System extensions cannot be used ZD1211Mac.kext
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

System extensions cannot be used ZD1211Mac.kext

20.11.2010 | 15:05
Pozdrav,

u zadnje vrijeme kada instaliram neke aplikacije od apple-a mi se javlja na kraju ovaj error: System extensions cannot be used... i to za /System/Library/Extensions/ZD1211Mac.kext i /System/Library/Extensions/ZD1215Mac.kext.
Za cega tocno sluzi taj .kext ? Jeli imao netko vec nekakvih problema stime? Moram napomenuti iako mi javi taj error da aplikacija koju sam instalirao radi bez problema...
20.11.2010 | 20:36
Malo izguglah i nađoh ovo: discussions.apple.com/thread.jspa?thread...603482&tstart=44 To je za prvi dio problema. Drugi ispada da povezan s istim; vidi ovdje gsbd41316.wordpress.com/2006/08/01/fix-wireless-via-usb/
Jel koristiš neki USB to WLAN adapter? Ako je to u igri, probaj standardni put. Prvo kreiraj novog korisnika pa pogledaj jel se i tam javlja isti problem. Drugo, koliko vidim i jedno i drugo označava pokušaje da tvoj komp preko USB uređaja ode na WLAN. Jesi li probal isključiti tu opciju i koristiti samo ethernet tj. žicu?
Ako imaš neki uređaj koji traži drajvere za svoj rad, ja bi probal obrisati ovo i nanovo instalirati drajvere....
ALi, prije nego se upustiš u ovo, da pričekamo Djipija kaj bude rekel? On je pametan i guru od programiranja pa bu on ziher znal više...
20.11.2010 | 22:59
Googlao sam i ja, ali nisam nasao pravo rjesenje. Dosada nisam nikada koristio usb to wlan, jedino usb to ethernet, i to onaj koji sam dobio zajedno sa airom. Ali mislim da nije on stvorio problem. Vjerovatno neka 3rd party aplikacija..
22.11.2010 | 21:05
u zadnje vrijeme kada instaliram neke aplikacije od apple-a mi se javlja na kraju ovaj error: System extensions cannot be used... i to za /System/Library/Extensions/ZD1211Mac.kext i /System/Library/Extensions/ZD1215Mac.kext.
Za cega tocno sluzi taj .kext ? Jeli imao netko vec nekakvih problema stime? Moram napomenuti iako mi javi taj error da aplikacija koju sam instalirao radi bez problema...

Taj kext bi trebao biti ZyDASov driver, ali moguće i da je neki malware koji samo zlorabi naziv ZyDASovog drivera - za utvrditi da li je jedno ili drugo, trebalo bi secirati sam fajl, ali preskočit ćemo taj dio.

Ako si spajao na komp neki uređaj koji koristi dotični driver, moguće da se tom prilikom instalirao (driver). U tom slučaj spomenuti error može biti posljedica pokušaja odlaska aplikacije na web (krajem instalacije, zbog registracije ili čega već).

Ako bi se driver/uređaj trebao koristiti, a OS X ga ne može iskorititi (od tuda poruka "System extensions cannot be used..." ), najčešće su u pitanju ova 3 razloga:

1. Kext je 32-bitni, a kernel (vrijedi isključivo za Snow Leopard) je 64-bitni. Provjeri koji kernel ti je bootan (vjerojatno 32-bitni, ali nikad se ne zna) - odi na About This Mac, More Info, Software - u jednom retku piše "64-bit Kernel and Extensions" - trebalo bi pisati "No". Ako piše "Yes", bootaš 64-bitni kernel, a kext je 32-bitni. Malo vjerojatno.

2. Instalacija koja je "ugradila" driver nije obavila posao kako treba (nije rijetkost!) pa kext ima krive permissione i system ga ne može učitati. Kextovi moraju pripadati root korisniku u wheel grupi, te imati permissione 755. Dakle, gledano iz terminala, mora pisati ovako nešto :

drwxr-xr-x    3 root  wheel   102 22 Kol  2007 neki.kext

Ako ti je terminal nepoznanica, onda možeš pokušati "automatizirano" rješenje - popravi permissione kroz Disk Utility (Repair Permissions, na sistemskoj particiji). To bi trebalo dovesti i kextove u red, ali svakako pomaže zaviriti kroz terminal da li nakon popravka svi "izgledaju" poput ovog gore (bitan je samo "drwxr-xr-x" i "root wheel" dio).

3. Moguće da je došlo do korupcije kext cachea koji OS koristi kod boota. U teoriji, svaki put kad se unutar foldera s kextovima (/System/Library/Extensions) dogodi nekakva promjena (počevši od običnog "toucha" kroz terminal), OS regenenerira Extensions.mkext cache (koji se u Snow Leopardu preselio u /System/Library/Caches/com.apple.kext.caches/Startup/). Na disku su alati za "pješke" rebuildati taj cache, ali ako sigurno NE koristiš dotični driver, najpametnije je jednostavno obrisati kextove i pustiti OS-u da sam rebuilda Extensions.mkext.

