Instalacija Mac Os X sustava bez optičkog diska
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Instalacija Mac Os X sustava bez optičkog diska

08.12.2010 | 12:33
Pozdrav svim na forumu,imam jedan problem malo je komliciran,naime zalim instalirati sustav Tigar Os,ali mi je CD/DVD riknio i neznam kako da inst. na hdd imam inst.staru verziju Panter i presao bi na Tigar.Imam laptop Powerbook G4 s 80GB i 512rama,sada me zanima kako da instaliram sustav ako mi neradi opticni disk,postoji li kakvo rijesenje,na a svom disku u datoteki imam cijeli Tigar OS na 4 cd-a.Da li se moze kako bootat i da se pokrene inst. s diska.hvala lijepo na pomoći
  • Dijete
  • Posjetitelj
08.12.2010 | 12:38
najbolje je da nabavis (ukoliko nemas) dvd instalaciju tigera i pomocu disk utilitija napravis clone dvda na vanjski firewire hard disk i sa njega onda mozes bootat i instalirat..
08.12.2010 | 14:00
Hvala,ali postoji li jos kakva shema za to,ja imam hdd ali preko USB-a.Cuo sam navodno da se napravi jos jedna particija i tamo se kopira sustav i prilikom bootanja
stisne se tipka alt
kako bi bootao s te particije,neznam tocno ali tako nesto pricaju.
08.12.2010 | 14:03
Ili, ako imas 2 particije na jednu uradi iz disk utility-a restore instalacionog dvd-a. Kod paljenja powerbook-a drzis stisnut "alt" i pokreces sa te particije na koju si uradio restore.
08.12.2010 | 14:04
Ja sam uspio instalirati preko USBa na iMac G3.
08.12.2010 | 14:32
Ovako ja nemam dvije particije cijeli disk mi je u jednom,to je i problem,mozete mi reci kako da napravim dvije particije tj. jos jednu,imam dosta slobodnog prostora u jednoj particiji.
08.12.2010 | 14:40
Imam jos jedan problem,ali neznam zasto se to javlja,npr. prikljucio sam externi hdd preko USB i sada zelim prebaciti neke slike s Mac hdd na externi i ovako mi izbaci
"The items could not be moved because "moj hard disk" cannot be modifield::::
sto je too
08.12.2010 | 14:53
Hard disk ti je najvjerojatnije u NTFS formatu na kojeg OS X ne može pisati.
08.12.2010 | 15:00
aha...uglavnom mogu s ext.hdd prebaciti na obicni hdd u laptopu a obrnuto nemogu...znaci da trebam prebaciti u FAT32 ili?
08.12.2010 | 15:04
Fat32 ako nemas fajlova vecih od 4 gb a ako imas onda u HFS macom formatiraj.
A nisam radio nikada particionisanje diska koji je vec u upotrebi pa nebi znao da li postoji alat za to.
08.12.2010 | 15:58
ovako nesto sam napravio i sada mi radi dvd rom,dali pri instalaciji mogu napraviti vise particija kao npr. kod win 7 i kako,izgleda da ce biti nesto..jupi
08.12.2010 | 16:13
Možeš ali zaista nije potrebno, jer ćeš se inače kao i ostali vratiti za mjesec dana sa pitanjem "Kako mogu maknuti particiju bez gubljenja podataka?".
08.12.2010 | 17:55
Ej Riba rijesio sma problem,imam drugi externi gdje je fat32 i sve je rijeseno,ali ako nije problem kako se u Panteru radi backup podaci znaci cijeli HDD.fala
08.12.2010 | 19:38
program koji ti treba zove se Carbon Copy Cloner
10.12.2010 | 14:45
jednom mi je trebalo instaliranje s eksternog harda. guglao sam 2 i pol minute i našao. cijeli proces je bio jednostavan i brz. točno što, ne sjećam se jer je davno bilo i više mi nije trebalo kasnije.
10.12.2010 | 15:27
Jednostavno je kada je intel masina u pitanju, onda može i sa usb-a
10.12.2010 | 19:26
Ja uvijek (vec 20 godina) radim barem dvije particije i smatram da je to jako dobra praksa. Nekad smo samo skopirali systemsku mapu i dobili drugi bootabilni disk (za one nedajboze situacija)...
Koliko se sjecam, mountao sam disk image i instalirao snjeznu macu bez problema (na dugi disk).
Kad sam vidio da je sve proslo ok, pobrisao sam system s one prve particije...
16.12.2010 | 22:42
Defou je napisao:
Ja sam uspio instalirati preko USBa na iMac G3.

kako si uspeo sa Usb-@ na G3....kad je moguc boot sa usb samo na Intel Mac-ovima???
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 21 sati
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, jura22, Riba, Anonimci (1388)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.14 Seconds

Provided by iJoomla SEO