Nema vise beach balla

Deaktivirao sam oko 2500, ostalo je mozda 400 aktivnih. Da li je to puno?? Koliko vi imate aktivnih fontova?

Ovaj alat Fontcase, kojim sam sredio font kolekciju, tvrdi da moze ukljucivati (tj. aktivirati) fontove po potrebi ako im neka aplikacija pristupi. Imate li iskustava s tim pristupom?

Ja bi jos ovih fontova pogasio ali nisam siguran koji su neophodni za rad sustava
28.01.2011 | 22:25
Ja na mom novom iMacu imam 358 fontova od kojih je 78 Windows Office kompatibilnih, a od Disc Covera (Belight Software) ih je čak 98, ostalih je sve skupa još oko 20-tak. Inače iMac mi radi ko Picino oko i Mandin guz
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 55 minuta
  • dpasaric: Magic Mouse - lijep, ali rubno upotrebljiv! :)
  • superstric: ako netko treba, apple magic mouse 63,01 euro na amazon prime day
  • dpasaric: :)
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • drlovric: Za nekih tjedan dana moj Macbook Pro M1 Pro 16" ide na prodaju. Ako nekoga zanima takvo racunalo (us layout, 16gb ram) neka se javi za dogovor.
  • dpasaric: Možda je to bio Belonguzije - androdi kojeg je predstavio LET 3 u Pikiju jednom davno... istina, imao je dosta ograničen rječnik... :)
  • accom: Evo, čitam o zidiću i gledam Baltazara... jel to bila prva AI mašina na svijetu?
  • dpasaric: To se i meni dogodilo par puta, uvijek prije objave napravim barem copy u buffer, a često ako je nešto kompleksnije, samo paste u TextEdit, just in case.
  • Yonkis: I pretraga je beskorisna, zato sam pisao novu temu jer mi je trebalo manje vremena da ju natipkam i dodam screenshotove nego da češljam rezultate pretrage.
  • Yonkis: Jedem ti jabucnjak, napišem novu temu i nisam odabrao Forum i sve mi izbriše kad sam kliknuo PROVJERI. Odsutajem, 20 min tipkanja otišlo u vjetar. Nikakav alert ili nešto da iskoči da me upozori.
  • ZeljkoB: Zaba na dev beti radi bez greske
  • dpasaric: Vidio sam neke na Twitteru da su stavili dev betu, ali nisu ovdje.
  • mbp2009: ne vidim neke konkretne info na netu za to
  • mbp2009: Ne znam odakle ove diskusije poticu, ali da vidim, ima li koga na dev beti ios? Pogotovo ovaj dio me zanima za PBZ i poslovnu PBZ, ako radi
  • dpasaric: Čekam da mi dođe jedan zanimljiv komad hardvera, pa ću finalizirati velik pregled monitora koji će mnogima biti koristan!
  • dpasaric: "Your request has been processed"
  • Ender: takodje i ja molim admina da obrise i moj korisnicki nalog. ostavljam mogucnost da se kasnije opet prijavim kad i ako se neke stvari promene. pozzz i svako dobro.
  • dpasaric: @Air U redu, razumio sam. Hvala ti na svemu onom pozitivnom, ono drugo će srediti vrijeme.
  • jura22: Vrijeđaj partizane i Tita pa da vidiš.
  • Air: Ako si razumio onda napravi to, a ne da moram pisali litanije za jednostavan zahtjev.
  • dpasaric: Air, naravno da je dovoljno, ako to želiš mogu i ja odmah, ali hej, jutro je pametnije od večeri, prespavaj, pa javi, najmanji je problem kliknuti na delete.
  • Air: Zanimljiv vam je latinski. Uživajte. Između vaših upisa napišite što je potrebno da zatvorim račun na Jabučnjaku ako nije očigledno dovoljno razumljivo ovo što sam napisao na vikalici.