Prvo obavi (1) i (2). Ako zaključiš da sigurno NE koristiš dotični driver, možeš pokušati i ovo pod (3). Folder iz kojeg brišeš je sistemski pa očekuj da te OS u najmanju ruku pita admin password. U slučaju da je kext "zalockan" (a ne bi trebao biti čim ga ne može učitati), malo će se zakomplicirati postupak, ali otom-potom.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 6 minuta
  • Djuro genijalac: I ja dam napraviti od jabuka iz vrta, ali to potraje do Božića, maks, ako je dobar urod
  • smayoo: Mi od šogoricinih jabuka iz Požege :)
  • Djuro genijalac: Koji? I ja pijem sok od jabuke. U pravilu onaj iz Lidla 100% kojeg miješam s vodom pola-pola
  • smayoo: Ja ću jedan sok od jabuka, prirodni, mutni. :)
  • Djuro genijalac: Kaj pije jabučnjak? Ja plaćam rundu!
  • Djuro genijalac: Mercedes 1-2 u kvalifikacijama Melbournea!
  • Ender: ranije sam vidjao da linus koristi intel- MB Air. meni je to bilo dovoljno.
  • dpasaric: Linus voli popljuvati Apple, često i opravdano, ali kada on nešto hvali, znači da su zaista odradili dobar posao...
  • hal9000: E da sam i ovo doživio: [link]
  • Performita: Vikalica je još uvijek jednako cool kao prije! Osobito smajlići :)
  • dpasaric: Ma i to isto, ali to će valjda s novim HomePodima i s navodnim HomePadom...
  • zvone: Gdje je novi Apple TV? Nikako da stigne.
  • dpasaric: Javit ću cijene čim ih dobijemo...
  • Borisone: U Italiji Neo kreće od 699 EUR. Kod nas može biti samo više, pretpostavljlam standardnih 70-100 EUR
  • dpasaric: Osvrt na novotarije je na naslovnici, pa slobodno komentirajte!
  • Yonkis: Jeftin u USA, za studoše osnovni Neo je 500$ a koliko će biti kod nas? A tek onaj sa TouchIDom?
  • cavarovobrdo: Očekivao sam vrišteće boje iMac G3. Nekako mi je NEO uređaj za mlađariju, zato veselo. Rado se sijećam svog MacBook black plastenjaka :)
  • drlovric: Meni je Neo bas cool.....kao nekada plasticni Macbook. jeftinij je nego iPhone i odlicna ulaznica u Mac svijet.
  • invictus: Neo? Svašta oni sebi dozvole.
  • accom: ništa od boje ajvara.
  • Yonkis: [link] - Neo? Stvarno Apple, Neo?
  • Borisone: U oglasniku ako nekoga zanima MacBook Air M4 16/512
  • Air: Nadam se ne onaj kupvni crveni nego onaj domaći neodređeno narančasti :)
  • smayoo: Ja već godinama pišem u Apple i pitam kad će napraviti MBP u boji ajvara. :o)
  • cariblanco: Ja kupujem novi MacBook, samo ako ima ponuda u naranđastoj boji
  • cavarovobrdo: Hoće li novi MacBook biti od plastike u bojama sladoleda? Jedva čekam kupit jedan da mi se slaže s majicom ;)
  • drlovric: Idem na 14" sada. Vjerojatno cu zadrzati oba neko vrijeme. M1 Pro radi ko grom.
  • drlovric: Ma dobio neke pare pa moram ih namjenski utrositi na MBP.
  • invictus: Lovriću, čemu to? Jel te ne služi dobro M1 Pro?
  • drlovric: Davore uzimam 14" MBP Pro CTO. Proslijedi molim te cjenike kada dobijes. Tnx
  • invictus: Jebote led, pokidali su sa tih 512GB. :D :D :D
  • VanjusOS: sad baš gledam. Macbook air M5 kreće sa 512gb SSD, vau!
  • invictus: Ma nema eventa, samo su to sve novo ubacili na svoje stranice..
  • VanjusOS: ima li nekakvo predstavljanje, event? može link
  • invictus: A sutra ima je glavno, predstavljanje jeftinog Macbooka Neo..
  • invictus: @dpasaric - oba monitora su 27"
  • invictus: Bili su 999$, sada je 1099$.
  • invictus: Ali su i digli cijenu za 100$, sada je početni model 1099%
  • invictus: Nisu me sa ničim oduševili, jedino pohvalno koliko vidim da Air počinje sada sa 512GB SSD, ostalo samo blagi refreš..
  • dpasaric: Banana totalna, opet nude samo mali 27" model?!?!
  • ZoPaj: novi monitori, mislio sam;)
  • ZoPaj: evo ih… apple.com
  • smayoo: :D
  • drlovric: Imate valjda neki backup :)
  • Gjuroo: Jel netko zapisao kontakte prije nego je tema izbrisana?
  • smayoo: Hvala. Počišćeno. Account je hackiran, admin će ga blokirati
  • jura22: Imate reklamu za prostitutke u firumu!
  • CoffeePod: 90Hz je premalo
  • rusty: 30" na 120Hz
  • Borisone: Bit će 27-inch 5k XDR za cifru veću od 32-inch 6k. Zašto? 90Hz!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.43 Seconds

Provided by iJoomla SEO