  • smayoo: Canis mater studiorum. Stara studentska. :D
  • dpasaric: @Gjuroo: Per aspera ad astra!
  • Gjuroo: @Air: Illegitimi non carborundum.
  • dpasaric: Chill out i vidjet ćeš kako će ovo sada biti ugodnije, korisnije i pozitivnije mjesto za sve korisnike.
  • dpasaric: Joj ne drami.
  • Air: Molim odgovornu osobu da obriše Air račun.
  • Air: U ovim novim okolnostima transparentnog licemjerstva pojedinca podvlačim crtu. Ja nemam želudac za trpiti to da mi jedan licemjer briše čiste postove samo zato što on ima problem u svojoj glavi. Kako je tino1 rekao bilo mi je zadovoljstvo dolaziti na Jabučnjak radi ljudi. Ovim putem pozdravljam sve dobre ljude Jabučnjaka i HVALA vam! Nakon ovog upisa brišem svoj račun.
  • dpasaric: Sve što je sada obrisano u "kafanskim laprdanjima" je bilo u dogovoru s Djurom, počistili samo za sobom i tko hoće može tamo dalje s "lakim temama".
  • drlovric: @Rusty: Slazem se 100%. Svako bira za sebe. Jedna tema u sekciji Razno, nije smetala nikome ko je dosao da konzumira nesto drugo. Ako sam dosao u ducan da kupim povrce, zasto bi mi smetalo sto prodaju i hranu za bebe? :)
  • rusty: Evo kao dugogodišnji član foruma, moram priznati da niti jednom nisam otvorio političke teme niti sudjelovao u njima na forumu. Dolazim vidjeti non političke, non automobili teme. I jedna i druga su mi kao nogomet, besmislene i ne interesantne. Da li će mi faliti, ne. Da li ću manje dolaziti na forum, ne.
  • dpasaric: To je tvoje viđenje.
  • dpasaric: Obećajem da ćemo je izreklamirati na forumu, pa tko voli…
  • Air: Znam tvoje ovlasti. Nije u tome problem. Problem je što se Jabučnjak predstavlja kao pozitivan, a ovo što ti radiš je negativno!
  • dpasaric: Evo, pokreni i ti moderiraj Signal grupu za vaše političke rasprave.
  • dpasaric: I probaj biti koristan. Pokreni nešto pametno i svima korisno.
  • dpasaric: Pročitaj kućni red još jednom.
  • Air: @dpasaric Otvorio si javni komunikacijski kanal. Tko si ti da brišeš postove iste tematike o kojoj sam pišeš, ako ti postovi nisu uvredljivi i ne krše nikakav zakon?
  • dpasaric: Poanta je da je besmisleno dalje širiti raspravu.
  • Air: Fakat imaš teških osobnih problema
  • Air: Protiv "cara" se ne smije ništa pisati?
  • Air: Smetati osobno?
  • Air: i zašto si obrisao ovaj moj tekst is te teme?
  • Air: u temi kafanska laprdanja
  • Air: @dpasaric Samostalno, ničim izazvan optužio si Djuru za nešto. Djuro ti je odgovorio. Budi čovjek, pa kada si "zagrizao" odgovori čovjeku na njegovu cijelu obranu. - stavku po stavku.
  • Air: Skrećeš TEMUsa svojih LOŠIH djela na svoja DOBRA djela (koja nitko ne spori).;)
  • dpasaric: Propast su lijenost i jalovo lamentiranje. Tko je vrijedan i radi neće propasti.
  • dpasaric: Jabučnjak je do svoje punoljetnosti davao odličnu pomoć svakome tko je došao i bez vaših političkih prepucavanja.
  • dpasaric: Vaša hipoteze su potpuno promašene! :) Ono kao "super je imati stalno aktivnu crnu kroniku jer će onda puno ljudi to čitati, pa će ti koji to čitaju pomagati drugima." Bez brige, tko treba pomoć dobit će je i bez crne kronike.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.57 Seconds

Provided by iJoomla SEO